Színház

Online színház: Egy őrült naplója Keresztes Tamással

2020.11.11. 13:40
Ajánlom
Mi vagyunk őrültek, vagy a világ őrült meg körülöttünk? – erről is szól Gogol 1834-ben játszódó története, és a kérdés most, 2020-ban is ugyanolyan aktuális. November 12-én este a SzínházTV-n követhetjük az előadást.

Sokan emlékezhetnek még a legendás, színháztörténeti jelentőségű bemutatóra 1967-ből a Pesti Színházban. Ezzel az előadással avatták fel az akkor megalakult, új teátrumot. A monodráma főszerepét Darvas Iván játszotta, a produkciót Horvai István rendezte. Az akkori nézők közül többen nosztalgiával, de úgy emlékeznek erre az előadásra, hogy Darvas hihetetlen átlényegülése miatt a nézőtér első néhány sorában ülők bizony az arcukon érezhették a színdarab szerint egyre tébolyultabb állapotba kerülő színész rájuk fröccsenő nyálát. De az alakítás fényében ez több mint megbocsájtható volt. A produkcióból később, tíz év múlva - ugyancsak Horvai István rendezésében - televíziós változat is készült, hogy megörökítse az örökkévalóságnak ezt a legendás előadást.

A színdarab 2016 óta futó változata is nagyon nagy sikernek örvendhet. Bemutatásakor azt írták róla a kritikák, hogy akár be is zárhatnák az évadot, mert ennél jobb előadás abban a szezonban már nem lesz. Keresztes Tamás érzékeny játékát számos díjjal elismerték, a produkció pedig azóta is nagy népszerűségnek örvend, az ország számos pontján vendégszerepelt már, most pedig az otthonunkba is beköltözik:

november 12-én, csütörtökön 19 órától a SzínházTV közvetíti az előadást élőben.

IMG-2351-133524.jpg

Munka közben a SzínházTV stábja (Fotó/Forrás: SzínházTV)

A hat kamerával, 4K Ultra HD minőségben felvett előadás közvetítésébe a világ minden részéről be tudnak csatlakozni a színházkedvelők, így a színházak leállása idején sem kell teljesen nélkülözzük a színházi élményt.

A csütörtökönként jelentkező közvetítések háziasszonya Kovács Patrícia színművész, aki pár perces bevezetővel avatja majd be a nézőket a kulisszatitkokba, a szünetben pedig húsz perces beszélgetéseket láthatnak az érdeklődők.

IMG-2348-133525.jpg

Kovács Patrícia a forgatás előkészítésén (Fotó/Forrás: SzínházTV)

Az Egy őrült naplója Bodó Viktor rendezése. Az új színpadi változat szövegkönyve több fordítás és az eredeti orosz példány összevetésével készült. A főszerepben látható Keresztes Tamás mellett az előadás másik fontos „szereplője” a környezetet és atmoszférát megteremtő loop, amelynek segítségével

élőben születik meg az előadás zenéje.

Az előadás a Katona József Színház, a FÜGE, a MASZK Egyesület és az Orlai Produkciós Iroda együttműködésében jött létre.

A SzínházTV közvetítéséhez itt lehet csatlakozni. >>>

Fejléckép: Keresztes Tamás az előadásban (fotó: Toldy Miklós)

A színház újra beköltözik az otthonunkba

Kapcsolódó

A színház újra beköltözik az otthonunkba

A járványügyi intézkedések legalább harminc napra ismét online térbe kényszerítik a színházakat. A teátrumok a korlátozások feloldásáig is próbálnak láthatóak maradni, ezért sokan úgy döntöttek, streamelt előadásként tárják a közönség elé a produkciókat. Összeszedtük, milyen lehetőségeid vannak, ha a leállás ideje alatt sem szeretnél színház nélkül maradni. Cikkünket frissítjük.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Elhunyt Balázs Fecó

Életének 70. évében elhunyt Balázs Fecó énekes, zenész, zeneszerző – közölte a hírt a család nevében Várkonyi Attila, a Retro Rádió műsorvezetője.
Színház

Birtoksértő magatartás miatt tett feljelentést Novák Emil és Szarka Gábor

Eljárást kezdeményezett Novák Emil, az SZFE rektorhelyettese és Szarka Gábor kancellár az egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke ellen – ezt maga Csernai Mihály osztotta meg Facebookon, hozzátéve, hogy „a dolog több szempontból pikáns”.
Klasszikus

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Színház

Máraival folytatódik a VígSTREAMház

A padlás 999. előadása után a Vígszínház Márai Sándorhoz fordul és Hegedűs D. Géza felejthetetlen monodrámáját közvetíti.
Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Ünnepi előadásokkal vár Vaskakas Bábszínház

Nézőket ugyan most nem fogadhat, de gőzerővel készül a karácsonyra a Vaskakas Bábszínház. Bár a mézeskalácsillatot nem tudják a virtuális nézőtérre varázsolni, mesés programokkal várják az érdeklődőket.
Színház hír

Ünnepre hív a Rózsavölgyi Szalon

Hogyan változtak meg a kommunikációs szokásaink a vírushelyzetben? Mit csinálhatunk a korlátozások ideje alatt? Milyen tervekkel vágunk bele a következő időszakba? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Csiby Gergely és Józan László a Mi jár a fejedben? második adásában Vecsei H. Miklóssal, Herner Dorkával, Molnár Piroskával és Grecsó Krisztiánnal. Természetesen az adventi időszak előestéjén az ünnep is szóba került.
Színház gyász

Koronavírus okozta Cs. Szabó István bábszínész halálát

Elhunyt 78 éves korában Cs. Szabó István színész, író, költő, rendező, a Budai Bábszínház művészeti vezetője - tudatta a család pénteken az MTI-vel.
Színház szfe

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Színház szfe

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.