Színház

Orth Péter kapta a Gábor Miklós-díjat

2024.05.06. 14:10
Ajánlom
A legjobb Shakespeare-alakításért járó Gábor Miklós-díjat ebben az évben Orth Péter nyerte el a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház Kovács Lehel rendezte Macbeth-előadása címszerepének megformálásáért.

Mivel a tavalyi évadban született kecskeméti Shakespeare-bemutató már nincs műsoron – az idei Gábor Miklós-díjnál a 2023. március 1-től 2024. március 31-ig terjedő időszak produkcióit vette figyelembe a szakmai grémium –, ezért a díjat Ascher Tamás, a bizottság elnöke a kecskeméti színház Három nővér-előadásának végén nyújtotta át a színpadon.

A meglepetésszerű ünnepi eseménynek kedves színezetet adott, hogy a Kuligint játszó Orth Péter mellett nemcsak a nézők és a kollégák – köztük a Macbeth rendezője, Kovács Lehel – örülhettek a díjnak, hanem a színész édesanyja, Csombor Teréz is, aki Anfiszát alakítja a Három nővérben – derült ki a díjról szóló közleményből.

macbeth-134133.jpg

Orth Péter a Macbeth című előadás címszerepében (Fotó/Forrás: Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház)

Vass Éva színésznő 2000-ben, férje halála után két évvel alapította a Gábor Miklós-díjat. Az elismerést Shakespeare-szerepben kiváló teljesítményt nyújtó színésznek ítéli oda a szakmai kuratórium, amelynek több mint tizenöt évig volt elnöke Koltai Tamás színikritikus. 2017 óta Ascher Tamás rendező vezeti a testületet, a tagok: Meczner János rendező, Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító, Spiró György író és Stuber Andrea színikritikus. Vass Éva 2019-es halála után az alapító jogutódja Alföldi Róbert lett.

A díj egy bronzplakett, Vígh Tamás szobrászművész alkotása. Egyik oldalán Shakespeare, másik oldalán Gábor Miklós portréja látható. A plakett a színészt a Madách Színház 1962-ben bemutatott legendás Hamlet-előadása címszereplőjeként ábrázolja. A díjjal járó pénzjutalom összege 300 ezer forint.

A Junior Prima-díjas Orth Péter színész szülők gyermeke. Már kilencévesen színészi babérokat aratott Nyilas Misiként a kecskeméti színházban, így három évtizedes színpadi gyakorlatot mondhat magának a negyvenéves művész.

Eleinte mérnöknek tanult, azután húszévesen a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója lett Zsámbéki Gábor és Zsótér Sándor osztályában.

440347549_840004774837753_8710427965436780241_n-131056.jpg

Orth Péter a Gábor Miklós-díj átvételét követően (Fotó/Forrás: Benkő Emese / Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház)

Pályáját 2008-ban a Nemzeti Színházban kezdte, majd 2010-ben a kecskeméti társulathoz csatlakozott. Itt számos prózai és zenés főszerepben vívta ki a közönség szeretetét, megbecsülését. Széles repertoárján operett, musical, vígjáték és dráma egyaránt megtalálható. Macbethje egy gyermeklelkű katonaember életútja, a felesége által felkorbácsolt becsvágytól hajtva, vérben gázolva a koronáig és tovább.

A Gábor Miklós-díjasok listáján László Zsolt az első név, s követte őt az évek során Varga Zsuzsa, az azóta elhunyt Herczeg Zsolt, Blaskó Péter, Kulka János, Balázs Zoltán, Pogány Judit, Hajduk Károly, Szegezdi Róbert, Hatházi András, Rába Roland, Gálffi László, Cserhalmi György, Hegedűs D. Géza, Bajomi Nagy György, Pál András, Csuja Imre, Nagypál Gábor, Görög László, Pallag Márton és Takács Katalin.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Jazz/World

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.
Vizuál

Enyedi Ildikó megkezdte új filmje, a Csendes barát forgatását

A németországi helyszínek felvétele után május 28-án Magyarországon folytatódik Enyedi Ildikó legújabb filmjének forgatása. A most készülő, szerzői alkotás érzelmes utazás az időn keresztül, némi humorral fűszerezve.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Chaplin és Einstein barátságának történetéről szól a Rózsavölgyi Szalon augusztusban érkező bemutatója

Megtartották a Rózsavölgyi Szalon soron következő bemutatója, az Albert és Charlie olvasópróbáját Ujj Mészáros Károly rendező vezetésével. Az augusztusi bemutatóban színpadra lép Epres Attila, Pál András és Nagy Dóra.
Színház hír

Komédia, horror és romantikus musical is helyet kapott a Karinthy Színház új évadában

A Nemzetközi Történetmesélő Fesztivállal, az első Karinthy New Wave Festivallal júniusban, az új évadban pedig több bemutatóval várja a közönséget a Karinthy Színház.
Színház ajánló

Milyen hatással van hat ember életére egy váratlan terhesség? – új bemutató a 6SZÍN-ben

Csákvári Krisztián írta és rendezte a 6SZÍN legújabb bemutatóját, amely egy váratlan terhesség körül forog. A Kontraszt című előadás története egy fiatal felnőtt férfi útkereséséről szól a modern világ talajvesztett zűrzavarában.
Színház interjú

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Színház interjú

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.