Színház

Orth Péter: "Nem akarok mindenképpen tetszeni"

2014.11.26. 07:30
Ajánlom
A friss Junior Prima Díjas Orth Péter színházválasztása tudatos volt, az egyetemet követő két év Nemzeti Színházbeli tagság után azért szerződött öt éve a fővárosból Kecskemétre, hogy a lehető legtöbbet játszhasson, sokféle műfajú előadásban kipróbálhassa magát. INTERJÚ

- A díjátadón levetített portréfilmedben arról beszéltél, nem teljesen hiszed el még ma sem, hogy színész vagy. Mi ennek az oka?

- Nem színészként vagy művészként gondolok magamra, hanem emberként, akinek a színészkedés a foglalkozása. Ez onnan fakad, hogy tízéves koromban szerepeltem a kecskeméti színházban a Légy jó mindhalálig című musicalben Nyilas Misiként. Emlékszem arra az állapotra, mennyire magától értetődő volt minden. Olyan, mintha az egyik szobából bementem volna egy másikba, ami történetesen a színpad volt. Teljesen természetesen belenéztem a többi szereplő szemébe, beszéltek hozzám, én válaszoltam nekik, majd kimentem. Semmiféle megfelelési kényszer nem volt bennem. Ehhez az állapothoz szeretnék visszatalálni. Teszem le a súlyokat, amik a megfelelésből és az izgulásból fakadnak. Egyre inkább érzem, hogy működik a dolog és magam vagyok.

- Ezek szerint izgulós voltál, ami akadályozott a színpadon?

- Igen. Sokáig azt gondoltam, az adrenalin segít abban, hogy az ember túlszárnyalja magát. De túl sok energiám ment el erre, amit fordíthattam volna a szerepemre is, arra, amiért bementem aznap a színházba. Nyilván mindenki izgul, egészséges határokon belül, ám nekem még erre sincsen szükségem. Próbálom tudatosan megszűntetni.

- Mi a módszered erre?

- Gondolatokkal nyugtatom magamat: mi van akkor, ha aznap épp rossz vagyok? Semmi. Bátran, tét nélkül kell jelen lennem a színpadon, akkor tudok igazán a szerepemmel foglalkozni. Sokszor nem az ügy, hanem önnön hiúsága miatt szorong az ember. Az ego szeretne tetszeni. Biztos hiú ember vagyok, egy osztálytársam mondta egyszer: "Péter, nyugi, nem vagy tökéletes". Sokáig úgy dolgoztam, hogy nem akartam magamban csalódni, ezért nem is mertem rendesen kipróbálni a dolgokat. Ezen dolgozok, hántom le magamról az ego, a tetszeni akarás és a félelem mázait. Nem akarok már mindenképpen tetszeni. Nem muszájból akarom csinálni a színházat, hanem azért, mert élvezem és érdekel, mert közölni akarok vele valamit. Arra sarkallom magamat: merjek kockáztatni. Nem baj, ha hibázok, megbocsájtom magamnak azt is. Ha pedig netán azt mondanák, rossz vagyok, mással is tudok foglalkozni.

- Segít vagy hátráltat téged, hogy édesanyád, Csombor Teréz is színész, sőt, együtt játszotok Kecskeméten?

- Először azt gondoltam, nehéz lesz, mert felelősséggel tartozom neki, ha nem vagyok jó valamiben, az rossz fényt vet rá is. Szerencsére nem így történt, fura módon pont ő mondja, néha zavarban van, amikor együtt játszunk. Nézzük egymást kívülről, mindig mindent megvitatunk, őszintén és kölcsönösen elmondjuk a véleményünket, egymás támaszai vagyunk.

- Négy bemutatód van idén Kecskeméten, a legkülönbözőbb műfajú darabokban. Emiatt választottad a vidéki színészlétet?

- Valóban, ez lebegett a szemem előtt, amikor úgy döntöttem, elmegyek máshova a Nemzetiből és vidékre szerződök. Fejlődni szerettem volna, ahhoz pedig az kell, hogy sokat játsszak, különböző és nagy feladatokat kapjak. Így tudok azon az úton járni, amin szeretnék. Ekkor derül ki, van-e bennem annyi, amennyit érzek, gondolok magamról. Ez korábban kisebb szerepekben nem tudott felszínre jönni. Kecskeméten az elmúlt öt évben nagyon sokféle előadásban vehettem részt, épp a Junior Prima-díjátadó estéjén operett premierem volt a színházban, a Csókos asszonyban Dorozsmay Pistát, a bonvivánt formálom. Előtte három héttel prózai bemutatót tartottunk, Molnár Ferenc Liliomjában a címszereplőt alakítom.


2014-ben hat színművész, egy táncos és egy forgatókönyvíró-rendező vehette át a Junior Prima Díjakat és az azzal járó kétmillió forintot jelképező FHB Gold bankkártyákat az FHB Bank jóvoltából.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Kihirdették a színikritikusok a legjobb színészi alakítás díjazottját

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján Béres Márta kapja a legjobb színészi alakítás díját, az Anna Karenina című előadás címszerepéért.
Vizuál

5+1 filmújdonság könnyű nyári estékre

Régen volt ilyen bőséges kínálat nyáron a mozikban, sőt őszre is számos filmbemutatót ígérnek a forgalmazók. Könnyű, nyári estékhez gyűjtöttünk össze néhány új filmet, amelyeket a kertmozik műsorán is érdemes keresgetni.
Zenés színház

Szirtes Tamás újra pályázik a Madách Színház igazgatói posztjára

Továbbra is a Madách Színház élén maradna a teátrum jelenlegi igazgatója, Szirtes Tamás, ezért beadta a pályázatát a posztra - adta hírül az Index.
Klasszikus

Összművészeti esttel emlékeznek a legendás bűvészre

Rodolfo születésének 110. évfordulója alkalmából, augusztus 8-án Zene+Bűvölet címmel rendeznek összművészeti estet a Várkert Bazárban, ahol fellép a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és a Junior Prima Díjas zongoraművész, Vida Monika Ruth.
Könyv

A könyvek lapjain elevenedik meg Dante alakja

Az itáliai mester halálának évfordulója alkalmából Dante 700 címmel nyílik régi, muzeális könyveket is bemutató kiállítás július 30-án a szegedi Somogyi könyvtárban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kihirdették a színikritikusok a legjobb színészi alakítás díjazottját

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján Béres Márta kapja a legjobb színészi alakítás díját, az Anna Karenina című előadás címszerepéért.
Színház hír

Színháztudományi konferenciával kezdődik a THEALTER

Bár nemrég még veszélyben volt a THEALTER nemzetközi színházi fesztivál létrejötte, csütörtökön színháztudományi konferenciával kezdődik el a program. Az augusztus 7-ig tartó fesztiválon nyolc helyszínen 37 csapat, illetve alkotó 33 produkciójával várják a közönséget Szegeden.
Színház hír

Öt nap alatt harminc műsor várta az érdeklődőket az első Déryné Fesztiválon

Július 18-án a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című táncelőadásával ért véget a július 14-18. között zajló Déryné Fesztivál, amelyet először rendeztek meg Sátoraljaújhelyen és környékén.
Színház gyász

Elhunyt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus

Életének 99. évében, július 22-én meghalt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus, Aranytoll-díjas lapszerkesztő és közíró – adta hírül a hvg.hu a család közlése nyomán. A nevéhez fűződik a Magyar Lettre International és az Európai Kulturális Füzetek alapítása is.
Színház hír

Nagy Péter István a legígéretesebb pályakezdő 2021-ben

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján idén Nagy Péter István kapja a legígéretesebb pályakezdő kategória díját, a szeptember 12-én a Bethlen Téri Színházban megrendezésre kerülő díjátadón.