Színház

Online színházi közvetítések Shakespeare születésnapja alkalmából

2021.04.21. 09:20
Ajánlom
Április 23-án William Shakespeare születésnapjára, és halálának ugyanerre a napra eső évfordulójára emlékezik a színházi világ. A Pannonia Entertainment online csatornáján két legautentikus Shakespeare-színház: a Royal Shakespeare Company és a Globe Színház egy-egy előadásának felvételével tisztelegnek a világhírű drámaíró előtt.

A fennállásának 60. évfordulóját ünneplő The Royal Shakespeare Company a reneszánsz költőóriás és drámaíró szülővárosában, Stratford-upon-Avonban működik állandó társulattal, és a londoni Globe Színház mellett a legjelentősebb olyan alkotóműhelyként tartják számon, amely Shakespeare szellemi örökségét ápolja. Az elmúlt évtizedekben számtalan kiemelkedő színházi produkció fűződött a társulat nevéhez, olyan sztárok főszereplésével, mint Mia Farrow, Ralph Fiennes, Kenneth Branagh és Judi Dench. Az intézmény 2013-ban indította el a moziközvetítéseket, melyeket a kelet-európai régióban elsőként Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban láthatott a közönség, műfordítások alapján készült magyar felirattal.

Sok hűhó semmiért - 2021. április 23. 18:00  

A Royal Shakespeare Company feldolgozása közvetlenül az első világháború után, egy mulatságban játszódik, mely során a szenvedélyek elszabadulnak, a szerelmesek kiábrándulnak, a boldogság elillanni látszik, de nap végére mégis minden(ki) a helyére kerül. A fordítás Mészöly Dezső műfordítása alapján készült.

Az előadás felvétele április 25-ig megtekinthető Pannonia Entertainment online csatornáján.

sok_huho2-143849.jpg

Sok hűhó semmiért (Fotó/Forrás: Pannonia Entertainment)

A Shakespeare's Globe színház az egykori londoni Globe hű mása, melyet az eredeti közelében építettek fel azzal a céllal, hogy az örökzöld művek újra autentikus környezetben, eredeti reneszánsz díszletekkel és jelmezekkel jelenhessenek meg. A Globe különlegessége, hogy az ívelt színpadot mintegy körülöleli a nézőtér, és az előadásba nem ritkán bevonják a közönséget is. A kitűnő operatőri munkának köszönhetően a nézők úgy érezhetik, mintha maguk is ott lennének a Globe nézőterén.

Globe Színház: A windsori víg nők - 2021. április 24. 18:00

Shakespeare ragyogóan felépített komédiájában fordult a kocka a ravasz csábító Falstaff körül. Windsorba visszatérve az anyagilag becsődölt, léhűtő lovag elhatározza, hogy elcsábít két gazdag férjes asszonyt, ám ők hamar rájönnek, hogy ugyanazt a szerelmes levelet kapták meg, és elhatározzák, hogy visszafordítják a cselt egy sor zavarba ejtő találkával és egy nagyon büdös szennyes kosárral...A komédiát gyakran emlegetik, mint a helyzetkomikumokra építő modern vígjátékok előfutára, amely színes stílusban ötvözi a bohózatot, komédiát és nem ritkán trágár humort.

Az előadás felvétele április 25-ig megtekinthető a Pannonia Entertainment online csatornáján.

awindsorivig_kep3-161645.jpg

A windsori víg nők (Fotó/Forrás: Pannonia Entertainment)

Május folyamán további színházi produkciók is műsorra kerülnek. Május 7-én látható lesz Globe Színház A makrancos hölgy című előadása, május 21-én pedig Kenneth Branagh Theatre Company modern Rómeó és Júlia feldolgozása, a londoni Garrick Színházból. 

Fejléckép: Sok hűhó semmiért (forrás: Pannonia Entertainment)

Támogatott tartalom.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Színház

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.
Színház hír

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Színház gyász

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.
Színház ajánló

Margaret Atwood az asszonyi hűségről szóló mítoszadaptációját is bemutatja a Gyulai Várszínház

A Gyulai Várszínház fesztiválprogramjának fontos csomópontjai a saját bemutatók, idén például négy olyan előadás, amelyet a színház részben saját fejlesztésben, részben koprodukciós partnerrel hoz létre.
Színház interjú

„Minden este hazaviszek én is valamit” – interjú Schell Judittal

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a szokásos párkapcsolati zsákutcákat? Hogyan építünk torlaszt és falakat a játszmáinkból? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ a Szeretetkert című előadás a Kultkikötőben július 27-én. Balatonszárszón négy kiváló színművész, Schell Judit, Jordán Adél, Mészáros Máté és Szervét Tibor várja a nézőket.