Színház

Online színházi közvetítések Shakespeare születésnapja alkalmából

2021.04.21. 09:20
Ajánlom
Április 23-án William Shakespeare születésnapjára, és halálának ugyanerre a napra eső évfordulójára emlékezik a színházi világ. A Pannonia Entertainment online csatornáján két legautentikus Shakespeare-színház: a Royal Shakespeare Company és a Globe Színház egy-egy előadásának felvételével tisztelegnek a világhírű drámaíró előtt.

A fennállásának 60. évfordulóját ünneplő The Royal Shakespeare Company a reneszánsz költőóriás és drámaíró szülővárosában, Stratford-upon-Avonban működik állandó társulattal, és a londoni Globe Színház mellett a legjelentősebb olyan alkotóműhelyként tartják számon, amely Shakespeare szellemi örökségét ápolja. Az elmúlt évtizedekben számtalan kiemelkedő színházi produkció fűződött a társulat nevéhez, olyan sztárok főszereplésével, mint Mia Farrow, Ralph Fiennes, Kenneth Branagh és Judi Dench. Az intézmény 2013-ban indította el a moziközvetítéseket, melyeket a kelet-európai régióban elsőként Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban láthatott a közönség, műfordítások alapján készült magyar felirattal.

Sok hűhó semmiért - 2021. április 23. 18:00  

A Royal Shakespeare Company feldolgozása közvetlenül az első világháború után, egy mulatságban játszódik, mely során a szenvedélyek elszabadulnak, a szerelmesek kiábrándulnak, a boldogság elillanni látszik, de nap végére mégis minden(ki) a helyére kerül. A fordítás Mészöly Dezső műfordítása alapján készült.

Az előadás felvétele április 25-ig megtekinthető Pannonia Entertainment online csatornáján.

sok_huho2-143849.jpg

Sok hűhó semmiért (Fotó/Forrás: Pannonia Entertainment)

A Shakespeare's Globe színház az egykori londoni Globe hű mása, melyet az eredeti közelében építettek fel azzal a céllal, hogy az örökzöld művek újra autentikus környezetben, eredeti reneszánsz díszletekkel és jelmezekkel jelenhessenek meg. A Globe különlegessége, hogy az ívelt színpadot mintegy körülöleli a nézőtér, és az előadásba nem ritkán bevonják a közönséget is. A kitűnő operatőri munkának köszönhetően a nézők úgy érezhetik, mintha maguk is ott lennének a Globe nézőterén.

Globe Színház: A windsori víg nők - 2021. április 24. 18:00

Shakespeare ragyogóan felépített komédiájában fordult a kocka a ravasz csábító Falstaff körül. Windsorba visszatérve az anyagilag becsődölt, léhűtő lovag elhatározza, hogy elcsábít két gazdag férjes asszonyt, ám ők hamar rájönnek, hogy ugyanazt a szerelmes levelet kapták meg, és elhatározzák, hogy visszafordítják a cselt egy sor zavarba ejtő találkával és egy nagyon büdös szennyes kosárral...A komédiát gyakran emlegetik, mint a helyzetkomikumokra építő modern vígjátékok előfutára, amely színes stílusban ötvözi a bohózatot, komédiát és nem ritkán trágár humort.

Az előadás felvétele április 25-ig megtekinthető a Pannonia Entertainment online csatornáján.

awindsorivig_kep3-161645.jpg

A windsori víg nők (Fotó/Forrás: Pannonia Entertainment)

Május folyamán további színházi produkciók is műsorra kerülnek. Május 7-én látható lesz Globe Színház A makrancos hölgy című előadása, május 21-én pedig Kenneth Branagh Theatre Company modern Rómeó és Júlia feldolgozása, a londoni Garrick Színházból. 

Fejléckép: Sok hűhó semmiért (forrás: Pannonia Entertainment)

Támogatott tartalom.

Pannonia Entertainment

A Pannonia Entertainment művészeti ismeretterjesztő filmekre és színpadi produkciók: opera-, balett- és színházi előadások, klasszikus- és könnyűzenei koncertek moziközvetítéseire specializált filmforgalmazó, amely immár nyolcadik éve hozza el a hazai és közép-európai mozivásznakra egy egyetemes művészet legnagyobb alakjait bemutató dokumentumfilmeket, valamint világhírű művészek és neves európai intézmények előadásainak közvetítéseit.

Legnépszerűbb

Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Vizuál

Nézze meg ingyenesen az európai film legjobbjait a Lux-díj online csatornáján

A Lux Közönségdíj online mozicsatornáján május 16-ig ingyenesen megtekinthető három sokszorosan díjazott európai film: az Oscar- és Európa-díjas Még egy kört mindenkinek, az Oscar-jelölt Kollektíva és a Corpus Christi című alkotás. A közönség szavazatait is várják.
Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Vizuál

Paul Almásy válogatott fotográfiáiból rendezett tárlatot a Mai Manó Ház

A Mai Manó Ház A képírás mestere – Paul Almásy címmel rendezett kiállítást a világhírű franciaországi magyar fotóriporter munkáiból, mely május 11. és június 6. között látogatható.
Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Nyárindító improvizációs hétvégével várja az érdeklődőket a Momentán Társulat

Az improvizációs színházi előadások, sport- és családi programok mellett workshopokat és mini fenntarthatósági vásárt is szervez a Momentán Társulat. A június 11. és 13. között megrendezésre kerülő eseménysorozat új inspirációkat, szórakozást, pozitív életérzést és kreatív kikapcsolódást ígér a látogatóknak.
Színház hír

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Színház hír

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Színház hír

Nagyszabású gálaműsorral segíti a THEALTER Fesztivált a Szegedi Nemzeti Színház

Szeged Napja alkalmából május 21-én gálával kedveskedik nézőinek a Szegedi Nemzeti Színház, melynek bevételével a nehéz helyzetbe került THEALTER Fesztivál fennmaradását is támogatja.
Színház hír

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

Május 11-én új tagot választottak a Nemzet Színésze cím birtokosai. A Törőcsik Mari halálával megüresedett helyre Lehoczky Zsuzsát választotta a jelenlegi tizenegy tag.