Színház

Összefogás gálát kezdeményez a Szabad Tér Színház

2020.04.08. 16:50
Ajánlom
Benkő Nóra, a Szabad Tér Színház igazgatója a Fidelio.hu-nak elmondta: „Összefogás gálát” szerveznek a nyár második felére, s erről már számos színházvezetővel, többek között Mácsai Pállal, Máté Gáborral is egyeztetett, akik támogatják ezt a jótékonysági kezdeményezést a nehéz helyzetbe került előadóművészek megsegítésére. Benkő Nóra szerint közös a krízis, közösen kell abból kijutni.

benkofotosVasGergely-164235.jpg

Benkő Nóra (Fotó/Forrás: Vas Gergely)

„A mai napon felhívást küldtünk szét a szakmában, hogy legyen egy közös fellépés a Városmajori Szabadtér Színházban. Két időpontot jelöltünk meg: ha addigra sikerül túljutnunk a járvány rendkívüli helyzetén, akkor július 11-én tartanánk az Összefogás gálát. Ha abban az időben még mindig korlátozódik a színházak működése, akkor augusztus 16-ára csúszna az esemény. Azt hiszem, ennek a nyárnak arról kell szólnia, hogyan tudjuk egymást segíteni” – említi Benkő Nóra, hozzátéve:

sokan keresik meg őt is a művészek közül, hogy milyen drámai hatással van a járvány az életükre mentálisan éppúgy, mint egzisztenciálisan.

„Ebben a szakmában biztosan nincsenek tartalékok. Nem tudja azt mondani a színész, a színházi szakember, hogy akkor kibírja a következő fél évet. Nem bírja ki. És bár most már szerencsére vannak olyan intézkedések, amelyek segítenek a számlás szabadúszóknak, nekik is csak akkor lesz bevételük, ha dolgoznak, ha mielőbb munkához jutnak. Lépnünk kellett tehát, hogy valamilyen módon megsegíthessük a nehéz helyzetbe került színészeket, előadóművészeket, színházi háttérdolgozókat. Azt gondoltuk a munkatársaimmal – és ebben a szakmából sokan megerősítettek minket –, hogy a közös válságból közösen jöhetünk ki. Itt csak az együtt gondolkodás visz bennünket előre, hogy megtaláljuk az egymás támogatásának leghatékonyabb formáit. Mi úgy tudunk segíteni, hogy minél több előadóművésznek fellépési helyet biztosítunk.

Maguk találhatják ki, milyen kisebb produkcióval szeretnének megjelenni a gálaesten, amelynek teljes jegybevételét a fellépő művészek között osztjuk szét.

Ráadásul pályázatot is benyújtottunk ennek kapcsán az EMMI-hez, ha sikerül nyerni, azt a támogatást is a gálán résztvevők kapják majd meg, illetve abban az esetben tematikus gálaest-sorozatot is szervezhetünk. Egyébként ma már jelentkeztek olyan, többszörösen díjazott színművészek, akik azt mondták, hogy jönnek, fellépnek, de más, jobban rászoruló kolléga javára felajánlották a tiszteletdíjukat” – magyarázza Benkő Nóra, aki amúgy bízik benne, hogy a nyár második felében kinyithat a Szabad Tér Színház.

varosmajori-szabadteri-szinpad-164846.jpg

Városmajori Szabadtér Színház

„Éppen a Fidelio.hu-n jelent meg egy írás a nyári fesztiválok lehetőségeiről, vannak, akik már döntöttek, mások még hezitálnak. Mi voltaképpen töröltük a júniusi programjainkat, ugyanakkor a szezont meghosszabbítjuk, szeptember közepén zárjuk majd. Azon is töprengünk, hogy a nyári időszakban indítunk egy »vakáció-színházat« is: nyitott közösségi teret csinálunk gyerekeknek, fiataloknak. Szülőknek, pedagógusoknak is segíthetünk azzal, hogy foglalkozunk a gyerekekkel a hosszú bezártság után.”

FELHÍVÁS!

A Szabad Tér Színház az Összefogás gálaestre profi előadók jelentkezését várja prózai, zenés- vagy bármilyen más előadóművészeti produkcióval, fellépőként maximum öt-, többszereplős jelenet esetén legfeljebb nyolcperces, a legszélesebb műfaji skálán mozgó műsorszámmal. 

Az est időtartama korlátozott, de online felületeiken minden műsorszámot elérhetővé tesznek majd. A jelentkezéseket (műsor címe, szerző, időtartam, előadók száma, neve, elérhetősége) 2020. április 30-ig az alábbi címre várják: produkcio@szabadter.hu

Fejléckép: Benkő Nóra (fotó: Zsigmond László)

Fesztiválozhatunk idén nyáron? – Hazai körkép a koronavírus árnyékában

Kapcsolódó

Fesztiválozhatunk idén nyáron? – Hazai körkép a koronavírus árnyékában

Nem lesznek tavaszi fesztiválok Budapesten és vidéken. Lemondták a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. De mi van a nyári programokkal? Ennek jártunk most utána!

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A b(m)űvész embersége – interjú a 110 éve született Rodolfo lányával, Gálvölgyi Judittal

Polgári neve Gross Dezső volt, de Rodolfoként ismerte meg a világ. „Vigyázat, csalok!”, mondta – és csalt. A többi már játék volt és szórakozás. Születésének 110. évfordulója alkalmából lánya, Gálvölgyi Judit segítségével idéztük föl a bűvész és édesapa legendás alakját.
Könyv

Felavatták Tandori Dezső és felesége síremlékét

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, író, műfordító és felesége, Tandori Ágnes síremlékét május 15-én avatták fel Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
Vizuál

Új magyar LMBTQ-dokumentumfilm érkezik a mozikba

A nemzetközi színtéren is sikerrel szereplő Tobi színeit július 1-jén mutatják be a magyar mozik a Cirko Film forgalmazásában.
Vizuál

Premier előtt látható a Szupernóva az Ideje moziba menni fesztiválon

Kilenc filmet mutat be az új mozis fesztivál május 27. és 30. között. Az egyik legjobban várt alkotás a Szupernóva, a lélegzetelállító tájakon forgatott érzékeny romantikus brit dráma Colin Firth és Stanley Tucci főszereplésével.
Vizuál

Françoise Gilot 100. születésnapja előtt tiszteleg a Várfok Galéria

Az art KARLSRUHE vendégeként május 19. és 21. között a Várfok Galéria a Várfok Project Roomban rendezi be hibrid standját, amelyen Françoise Gilot 100. születésnapja előtt tisztelgő One-Artist-Show és a Várfok Highlights válogatás lesz látható. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Új játszóhellyel nyit újra az Átrium

Az Átrium Bisztrószínpad május 22-én debütál színházi játszóhelyként, itt mutatják be ugyanis a Háy János írásaiból készült A bogyósgyümölcskertész fia című előadást.
Színház hír

Stadionban lesznek láthatóak a DESZKA Fesztivál előadásai

Nem mindennapi környezetben, a Nagyerdei Stadion gyepéről követhetik a nézők a közvetítéseket.
Színház gyász

Elhunyt Lellei Pál bábkészítő mester

81 éves korában elhunyt Lellei Pál, a Budapest Bábszínház nyugalmazott munkatársa, a Bábkészítés című alapmű szerzője – tudatta a Budapest Bábszínház.
Színház hír

„Az embereknek nevetésre van szükségük” – A hétköznapok hőseit jutalmazta a Vörösmarty Színház

Július közepétől újra várja közönségét a Vörösmarty Színház. Ám lesznek olyanok, akik már kicsit korábban is elmehetnek a teátrumba: ők azok a hősök, akik nap mint nap, a legnehezebb időszakban, és azon túl is helyt állnak. Különleges akcióval köszönte meg a székesfehérvári társulat a Fejér megyei mentődolgozóknak az emberfeletti munkát, amelyet értünk tesznek.
Színház ajánló

Nyári színház négy helyszínen, visszatérnek A Pál utcai fiúk is

Komédiák, bohózatok, visszatérő színésznő, szerelem, mámor, Grund és stand up, mert ehhez van kedvünk. Idén nyáron a Vörösmarty Színház négy helyszínen várja közönségét.