Színház

Ősbemutatók és fesztiválok a Szentendrei Teátrum nyári kínálatában

2022.06.02. 10:55
Ajánlom
2022 nyarán, a Szentendrei Teátrum 53. évadában 22 produkciót láthatunk, mely a kísérőprogramokkal együtt, összesen 40 eseményt jelent. A kínálatban három saját produkció és öt koprodukció szerepel, amelyből kettő egyben ősbemutató is.

A nagyszínpad – a MűvészetMalom örömteli felújítása okán – visszatér a Városháza udvarára, régi, jól bejáratott színhelyére.

Lőrinczy György, a Teátrum igazgatója elmondta, hogy a fesztivált a tavaly meghirdetett szlogenek mentén – minőség, egyediség, sokszínűség, összművészetiség – szervezték, ám idén, a megújulás jelmondatával is gazdagítják a két hónapon át tartó programsorozatot.

Újdonságot jelent, hogy saját produkciókat hoznak tető alá, hogy a nagy fesztiválba három, egymásba kapcsolódó minifesztivált is szerveznek,

valamint, hogy idén – a Teátrum régi hagyományait felfrissítve –, Szentendre belvárosának macskaköves utcáin, terein, udvarain is megjelennek táncperformanszokkal, kamarakoncertekkel és utcaszínházi jelenetekkel.

282750866_5155085931251911_8481236478298228924_n-102052.jpg

Lőrinczy György, a Szentendrei Teátrum igazgatója (Fotó/Forrás: Schumy Csaba / Szentendrei Teátrum)

A cél az, hogy minél több Szentendrén sétálgató turistának „jöjjön szembe” a programsorozat, minél többen kóstolhassanak bele a fesztivál hangulatába, ezzel minél több nézőt vonzzon be esti előadásaira a Teátrum.

Saját bemutató a Bella-Karafiáth páros alkotta Macskadémon, ami egy szórakoztató, könnyed, de közben elgondolkodtató horror vígmusical, tele zenei stílusparódiának beillő betétszámmal, Gergye Krisztián rendezésében, a Pinceszínház közreműködésével. A sok helyről verbuvált, nyári társulatban a címszerepet Szemenyei János alakítja, a további szerepekben Mester Viktória operaénekesnő, Nádasy Erika, Mátyássy Bence, Mertz Tibor, és

A narrátor szerepében, maga az írónő lesz látható.

A másik saját produkció a Szeret, nem szeret szerelmi kavalkád, Réthly Attila rendezésében, amelyben klasszikus és kortárs szerzők jeleneteiben láthatunk végzős színészhallgatókat, akiket Peller Anna próbál műsorvezetőként összeboronálni. Shakespeare, Goldoni, Korniss jelenete éppúgy része lesz a nyáresti játéknak, mint a Holdvilágos éjszakán sláger. Az első felvonást, utcaszínház jelleggel, Szentendre hangulatos belvárosában játsszák, a második felvonás már a Városháza udvarán lesz látható, sok zenével.

284137258_5155086184585219_899485005473628483_n-102052.jpg

Táncperformansz a Szentendrei Teátrum évadismertető sajtóeseményén (Fotó/Forrás: Schumy Csaba / Szentendrei Teátrum)

A színházi évad nyitóelőadása, s egyben ősbemutató is, az István, a király iskolába megy Feke Pál rendezésében, melynek producere a Zikkurat Színpadi Ügynökség.

A produkció érdekessége, hogy egy online vetélkedő során választották ki azokat a gyerekeket, akik koncertszerű keresztmetszetét adják az ikonikus rockoperának.

A repertoár törzsét vendégjátékokkal, klasszikus és kortárs szerzők darabjaira fűzték fel, a kínálat tele van színházi csemegékkel: Scapin furfangjai az Exit Generáció előadásában, és a Figaró házassága a Budaörsi Latinovits Színházból.

Mindezek mellett, megtekinthetjük bemutatóként Ray Cooney A feleség negyvennél kezdődik komédiáját a Fórum Színháztól, a Rózsavölgyi Szalon Két pápa című egyfelvonásosát, Lukács Sándor, Jordán Tamás és Molnár Piroska főszereplésével, s ugyaninnen a Keresztül-kasul romantikus vígjátékot, Pokorny Liával és Király Dániellel.
Az Orlai Produkció két színművel képviselteti magát: a Redőny című darabbal, Ujj Mészáros Károly rendezésében, és a Hárman a padon előadással, melyben Benedek Miklós, Gálvölgyi János és Egri Márta lép színre.

Szenes Hanna naplójából készült a Hanna című ősbemutató, a Teátrum és a Jurányi Ház koprodukciójában, Bíró Eszterrel a címszerepben, akinek rendezője és partnere Wiedder Kristóf. A zeneszerző Födős Sándor, a játék díszletéül a Vajda Múzeum ódon épülete szolgál.

282249336_5155085991251905_2224884249150123838_n-102053.jpg

A Szentendrei Teátrum évadismertető sajtóeseményének résztvevői (Fotó/Forrás: Szentendrei Teátrum)

Nagy öröm, hogy határon túli magyar társulat is érkezik: a Nagyváradi Szigligeti Színház Molnár Ferenc Játék a kastélyban című örökzöldjét adja elő.

Augusztus 20-án, Selmeczi György két „ős-operája” kerül színre, a Szent Jakab-játék és a Szent Vitus-játék, melyek közül az egyik ősbemutató is.

A programfolyamot augusztus elején három egymásba kapcsolódó minifesztivál gazdagítja:

Az elmúlt évadban született színpadi művek seregszemléjén, a Nyílt Fórumon öt napon keresztül felolvasószínház és szakmai műhelymunka várja az érdeklődőket.

Ez után zajlik a Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Programjának ötnapos sorozata, kortárs tánccal megtöltve a nagyszínpadot és belvárost több helyszínen, a táncesteken kívül, szakmai beszélgetésekkel, filmvetítésekkel.

Majd következik a Barokk udvarlás hétvégéje, amikor az olasz, a német, és az angol-francia régizene veszi birtokba Szentendrét. Csütörtök esti ingyenes programként bepillanthatunk a másnapi Úrhatnám szolgáló nyílt főpróbájának kulisszatitkaiba, Novák Eszter rendezésében, mely szintén a Teátrum saját bemutatója. Péntek délutántól vasárnap estig, a Dunától a Városházáig három kis udvart érintve, ingyenes kamarakoncerteken élvezhetjük a barokk muzsikát: a DMH udvarában, a Szerb Egyházi Múzeum teraszán és a főtéri, Új Műhely Galéria kávézójában. A nagykoncertek minden este a Városháza udvarán lesznek. Péntek este tehát Pergolesi Úrhatnám szolgálója, immár előadásként, a további napokon ugyanitt Bach, és Purcell csodálatos művei csendülnek fel. De

olyan különleges programok is lesznek, mint a korabeli táncház és a barokk zenei jammelés.

Az eredeti hangszerritkaságokat felvonultató minifesztivál zenei vezetője Illés Szabolcs.

Cziffra Györgyöt idézi meg Cziffra bárestjében a Hot Jazz Band, de koncertet ad Kováts Kriszta és a Vujicsics Együttes is. A GyerekTeátrum műsorában két operettprimadonna, Bordás Barbara és Kékkovács Mara interaktív koncertjére, a Mutasd magad!-ra vihetjük a gyerekeket, mely Szentendrén látható először, valamint Tárnok Marica Stanna és Panna matinéjára. A 2078 km közösségi színházi előadás egy európai uniós workshop hetét zárja, ahol az alkotás a művészet és az esélyegyenlőség jegyében zajlik majd.

282218233_5155086181251886_5902526688152614699_n-102052.jpg

Makranczi Zalán, Kékkovács Mara és Selmeczi György a Szentendrei Teátrum évadismertető sajtóeseményén (Fotó/Forrás: Schumy Csaba / Szentendrei Teátrum)

A sajtótájékoztatón részt vett Fülöp Zsolt polgármester és Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese, s egyben a körzet országgyűlési képviselője, aki kiemelte, hogy a Szentendrei Kulturális Központ NKft. közel 50 millió forintos kormányzati támogatást kapott a Teátrum programjainak megvalósítására.

Szentendrei Teátrum

További információ és jegyvásárlás itt»»

Kövessék a Szentendrei Teátrum Facebook-oldalát is, ahol részletes információk és érdekességek találhatók a programokról!

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Magyar Attila, Németh Kristóf és Belenzay Endre a Szentendrei Teátrum évadismertető sajtóeseményén (fotó: Schumy Csaba / Szentendrei Teátrum)

Szentendrei Teátrum

1969-ben színművészeti főiskolások ötlete nyomán Szentendre különleges atmoszférájú barokk főterén nyári színház született. A Szentendrei Teátrum több mint 50 éve ajándékozza meg felejthetetlen élményekkel a kultúra szerelmeseit. 2021 tavaszától Lőrinczy György igazgatja a színházat, hagyományait figyelembe véve, de mégis frissen, szem előtt tartva a mai közönség ízlését.

Számos összművészeti produkció mellett továbbra is a színházi és operabemutatók készülnek Szentendrére. Az új igazgató törekvései szerint egész évben várják majd a kultúra szerelmeseit a Teátrumba készülő produkciók.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Plusz

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Színház

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.

Ezt olvasta már?

Színház hír

Újraértelmezett Shakespeare-drámák a nyári fesztiválokon

A Magyar Mozgókép Fesztivál „Legjobb tévésorozat” kategóriájának győztese, a drámaíró műveit feldolgozó Shakespeare/37 meghívást kapott három fesztivál programjába is, így a rövid epizódok láthatóak lesznek a Kolorádó Fesztiválon, a Bánkitó Fesztiválon és az Ördögkatlan Fesztiválon is.
Színház galéria

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Színház hír

A Proton Színház alapító előadása is látható lesz idén nyáron

Mundruczó Kornél Frankenstein-terv rendezése mellett a Winterreise előadással is találkozhat a hazai közönség.
Színház interjú

Bebújósdi – Beszélgetés Felvidéki Judittal

Huszonkilenc év alatt harmincöt tévéfilmet, tévéjátékot, portréfilmet és dokumentumfilmet készített, de forgatott irodalmi műsorokat és sorozatokat is a Magyar Televíziónak. Rendezett színházban, majd hosszú csend következett. Felvidéki Judit, Balázs Béla-díjas filmrendező tizenhat év után újra színházban rendez, ami jó alkalom volt a beszélgetésre, és egy kis múltidézésre is.
Színház ajánló

Apor Vilmosról készített darabot Dér András

Nagyszabású történelmi ősbemutató látható a Gyulai Várszínházban július 1-jén és 2-án. A két háború közötti legendás hírű gyulai apátplébános, majd győri püspökként vértanúhalált halt Apor Vilmos életéről szóló darabot Mindenkinek mindene címmel Dér András írta a Gyulai Várszínház felkérésére, és ő is rendezi.