Színház

Örkény Istvánra emlékezik a Pécsi Harmadik Színház

2011.09.15. 11:30
Ajánlom
A Kossuth-díjas író születésének közelgő 100. évfordulója alkalmából három darabbal tisztelegnek a következő évadban.

Vincze János igazgató az MTI-nek elmondta: két bemutató, az Örkény-drámarészletekből, egypercesekből és prózai részletekből álló "E kor nekünk szülőnk és megölőnk" című színpadi játék és Dvorák Gábor Színházának Egypercesek című pantomim-előadása, továbbá a korábban nagy sikerrel játszott Tóték felújított változata kerül műsorra. "Örkény István jövőre lenne száz éves, és mind a mai napig meghatározza a magyar kortárs dráma és színház szellemiségét. Ezért ez az évforduló nagyon fontos a számos Örkény-darabot bemutató Harmadik Színháznak is" - hangsúlyozta a direktor.

Vincze János kitért arra, hogy az önkormányzat által alapított, saját társulattal nem rendelkező teátrum a 2011/2012-es évadban három saját bemutatót tervez: az "E kor nekünk szülőnk és megölőnk" című színpadi játék mellett Bókai Zoltán és Thuróczy Katalin Game Over című kortárs musicaljét, és egy, még kiválasztás előtt álló gyermekdarabot, amelyet jövő májusban láthat a közönség. Az igazgató a vendégelőadások közül kiemelte Dvorák Gábor Színházának az Örkény-évfordulóra műsorra tűzött Egypercesek című mozgásszínházi előadását, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Csehov Egyfelvonásos komédiák című produkcióját. Hozzátette, hogy a Komédium Színház Dosztojevszkij Feljegyzések az egérlyukból, Pápai Erika a Pikáns Zsoltár című produkcióval jelentkezik, s újra látható Eve Ensler A vagina monológok című darabja a Pécsi Harmadik Színház előadásában. A gyerekeket három új produkció várja: a Csizmás kandúr, a Nem akarok többé boszorkány lenni, valamint az Élet és a halál vize című bábelőadás.

"A nagy sikerre való tekintettel továbbra is műsoron lesz a Tóték, a Mal'haba, a Prága, főpályaudvar, a Kvartett, az Ibusár, a Sóska, sültkrumpli, a Prah és a Piaf két arca. A gyerekdarabok közül pedig a Holle Anyó, az Óz, a nagy varázsló és a Bors néni" - sorolta a repertoár darabjait az igazgató. Vincze János szólt arról is, hogy a mintegy 100-110 millió forintból gazdálkodó teátrum rendkívül népszerű. A tavaly műsorra került 40 produkció 151 előadását több mint 18 ezren látták. A direktor sikeresnek nevezte a határon túli magyar színházak vendégelőadásait is. Utalt arra, hogy a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa program keretében az elmúlt években tíznél is több határon túli magyar teátrum mutatkozott be Pécsett. Egyben reményét fejezte ki, hogy a jövőben is lehetőségük lesz e sorozat folytatására. Vincze János a színház jövőbeni terveivel kapcsolatban azt mondta: szeretnék megőrizni pénzügyi stabilitásukat és három alappillérüket, miszerint elsősorban kortárs és gyerekszínházi előadásokat tartanak, valamint befogadó teátrumként működnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Komoly lényét én nem tudtam nem szájtátva csodálni” – búcsú Tallér Zsófiától

Április 6-án, 50 éves korában elhunyt Tallér Zsófia Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia és az SZFE oktatója. A kivételes művészről M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező emlékezett meg a Freeszfe Egyesület oldalán.
Színház

Pap Verával és Börcsök Enikővel látható a Pesti Színház nagy sikerű előadása

A Pesti Színház 2010-ben mutatta be Hadar Galron kortárs izraeli író drámáját, a Mikvét, amely tizenegy évvel a bemutató után április 24-én online lesz látható az eSzínház oldalán.
Vizuál

Mindig farmernadrágot viselt – Szomjas Györgyre emlékezett Gelencsér Gábor

Az április 7-én elhunyt filmrendező, Szomjas György művei is láthatók lesznek a Műcsarnok hamarosan megnyíló, filmesek fotóit bemutató tárlatán, ám készítőjük már nem lehet jelen a megnyitón. Gelencsér Gábor filmtörténész búcsúzott tőle a Műcsarnok oldalán.
Vizuál

Elhunyt Szomjas György

Megrendülten olvastuk a Magyar Filmművészek Szövetsége gyászhírét, miszerint 2021. április 7-én, 80 éves korában otthonában, szerettei körében elhunyt Szomjas György filmrendező. 
Zenés színház

A muzsika hangja szigorú valósága

Talán nem meglepő, hogy számos musicalhez hasonlóan a Broadway színpadáról vászonra álmodott, öt Oscar-díjjal jutalmazott és minden idők ötödik legjövedelmezőbb filmjeként számon tartott A muzsika hangját is valós események ihlették, arról viszont már kevés szó esik, hogy a szereplők olyannyira az életből csöppentek a képernyőre, illetve a színpadra, hogy a szerzők még a neveket sem változtatták meg.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház szfe

Az SZFE szerint szabályt szegve zárhatták ki őket az Európai Színházi Iskolák és Akadémiák Uniójából

Az E:UTSE márciusban úgy határozott, hogy kizárja tagjai közül a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. Döntésüket azzal indokolták, hogy a vezetőtestületben történt jelentős változások miatt az egyetem már nem tekinthető ugyanannak az intézménynek, melyet korábban felvettek. Az SZFE szerint a kizárás szabályellenes.
Színház hír

Stumpf István: Az SZFE ügye bizonyos értelemben baleset volt

A felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos is megszólalt a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül kialakult helyzet kapcsán, egyfajta balesetnek titulálva a modellváltás körüli ellenállást. Stumpf István reményét fejezte ki aziránt is, hogy a többi modellváltó egyetemen ilyen nem fog előfordulni.
Színház ajánló

Pap Verával és Börcsök Enikővel látható a Pesti Színház nagy sikerű előadása

A Pesti Színház 2010-ben mutatta be Hadar Galron kortárs izraeli író drámáját, a Mikvét, amely tizenegy évvel a bemutató után április 24-én online lesz látható az eSzínház oldalán.
Színház hír

Kizárták az SZFE-t az Európai Színházi Iskolák és Akadémiák Uniójából

Az E:UTSA márciusi döntése mögött az ATV birtokába jutott dokumentum szerint az SZFE modellváltása, pontosabban a vezetőtestületben bekövetkezett jelentős változás áll.
Színház hír

Nem maradunk színházi fesztivál nélkül nyáron – júniusban jön a Kisvárdai Fesztivál

Három helyszínen, tizenöt versenyelőadással és öt versenyen kívüli produkcióval várja a nézőket a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja június 18. és 26. között. A határon túli magyar színházak seregszemléjének programját ezúttal is a fesztivál művészeti tanácsadója, Balogh Tibor dramaturg, kritikus állította össze.