Színház

Ősbemutató Szentendrén

2011.08.03. 20:02
Ajánlom
Pozsgai Zsolt A gyermekkirály című, Salamon király történetét feldolgozó művét a Szentendrei Teátrum mutatja be pénteken!

Az új dráma főhőse a 12 évesen, 1064-ben trónra került Salamon király, akinek uralkodása csodálatos békekorszakként került a történelembe. Pozsgai Zsolt alkotását - amelyet a pénteki bemutató után szombaton és vasárnap is láthat a közönség - a Szegedi Nemzeti Színház színészeivel, a szerző rendezésében tűzik műsorra.
A szentendrei ősbemutató főszerepét a szegedi színházban játszott A kölyök című musicalben feltűnt tehetséges gyermekszínész, Bindics Botond alakítja.
Pozsgai Zsolt a darabot egy éve írta és azért tűzték most műsorra, mert tavaly Szegeden egy általa rendezett produkció kapcsán találkozott a 12 éves Salamon király figurájának megformálására alkalmas gyerekszereplővel.
A rendező szólt arról is, hogy Kolti Helga igazgató elképzelései szerint a Szentendrei Teátrum műsorán - hosszabb távon is - újra előtérbe szeretnék hozni a történelmi drámákat.
A történet szerint a tizenkét éves Salamon király, akit német segítséggel ültettek a trónra, találkozóra hívja rokonát, a fiatal Géza herceget, aki szintén igényt tart a koronára és ennek erővel érvényt is akar szerezni. A gyermekkirály megpróbálkozik a békekötéssel és a kiegyezéssel, míg körülöttük mindenkinek érdeke a belső hatalmi harc fenntartása.
A gyermekkirály ismertetője szerint "pécsi húsvét" vagy "pécsi csoda" néven ismeri a magyar történelem azt a páratlan békekötést, amelyet ez a kisfiú létrehozott a trónért hadakozók között, méghozzá úgy, hogy a legnagyobb ellenségével rakatta föl a fejére a koronát. A magyar történelembe mint a leghosszabb Árpád-házi béke korszaka került be a találkozó utáni időszak.
"Azért ír ilyen témájú darabot az ember, mert azt szeretné, ha lenne egy új generáció, 12 éves vagy akármennyi, amelyik azt a fajta állandó békétlenséget, ami addig volt, végre befejezné és normális formában folytatódna az élet, fejlődne az ország" - fogalmazott a szerző, hozzáfűzve, hogy ezt akarta a gyermek Salamon király és tervét meg is valósította.
"Mivel tudta rávenni ellenfelét a békére a gyermekkirály és milyen árat fizettek érte? Erről szól a dráma, és sokkal többről: a belső hatalmi harcokban megfáradt, eltorzult magyar lelkek kiútkereséséről a gyermeki tisztaság segítségével" - olvasható az előadás ismertetőjében.
A darabban Bánvölgyi Tamás, Szilágyi Annamária, Csorba Kata, Márkus Melinda, Jakab Tamás, Gömöri Krisztián, Szívós László és Kovács Enikő Lili játszik. A díszlet Mira János, a jelmez Pap Janó munkája. A produkcióban közreműködik Lőte Attila is, aki hangjával szerepel az előadásban.
Pozsgai Zsolt első darabját 1987-ben mutatták be Zalaegerszegen, azóta mintegy nyolcvan műve került színpadra, legtöbb művét maga rendezi. A magyar történelem sorskérdései foglalkoztatják, számos történelmi tárgyú darabot írt és rendezett.

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Klasszikus

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház játék

Miután a mama bedobta a bombát… – JÁTÉK!

Játsszon a Fidelióval, és legyen az Orlai Produkció vendége a Válaszfalak című előadás október 20-i, kőszínházi bemutatóján a Belvárosi Színházban. Szabó Máté rendezésének főszerepeiben Hernádi Judit és Kern András látható.
Színház ajánló

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Színház ajánló

Idegennek lenni a hazádban – Zsótér Sándor Székesfehérváron rendez

A Pisztácia és mogyorót, amely egy bevándorló kispolgári család hétköznapjait meséli el, október 16-án mutatják be a Vörösmarty Színház Kozák András Stúdiójában.
Színház ajánló

A Jurányi Ház utcára vitte a színházat

A Jurányi Ház felkérésére Budapest köztereihez kapcsolódó hangjátékok írásába fogtak hazai drámaírók. A darabok egészen más dimenzióba repítik a hallgatót, hiszen a területet, köztéri szobrot vagy épp eseményt olyan megvilágításba helyezik, amellyel a járókelők eddig nem találkozhattak.
Színház hír

Ismét a pályakezdőknél a STAFÉTA-bot

Hatodik alkalommal hirdetik meg a Budapesten bemutatandó független színházi, tánc, újcirkusz, valamint összművészeti kezdeményezések támogatására létrehozott STAFÉTA pályázatot, amelyet a korábbi évekhez hasonlóan a FÜGE Egyesület bonyolít le.