Színház

Örkény Istvánra emlékezik a Pécsi Harmadik Színház

2011.09.15. 11:30
Ajánlom
A Kossuth-díjas író születésének közelgő 100. évfordulója alkalmából három darabbal tisztelegnek a következő évadban.

Vincze János igazgató az MTI-nek elmondta: két bemutató, az Örkény-drámarészletekből, egypercesekből és prózai részletekből álló "E kor nekünk szülőnk és megölőnk" című színpadi játék és Dvorák Gábor Színházának Egypercesek című pantomim-előadása, továbbá a korábban nagy sikerrel játszott Tóték felújított változata kerül műsorra. "Örkény István jövőre lenne száz éves, és mind a mai napig meghatározza a magyar kortárs dráma és színház szellemiségét. Ezért ez az évforduló nagyon fontos a számos Örkény-darabot bemutató Harmadik Színháznak is" - hangsúlyozta a direktor.

Vincze János kitért arra, hogy az önkormányzat által alapított, saját társulattal nem rendelkező teátrum a 2011/2012-es évadban három saját bemutatót tervez: az "E kor nekünk szülőnk és megölőnk" című színpadi játék mellett Bókai Zoltán és Thuróczy Katalin Game Over című kortárs musicaljét, és egy, még kiválasztás előtt álló gyermekdarabot, amelyet jövő májusban láthat a közönség. Az igazgató a vendégelőadások közül kiemelte Dvorák Gábor Színházának az Örkény-évfordulóra műsorra tűzött Egypercesek című mozgásszínházi előadását, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Csehov Egyfelvonásos komédiák című produkcióját. Hozzátette, hogy a Komédium Színház Dosztojevszkij Feljegyzések az egérlyukból, Pápai Erika a Pikáns Zsoltár című produkcióval jelentkezik, s újra látható Eve Ensler A vagina monológok című darabja a Pécsi Harmadik Színház előadásában. A gyerekeket három új produkció várja: a Csizmás kandúr, a Nem akarok többé boszorkány lenni, valamint az Élet és a halál vize című bábelőadás.

"A nagy sikerre való tekintettel továbbra is műsoron lesz a Tóték, a Mal'haba, a Prága, főpályaudvar, a Kvartett, az Ibusár, a Sóska, sültkrumpli, a Prah és a Piaf két arca. A gyerekdarabok közül pedig a Holle Anyó, az Óz, a nagy varázsló és a Bors néni" - sorolta a repertoár darabjait az igazgató. Vincze János szólt arról is, hogy a mintegy 100-110 millió forintból gazdálkodó teátrum rendkívül népszerű. A tavaly műsorra került 40 produkció 151 előadását több mint 18 ezren látták. A direktor sikeresnek nevezte a határon túli magyar színházak vendégelőadásait is. Utalt arra, hogy a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa program keretében az elmúlt években tíznél is több határon túli magyar teátrum mutatkozott be Pécsett. Egyben reményét fejezte ki, hogy a jövőben is lehetőségük lesz e sorozat folytatására. Vincze János a színház jövőbeni terveivel kapcsolatban azt mondta: szeretnék megőrizni pénzügyi stabilitásukat és három alappillérüket, miszerint elsősorban kortárs és gyerekszínházi előadásokat tartanak, valamint befogadó teátrumként működnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miskolcon találkozott Prometheus és Kékszakállú

Fanfárok, azaz harsonákon játszó zenészek figyelmeztették a közönséget az előadások kezdetére: a Miskolci Nemzeti Színház óratornyából felcsendülő ünnepélyes jeladás két előadásra invitálta meg a Bartók Plusz Operafesztivál hallgatóit, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: a tűz költeménye című szimfonikus művére, illetve Bartók Béla A Kékszakállú herceg várára.
Jazz/World

M és Ö és R és K, avagy nem tudom, milyen zene ez, de nagyon jó

Funk, soul, pszichedelikus pop, lo-fi és blues, nem is ez a lényeg, hanem hogy a Mörk nem csak azt tudja, hogyan zenéljen, hanem azt is, hogyan zenéljen Neked.
Jazz/World

David Gilmour 6 milliárd forintért adta el a gitárjait, hogy segítse a klímakatasztrófa elleni harcot

A Pink Floyd gitáros-énekese, a Wish You Were Here szerzője rekordáron adta el a hangszereit, azokat is, amiket az ikonikus lemezein használt. Egy zöld szervezetet támogat a pénzzel.
Könyv

Hallgass egyperceseket Örkény István előadásában!

Színdarabok és interjúk felvételei mellett felolvasások hanganyaga és fotók is elérhetőek az OSZK honlapján, amelyet a ma negyven éve elhunyt író, dramaturg emlékének szenteltek.
Könyv

Térey János irodalmi életműve az internetre kerül

A Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) posztumusz tagjává választotta a június 3-án elhunyt Térey János költőt, írót, drámaírót, műfordítót, így hamarosan hozzáférhetővé válik életműve a DIA honlapján.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Ők a Kaszás Attila-díj idei jelöltjei

Már lehet szavazni a Kaszás Attila-díj jelöltjeire: Harsányi Attilára, Orosz Ákosra és Király Attilára. A díjat augusztus 30-án adják majd át a Magyar Színházban.
Színház interjú

Mácsai Pál: Fontos inspirációk jönnek a független szférából

A fővárosi fenntartású Örkény Színház igazgatóját, Mácsai Pált a STAFÉTA pályázat egyik szakmai kurátorát kérdeztük arról, miért gondolja fontosnak a már negyedik éve működő pályázati lehetőséget.
Színház ajánló

FRISS – Fiatal tehetségek a Szentendrei Teátrum színpadán

A Szentendrei Teátrum 1969-ben fiatal színihallgatók ötlete nyomán jött létre és azóta is épít a fiatal, feltörekvő tehetségekre.
Színház interjú

„Egy Beethoven-koncert után kisebb a valószínűsége annak, hogy valakit fejbe verjünk”

Az Ördögkatlan két megálmodójával, Kiss Mónikával és Bérczes Lászlóval arról beszélgettünk, miből fakad a fesztivál egyedi hangulata és milyen új fellépőket avatnak idén, de néhány praktikus tanáccsal is ellátják azokat, akik kedvet kapnának ellátogatni a fesztiválra július 30. és augusztus 3. között.
Színház ajánló

Eszenyi Enikő a Vígszínház zenés szuperprodukcióiról a Fidelio Klasszikban

A nagy Gatsbyről és a Mágnás Miskáról Eszenyi Enikő mesél a Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorában június 22-én a 92.1-en. Fesztiválkörképünkben a Balatonfüredi Gitárfesztiválról és az Ördögkatlanról beszélgetünk Eötvös Józseffel és Bérczes Lászlóval.