Színház

Online rendezik meg a VII. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivált

2020.11.18. 10:10
Ajánlom
Idén a legtöbb eseményhez hasonlóan a színházi fesztiválok egy része is online térbe költözik, így a Kolozsvári Állami Magyar Színház által szervezett VII. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál is a virtuális térben zajlik. A tizennégy napos seregszemle felvonultatja a legrangosabb hazai és külföldi színházak előadásait.

A Horizontok alcímet viselő fesztivál arra keresi a választ, hogy

a koronavírus-járvány közepén mit jelent a kultúra továbbgondolása, hogyan tud a színház megújulni.

Összesen harmincnégy előadással találkozhatnak majd az érdeklődők, amiket három szekcióba rendeztek.

A Horizontok szekció olyan előadások közül válogat, amik a fizikai formában megrendezett fesztiválon is jelen lettek volna, helyet kapnak többek között Silviu Purcărete, Nagy József, Urbán András, Michal Dočekal, Tompa Gábor, Nuno Cardoso és Boris Yukhananov rendezései.

ThetragedyofmanDirSilviuPurcareteCPetruCojocaru-110024.jpg

Jelenet Silviu Purcărete rendezéséből, Az ember tragédiájából (Fotó/Forrás: Petru Cojocaru / Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál)

Az Európai Színházi Unió fennállásának harmincadik évfordulója előtt tizteleg az UTE30 tömb, amiben az Unió egykori és mostani tagjainak kiemelkedő előadásait közvetítik. Székely Gábor mellett olyan neves színházi alkotók munkái lesznek láthatóak, mint Giorgio Strehlert, Krystian Lupa, Lev Dogyint, Declan Donellan vagy Tompa Gábor.

Az OFF szekció a függetlenekre irányítja a figyelmet

Leta Popescu és Cătălin Bocîrnea előadásain keresztül, a fesztivál így szeretné támogatni a független színházi szférát.

Az eseménysorozat záróakkordjaként négy operaelőadást tűznek műsorra, valamint november 29-én a Kolozsvári Állami Magyar Színház nagyterméből a Loose Neckties Society színészzenekar koncertjét közvetítik.

A november 19. és 29. között zajló fesztivál Horizontok és UTE30 szekcióinak előadásai az Interferenciák honlapján, míg az OFF program a fesztivál Facebook oldalán lesz elérhető.

A vetített előadásokat ingyenesen, magyar, román és angol felirattal lehet megtekinteni. Az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál részletes, napokra lebontott programja már elérhető a rendezvény honlapján.

Fejléckép: jelenet az Octavia. Trepanáció című előadásból (fotó: Andrey Bezukladnikov / Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál)

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Színház

Ünnepre hív a Rózsavölgyi Szalon

Hogyan változtak meg a kommunikációs szokásaink a vírushelyzetben? Mit csinálhatunk a korlátozások ideje alatt? Milyen tervekkel vágunk bele a következő időszakba? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Csiby Gergely és Józan László a Mi jár a fejedben? második adásában Vecsei H. Miklóssal, Herner Dorkával, Molnár Piroskával és Grecsó Krisztiánnal. Természetesen az adventi időszak előestéjén az ünnep is szóba került.
Klasszikus

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház szfe

Film készül az SZFE-s ellenállásról

Az egyetem dokumentumfilmesei az első pillanattól kezdve rögzítik az eseményeket, ebből készül most egy, a demokratikus közösség kialakulását bemutató film. Az alkotógárda nemcsak rögzít, hanem aktív részese is az eseményeknek, így a diákok igazán testközelből tudják megmutatni, hogy mi történik a „színfalak mögött”.
Színház hír

Emléktáblát kapott Horváth Ádám, a Szomszédok megalkotója

November 20-án a szokásostól eltérően ünnepség nélkül került kihelyezésre Horváth Ádám Kossuth-díjas rendező emléktáblája a 13. kerületben, a Szent István parkban.
Színház szemle

Vecsei H. Miklós arról beszélt, miért búcsúzott el a Vígszínháztól

„Leszek én még vígszínházi tag” – mondta a Rózsavölgyi Szalon Mi jár a fejedben című műsorában Vecsei H. Miklós, akinek a neve hosszú évekre egybeforrt Nemecsekével. Most ír, rendez, zenél és újratervez.
Színház ajánló

Az Orlai Produkciónál (ló)kolbászból van a kerítés

Göttinger Pál belevetette magát Budapest – és a Vásárcsarnok – sűrűjébe, majd megállt a csemegepultnál, hogy az eladó felől érdeklődjön. Vagy levette Gerlóczy Márton regényét a polcról, hogy a Jurányi Ház színpadára varázsolhassa a lejárt májasokat és kolozsvárikat. Akármelyik is a helyes megfejtés, a SzínházTV most házhoz hozza a piac hangulatát.
Színház hír

Gálvölgyi Dorka az Eötvös 10 új vezetője

Miyazaki Jun, Terézváros humánügyekért felelős alpolgármestere számolt be arról, hogy a csütörtöki döntéselőkészítő tanácson Gálvölgyi Dorkát találták a legalkalmasabbnak az Eötvös 10 vezetői posztjára.