Színház

Operett Tudor prózai szerepben – interjú Peller Károllyal

Peller Károly nevét az operettek rajongói már jól ismerik, azonban a József Attila Színház közönsége egy egészen új oldaláról is láthatja: ritka alkalmak egyike, hogy prózai szerepben tündököl. (x)

Emlékszel még az első operettre, amit hallottál?

Talán a Csárdáskirálynő volt az. Viszont az első kettő, amit láttam, meghatározóbb emlék, és pár nap különbséggel volt az Operettszínházban: A Cirkuszhercegnő és A mosoly országa.

Innen a szerelem?

Talán. De inkább arra emlékszem, hogy a Musical Stúdióba, ahová jártam tizenévesen, jött egy új énektanár, aki elkezdett operett dalokat tanítani. Ekkor vettem észre, hogy otthon rengeteg operett lemez van. Meghallgattam őket és innen jött a szerelem.

Az operett és musical, habár két közeli műfaj, mégis tűz és víz. Az élet hozta, hogy az utóbbiba is belekóstoltál, vagy vágytál az ilyen kihívásokra?

Musical rajongóként kezdtem a színházi pályafutásom, a Rockszínház és a Madách Színház összes musical előadásán ott voltam.

Volt olyan, hogy egy héten nyolc-tízszer voltam színházban, sőt nem egyszer a próbákra is belógtunk. Aztán jött a Musical Stúdió. Egyértelmű volt számomra, hogy musical-színész, egész pontosan musical sztár leszek. (nevet) Aztán, ahogy az lenni szokott, az élet máshogy alakult. A musicalrajongásom megmaradt, sőt számos musicalben játszottam, illetve játszom most is.

Tanítasz is fiatal zenés színházi palántákat. A mostani tízen-, huszonéves generáció mivel csábítható színházba?

Nézőként a fiataloknak az a rétege csábítható színházba, aki a közvetlenebb, testközelibb katarzisra nyitottabb. A mozi is jó, de a színházban ott és akkor történik minden, és ennek van egy különleges varázsa.

A pandémia alatt indítottad az Operett Tudort. Honnan jött az ötlet?

Nem szeretek unatkozni. Volt időm, és úgy gondoltam, hogy kéne valami hasznosat csinálni. Előszor könyvíráson gondolkodtam, aztán egyszer kipattant a fejemből, hogy indítanék egy sorozatot az operett műfajáról, nem unalmas, száraz tananyagot, hanem valami szórakoztató, figyelemfelkeltőt. Így született meg az Operett Tudor.

JonasANdrea_PEllerK-105123.jpg

Jónás Andrea és Peller Károly a Macskafogóban (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

A József Attila Színház közönsége már ismerhet a Macskafogóból, és ha a pandémia közbe nem szól, a Furcsa pár női változatának egyik mexikói amorózójaként is bemutatkozol. Ezek szerint lehet, hogy lesz musical és prózai színház „Tudor” is?

Azt nem hiszem. A prózai színházhoz nagyon sokan értenek. Tulajdonképpen én is, hiszen van színháztudományi bölcsész mesterdiplomám. A musical tudor pedig Szente Vajk és Galambos Attila, ők mindent tudnak a műfajról. Én maradok az Operett Tudornál.

Fejléckép forrása: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház

Támogatott tartalom.

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legnépszerűbb

Színház

Online színházi közvetítések Shakespeare születésnapja alkalmából

Április 23-án William Shakespeare születésnapjára, és halálának ugyanerre a napra eső évfordulójára emlékezik a színházi világ. A Pannonia Entertainment online csatornáján két legautentikus Shakespeare-színház: a Royal Shakespeare Company és a Globe Színház egy-egy előadásának felvételével tisztelegnek a világhírű drámaíró előtt.
Vizuál

Élő koncertélmény online a Zsolnay Negyedből

Egyedülálló koncertekkel jelentkezik a pécsi Zsolnay Negyed, amely április 21-től a nézők otthonába varázsolja a kulturális fesztiválok hangulatát.
Színház

Stumpf István visszalépett, elmaradt az SZFE-s vita

A magyar egyetemi polgárság április közepén beszélgetéssorozatot indított Infosztrájk címmel, hogy választ kapjon a felsőoktatást érintő legfontosabb kérdésekre. A négynapos programsorozat meghívott vendégei között volt Stumpf István is, aki az esemény előtt egy nappal mondta vissza a részvételt.
Klasszikus

A 100 éve született Cziffra György előtt tiszteleg Balázs János

Először lép a hazai közönség elé ImprovisArt című szólóestjével Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, aki koncertjével az improvizációra épülő romantikus hagyományt szeretné megidézni.
Vizuál

Haditudósítói felvételekből nyílt kiállítás Budapesten

A Budapest Fotó Fesztivál részeként megnyílt kültéri tárlaton az 1941 és 1944 közötti időszak felvételei láthatóak, a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum ezzel emlékezik Magyarország II. világháborúba lépésének 80. évfordulójáról.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Végső búcsút vettek Törőcsik Maritól

Április 22-én a család szűk körben búcsúzott a Nemzet Színészétől – tudatta a Nemzeti Színház.
Színház hír

Az egészségügyi dolgozókért kampányol a Radnóti Színház

Kétnapos adománygyűjtő akciót szervez az egészségügyi dolgozók számára a Radnóti Színház, a kezdeményezéshez a Líra Csoport és az eSzínház is csatlakozott.
Színház hír

Díjat alapít a FESZ Lengyel Anna emlékére

A vándordíjat az előző évad legnagyobb társadalmi hatással bíró produkciója kaphatja, első alkalommal 2022-ben adják át.
Színház hír

Broadway-plakátokkal segítik a színházi szféra talpra állását

Április elején Paul Rudnick darabjával megnyitott a Broadway egyik színháza, a Broadway Care/Equity Fights AIDS nevű nonprofit szervezet pedig ismét akciót indított a kulturális szektor megsegítésére.
Színház hír

Stumpf István visszalépett, elmaradt az SZFE-s vita

A magyar egyetemi polgárság április közepén beszélgetéssorozatot indított Infosztrájk címmel, hogy választ kapjon a felsőoktatást érintő legfontosabb kérdésekre. A négynapos programsorozat meghívott vendégei között volt Stumpf István is, aki az esemény előtt egy nappal mondta vissza a részvételt.