Színház

Online rendezik meg a VII. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivált

2020.11.18. 10:10
Ajánlom
Idén a legtöbb eseményhez hasonlóan a színházi fesztiválok egy része is online térbe költözik, így a Kolozsvári Állami Magyar Színház által szervezett VII. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál is a virtuális térben zajlik. A tizennégy napos seregszemle felvonultatja a legrangosabb hazai és külföldi színházak előadásait.

A Horizontok alcímet viselő fesztivál arra keresi a választ, hogy

a koronavírus-járvány közepén mit jelent a kultúra továbbgondolása, hogyan tud a színház megújulni.

Összesen harmincnégy előadással találkozhatnak majd az érdeklődők, amiket három szekcióba rendeztek.

A Horizontok szekció olyan előadások közül válogat, amik a fizikai formában megrendezett fesztiválon is jelen lettek volna, helyet kapnak többek között Silviu Purcărete, Nagy József, Urbán András, Michal Dočekal, Tompa Gábor, Nuno Cardoso és Boris Yukhananov rendezései.

ThetragedyofmanDirSilviuPurcareteCPetruCojocaru-110024.jpg

Jelenet Silviu Purcărete rendezéséből, Az ember tragédiájából (Fotó/Forrás: Petru Cojocaru / Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál)

Az Európai Színházi Unió fennállásának harmincadik évfordulója előtt tizteleg az UTE30 tömb, amiben az Unió egykori és mostani tagjainak kiemelkedő előadásait közvetítik. Székely Gábor mellett olyan neves színházi alkotók munkái lesznek láthatóak, mint Giorgio Strehlert, Krystian Lupa, Lev Dogyint, Declan Donellan vagy Tompa Gábor.

Az OFF szekció a függetlenekre irányítja a figyelmet

Leta Popescu és Cătălin Bocîrnea előadásain keresztül, a fesztivál így szeretné támogatni a független színházi szférát.

Az eseménysorozat záróakkordjaként négy operaelőadást tűznek műsorra, valamint november 29-én a Kolozsvári Állami Magyar Színház nagyterméből a Loose Neckties Society színészzenekar koncertjét közvetítik.

A november 19. és 29. között zajló fesztivál Horizontok és UTE30 szekcióinak előadásai az Interferenciák honlapján, míg az OFF program a fesztivál Facebook oldalán lesz elérhető.

A vetített előadásokat ingyenesen, magyar, román és angol felirattal lehet megtekinteni. Az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál részletes, napokra lebontott programja már elérhető a rendezvény honlapján.

Fejléckép: jelenet az Octavia. Trepanáció című előadásból (fotó: Andrey Bezukladnikov / Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Nemrég arról álmodtam, hogy az Ódry Színpadon járok. Sajnos rövid álom volt.” – beszélgetés Gálffi Lászlóval

Húszon évesen az Equus és a Rimbaud-estje voltak a belépője a színházba. Majd jöttek a király és királyi szerepek. Kezdenek felejteni, mondja – nem hiszem. Lehet, hogy most csendesebb időszaka van, de a fiatalkori energia beépült, ott maradt. Az Örkény Színház Jelenetek a bábuk életéből bemutatója kapcsán beszélgettünk szenvedélyekről, zsenikről, öregedésről Gálffi Lászlóval.
Könyv

„Nagy tételben fogyasztom a szépprózát” – Grisnik Petra, a Lírástudók új műsorvezetője

Grisnik Petra személyében új műsorvezető csatlakozik a Lírástudók csapatához. Első vendége Závada Pál, akivel legújabb kötetéről, az Apfelbaum – Nagyvárad, Berlinről beszélgetnek a május 25-én jelentkező műsorban. A színésznővel könyvekről, olvasási szokásairól és irodalmi kötődéseiről beszélgettünk. 
Klasszikus

Jövőre is sztárokkal és ifjú tehetségekkel vár a Zeneakadémia

Huszonkét sorozattal, a barokktól a kortárs zenéig ívelő repertoárral, fiatal művészek és nemzetközi sztárok fellépésével várja közönségét a 2022/23-as évadban is a Zeneakadémia. Az ősz folyamán pedig újabb nemzetközi versenyeken mérettethetik meg magukat a legtehetségesebb ifjú muzsikusok.
Klasszikus

Elhunyt Lubik Hédy, hárfaművész

Életének 88. évében elhunyt Lubik Hédy, az Operaház hárfaművésze, aki hárfások nemzedékét nevelte évtizedeken át a Zeneakadémián - adta hírül az intézmény a facebook oldalán. 
Könyv

Ádám tragédiája a 20. században – Závada Pál a Lírástudók vendége

Grisnik Petra első vendége Závada Pál, aki a Lírástudók podcastban színházról, a 20. századi történelem iránti vonzalmáról, Madách és a teremtéstörténet inspiráló erejéről beszélt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Kocsis Antal színművész

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház örökös tagját életének 83. évében érte a halál – tudatta a teátrum.
Színház hír

Az Elmaradt Előadások Bajnokát keresi az Örkény Színház

A koronavírus-járvány idején a többi színházhoz hasonlóan az Örkény Színház is kénytelen volt több előadását lemondani vagy elhalasztani. Most azokat a nézőket keresik, akik jegyet váltottak az elmaradt produkciókra.
Színház interjú

„Nemrég arról álmodtam, hogy az Ódry Színpadon járok. Sajnos rövid álom volt.” – beszélgetés Gálffi Lászlóval

Húszon évesen az Equus és a Rimbaud-estje voltak a belépője a színházba. Majd jöttek a király és királyi szerepek. Kezdenek felejteni, mondja – nem hiszem. Lehet, hogy most csendesebb időszaka van, de a fiatalkori energia beépült, ott maradt. Az Örkény Színház Jelenetek a bábuk életéből bemutatója kapcsán beszélgettünk szenvedélyekről, zsenikről, öregedésről Gálffi Lászlóval.
Színház hír

Fesztivállal zárja idei évadát a Thália Színház

A június 5. és 11. között megrendezésre kerülő színházi szemlén magyarországi és határon túli társulatok képviseltetik magukat. Hét nap alatt összesen tizenkét előadást láthat a közönség.
Színház hír

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.