Színház

Örkény Istvánra emlékezik a Pécsi Harmadik Színház

2011.09.15. 11:30
Ajánlom
A Kossuth-díjas író születésének közelgő 100. évfordulója alkalmából három darabbal tisztelegnek a következő évadban.

Vincze János igazgató az MTI-nek elmondta: két bemutató, az Örkény-drámarészletekből, egypercesekből és prózai részletekből álló "E kor nekünk szülőnk és megölőnk" című színpadi játék és Dvorák Gábor Színházának Egypercesek című pantomim-előadása, továbbá a korábban nagy sikerrel játszott Tóték felújított változata kerül műsorra. "Örkény István jövőre lenne száz éves, és mind a mai napig meghatározza a magyar kortárs dráma és színház szellemiségét. Ezért ez az évforduló nagyon fontos a számos Örkény-darabot bemutató Harmadik Színháznak is" - hangsúlyozta a direktor.

Vincze János kitért arra, hogy az önkormányzat által alapított, saját társulattal nem rendelkező teátrum a 2011/2012-es évadban három saját bemutatót tervez: az "E kor nekünk szülőnk és megölőnk" című színpadi játék mellett Bókai Zoltán és Thuróczy Katalin Game Over című kortárs musicaljét, és egy, még kiválasztás előtt álló gyermekdarabot, amelyet jövő májusban láthat a közönség. Az igazgató a vendégelőadások közül kiemelte Dvorák Gábor Színházának az Örkény-évfordulóra műsorra tűzött Egypercesek című mozgásszínházi előadását, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Csehov Egyfelvonásos komédiák című produkcióját. Hozzátette, hogy a Komédium Színház Dosztojevszkij Feljegyzések az egérlyukból, Pápai Erika a Pikáns Zsoltár című produkcióval jelentkezik, s újra látható Eve Ensler A vagina monológok című darabja a Pécsi Harmadik Színház előadásában. A gyerekeket három új produkció várja: a Csizmás kandúr, a Nem akarok többé boszorkány lenni, valamint az Élet és a halál vize című bábelőadás.

"A nagy sikerre való tekintettel továbbra is műsoron lesz a Tóték, a Mal'haba, a Prága, főpályaudvar, a Kvartett, az Ibusár, a Sóska, sültkrumpli, a Prah és a Piaf két arca. A gyerekdarabok közül pedig a Holle Anyó, az Óz, a nagy varázsló és a Bors néni" - sorolta a repertoár darabjait az igazgató. Vincze János szólt arról is, hogy a mintegy 100-110 millió forintból gazdálkodó teátrum rendkívül népszerű. A tavaly műsorra került 40 produkció 151 előadását több mint 18 ezren látták. A direktor sikeresnek nevezte a határon túli magyar színházak vendégelőadásait is. Utalt arra, hogy a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa program keretében az elmúlt években tíznél is több határon túli magyar teátrum mutatkozott be Pécsett. Egyben reményét fejezte ki, hogy a jövőben is lehetőségük lesz e sorozat folytatására. Vincze János a színház jövőbeni terveivel kapcsolatban azt mondta: szeretnék megőrizni pénzügyi stabilitásukat és három alappillérüket, miszerint elsősorban kortárs és gyerekszínházi előadásokat tartanak, valamint befogadó teátrumként működnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház nagyvárad

220 éves a nagyváradi magyar színjátszás

Két bemutatóval, színháztörténeti beszélgetésekkel, nyílt társulati gyűléssel, megemlékezésekkel eleveníti fel Nagyvárad magyar nyelvű színjátszásának kezdeteit augusztus 21. és 26. között a Szigligeti Színház.
Színház interjú

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Színház börtönszínház

Újra börtönszínházi társulatoké a József Attila Színház színpada

A produkciókat a színjátszó fogvatartottak hozzátartozói is megtekinthetik.
Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.