Színház

Online rendezik meg a VII. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivált

2020.11.18. 10:10
Ajánlom
Idén a legtöbb eseményhez hasonlóan a színházi fesztiválok egy része is online térbe költözik, így a Kolozsvári Állami Magyar Színház által szervezett VII. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál is a virtuális térben zajlik. A tizennégy napos seregszemle felvonultatja a legrangosabb hazai és külföldi színházak előadásait.

A Horizontok alcímet viselő fesztivál arra keresi a választ, hogy

a koronavírus-járvány közepén mit jelent a kultúra továbbgondolása, hogyan tud a színház megújulni.

Összesen harmincnégy előadással találkozhatnak majd az érdeklődők, amiket három szekcióba rendeztek.

A Horizontok szekció olyan előadások közül válogat, amik a fizikai formában megrendezett fesztiválon is jelen lettek volna, helyet kapnak többek között Silviu Purcărete, Nagy József, Urbán András, Michal Dočekal, Tompa Gábor, Nuno Cardoso és Boris Yukhananov rendezései.

ThetragedyofmanDirSilviuPurcareteCPetruCojocaru-110024.jpg

Jelenet Silviu Purcărete rendezéséből, Az ember tragédiájából (Fotó/Forrás: Petru Cojocaru / Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál)

Az Európai Színházi Unió fennállásának harmincadik évfordulója előtt tizteleg az UTE30 tömb, amiben az Unió egykori és mostani tagjainak kiemelkedő előadásait közvetítik. Székely Gábor mellett olyan neves színházi alkotók munkái lesznek láthatóak, mint Giorgio Strehlert, Krystian Lupa, Lev Dogyint, Declan Donellan vagy Tompa Gábor.

Az OFF szekció a függetlenekre irányítja a figyelmet

Leta Popescu és Cătălin Bocîrnea előadásain keresztül, a fesztivál így szeretné támogatni a független színházi szférát.

Az eseménysorozat záróakkordjaként négy operaelőadást tűznek műsorra, valamint november 29-én a Kolozsvári Állami Magyar Színház nagyterméből a Loose Neckties Society színészzenekar koncertjét közvetítik.

A november 19. és 29. között zajló fesztivál Horizontok és UTE30 szekcióinak előadásai az Interferenciák honlapján, míg az OFF program a fesztivál Facebook oldalán lesz elérhető.

A vetített előadásokat ingyenesen, magyar, román és angol felirattal lehet megtekinteni. Az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál részletes, napokra lebontott programja már elérhető a rendezvény honlapján.

Fejléckép: jelenet az Octavia. Trepanáció című előadásból (fotó: Andrey Bezukladnikov / Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Plusz

A b(m)űvész embersége – interjú a 110 éve született Rodolfo lányával, Gálvölgyi Judittal

Polgári neve Gross Dezső volt, de Rodolfoként ismerte meg a világ. „Vigyázat, csalok!”, mondta – és csalt. A többi már játék volt és szórakozás. Születésének 110. évfordulója alkalmából lánya, Gálvölgyi Judit segítségével idéztük föl a bűvész és édesapa legendás alakját.
Könyv

Felavatták Tandori Dezső és felesége síremlékét

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, író, műfordító és felesége, Tandori Ágnes síremlékét május 15-én avatták fel Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
Plusz

Itt a teljes program: magyar művészeket jelentett be a VeszprémFest

Véglegessé vált az idei VeszprémFest programja. A korábban már meghirdetett Tom Jones, Jazz+Az és VeszprémFest Classic koncertek mellett jön az LGT sztárjaival színpadra lépő Zenevonat, a 25 éves jubileumát ünneplő Cotton Club Singers, valamint a Concerto Budapest Snétberger Ferenc és Roby Lakatos közreműködésével.
Színház

Nyári színház négy helyszínen, visszatérnek A Pál utcai fiúk is

Komédiák, bohózatok, visszatérő színésznő, szerelem, mámor, Grund és stand up, mert ehhez van kedvünk. Idén nyáron a Vörösmarty Színház négy helyszínen várja közönségét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Stadionban lesznek láthatóak a DESZKA Fesztivál előadásai

Nem mindennapi környezetben, a Nagyerdei Stadion gyepéről követhetik a nézők a közvetítéseket.
Színház gyász

Elhunyt Lellei Pál bábkészítő mester

81 éves korában elhunyt Lellei Pál, a Budapest Bábszínház nyugalmazott munkatársa, a Bábkészítés című alapmű szerzője – tudatta a Budapest Bábszínház.
Színház hír

„Az embereknek nevetésre van szükségük” – A hétköznapok hőseit jutalmazta a Vörösmarty Színház

Július közepétől újra várja közönségét a Vörösmarty Színház. Ám lesznek olyanok, akik már kicsit korábban is elmehetnek a teátrumba: ők azok a hősök, akik nap mint nap, a legnehezebb időszakban, és azon túl is helyt állnak. Különleges akcióval köszönte meg a székesfehérvári társulat a Fejér megyei mentődolgozóknak az emberfeletti munkát, amelyet értünk tesznek.
Színház ajánló

Nyári színház négy helyszínen, visszatérnek A Pál utcai fiúk is

Komédiák, bohózatok, visszatérő színésznő, szerelem, mámor, Grund és stand up, mert ehhez van kedvünk. Idén nyáron a Vörösmarty Színház négy helyszínen várja közönségét.
Színház ajánló

Influenszerszövegeket mondanak a Katona színészei

„A téma az utcán hever” mondás különösen igaz a Katona József Színház és a Compact TV közös produkciójára, a társulat tagjai ugyanis a Monológ című új performanszukban interneten fellelt humoros, elgondolkodtató és provokatív szövegeket mondanak el – monológként.