Színház

Örkény kert

2011.08.01. 16:40
Ajánlom
"Régi álmunk, hogy a Madách tér szép park legyen, platánokkal és pázsittal, körben az árkádok alatt jobbnál jobb kávéházakkal."

"Színházunk egész napos szabadtéri rendezvénnyel köszönti az új évadot a Madách téren. Partnerünk, a VII. kerületi Önkormányzat, örömmel állt az ötlet mellé. Régi álmunk, hogy a Madách tér szép park legyen, platánokkal és pázsittal, körben az árkádok alatt jobbnál jobb kávéházakkal." - szól Mácsai Pál toborzó levele.

Szeptember 3.-án a parkoló kiürítésével a kocsikkal zsúfolt, repedezett aszfaltszőnyeg helyett növényekkel díszített teret hoz létre az Örkény Színház. A környék vendéglői kiköltöznek a térre, ahová az asztalok és székek mellett egy nagyobb és egy kisebb színpadot állítanak fel. A programokra reggel tíz és este 10 óra között kerül sor. A koncerteket a nagyszínpadra tervezik, de az egész téren, még a színház előcsarnokában stb. is zajlanak programok, reggeltől estig.

Szándékuk, hogy felhívják a figyelmet a városi környezet élhetőbbé tételére, a közösségi életterek hangulatára és fontosságára, hogy ébren tartsák az erzsébetvárosi és általában a budapesti polgárok érdeklődését a kerület magas igényű kulturális hagyományai iránt. Megtudhatnak többet az Örkény Színház munkájáról, jövő évadának részleteiről. Lesz múltidéző és minden korosztály igényeit kielégítő programcsokor, hogy teljes családok élvezhessék ezt a napot.

Tervezett programok:

Kolompos koncert gyermekeknek és felnőtteknek

A Tintaló társulat produkciói gyermekeknek és felnőtteknek

A Mikropódium bábelőadása(i) gyermekeknek és felnőtteknek

Huzella Péter koncertje gyermekeknek és felnőtteknek

A Legenda egyesület játszóháza gyermekeknek

Fotókiállítás az Örkény Színház aulájában

Hofi Géza lábnyomának avatása

Honfoglaló vetélkedő a színházról

Olvasó liget

Az Örkény Színház zenés évadajánlója

Alkalmi Szerte nézet(t): az Örkény Színház társulatának egyszeri műsora VII. kerületben élt vagy élő szerzők műveiből, Petőfitől Karinthyn és Füst Milánon át Örkényig és Janikovszky Éváig, Kacsóh Pongráctól Presser Gáborig.

Komolyzenei mini koncert, díszvendég Kocsis Zoltán, aki téren a Liszt év apropóján zongorázik majd

A Harmonia Garden koncertje

A Hoppart társulat koncertje

Für Anikó koncert

Feladat: szorítani a jó időért!

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház játék

Miután a mama bedobta a bombát… – JÁTÉK!

Játsszon a Fidelióval, és legyen az Orlai Produkció vendége a Válaszfalak című előadás október 20-i, kőszínházi bemutatóján a Belvárosi Színházban. Szabó Máté rendezésének főszerepeiben Hernádi Judit és Kern András látható.
Színház ajánló

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Színház ajánló

Idegennek lenni a hazádban – Zsótér Sándor Székesfehérváron rendez

A Pisztácia és mogyorót, amely egy bevándorló kispolgári család hétköznapjait meséli el, október 16-án mutatják be a Vörösmarty Színház Kozák András Stúdiójában.
Színház ajánló

A Jurányi Ház utcára vitte a színházat

A Jurányi Ház felkérésére Budapest köztereihez kapcsolódó hangjátékok írásába fogtak hazai drámaírók. A darabok egészen más dimenzióba repítik a hallgatót, hiszen a területet, köztéri szobrot vagy épp eseményt olyan megvilágításba helyezik, amellyel a járókelők eddig nem találkozhattak.
Színház hír

Ismét a pályakezdőknél a STAFÉTA-bot

Hatodik alkalommal hirdetik meg a Budapesten bemutatandó független színházi, tánc, újcirkusz, valamint összművészeti kezdeményezések támogatására létrehozott STAFÉTA pályázatot, amelyet a korábbi évekhez hasonlóan a FÜGE Egyesület bonyolít le.