Színház

Online színházi közvetítések Shakespeare születésnapja alkalmából

2021.04.21. 09:20
Ajánlom
Április 23-án William Shakespeare születésnapjára, és halálának ugyanerre a napra eső évfordulójára emlékezik a színházi világ. A Pannonia Entertainment online csatornáján két legautentikus Shakespeare-színház: a Royal Shakespeare Company és a Globe Színház egy-egy előadásának felvételével tisztelegnek a világhírű drámaíró előtt.

A fennállásának 60. évfordulóját ünneplő The Royal Shakespeare Company a reneszánsz költőóriás és drámaíró szülővárosában, Stratford-upon-Avonban működik állandó társulattal, és a londoni Globe Színház mellett a legjelentősebb olyan alkotóműhelyként tartják számon, amely Shakespeare szellemi örökségét ápolja. Az elmúlt évtizedekben számtalan kiemelkedő színházi produkció fűződött a társulat nevéhez, olyan sztárok főszereplésével, mint Mia Farrow, Ralph Fiennes, Kenneth Branagh és Judi Dench. Az intézmény 2013-ban indította el a moziközvetítéseket, melyeket a kelet-európai régióban elsőként Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban láthatott a közönség, műfordítások alapján készült magyar felirattal.

Sok hűhó semmiért - 2021. április 23. 18:00  

A Royal Shakespeare Company feldolgozása közvetlenül az első világháború után, egy mulatságban játszódik, mely során a szenvedélyek elszabadulnak, a szerelmesek kiábrándulnak, a boldogság elillanni látszik, de nap végére mégis minden(ki) a helyére kerül. A fordítás Mészöly Dezső műfordítása alapján készült.

Az előadás felvétele április 25-ig megtekinthető Pannonia Entertainment online csatornáján.

sok_huho2-143849.jpg

Sok hűhó semmiért (Fotó/Forrás: Pannonia Entertainment)

A Shakespeare's Globe színház az egykori londoni Globe hű mása, melyet az eredeti közelében építettek fel azzal a céllal, hogy az örökzöld művek újra autentikus környezetben, eredeti reneszánsz díszletekkel és jelmezekkel jelenhessenek meg. A Globe különlegessége, hogy az ívelt színpadot mintegy körülöleli a nézőtér, és az előadásba nem ritkán bevonják a közönséget is. A kitűnő operatőri munkának köszönhetően a nézők úgy érezhetik, mintha maguk is ott lennének a Globe nézőterén.

Globe Színház: A windsori víg nők - 2021. április 24. 18:00

Shakespeare ragyogóan felépített komédiájában fordult a kocka a ravasz csábító Falstaff körül. Windsorba visszatérve az anyagilag becsődölt, léhűtő lovag elhatározza, hogy elcsábít két gazdag férjes asszonyt, ám ők hamar rájönnek, hogy ugyanazt a szerelmes levelet kapták meg, és elhatározzák, hogy visszafordítják a cselt egy sor zavarba ejtő találkával és egy nagyon büdös szennyes kosárral...A komédiát gyakran emlegetik, mint a helyzetkomikumokra építő modern vígjátékok előfutára, amely színes stílusban ötvözi a bohózatot, komédiát és nem ritkán trágár humort.

Az előadás felvétele április 25-ig megtekinthető a Pannonia Entertainment online csatornáján.

awindsorivig_kep3-161645.jpg

A windsori víg nők (Fotó/Forrás: Pannonia Entertainment)

Május folyamán további színházi produkciók is műsorra kerülnek. Május 7-én látható lesz Globe Színház A makrancos hölgy című előadása, május 21-én pedig Kenneth Branagh Theatre Company modern Rómeó és Júlia feldolgozása, a londoni Garrick Színházból. 

Fejléckép: Sok hűhó semmiért (forrás: Pannonia Entertainment)

Támogatott tartalom.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.
Vizuál

„A traumatizált ember nem tud meggyőző lenni” – új magyar film az erőszak hatásáról

Aktuális és fontos kérdéseket feszeget Lőrincz Nándor és Nagy Bálint első játékfilmje, a Legjobb tudomásom szerint. Az év vége meglepetésfilmje a szexuális bántalmazás hatásait állítja középpontba – rendhagyó módon nem az áldozat, hanem annak férje szemszögéből. Interjú az alkotókkal.
Klasszikus

Kulcsok a hétvégi Richard Strauss-maratonhoz

A 20. század egyik legnépszerűbb zeneszerzője, Richard Strauss bőségesen merített a mitológia és az irodalom legfontosabb történeteiből. Kik is voltak azok a személyek, valós és kitalált alakok, akik a komponista legnépszerűbb műveit ihlették? Kislexikonunk a Müpa hétvégi Richard Strauss-maratonjához is vezérfonalul szolgálhat.
Vizuál

Szombat estig szabadon nézhető a Serge Gainsbourg-ról készült életrajzi film

Joann Sfar 2010-es filmje Serge Gainsbourg, a minden ízében rendhagyó és polgárpukkasztó művész, énekes, dalszerző, költő, filmrendező életútját eleveníti fel. A sok-sok zenei betéttel és letagadhatatlanul franciás hangulattal készült alkotás január 22-ig látható a Médiaklikk.hu oldalán.
Zenés színház

59 éves korában elhunyt Rafael Rojas tenor

A mexikói operaénekes több évadon át a Stefano Poda-féle Otellóban énekelt címszerepet a Magyar Állami Operaházban, ezt megelőzően pedig a Simándy100 gálát mentette meg a beugrásával Jonas Kaufmann helyett. Halálhírét az Opera közölte.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Csalók és megcsaltak játszmája

Életünk illúziókra épül: próbáljuk a jó oldalunkat mutatni az emberek előtt, sikeresnek látszani, szépnek, okosnak és gazdagnak tűnni. Néhány embernek mindez valóban sikerül, mások egy hamis valóság mögé bújva élik mindennapjaikat. „Korunk cégvezetője”, Háy János darabjának főszereplője is ilyen. A legjobbat akarja, és minél többet markol, annál jobban szétesik az addig megszokott világa.
Színház videó

Színészek kampányolnak a választás tisztaságáért

Az Unhack Democracy kezdeményezésére több színész is csatlakozott a választások tisztaságát elősegítő kampányhoz – írja a 444.
Színház ajánló

Átkosan buja színmű a Bartók Színházban

Január 22-én mutatja be a dunaújvárosi Bartók Színház Frank Wedekind gyermektragédiáját, A tavasz ébredését, melyből Szász Hanna és Ivanics Tamás készített új színpadi adaptációt.
Színház hír

Új elnökséget választott a Színházi Kritikusok Céhe

Puskás Panni és Kovács Bálint társelnökségével folytatják a működést, az új vezetők mandátuma 2025-ig szól.
Színház kritika

Nincs lezárva – kritika Az ember tragédiája 2.0-ról

Ilyet még nem láttunk. Éva a Titanic első tisztjével, Ádám a nagyváradi gettóban, Lucifer a spanyol kommunista párt főtitkáraként. Aztán mindhárman fennakadnak egy csendes-óceáni szemétszigeten. Négy kortárs író variációja Az ember tragédiájára.