Színház

Operett Tudor prózai szerepben – interjú Peller Károllyal

Peller Károly nevét az operettek rajongói már jól ismerik, azonban a József Attila Színház közönsége egy egészen új oldaláról is láthatja: ritka alkalmak egyike, hogy prózai szerepben tündököl. (x)

Emlékszel még az első operettre, amit hallottál?

Talán a Csárdáskirálynő volt az. Viszont az első kettő, amit láttam, meghatározóbb emlék, és pár nap különbséggel volt az Operettszínházban: A Cirkuszhercegnő és A mosoly országa.

Innen a szerelem?

Talán. De inkább arra emlékszem, hogy a Musical Stúdióba, ahová jártam tizenévesen, jött egy új énektanár, aki elkezdett operett dalokat tanítani. Ekkor vettem észre, hogy otthon rengeteg operett lemez van. Meghallgattam őket és innen jött a szerelem.

Az operett és musical, habár két közeli műfaj, mégis tűz és víz. Az élet hozta, hogy az utóbbiba is belekóstoltál, vagy vágytál az ilyen kihívásokra?

Musical rajongóként kezdtem a színházi pályafutásom, a Rockszínház és a Madách Színház összes musical előadásán ott voltam.

Volt olyan, hogy egy héten nyolc-tízszer voltam színházban, sőt nem egyszer a próbákra is belógtunk. Aztán jött a Musical Stúdió. Egyértelmű volt számomra, hogy musical-színész, egész pontosan musical sztár leszek. (nevet) Aztán, ahogy az lenni szokott, az élet máshogy alakult. A musicalrajongásom megmaradt, sőt számos musicalben játszottam, illetve játszom most is.

Tanítasz is fiatal zenés színházi palántákat. A mostani tízen-, huszonéves generáció mivel csábítható színházba?

Nézőként a fiataloknak az a rétege csábítható színházba, aki a közvetlenebb, testközelibb katarzisra nyitottabb. A mozi is jó, de a színházban ott és akkor történik minden, és ennek van egy különleges varázsa.

A pandémia alatt indítottad az Operett Tudort. Honnan jött az ötlet?

Nem szeretek unatkozni. Volt időm, és úgy gondoltam, hogy kéne valami hasznosat csinálni. Előszor könyvíráson gondolkodtam, aztán egyszer kipattant a fejemből, hogy indítanék egy sorozatot az operett műfajáról, nem unalmas, száraz tananyagot, hanem valami szórakoztató, figyelemfelkeltőt. Így született meg az Operett Tudor.

JonasANdrea_PEllerK-105123.jpg

Jónás Andrea és Peller Károly a Macskafogóban (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

A József Attila Színház közönsége már ismerhet a Macskafogóból, és ha a pandémia közbe nem szól, a Furcsa pár női változatának egyik mexikói amorózójaként is bemutatkozol. Ezek szerint lehet, hogy lesz musical és prózai színház „Tudor” is?

Azt nem hiszem. A prózai színházhoz nagyon sokan értenek. Tulajdonképpen én is, hiszen van színháztudományi bölcsész mesterdiplomám. A musical tudor pedig Szente Vajk és Galambos Attila, ők mindent tudnak a műfajról. Én maradok az Operett Tudornál.

Fejléckép forrása: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház

Támogatott tartalom.

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Színház

Az eltűnt idő nyomába ered Hajduk Károly

Jancsó Júlia fordítása nyomán elevenedik meg Marcel Proust kultikus műve, Az eltűnt idő nyomában Fischer Iván Lakásszínházában, február 5-én.
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Klasszikus

Kurtág György életműve előtt tisztelegnek a BMC-ben

A zeneszerző fia, ifjabb Kurtág György, Kiss Péter zongoraművész, valamint egy francia művészekből álló kamaraegyüttes ad koncertet a Budapest Music Centerben február 18-án.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„Nem kell mindenkinek egyformának lennie” – interjú Balázs Andreával

Január 28-án mutatja be a Karinthy Színház a Budapest Playhouse független produkciós műhellyel közösen, Iványi Árpád rendezésében Neil LaBute szatirikus komédiáját, melynek főszerepét Balázs Andrea alakítja. Az Olivier-díjra is jelölt FAT PIG (Kövér disznó) a mai társadalmat veszi górcső alá, és többek között azt a kérdést feszegeti, hogy milyen hatással vannak ránk a társadalmi elvárások. A színésznővel idealizálásról, testképzavarról és az előadás mély mondanivalójáról is beszélgettünk.
Színház ajánló

Önmegvalósítás kutyabőrben – monodráma Kafka nyomán a 3K-ban

Vadász Krisztina előadása a fizikai és a prózai színház nyelvén beszél az önmegvalósítás és önállóság nehézségeiről, a megerősítésekről, illetve azok hiányáról, szabadságról és az igazság fáradhatatlan kutatásáról. A monodráma február 18-tól látható a 3K Kulturális Központban.
Színház hír

Megszűnik a k2 Színház

A független színházi műhely tizenkét év után fejezi be működését – áll a társulat rövid közleményében.
Színház ajánló

Az eltűnt idő nyomába ered Hajduk Károly

Jancsó Júlia fordítása nyomán elevenedik meg Marcel Proust kultikus műve, Az eltűnt idő nyomában Fischer Iván Lakásszínházában, február 5-én.
Színház hír

Márciustól csillag őrzi Kaszás Attila nevét a komáromi mozi előtt

Alig pár hónappal azután, hogy a városhoz kötődő művészek előtt tisztelegve felavatták az első csillagot, új névvel gazdagodik a mozi előtti tér – jelentette be közösségi oldalán Keszegh Béla polgármester.