Színház

Őrködjetek! – Léner Péter az SZFE-ügyről

2020.09.21. 13:45
Ajánlom
Lapunkhoz eljuttatott levelében megszólalt az SZFE kapcsán a 84 éves Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, érdemes művész, akinek fia, Léner András is apja nyomdokaiba lépett: színész és rendező. A levelet változtatás nélkül közöljük!

Legyen világosság!

Ez az írás nem ökölcsapás, nem helyezkedés: egy érzelmes és hálás színházi nagyapa üzenete, aki élete legboldogabb öt évét töltötte a Főiskolán.

A minap csodálattal bámultam a szép és tehetséges növendékeket, akik értően és érzően énekeltek, a megrendült Tanár urat, az épületet:

világosság gyúlt az ablakokban, megláttam a szobákat, a folyosót, 1964 előtti önmagunkat, élő és holt osztálytársaimat,

felvételinket, Major Tamást, Marton Endrét, Nádasdy Kálmánt, arcukat, tekintetüket. Tíz évvel voltunk a háború után, még hallottuk a bombák robbanását, kezünk poros volt a lebombázott Pest romjaitól, a szorongás a kegyetlenségektől élő trauma volt. De amikor ránéztem a mesterekre, mindez eltűnt.

Újra átéltem az öt évet, amikor ott tanultam, és a 30 évet, amit taníthattam. Ezalatt lettünk felnőttek, színházi emberek, filmművészek, apák, anyák, nagyszülők. Bármennyire méltatlan is volt, amely e katarzist megteremtette, boldog és büszke vagyok mindannyiunkra.

Lányok, fiúk, kollégák, felelős tisztségviselők – őrködjetek, hogy akik oly varázsosan énekeltek nekünk és oly elszántan védelmezik életüket, ők is megérjék azt a pillanatot, amikor megláttam a kivilágított Vas utca 2/c-t.

Már nem csak az Egyetemről van szó (bocsássatok meg, nekem örökké a Főiskoláról): az országról, kultúránkról, életünkről.

Az én korosztályom még itt felejtett keveseinek az a lehetősége és kötelessége, hogy figyelje a történet minden pillanatát, ne győzteseket és veszteseket várjon, hanem tehetséges, tanulni akaró fiatalokat, bölcs, felelősségtudattal oktató tanárokat és megértő tisztségviselőket.

Van remény?!

Legyen világosság!

Budapest, 2020. szeptember 20.

Léner Péter

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.
Jazz/World

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.
Színház

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Online vezeti tovább Zsámbéki Gábor a Lear király próbáit

A művészek egészségének megóvása érdekében online folytatódnak a Lear király próbái a Katona József Színházban.
Színház hír

Harmadszorra is megállapították, hogy jogszerű a sztrájk az SZFE-n

Az SZFE Sztrájkbizottsága közölte, hogy a Fővárosi Ítélőtábla újabb végzése állapította meg sztrájkjuk jogosságát. Felszólítják a munkáltatót a tárgyalások megkezdésére.
Színház hír

Ismét verset mondanak a telefonban az Örkény színészei

A társulat tagjai személyre szóló költeményekkel készülnek, amit telefonon mondanak el a programban résztvevőknek.
Színház hír

Kétszer is látható lesz Pintér Béla népszerű előadása

Pintér Béla és Társulata online térbe költözik a leállás idején, egyik legnépszerűbb előadásukat, a Szívszakadtigot két alkalommal, december 6-án és 9-én is közvetítik.
Színház hír

Vidnyánszky kuratóriuma rendelkezhet az SZFE minden pénze felett

A felsőoktatási törvény legújabb módosítása nyomán a jövőben az alapítványi egyetemekhez jutottatt állami támogatások milliárdjai felett a fenntartók, tehát a kuratóriumok rendelkezhetnek majd