Színház

Őrködjetek! – Léner Péter az SZFE-ügyről

2020.09.21. 13:45
Ajánlom
Lapunkhoz eljuttatott levelében megszólalt az SZFE kapcsán a 84 éves Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, érdemes művész, akinek fia, Léner András is apja nyomdokaiba lépett: színész és rendező. A levelet változtatás nélkül közöljük!

Legyen világosság!

Ez az írás nem ökölcsapás, nem helyezkedés: egy érzelmes és hálás színházi nagyapa üzenete, aki élete legboldogabb öt évét töltötte a Főiskolán.

A minap csodálattal bámultam a szép és tehetséges növendékeket, akik értően és érzően énekeltek, a megrendült Tanár urat, az épületet:

világosság gyúlt az ablakokban, megláttam a szobákat, a folyosót, 1964 előtti önmagunkat, élő és holt osztálytársaimat,

felvételinket, Major Tamást, Marton Endrét, Nádasdy Kálmánt, arcukat, tekintetüket. Tíz évvel voltunk a háború után, még hallottuk a bombák robbanását, kezünk poros volt a lebombázott Pest romjaitól, a szorongás a kegyetlenségektől élő trauma volt. De amikor ránéztem a mesterekre, mindez eltűnt.

Újra átéltem az öt évet, amikor ott tanultam, és a 30 évet, amit taníthattam. Ezalatt lettünk felnőttek, színházi emberek, filmművészek, apák, anyák, nagyszülők. Bármennyire méltatlan is volt, amely e katarzist megteremtette, boldog és büszke vagyok mindannyiunkra.

Lányok, fiúk, kollégák, felelős tisztségviselők – őrködjetek, hogy akik oly varázsosan énekeltek nekünk és oly elszántan védelmezik életüket, ők is megérjék azt a pillanatot, amikor megláttam a kivilágított Vas utca 2/c-t.

Már nem csak az Egyetemről van szó (bocsássatok meg, nekem örökké a Főiskoláról): az országról, kultúránkról, életünkről.

Az én korosztályom még itt felejtett keveseinek az a lehetősége és kötelessége, hogy figyelje a történet minden pillanatát, ne győzteseket és veszteseket várjon, hanem tehetséges, tanulni akaró fiatalokat, bölcs, felelősségtudattal oktató tanárokat és megértő tisztségviselőket.

Van remény?!

Legyen világosság!

Budapest, 2020. szeptember 20.

Léner Péter

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kihirdették a 2021-es Artisjus-díjazottak névsorát

Könnyű- és komolyzenei alkotókat díjazott idén is az Artisjus. Fábri Pétert zenei munkásságáért életműdíjjal tüntették ki, az év zeneszerzője a világhírű dobos Borlai Gergő lett, míg a tragikusan fiatalon elhunyt Siklósi Örs előtt, posztumusz Junior Artisjus-díjjal tisztelegtek.
Plusz

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Jazz/World

„Élvezem, hogy mennyi mindent nem tudok” – Interjú Fábri Péterrel, az Artisjus életműdíjasával

Az Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíját idén Fábri Péter író, költő, dalszövegíró, műfordító kapta. Az elismerés okán beszélgetve felidéztük, hogyan inspirálták őt barátok, szerelmek, dalok és formák. Megtudtuk, miért nem ír már több verseskötetet és az is kiderült, miként vált boldogtalan költőből boldog dalszövegíróvá.
Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Klasszikus

Bartók-kotta, Wagner-album, akár egy órán belül! – Házhoz jön a Rózsavölgyi kínálata

Mostantól még kényelmesebben juthatunk hozzá a Rózsavölgyi Zenemű- és Könyvesboltban fellelhető zenei kiadványokhoz és sikerkönyvekhez, ugyanis a Wolt futárai szállítják azokat házhoz, akár a rendeléstől számított egy órán belül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Színház életműdíj

A belső ember öltöztetője – Szakács Györgyi a Színházi Kritikusok Céhének életműdíjasa

A céh tagjai titkos szavazással ítélték oda az életműdíjat a Kossuth- és Jászai Mari-díjas jelmeztervezőnek, csaknem félszáz mozi és tévéfilm, valamint félezer színházi bemutató ruháinak megálmodójának.
Színház hír

Izgalmas előadásokat ígér a Városmajori Színházi Szemle

Hat előadás kapott helyet a Városmajori Színházi Szemle versenyprogramjában. A könnyed, de minőségi szórakozást ígérő produkciók augusztus 25. és szeptember 9. között mutatkoznak be a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház ajánló

Kulka Jánossal látható online A nép ellensége

A Katona József Színház 2013-ban bemutatott Ibsen-darabját Zsámbéki Gábor rendezte, az előadás felvétele megtekinthető május 6. 19 órától május 8. 23 óráig az eszinhaz.hu-n.
Színház hír

Ismét megtörték a csendet - folytatódott a Fame-casting a Vörösmarty Színházban

Vasárnap 21 kiválasztott részvételével folytatódott a Vörösmarty Színház Fame-castingja. A válogatóhoz ezúttal a Fehérvár Tv stábja is csatlakozott, május 8-án ugyanis egy egyórás műsorban lehet majd visszanézni a versenyzőket.