Színház

Online színház: Egy őrült naplója Keresztes Tamással

2020.11.11. 13:40
Ajánlom
Mi vagyunk őrültek, vagy a világ őrült meg körülöttünk? – erről is szól Gogol 1834-ben játszódó története, és a kérdés most, 2020-ban is ugyanolyan aktuális. November 12-én este a SzínházTV-n követhetjük az előadást.

Sokan emlékezhetnek még a legendás, színháztörténeti jelentőségű bemutatóra 1967-ből a Pesti Színházban. Ezzel az előadással avatták fel az akkor megalakult, új teátrumot. A monodráma főszerepét Darvas Iván játszotta, a produkciót Horvai István rendezte. Az akkori nézők közül többen nosztalgiával, de úgy emlékeznek erre az előadásra, hogy Darvas hihetetlen átlényegülése miatt a nézőtér első néhány sorában ülők bizony az arcukon érezhették a színdarab szerint egyre tébolyultabb állapotba kerülő színész rájuk fröccsenő nyálát. De az alakítás fényében ez több mint megbocsájtható volt. A produkcióból később, tíz év múlva - ugyancsak Horvai István rendezésében - televíziós változat is készült, hogy megörökítse az örökkévalóságnak ezt a legendás előadást.

A színdarab 2016 óta futó változata is nagyon nagy sikernek örvendhet. Bemutatásakor azt írták róla a kritikák, hogy akár be is zárhatnák az évadot, mert ennél jobb előadás abban a szezonban már nem lesz. Keresztes Tamás érzékeny játékát számos díjjal elismerték, a produkció pedig azóta is nagy népszerűségnek örvend, az ország számos pontján vendégszerepelt már, most pedig az otthonunkba is beköltözik:

november 12-én, csütörtökön 19 órától a SzínházTV közvetíti az előadást élőben.

IMG-2351-133524.jpg

Munka közben a SzínházTV stábja (Fotó/Forrás: SzínházTV)

A hat kamerával, 4K Ultra HD minőségben felvett előadás közvetítésébe a világ minden részéről be tudnak csatlakozni a színházkedvelők, így a színházak leállása idején sem kell teljesen nélkülözzük a színházi élményt.

A csütörtökönként jelentkező közvetítések háziasszonya Kovács Patrícia színművész, aki pár perces bevezetővel avatja majd be a nézőket a kulisszatitkokba, a szünetben pedig húsz perces beszélgetéseket láthatnak az érdeklődők.

IMG-2348-133525.jpg

Kovács Patrícia a forgatás előkészítésén (Fotó/Forrás: SzínházTV)

Az Egy őrült naplója Bodó Viktor rendezése. Az új színpadi változat szövegkönyve több fordítás és az eredeti orosz példány összevetésével készült. A főszerepben látható Keresztes Tamás mellett az előadás másik fontos „szereplője” a környezetet és atmoszférát megteremtő loop, amelynek segítségével

élőben születik meg az előadás zenéje.

Az előadás a Katona József Színház, a FÜGE, a MASZK Egyesület és az Orlai Produkciós Iroda együttműködésében jött létre.

A SzínházTV közvetítéséhez itt lehet csatlakozni. >>>

Fejléckép: Keresztes Tamás az előadásban (fotó: Toldy Miklós)

A színház újra beköltözik az otthonunkba

Kapcsolódó

A színház újra beköltözik az otthonunkba

A járványügyi intézkedések legalább harminc napra ismét online térbe kényszerítik a színházakat. A teátrumok a korlátozások feloldásáig is próbálnak láthatóak maradni, ezért sokan úgy döntöttek, streamelt előadásként tárják a közönség elé a produkciókat. Összeszedtük, milyen lehetőségeid vannak, ha a leállás ideje alatt sem szeretnél színház nélkül maradni. Cikkünket frissítjük.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Klasszikus

A közönséget is várják a Cziffra György-emlékév következő koncertjére

Az első, közönség számára is nyitott koncertet május 11-én tartják Szegeden, a Nemzeti Színházban. Az Hommage a Cziffra elnevezésű esten Szabó Marcell zongoraművész és a Szegedi Szimfonikus Zenekar lép fel, vezényel Medveczky Ádám.
Vizuál

Ferenc Jóska visszafoglalta az egykor róla elnevezett hidat!

Újabb Kolodko-miniszobor jelent meg Budapesten: ezúttal a Szabadság hídon, amely korábban Ferenc József nevét viselte.
Klasszikus

Kezdődik az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek

Május 7-től 18 napon át világsztárok és a hazai művészeti élet legizgalmasabb alkotói adják egymásnak át a virtuális színpadot a Müpa új, ingyenes, online fesztiválján. A fesztivált Riccardo Chailly és a Filarmonica della Scala streamkoncertje nyitja a Milánói Scalából.
Plusz

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

A FESZ szerint szabálytalanul dönthettek az idei működési támogatásokról

A Független Előadó-Művészeti Szövetség nyílt levélben hívja a fel a figyelmet arra, hogy a minősítéssel nem rendelkező előadó-művészeti szervezetek támogatásainak megítélésekor az elbírálás és a döntéshozatal során nem tartották be a pályázatra vonatkozó törvényi előírásokat.
Színház hír

Gizella-díjjal tüntették ki Oberfrank Pált

2021-ben ismét átadták a Gizella-díjat Veszprémben, melyet minden évben azoknak az alkotóknak ítélnek oda, akik kimagasló művészeti teljesítményükkel nagy szerepet játszanak Veszprém kulturális értékeinek létrehozásában, illetve tevékenységükkel hozzájárulnak a város jó hírnevének megőrzéséhez.
Színház támogatás

A szőnyeg szélén a szegedi MASZK Egyesület

És ez nem egy új előadás címe, hanem helyzetjelentés: az idei évben a szakminisztérium pályázatán nem nyert működési támogatást a MASZK Egyesület, amely 1992 óta működteti befogadószínházként a szegedi Régi Zsinagógát és 2020-ban 30. alkalommal rendezte meg a THEALTER fesztivált.
Színház interjú

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Színház életműdíj

A belső ember öltöztetője – Szakács Györgyi a Színházi Kritikusok Céhének életműdíjasa

A céh tagjai titkos szavazással ítélték oda az életműdíjat a Kossuth- és Jászai Mari-díjas jelmeztervezőnek, csaknem félszáz mozi és tévéfilm, valamint félezer színházi bemutató ruháinak megálmodójának.