Színház

Online színház: Egy őrült naplója Keresztes Tamással

2020.11.11. 13:40
Ajánlom
Mi vagyunk őrültek, vagy a világ őrült meg körülöttünk? – erről is szól Gogol 1834-ben játszódó története, és a kérdés most, 2020-ban is ugyanolyan aktuális. November 12-én este a SzínházTV-n követhetjük az előadást.

Sokan emlékezhetnek még a legendás, színháztörténeti jelentőségű bemutatóra 1967-ből a Pesti Színházban. Ezzel az előadással avatták fel az akkor megalakult, új teátrumot. A monodráma főszerepét Darvas Iván játszotta, a produkciót Horvai István rendezte. Az akkori nézők közül többen nosztalgiával, de úgy emlékeznek erre az előadásra, hogy Darvas hihetetlen átlényegülése miatt a nézőtér első néhány sorában ülők bizony az arcukon érezhették a színdarab szerint egyre tébolyultabb állapotba kerülő színész rájuk fröccsenő nyálát. De az alakítás fényében ez több mint megbocsájtható volt. A produkcióból később, tíz év múlva - ugyancsak Horvai István rendezésében - televíziós változat is készült, hogy megörökítse az örökkévalóságnak ezt a legendás előadást.

A színdarab 2016 óta futó változata is nagyon nagy sikernek örvendhet. Bemutatásakor azt írták róla a kritikák, hogy akár be is zárhatnák az évadot, mert ennél jobb előadás abban a szezonban már nem lesz. Keresztes Tamás érzékeny játékát számos díjjal elismerték, a produkció pedig azóta is nagy népszerűségnek örvend, az ország számos pontján vendégszerepelt már, most pedig az otthonunkba is beköltözik:

november 12-én, csütörtökön 19 órától a SzínházTV közvetíti az előadást élőben.

IMG-2351-133524.jpg

Munka közben a SzínházTV stábja (Fotó/Forrás: SzínházTV)

A hat kamerával, 4K Ultra HD minőségben felvett előadás közvetítésébe a világ minden részéről be tudnak csatlakozni a színházkedvelők, így a színházak leállása idején sem kell teljesen nélkülözzük a színházi élményt.

A csütörtökönként jelentkező közvetítések háziasszonya Kovács Patrícia színművész, aki pár perces bevezetővel avatja majd be a nézőket a kulisszatitkokba, a szünetben pedig húsz perces beszélgetéseket láthatnak az érdeklődők.

IMG-2348-133525.jpg

Kovács Patrícia a forgatás előkészítésén (Fotó/Forrás: SzínházTV)

Az Egy őrült naplója Bodó Viktor rendezése. Az új színpadi változat szövegkönyve több fordítás és az eredeti orosz példány összevetésével készült. A főszerepben látható Keresztes Tamás mellett az előadás másik fontos „szereplője” a környezetet és atmoszférát megteremtő loop, amelynek segítségével

élőben születik meg az előadás zenéje.

Az előadás a Katona József Színház, a FÜGE, a MASZK Egyesület és az Orlai Produkciós Iroda együttműködésében jött létre.

A SzínházTV közvetítéséhez itt lehet csatlakozni. >>>

Fejléckép: Keresztes Tamás az előadásban (fotó: Toldy Miklós)

A színház újra beköltözik az otthonunkba

Kapcsolódó

A színház újra beköltözik az otthonunkba

A járványügyi intézkedések legalább harminc napra ismét online térbe kényszerítik a színházakat. A teátrumok a korlátozások feloldásáig is próbálnak láthatóak maradni, ezért sokan úgy döntöttek, streamelt előadásként tárják a közönség elé a produkciókat. Összeszedtük, milyen lehetőségeid vannak, ha a leállás ideje alatt sem szeretnél színház nélkül maradni. Cikkünket frissítjük.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Jazz/World

Gryllus Samu hangszerelte át Gryllus Dániel Weöres Sándor prózájára komponált dalsorozatát

Weöres Sándor költői prózájának, az 1945-ben publikált A teljesség felének sorai közmondásként ma is köztünk élnek. Ezeket a gondolatokat ültette át a zene nyelvére Gryllus Dániel csaknem 40 évvel ezelőtt, most pedig fia hangszerelésében lesznek hallhatóak február 5-én, a Magyar Zene Házában.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Színház

Az eltűnt idő nyomába ered Hajduk Károly

Jancsó Júlia fordítása nyomán elevenedik meg Marcel Proust kultikus műve, Az eltűnt idő nyomában Fischer Iván Lakásszínházában, február 5-én.
Könyv

A sors kövei – 140 éve született Virginia Woolf

A modern angol próza és lélektani regény egyik megteremtőjeként is ismert Virginia Woolf a 20. század egyik legnagyobb hatású irodalmi alkotója, aki bár sikeres írói karriert tudhat maga mögött, az életében elszenvedett traumákat sosem tudta feldolgozni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Megszűnik a k2 Színház

A független színházi műhely tizenkét év után fejezi be működését – áll a társulat rövid közleményében.
Színház ajánló

Az eltűnt idő nyomába ered Hajduk Károly

Jancsó Júlia fordítása nyomán elevenedik meg Marcel Proust kultikus műve, Az eltűnt idő nyomában Fischer Iván Lakásszínházában, február 5-én.
Színház hír

Márciustól csillag őrzi Kaszás Attila nevét a komáromi mozi előtt

Alig pár hónappal azután, hogy a városhoz kötődő művészek előtt tisztelegve felavatták az első csillagot, új névvel gazdagodik a mozi előtti tér – jelentette be közösségi oldalán Keszegh Béla polgármester.
Színház gyász

Tragikusan fiatalon elhunyt Mokány Csaba színművész

Negyvenhárom éves korában elhunyt Mokány Csaba füleki származású színész, rendező adta hírül a Komáromi Jókai Színház facebook oldala. "Isten veled, Csabi! Emléked megőrizzük!" - búcsúznak tőle kollégái.
Színház kritika

Csalók és megcsaltak játszmája

Életünk illúziókra épül: próbáljuk a jó oldalunkat mutatni az emberek előtt, sikeresnek látszani, szépnek, okosnak és gazdagnak tűnni. Néhány embernek mindez valóban sikerül, mások egy hamis valóság mögé bújva élik mindennapjaikat. „Korunk cégvezetője”, Háy János darabjának főszereplője is ilyen. A legjobbat akarja, és minél többet markol, annál jobban szétesik az addig megszokott világa.