Színház

Online rendezik meg a VII. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivált

2020.11.18. 10:10
Ajánlom
Idén a legtöbb eseményhez hasonlóan a színházi fesztiválok egy része is online térbe költözik, így a Kolozsvári Állami Magyar Színház által szervezett VII. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál is a virtuális térben zajlik. A tizennégy napos seregszemle felvonultatja a legrangosabb hazai és külföldi színházak előadásait.

A Horizontok alcímet viselő fesztivál arra keresi a választ, hogy

a koronavírus-járvány közepén mit jelent a kultúra továbbgondolása, hogyan tud a színház megújulni.

Összesen harmincnégy előadással találkozhatnak majd az érdeklődők, amiket három szekcióba rendeztek.

A Horizontok szekció olyan előadások közül válogat, amik a fizikai formában megrendezett fesztiválon is jelen lettek volna, helyet kapnak többek között Silviu Purcărete, Nagy József, Urbán András, Michal Dočekal, Tompa Gábor, Nuno Cardoso és Boris Yukhananov rendezései.

ThetragedyofmanDirSilviuPurcareteCPetruCojocaru-110024.jpg

Jelenet Silviu Purcărete rendezéséből, Az ember tragédiájából (Fotó/Forrás: Petru Cojocaru / Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál)

Az Európai Színházi Unió fennállásának harmincadik évfordulója előtt tizteleg az UTE30 tömb, amiben az Unió egykori és mostani tagjainak kiemelkedő előadásait közvetítik. Székely Gábor mellett olyan neves színházi alkotók munkái lesznek láthatóak, mint Giorgio Strehlert, Krystian Lupa, Lev Dogyint, Declan Donellan vagy Tompa Gábor.

Az OFF szekció a függetlenekre irányítja a figyelmet

Leta Popescu és Cătălin Bocîrnea előadásain keresztül, a fesztivál így szeretné támogatni a független színházi szférát.

Az eseménysorozat záróakkordjaként négy operaelőadást tűznek műsorra, valamint november 29-én a Kolozsvári Állami Magyar Színház nagyterméből a Loose Neckties Society színészzenekar koncertjét közvetítik.

A november 19. és 29. között zajló fesztivál Horizontok és UTE30 szekcióinak előadásai az Interferenciák honlapján, míg az OFF program a fesztivál Facebook oldalán lesz elérhető.

A vetített előadásokat ingyenesen, magyar, román és angol felirattal lehet megtekinteni. Az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál részletes, napokra lebontott programja már elérhető a rendezvény honlapján.

Fejléckép: jelenet az Octavia. Trepanáció című előadásból (fotó: Andrey Bezukladnikov / Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Ókovács Szilveszter azonnali hatállyal felmondta Kesselyák Gergely szerződését

A karmester-operarendező, aki korábban a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is volt, maga is pályázott az Opera élére, és a szakértői bizottság a legtöbb szavazattal támogatta. CIKKÜNK FRISSÜLT ÓKOVÁCS SZILVESZTER KÖZLEMÉNYÉVEL!
Színház

„Önök minden pályázatunkat elutasították” – Közös nyílt levelet írtak a független társulatok

A huszonöt színházi társulat levelét azoknak az „ismeretlen kurátoroknak” címezte, akik a közelmúltban nulla forint támogatást ítéltek meg nekik. A Rózsavölgyi Szalon is beszámolt arról, őket hogyan érintette a döntés. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Zenés színház

Rost Andrea nem lép fel a Magyar Állami Operaházban a jövő évadban

Az énekesnő döntéséről tájékoztatta az intézmény főigazgatóját, Ókovács Szilvesztert, és az idén nyárra meghirdetett Varázsfuvola-előadásokból is kilép.
Klasszikus

A zeneélet kivételes művészei fogtak össze a magyar klasszikus zene helyzetének javítása érdekében

Hét Kossuth-díjas művész elnökségével megalakult a Magyar Muzsikusok Szövetsége, melynek célja a klasszikus zene társadalmi elfogadottságának emelése, a magyar zene értékeinek megőrzése és fejlesztése egy átfogó stratégia megalkotásával.
Klasszikus

Száz év hét napban – a BMC Ligeti Fesztiválján jártunk

A Ligeti György születésének századik évfordulója alkalmából rendezett eseménysorozat csúcspontja a Budapest Music Centerben rendezett egyhetes fesztivál volt. Négy, igencsak különböző típusú koncerten jártunk

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház magazin

Minden jött, amikor jönnie kellett – Hűvösvölgyi Ildikó 70 éves

A Kossuth-díjas színművész nem csupán színészként alkotott maradandót – prózában, zenés színházban és filmekben egyaránt ­–, de pedagógusként, zenei tárgyú portréi és rádiós műsora révén is hozzájárult a magyar kultúra gyarapodásához. Június 9-én ünnepli 70. születésnapját.
Színház ajánló

Nyár – Szabadtér – Költészet: érzelmi szabadsághármas a Balaton-parton

A költészetet is beemelte nyári fesztiválprogramjai közé a Szabadtéri Színházak Találkozója, amelyet június 17. és 25. között rendeznek meg a Kultkikötő balatonboglári és alsóörsi helyszínein.
Színház lapszemle

„Önök minden pályázatunkat elutasították” – Közös nyílt levelet írtak a független társulatok

A huszonöt színházi társulat levelét azoknak az „ismeretlen kurátoroknak” címezte, akik a közelmúltban nulla forint támogatást ítéltek meg nekik. A Rózsavölgyi Szalon is beszámolt arról, őket hogyan érintette a döntés. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház ajánló

Bodó Viktor a függésről rendez előadást a 6SZÍN-ben

A karakteres színházi munkáiról ismert alkotó legújabb előadása a függőségekkel küzdők önsegítő csoportjainak mintájára készül és igaz történeteken alapul. A csoport című produkciót július 29-én mutatják be.
Színház hír

Kókai Tünde nyerte a Staféta Pályázat Fidelio-díját

Kókai Tündét A Négyszögletű Kerek Erdő Küldetés című rendezéséért díjazta a közönség, a legtöbb szavazatot Fodor Fanni és Török Tímea kapta az Otthon című előadásért. A harmadik helyen Kárpáti Pál végzett a Hogy a barátaim egyszer végighallgassanak című produkcióval.