Színház

Összefogás gálát kezdeményez a Szabad Tér Színház

2020.04.08. 16:50
Ajánlom
Benkő Nóra, a Szabad Tér Színház igazgatója a Fidelio.hu-nak elmondta: „Összefogás gálát” szerveznek a nyár második felére, s erről már számos színházvezetővel, többek között Mácsai Pállal, Máté Gáborral is egyeztetett, akik támogatják ezt a jótékonysági kezdeményezést a nehéz helyzetbe került előadóművészek megsegítésére. Benkő Nóra szerint közös a krízis, közösen kell abból kijutni.

benkofotosVasGergely-164235.jpg

Benkő Nóra (Fotó/Forrás: Vas Gergely)

„A mai napon felhívást küldtünk szét a szakmában, hogy legyen egy közös fellépés a Városmajori Szabadtér Színházban. Két időpontot jelöltünk meg: ha addigra sikerül túljutnunk a járvány rendkívüli helyzetén, akkor július 11-én tartanánk az Összefogás gálát. Ha abban az időben még mindig korlátozódik a színházak működése, akkor augusztus 16-ára csúszna az esemény. Azt hiszem, ennek a nyárnak arról kell szólnia, hogyan tudjuk egymást segíteni” – említi Benkő Nóra, hozzátéve:

sokan keresik meg őt is a művészek közül, hogy milyen drámai hatással van a járvány az életükre mentálisan éppúgy, mint egzisztenciálisan.

„Ebben a szakmában biztosan nincsenek tartalékok. Nem tudja azt mondani a színész, a színházi szakember, hogy akkor kibírja a következő fél évet. Nem bírja ki. És bár most már szerencsére vannak olyan intézkedések, amelyek segítenek a számlás szabadúszóknak, nekik is csak akkor lesz bevételük, ha dolgoznak, ha mielőbb munkához jutnak. Lépnünk kellett tehát, hogy valamilyen módon megsegíthessük a nehéz helyzetbe került színészeket, előadóművészeket, színházi háttérdolgozókat. Azt gondoltuk a munkatársaimmal – és ebben a szakmából sokan megerősítettek minket –, hogy a közös válságból közösen jöhetünk ki. Itt csak az együtt gondolkodás visz bennünket előre, hogy megtaláljuk az egymás támogatásának leghatékonyabb formáit. Mi úgy tudunk segíteni, hogy minél több előadóművésznek fellépési helyet biztosítunk.

Maguk találhatják ki, milyen kisebb produkcióval szeretnének megjelenni a gálaesten, amelynek teljes jegybevételét a fellépő művészek között osztjuk szét.

Ráadásul pályázatot is benyújtottunk ennek kapcsán az EMMI-hez, ha sikerül nyerni, azt a támogatást is a gálán résztvevők kapják majd meg, illetve abban az esetben tematikus gálaest-sorozatot is szervezhetünk. Egyébként ma már jelentkeztek olyan, többszörösen díjazott színművészek, akik azt mondták, hogy jönnek, fellépnek, de más, jobban rászoruló kolléga javára felajánlották a tiszteletdíjukat” – magyarázza Benkő Nóra, aki amúgy bízik benne, hogy a nyár második felében kinyithat a Szabad Tér Színház.

varosmajori-szabadteri-szinpad-164846.jpg

Városmajori Szabadtér Színház

„Éppen a Fidelio.hu-n jelent meg egy írás a nyári fesztiválok lehetőségeiről, vannak, akik már döntöttek, mások még hezitálnak. Mi voltaképpen töröltük a júniusi programjainkat, ugyanakkor a szezont meghosszabbítjuk, szeptember közepén zárjuk majd. Azon is töprengünk, hogy a nyári időszakban indítunk egy »vakáció-színházat« is: nyitott közösségi teret csinálunk gyerekeknek, fiataloknak. Szülőknek, pedagógusoknak is segíthetünk azzal, hogy foglalkozunk a gyerekekkel a hosszú bezártság után.”

FELHÍVÁS!

A Szabad Tér Színház az Összefogás gálaestre profi előadók jelentkezését várja prózai, zenés- vagy bármilyen más előadóművészeti produkcióval, fellépőként maximum öt-, többszereplős jelenet esetén legfeljebb nyolcperces, a legszélesebb műfaji skálán mozgó műsorszámmal. 

Az est időtartama korlátozott, de online felületeiken minden műsorszámot elérhetővé tesznek majd. A jelentkezéseket (műsor címe, szerző, időtartam, előadók száma, neve, elérhetősége) 2020. április 30-ig az alábbi címre várják: produkcio@szabadter.hu

Fejléckép: Benkő Nóra (fotó: Zsigmond László)

Fesztiválozhatunk idén nyáron? – Hazai körkép a koronavírus árnyékában

Kapcsolódó

Fesztiválozhatunk idén nyáron? – Hazai körkép a koronavírus árnyékában

Nem lesznek tavaszi fesztiválok Budapesten és vidéken. Lemondták a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. De mi van a nyári programokkal? Ennek jártunk most utána!

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Nem adják fel a várat a színművészetisek, megtelt a Vas utca támogatókkal

Nem sikerült kiüríttetnie az egyetemi épületeket Szarkáéknak, sőt, a diákok visszafoglalták az Ódry Színpadot is. Pénteken este megtelt a Vas utca az egyetemfoglalókat támogató szimpatizánsokkal.
Klasszikus

Fiatal karmester áll a Nemzeti Filharmonikus Zenekar élére

A legfiatalabb Junior Príma-díjas karmester, Rajna Martin magyar szerzők műveit dirigálja az együttes élén vasárnap este a Müpában.
Jazz/World

10 lemez Londonból, ami után mást fogsz gondolni a jazzről

Az Egyesült Királyságban reneszánszát éli a jazz. Ahogy az lenni szokott, a műfaj időről időre kidugja a fejét az ágyásból, felbukkan itt-ott, néhány éve pedig szárnyakat kapott az olyan könnyebb műfajoktól, mint a hiphop, a dub, a techno és a trance. Összeszedtem azokat az albumokat, amiket hallanod kell, ha London és a jazz új arcára vagy kíváncsi.
Vizuál

Egy aszfaltpattanás is lehet műtárgy – A Fiat 500 a képzőművészetben

Olaszországban a mobilitást jelentette a nagy tömegek számára – voltak, akik egyenesen úgy fogalmaztak, hogy „ez volt az autó, mely a volán mögé ültette Itáliát”. Magyarországon az első nyugati autóként jelent meg a 60-as évek végén. Hangos volt, pici és a motorja is csak valamivel erősebb, mint egy robogónak, mégis a legtöbb tulajdonos számára feledhetetlen emlékek sora kötődött a mára már kultikus ikonná vált Fiat 500-hoz.
Színház

Lábnyomot kaptak a Halhatatlanok Társulatának új tagjai

Szombat délelőtt újabb lábnyomokkal gazdagodott a Pesti Broadway az Operettszínház előtt. Az 1996-ban alapított Halhatatlanok Társulata öt év kihagyás után választott új tagokat még májusban, most pedig ünnepélyes keretek között avatták fel a díj részeként fémbe öntött lábnyomokat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház szfe

Dragomán György parádés egyperces novellában reflektált az SZFE ügyére

A József Attila-díjas író szerint nem biztos, hogy célravezető egy exezredest kinevezni az egyetem kancellári pozíciójára. Amúgy meg ki tudja, lehet, hogy én értem félre az egyperces novellát.
Színház hír

A Maladype Színházé a fődíj Lengyelországban

Október 17-én mutatkozott be a Maladype Színház a lengyelországi XIV. Nemzetközi Gombrowicz Fesztiválon, ahol a kollektív színészi munkáért járó díj és a közönségdíj mellett a Grand Prixt, vagyis a fesztivál zsűrijének fődíját is elhozták. A nagy múltú fesztivál az idei év legfontosabb lengyel színházi eseményének számít, és a járványhelyzet miatt a Maladype volt az egyetlen külföldi résztvevő.
Színház szfe

A Minisztérium továbbra sem reagál az SZFE-s hallgatók követeléseire

Hétfő reggelre megmozdulást szerveztek az SZFE-s hallgatók az Innovációs és Technológiai Minisztérium Szemere utcai épülete elé. A helyszínválasztás nem véletlen: ugyanis a Minisztérium közbeavatkozásával lehetne csak feloldani az egyetemi polgárság és a kuratórium között kialakult helyzetet. A tüntetésen a diákok mellett közel harminc ismert színházi és filmes alkotó kampányolt az autonóm felsőoktatás mellett.
Színház hír

Lábnyomot kaptak a Halhatatlanok Társulatának új tagjai

Szombat délelőtt újabb lábnyomokkal gazdagodott a Pesti Broadway az Operettszínház előtt. Az 1996-ban alapított Halhatatlanok Társulata öt év kihagyás után választott új tagokat még májusban, most pedig ünnepélyes keretek között avatták fel a díj részeként fémbe öntött lábnyomokat.
Színház szfe

Blokád alá került az SZFE Rákóczi úti épülete is

Miután Szarka Gábor pénteken előrehozott őszi szünetet rendelt el és hat órára ki akarta üríttetni a Vas és a Szentkirályi utcai épületet, a diákok sajtótájékoztatójával egy időben több hallgató átvonult az SZFE Rákóczi úti campusához, hogy ott védje a termeket.