Színház

Online színház: Egy őrült naplója Keresztes Tamással

2020.11.11. 13:40
Ajánlom
Mi vagyunk őrültek, vagy a világ őrült meg körülöttünk? – erről is szól Gogol 1834-ben játszódó története, és a kérdés most, 2020-ban is ugyanolyan aktuális. November 12-én este a SzínházTV-n követhetjük az előadást.

Sokan emlékezhetnek még a legendás, színháztörténeti jelentőségű bemutatóra 1967-ből a Pesti Színházban. Ezzel az előadással avatták fel az akkor megalakult, új teátrumot. A monodráma főszerepét Darvas Iván játszotta, a produkciót Horvai István rendezte. Az akkori nézők közül többen nosztalgiával, de úgy emlékeznek erre az előadásra, hogy Darvas hihetetlen átlényegülése miatt a nézőtér első néhány sorában ülők bizony az arcukon érezhették a színdarab szerint egyre tébolyultabb állapotba kerülő színész rájuk fröccsenő nyálát. De az alakítás fényében ez több mint megbocsájtható volt. A produkcióból később, tíz év múlva - ugyancsak Horvai István rendezésében - televíziós változat is készült, hogy megörökítse az örökkévalóságnak ezt a legendás előadást.

A színdarab 2016 óta futó változata is nagyon nagy sikernek örvendhet. Bemutatásakor azt írták róla a kritikák, hogy akár be is zárhatnák az évadot, mert ennél jobb előadás abban a szezonban már nem lesz. Keresztes Tamás érzékeny játékát számos díjjal elismerték, a produkció pedig azóta is nagy népszerűségnek örvend, az ország számos pontján vendégszerepelt már, most pedig az otthonunkba is beköltözik:

november 12-én, csütörtökön 19 órától a SzínházTV közvetíti az előadást élőben.

IMG-2351-133524.jpg

Munka közben a SzínházTV stábja (Fotó/Forrás: SzínházTV)

A hat kamerával, 4K Ultra HD minőségben felvett előadás közvetítésébe a világ minden részéről be tudnak csatlakozni a színházkedvelők, így a színházak leállása idején sem kell teljesen nélkülözzük a színházi élményt.

A csütörtökönként jelentkező közvetítések háziasszonya Kovács Patrícia színművész, aki pár perces bevezetővel avatja majd be a nézőket a kulisszatitkokba, a szünetben pedig húsz perces beszélgetéseket láthatnak az érdeklődők.

IMG-2348-133525.jpg

Kovács Patrícia a forgatás előkészítésén (Fotó/Forrás: SzínházTV)

Az Egy őrült naplója Bodó Viktor rendezése. Az új színpadi változat szövegkönyve több fordítás és az eredeti orosz példány összevetésével készült. A főszerepben látható Keresztes Tamás mellett az előadás másik fontos „szereplője” a környezetet és atmoszférát megteremtő loop, amelynek segítségével

élőben születik meg az előadás zenéje.

Az előadás a Katona József Színház, a FÜGE, a MASZK Egyesület és az Orlai Produkciós Iroda együttműködésében jött létre.

A SzínházTV közvetítéséhez itt lehet csatlakozni. >>>

Fejléckép: Keresztes Tamás az előadásban (fotó: Toldy Miklós)

A színház újra beköltözik az otthonunkba

Kapcsolódó

A színház újra beköltözik az otthonunkba

A járványügyi intézkedések legalább harminc napra ismét online térbe kényszerítik a színházakat. A teátrumok a korlátozások feloldásáig is próbálnak láthatóak maradni, ezért sokan úgy döntöttek, streamelt előadásként tárják a közönség elé a produkciókat. Összeszedtük, milyen lehetőségeid vannak, ha a leállás ideje alatt sem szeretnél színház nélkül maradni. Cikkünket frissítjük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Színház

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.
Színház hír

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Színház gyász

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.
Színház ajánló

Margaret Atwood az asszonyi hűségről szóló mítoszadaptációját is bemutatja a Gyulai Várszínház

A Gyulai Várszínház fesztiválprogramjának fontos csomópontjai a saját bemutatók, idén például négy olyan előadás, amelyet a színház részben saját fejlesztésben, részben koprodukciós partnerrel hoz létre.
Színház interjú

„Minden este hazaviszek én is valamit” – interjú Schell Judittal

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a szokásos párkapcsolati zsákutcákat? Hogyan építünk torlaszt és falakat a játszmáinkból? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ a Szeretetkert című előadás a Kultkikötőben július 27-én. Balatonszárszón négy kiváló színművész, Schell Judit, Jordán Adél, Mészáros Máté és Szervét Tibor várja a nézőket.