Színház

Operett Tudor prózai szerepben – interjú Peller Károllyal

Peller Károly nevét az operettek rajongói már jól ismerik, azonban a József Attila Színház közönsége egy egészen új oldaláról is láthatja: ritka alkalmak egyike, hogy prózai szerepben tündököl. (x)

Emlékszel még az első operettre, amit hallottál?

Talán a Csárdáskirálynő volt az. Viszont az első kettő, amit láttam, meghatározóbb emlék, és pár nap különbséggel volt az Operettszínházban: A Cirkuszhercegnő és A mosoly országa.

Innen a szerelem?

Talán. De inkább arra emlékszem, hogy a Musical Stúdióba, ahová jártam tizenévesen, jött egy új énektanár, aki elkezdett operett dalokat tanítani. Ekkor vettem észre, hogy otthon rengeteg operett lemez van. Meghallgattam őket és innen jött a szerelem.

Az operett és musical, habár két közeli műfaj, mégis tűz és víz. Az élet hozta, hogy az utóbbiba is belekóstoltál, vagy vágytál az ilyen kihívásokra?

Musical rajongóként kezdtem a színházi pályafutásom, a Rockszínház és a Madách Színház összes musical előadásán ott voltam.

Volt olyan, hogy egy héten nyolc-tízszer voltam színházban, sőt nem egyszer a próbákra is belógtunk. Aztán jött a Musical Stúdió. Egyértelmű volt számomra, hogy musical-színész, egész pontosan musical sztár leszek. (nevet) Aztán, ahogy az lenni szokott, az élet máshogy alakult. A musicalrajongásom megmaradt, sőt számos musicalben játszottam, illetve játszom most is.

Tanítasz is fiatal zenés színházi palántákat. A mostani tízen-, huszonéves generáció mivel csábítható színházba?

Nézőként a fiataloknak az a rétege csábítható színházba, aki a közvetlenebb, testközelibb katarzisra nyitottabb. A mozi is jó, de a színházban ott és akkor történik minden, és ennek van egy különleges varázsa.

A pandémia alatt indítottad az Operett Tudort. Honnan jött az ötlet?

Nem szeretek unatkozni. Volt időm, és úgy gondoltam, hogy kéne valami hasznosat csinálni. Előszor könyvíráson gondolkodtam, aztán egyszer kipattant a fejemből, hogy indítanék egy sorozatot az operett műfajáról, nem unalmas, száraz tananyagot, hanem valami szórakoztató, figyelemfelkeltőt. Így született meg az Operett Tudor.

JonasANdrea_PEllerK-105123.jpg

Jónás Andrea és Peller Károly a Macskafogóban (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

A József Attila Színház közönsége már ismerhet a Macskafogóból, és ha a pandémia közbe nem szól, a Furcsa pár női változatának egyik mexikói amorózójaként is bemutatkozol. Ezek szerint lehet, hogy lesz musical és prózai színház „Tudor” is?

Azt nem hiszem. A prózai színházhoz nagyon sokan értenek. Tulajdonképpen én is, hiszen van színháztudományi bölcsész mesterdiplomám. A musical tudor pedig Szente Vajk és Galambos Attila, ők mindent tudnak a műfajról. Én maradok az Operett Tudornál.

Fejléckép forrása: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház

Támogatott tartalom.

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legolvasottabb

Színház

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház

Jelentős színházi társulatok szűnhetnek meg

A kulturális kormányzat nyilvánosságra hozta az előadó-művészeti szervezetek támogatására vonatkozó döntését. Több, a működési támogatások csökkentése miatt eleve nehéz helyzetbe került, akár évtizedes sikeres múlttal és figyelemre méltó jelennel rendelkező, közfeladatot ellátó társulat egyáltalán nem kap támogatást.
Színház

„Vállalom, hogy éltem, és azt, hogy majd meghalok ” – 110 éve született Gobbi Hilda

A legendás színésznő pályája során olyan emlékezetes szerepeket játszott el, mint a Csongor és Tünde Mirigyje, vagy a Hamlet Gertrúdja, az igazi népszerűséget azonban a Szabó család című rádiós családregény Szabó nénije hozta meg számára. 
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Bodó Viktor a függésről rendez előadást a 6SZÍN-ben

A karakteres színházi munkáiról ismert alkotó legújabb előadása a függőségekkel küzdők önsegítő csoportjainak mintájára készül és igaz történeteken alapul. A csoport című produkciót július 29-én mutatják be.
Színház hír

Kókai Tünde nyerte a Staféta Pályázat Fidelio-díját

Kókai Tündét A Négyszögletű Kerek Erdő Küldetés című rendezéséért díjazta a közönség, a legtöbb szavazatot Fodor Fanni és Török Tímea kapta az Otthon című előadásért. A harmadik helyen Kárpáti Pál végzett a Hogy a barátaim egyszer végighallgassanak című produkcióval.
Színház ajánló

Fekete komédiával indul a nyári szezon a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon

Június 7-én újra megnyílnak a debreceni Nagyerdei Szabadtéri Színpad kapui. A nyári évadot egy fekete komédiával indítja a szervező Csokonai Színház, amelyet a Zenthe Ferenc Színház visz el Debrecenbe az Országos Színházi Találkozó keretében.
Színház magazin

„Vállalom, hogy éltem, és azt, hogy majd meghalok ” – 110 éve született Gobbi Hilda

A legendás színésznő pályája során olyan emlékezetes szerepeket játszott el, mint a Csongor és Tünde Mirigyje, vagy a Hamlet Gertrúdja, az igazi népszerűséget azonban a Szabó család című rádiós családregény Szabó nénije hozta meg számára. 
Színház hír

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!