Színház

Online programokkal vár a Trafó

2020.11.26. 13:20
Ajánlom
November 26-án indítja útjára a Trafó Kortárs Művészetek Háza legújabb programsorozatát, amely ezúttal online kínál szórakozási lehetőséget a hét minden hétköznapjára.

Az e-Trafó a legváltozatosabb műsorokkal jelentkezik:

a virtuális műteremlátogatások, online táncórák, live setek, performanszok, beszélgetések, webinarok mellett speciális előadások és bónuszprogramok is színesítik a kínálatot.

A szervezők igyekeznek minél kevesebb kontaktussal járó, de valós időben, a résztvevők által közvetített programokkal kedveskedni a nézőknek. A 26-i stream a Trafó Galéria műteremlátogatás-sorozatának nyitó előadása is egyben, amit minden csütörtökön 21 órától közvetítenek. A Nyitott Műteremben kurátorok és szakírók élő beszélgetések során kalauzolnak el egy-egy képzőművész műtermébe. Ezúttal egy Amszterdamban tanult fiatal művész, Ulbert Ádám stúdiójának ajtaja nyílik meg Molnár Ráhel Anna művészeti író előtt, de a későbbiekben Csörgő Attila, Csákány István és Bukta Imre műveinek titkaira is fény derül.

November 27-én 20 órakor kezdetét veszi az első stream-premier a Trafó oldalán,

a Grotesque Gymnastics újcirkusz társulat bemutatójával. A kudarc anatómiája egy artistanő önvallomása, fizikai és lelki sérülések története, ami a kudarcban rejlő lehetőségeket mutatja be. Az előadás egyben egy „avantgárd cirkuszi realtime dokumentumreality-kísérlet” is, rendezője pedig Téri Gáspár.

GrotesquGymnastics_kudarcTeriGaspar-111930.jpg

Grotesque Gymnastics: A kudarc anatómiája (Fotó/Forrás: Téri Gáspár / Trafó)

November 28-án ismét egy sorozat veszi kezdetét e-Trafó Néző címmel, ahol kifejezetten online médiumra létrehozott vagy ilyen formában átalakított, különleges előadásokat láthatnak az érdeklődők. Olivier Zahn rendező például az Óda a felejtéshez – második rész című projektjében megosztott képernyőn mesél a felejtésről és arról, hogy milyen egy kelet-európai emigráns család tagjaként élni Németországban, a Dollár Papa Gyermekei társulat az Otthon című előadásuk különkiadásával készül, Gábor Sára Kutyaportéka – kisvárosi kórkép című produkcióját pedig riport- és dogmafilmes eszközökkel alkotják újra.

További programok:

November 30. - a Műhely Alapítvány Táncműhely foglalkozása, főként tapasztalattal rendelkező tánckedvelőknek ajánlva

December 1. - a Fülbevaló programsorozat első alkalma, zenei és audiovizuális élményt keresőknek. Papa live setjét a Tilos Rádió stúdiójából közvetítik

December 2. - a szerdánként jelentkező TudásTrambulin első adása, amelyben a 20. századi tánc-, színház-, zene-, performansz- és képzőművészet történetéről hangzanak el előadások Kricsfalusi Beatrix irodalom- és színháztörténész, Molnár Szabolcs zenetörténész és Rényi András művészettörténész közreműködésével.

Az e-Trafó első „kísérleti adásai” december 20-ig tartanak, januártól pedig újabb programtípusokkal bővül. Egyes programok csak előzetes jegyváltás után tekinthetők meg, erről a Trafó oldala ad bővebb tájékoztatást.

Fejléckép: a Trafó épülete (fotó: Drucker Dávid / Trafó)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Öt mesterhegedűvel gazdagodott a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Liszt Ferenc Kamarazenekar egyéves keresést követően öt mesterhegedűre talált rá, amelyek még magasabb művészeti interpretációt tesznek lehetővé az együttes számára a jövőben. A zenekar soron következő tavaszi koncertjein már hallhatóak lesznek az új hangszerek.
Zenés színház

KVÍZ: Felismered a musicaleket az első mondatuk alapján?

Talán nem is gondolnánk, hogy az első jelenet mennyire meghatározhatja egy darab egészét: megadja a hangulatát, előrevetíti a cselekményt, még talán a végkifejletre is utal.
Vizuál

A bárányok hallgatnak – 6 érdekesség a 30 éves film kapcsán

Tényleg sosem pislog Hannibal Lecter? És miért jut eszembe a molylepkéről Salvador Dalí? Összeszedtünk néhány érdekes tényt a film kapcsán, amely nyomán a világ megismerte az egyik leghíresebb fiktív emberevőt, Hannibal Lectert.
Vizuál

Lidérc úr és a lelki karantén: Díjnyertes rövidfilmek online

Idén januárban a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál exkluzív online premierekkel lepi meg a rövidfilmek szerelmeseit. A limitált ideig látható válogatásban 4 magyar és 5 nemzetközi, díjnyertes alkotás látható a fesztivál Facebook-oldalán.
Tánc

Az Operaház külföldi balettművészei is Walesi bárdokat szavalnak

Orosz, kazah, moldvai, ukrán, belarusz és brit balettművész is szerepel abban az új videóban, amelyben Arany János jól ismert balladája hangzik el az Operaház balettosaitól A magyar kultúra napján.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Téli rege – Online színházi közvetítés Kenneth Branagh és Judi Dench főszereplésével

Január 29-30-án otthonról nézhető színházi közvetítésben látható a kitűnő Shakespeare-interpretációi kapcsán világszerte elismert Kenneth Branagh színész-rendező önálló társulatának Téli rege produkciója.
Színház hír

Új színházi műfajokkal kísérletezik a Katona József Színház

Február közepétől új online sorozattal jelentkezik a Katona József Színház. A K:ortárs kísérletet tesz a színházi műfajok megújítására, egyszersmind céljául tűzte ki, hogy megismertesse a közönséggel a kortárs drámát.
Színház hír

Balázs Péter 14 év után távozik a Szolnoki Szigligeti Színház éléről

Nem pályázott újra Balázs Péter, a Szolnoki Szigligeti Színház jelenlegi igazgatója, így 14 év után új vezetője lesz az intézménynek. A Kossuth-díjas színész-rendező 2019-ben egyedüli indulóként kapott bizalmat a közgyűléstől, megbízatása 2021 júniusáig szól.
Színház hír

Íme az adakozók névsora, akik Gergye Krisztián-festménnyel gazdagodtak

10 független színházi dolgozót segít Gergye Krisztián nagyköveti kampánya.
Színház ajánló

A FESZ ma esti adománygyűjtő gáláján Gergye Krisztián új festményére is licitálhatunk

A független színházi dolgozók megsegítésére szervez online adománygyűjtő estet január 22-én 19.00 órától a Független Előadó-művészeti Szövetség.