Színház

Őrködjetek! – Léner Péter az SZFE-ügyről

2020.09.21. 13:45
Ajánlom
Lapunkhoz eljuttatott levelében megszólalt az SZFE kapcsán a 84 éves Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, érdemes művész, akinek fia, Léner András is apja nyomdokaiba lépett: színész és rendező. A levelet változtatás nélkül közöljük!

Legyen világosság!

Ez az írás nem ökölcsapás, nem helyezkedés: egy érzelmes és hálás színházi nagyapa üzenete, aki élete legboldogabb öt évét töltötte a Főiskolán.

A minap csodálattal bámultam a szép és tehetséges növendékeket, akik értően és érzően énekeltek, a megrendült Tanár urat, az épületet:

világosság gyúlt az ablakokban, megláttam a szobákat, a folyosót, 1964 előtti önmagunkat, élő és holt osztálytársaimat,

felvételinket, Major Tamást, Marton Endrét, Nádasdy Kálmánt, arcukat, tekintetüket. Tíz évvel voltunk a háború után, még hallottuk a bombák robbanását, kezünk poros volt a lebombázott Pest romjaitól, a szorongás a kegyetlenségektől élő trauma volt. De amikor ránéztem a mesterekre, mindez eltűnt.

Újra átéltem az öt évet, amikor ott tanultam, és a 30 évet, amit taníthattam. Ezalatt lettünk felnőttek, színházi emberek, filmművészek, apák, anyák, nagyszülők. Bármennyire méltatlan is volt, amely e katarzist megteremtette, boldog és büszke vagyok mindannyiunkra.

Lányok, fiúk, kollégák, felelős tisztségviselők – őrködjetek, hogy akik oly varázsosan énekeltek nekünk és oly elszántan védelmezik életüket, ők is megérjék azt a pillanatot, amikor megláttam a kivilágított Vas utca 2/c-t.

Már nem csak az Egyetemről van szó (bocsássatok meg, nekem örökké a Főiskoláról): az országról, kultúránkról, életünkről.

Az én korosztályom még itt felejtett keveseinek az a lehetősége és kötelessége, hogy figyelje a történet minden pillanatát, ne győzteseket és veszteseket várjon, hanem tehetséges, tanulni akaró fiatalokat, bölcs, felelősségtudattal oktató tanárokat és megértő tisztségviselőket.

Van remény?!

Legyen világosság!

Budapest, 2020. szeptember 20.

Léner Péter

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Online nézhető az utóbbi évek egyik legszebb hazai természetfilmje

Tavaly került a mozikba Fehér Zoltán hazánk vadvizeit bemutató filmje, a Vad víz – Aqua Hungarica melyet most már otthonról is megtekinthet a közönség.
Könyv

Elhunyt Fenákel Judit író, újságíró

Január 13-án, 85 éves korában elhunyt Fenákel Judit, számos regény és novelláskötet szerzője, a Szépírók Társaságának tagja – tette közzé a Múlt és Jövő folyóirat.
Könyv

Vámos Miklós: Zenére legalább annyira szükségünk van, mint tejre és kenyérre

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal Kollár-Klemencz László a Magvetőnél megjelent Öreg Banda című, legújabb családregényét ajánlja olvasóink figyelmébe.
Klasszikus

Új vezetőt kapott a Fesztivál Akadémia Budapest

Dr. Egri Gábor kulturális menedzser lett a Fesztivál Akadémia Budapest új igazgatója. A szakember korábban a Müpa értékesítési és marketingigazgatójaként, valamint több hazai és nemzetközi intézmény és projekt vezetőjeként és tanácsadójaként vált ismertté.
Plusz

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Ismét lehet pályázni az Örkény István Drámaírói Ösztöndíjra

Közzétette az idei Örkény István Drámaírói Ösztöndíj pályázati felhívását és a pályázáshoz szükséges dokumentumokat a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM). A fiatal drámaírók részére meghirdetett pályázat beadási határideje február 14., hétfő.
Színház ajánló

A rákról szól a PanoDráma új dokumentumszínházi előadása

Kár, hogy rák címmel mutatja be új produkcióját a PanoDráma pénteken a Trafó - Kortárs Művészetek Házában. A dokumentumjátékból kiderül, hogy mi történik, amikor egy rettenthetetlen ember találkozik egy rettegett betegséggel.
Színház ajánló

Hunyady Sándor kultikus műve, a Bakaruhában érkezik a Pesti Vigadóba

Az előadás a Szolnoki Szigligeti Színház társulatának vendégjátékában látható a Szó • Szín • Játék sorozatban 2022. február 7-én, este 19:30-kor.
Színház hír

300 milliót kapott Eszenyi Enikő volt munkatársának cége színházra

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Előadó-művészeti többlettámogatás programján megítélt kimagasló összegű támogatást a CSAK! Művészeti Nonprofit Kft. kapta, a támogatás helyszíne Csenger, a színésznő szülővárosa.
Színház hír

Cserhalmi György a Radnótiban tér vissza a színpadra

Hosszú idő után újra színpadra áll Cserhalmi György, aki a Porogi Dorka rendezésében színre kerülő Antigonéban lesz látható, Teiresziasz szerepében.