Színház

Online színházi közvetítések Shakespeare születésnapja alkalmából

2021.04.21. 09:20
Ajánlom
Április 23-án William Shakespeare születésnapjára, és halálának ugyanerre a napra eső évfordulójára emlékezik a színházi világ. A Pannonia Entertainment online csatornáján két legautentikus Shakespeare-színház: a Royal Shakespeare Company és a Globe Színház egy-egy előadásának felvételével tisztelegnek a világhírű drámaíró előtt.

A fennállásának 60. évfordulóját ünneplő The Royal Shakespeare Company a reneszánsz költőóriás és drámaíró szülővárosában, Stratford-upon-Avonban működik állandó társulattal, és a londoni Globe Színház mellett a legjelentősebb olyan alkotóműhelyként tartják számon, amely Shakespeare szellemi örökségét ápolja. Az elmúlt évtizedekben számtalan kiemelkedő színházi produkció fűződött a társulat nevéhez, olyan sztárok főszereplésével, mint Mia Farrow, Ralph Fiennes, Kenneth Branagh és Judi Dench. Az intézmény 2013-ban indította el a moziközvetítéseket, melyeket a kelet-európai régióban elsőként Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban láthatott a közönség, műfordítások alapján készült magyar felirattal.

Sok hűhó semmiért - 2021. április 23. 18:00  

A Royal Shakespeare Company feldolgozása közvetlenül az első világháború után, egy mulatságban játszódik, mely során a szenvedélyek elszabadulnak, a szerelmesek kiábrándulnak, a boldogság elillanni látszik, de nap végére mégis minden(ki) a helyére kerül. A fordítás Mészöly Dezső műfordítása alapján készült.

Az előadás felvétele április 25-ig megtekinthető Pannonia Entertainment online csatornáján.

sok_huho2-143849.jpg

Sok hűhó semmiért (Fotó/Forrás: Pannonia Entertainment)

A Shakespeare's Globe színház az egykori londoni Globe hű mása, melyet az eredeti közelében építettek fel azzal a céllal, hogy az örökzöld művek újra autentikus környezetben, eredeti reneszánsz díszletekkel és jelmezekkel jelenhessenek meg. A Globe különlegessége, hogy az ívelt színpadot mintegy körülöleli a nézőtér, és az előadásba nem ritkán bevonják a közönséget is. A kitűnő operatőri munkának köszönhetően a nézők úgy érezhetik, mintha maguk is ott lennének a Globe nézőterén.

Globe Színház: A windsori víg nők - 2021. április 24. 18:00

Shakespeare ragyogóan felépített komédiájában fordult a kocka a ravasz csábító Falstaff körül. Windsorba visszatérve az anyagilag becsődölt, léhűtő lovag elhatározza, hogy elcsábít két gazdag férjes asszonyt, ám ők hamar rájönnek, hogy ugyanazt a szerelmes levelet kapták meg, és elhatározzák, hogy visszafordítják a cselt egy sor zavarba ejtő találkával és egy nagyon büdös szennyes kosárral...A komédiát gyakran emlegetik, mint a helyzetkomikumokra építő modern vígjátékok előfutára, amely színes stílusban ötvözi a bohózatot, komédiát és nem ritkán trágár humort.

Az előadás felvétele április 25-ig megtekinthető a Pannonia Entertainment online csatornáján.

awindsorivig_kep3-161645.jpg

A windsori víg nők (Fotó/Forrás: Pannonia Entertainment)

Május folyamán további színházi produkciók is műsorra kerülnek. Május 7-én látható lesz Globe Színház A makrancos hölgy című előadása, május 21-én pedig Kenneth Branagh Theatre Company modern Rómeó és Júlia feldolgozása, a londoni Garrick Színházból. 

Fejléckép: Sok hűhó semmiért (forrás: Pannonia Entertainment)

Támogatott tartalom.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház

Jelentős színházi társulatok szűnhetnek meg

A kulturális kormányzat nyilvánosságra hozta az előadó-művészeti szervezetek támogatására vonatkozó döntését. Több, a működési támogatások csökkentése miatt eleve nehéz helyzetbe került, akár évtizedes sikeres múlttal és figyelemre méltó jelennel rendelkező, közfeladatot ellátó társulat egyáltalán nem kap támogatást.
Színház

„Vállalom, hogy éltem, és azt, hogy majd meghalok ” – 110 éve született Gobbi Hilda

A legendás színésznő pályája során olyan emlékezetes szerepeket játszott el, mint a Csongor és Tünde Mirigyje, vagy a Hamlet Gertrúdja, az igazi népszerűséget azonban a Szabó család című rádiós családregény Szabó nénije hozta meg számára. 
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Bodó Viktor a függésről rendez előadást a 6SZÍN-ben

A karakteres színházi munkáiról ismert alkotó legújabb előadása a függőségekkel küzdők önsegítő csoportjainak mintájára készül és igaz történeteken alapul. A csoport című produkciót július 29-én mutatják be.
Színház hír

Kókai Tünde nyerte a Staféta Pályázat Fidelio-díját

Kókai Tündét A Négyszögletű Kerek Erdő Küldetés című rendezéséért díjazta a közönség, a legtöbb szavazatot Fodor Fanni és Török Tímea kapta az Otthon című előadásért. A harmadik helyen Kárpáti Pál végzett a Hogy a barátaim egyszer végighallgassanak című produkcióval.
Színház ajánló

Fekete komédiával indul a nyári szezon a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon

Június 7-én újra megnyílnak a debreceni Nagyerdei Szabadtéri Színpad kapui. A nyári évadot egy fekete komédiával indítja a szervező Csokonai Színház, amelyet a Zenthe Ferenc Színház visz el Debrecenbe az Országos Színházi Találkozó keretében.
Színház magazin

„Vállalom, hogy éltem, és azt, hogy majd meghalok ” – 110 éve született Gobbi Hilda

A legendás színésznő pályája során olyan emlékezetes szerepeket játszott el, mint a Csongor és Tünde Mirigyje, vagy a Hamlet Gertrúdja, az igazi népszerűséget azonban a Szabó család című rádiós családregény Szabó nénije hozta meg számára. 
Színház hír

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!