Színház

Összefogás gálát kezdeményez a Szabad Tér Színház

2020.04.08. 16:50
Ajánlom
Benkő Nóra, a Szabad Tér Színház igazgatója a Fidelio.hu-nak elmondta: „Összefogás gálát” szerveznek a nyár második felére, s erről már számos színházvezetővel, többek között Mácsai Pállal, Máté Gáborral is egyeztetett, akik támogatják ezt a jótékonysági kezdeményezést a nehéz helyzetbe került előadóművészek megsegítésére. Benkő Nóra szerint közös a krízis, közösen kell abból kijutni.

benkofotosVasGergely-164235.jpg

Benkő Nóra (Fotó/Forrás: Vas Gergely)

„A mai napon felhívást küldtünk szét a szakmában, hogy legyen egy közös fellépés a Városmajori Szabadtér Színházban. Két időpontot jelöltünk meg: ha addigra sikerül túljutnunk a járvány rendkívüli helyzetén, akkor július 11-én tartanánk az Összefogás gálát. Ha abban az időben még mindig korlátozódik a színházak működése, akkor augusztus 16-ára csúszna az esemény. Azt hiszem, ennek a nyárnak arról kell szólnia, hogyan tudjuk egymást segíteni” – említi Benkő Nóra, hozzátéve:

sokan keresik meg őt is a művészek közül, hogy milyen drámai hatással van a járvány az életükre mentálisan éppúgy, mint egzisztenciálisan.

„Ebben a szakmában biztosan nincsenek tartalékok. Nem tudja azt mondani a színész, a színházi szakember, hogy akkor kibírja a következő fél évet. Nem bírja ki. És bár most már szerencsére vannak olyan intézkedések, amelyek segítenek a számlás szabadúszóknak, nekik is csak akkor lesz bevételük, ha dolgoznak, ha mielőbb munkához jutnak. Lépnünk kellett tehát, hogy valamilyen módon megsegíthessük a nehéz helyzetbe került színészeket, előadóművészeket, színházi háttérdolgozókat. Azt gondoltuk a munkatársaimmal – és ebben a szakmából sokan megerősítettek minket –, hogy a közös válságból közösen jöhetünk ki. Itt csak az együtt gondolkodás visz bennünket előre, hogy megtaláljuk az egymás támogatásának leghatékonyabb formáit. Mi úgy tudunk segíteni, hogy minél több előadóművésznek fellépési helyet biztosítunk.

Maguk találhatják ki, milyen kisebb produkcióval szeretnének megjelenni a gálaesten, amelynek teljes jegybevételét a fellépő művészek között osztjuk szét.

Ráadásul pályázatot is benyújtottunk ennek kapcsán az EMMI-hez, ha sikerül nyerni, azt a támogatást is a gálán résztvevők kapják majd meg, illetve abban az esetben tematikus gálaest-sorozatot is szervezhetünk. Egyébként ma már jelentkeztek olyan, többszörösen díjazott színművészek, akik azt mondták, hogy jönnek, fellépnek, de más, jobban rászoruló kolléga javára felajánlották a tiszteletdíjukat” – magyarázza Benkő Nóra, aki amúgy bízik benne, hogy a nyár második felében kinyithat a Szabad Tér Színház.

varosmajori-szabadteri-szinpad-164846.jpg

Városmajori Szabadtér Színház

„Éppen a Fidelio.hu-n jelent meg egy írás a nyári fesztiválok lehetőségeiről, vannak, akik már döntöttek, mások még hezitálnak. Mi voltaképpen töröltük a júniusi programjainkat, ugyanakkor a szezont meghosszabbítjuk, szeptember közepén zárjuk majd. Azon is töprengünk, hogy a nyári időszakban indítunk egy »vakáció-színházat« is: nyitott közösségi teret csinálunk gyerekeknek, fiataloknak. Szülőknek, pedagógusoknak is segíthetünk azzal, hogy foglalkozunk a gyerekekkel a hosszú bezártság után.”

FELHÍVÁS!

A Szabad Tér Színház az Összefogás gálaestre profi előadók jelentkezését várja prózai, zenés- vagy bármilyen más előadóművészeti produkcióval, fellépőként maximum öt-, többszereplős jelenet esetén legfeljebb nyolcperces, a legszélesebb műfaji skálán mozgó műsorszámmal. 

Az est időtartama korlátozott, de online felületeiken minden műsorszámot elérhetővé tesznek majd. A jelentkezéseket (műsor címe, szerző, időtartam, előadók száma, neve, elérhetősége) 2020. április 30-ig az alábbi címre várják: produkcio@szabadter.hu

Fejléckép: Benkő Nóra (fotó: Zsigmond László)

Fesztiválozhatunk idén nyáron? – Hazai körkép a koronavírus árnyékában

Kapcsolódó

Fesztiválozhatunk idén nyáron? – Hazai körkép a koronavírus árnyékában

Nem lesznek tavaszi fesztiválok Budapesten és vidéken. Lemondták a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. De mi van a nyári programokkal? Ennek jártunk most utána!

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Vizuál

Próbáld ki a tudásod a Nemzeti Múzeum Trianon 100 kvízeivel!

Bár a múzeum kapui még mindig zárva tartanak, a Nemzeti Múzeum a virtuális térben továbbra is tartja a kapcsolatot látogatóival, határon innen és túlról. A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából egy helyre gyűjtötték a témához kapcsolódó online tartamalmainkat, kvízeinket és játékos feladataikat.
Klasszikus

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.
Plusz

Mihelyt vége a veszélyhelyzetnek, nyithatnak a színházak, a mozik, a múzeumok

Ezt Gulyás Gergely jelentette be a mai Kormányinfón. A Parlament június 16-án szavaz a veszélyhelyzet megszűnéséről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Szegvári Menyhért, az egri színház örökös tagja

A Jászai Mari-díjas színész, rendező, az egri Gárdonyi Géza színház örökös tagja 71 éves volt.
Színház ajánló

Lakatos Márk látványvilágával készül a Dekameron 2020

Csákányi Eszter és Kulka János is szerepel a Trojka Színházi Társulás online előadásában, amely bárki számára ingyenesen elérhető lesz június 11-én este.
Színház ajánló

Trianon különkiadással emlékezik a Vörösmarty Színház a százéves évfordulón

A Trianon című előadással emlékezik meg a székesfehérvári Vörösmarty Színház a 100 éve aláírt békediktátumra. Június 4-én 16.31-kor a színház Facebook oldalán online elérhető lesz az évad utolsó nagyszínpadi bemutatójából készült rendhagyó összeállítás.
Színház hír

140 év óta először elmarad a Royal Shakespeare Company évada

A Royal Shakespeare Company (RSC) neves brit színházi társulat az összes idei előadását elhalasztotta vagy törölte a koronavírus-járvány miatt - jelentette be közleményében a társulat művészeti igazgatója.
Színház gyász

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.