Színház

Összefogás gálát kezdeményez a Szabad Tér Színház

2020.04.08. 16:50
Ajánlom
Benkő Nóra, a Szabad Tér Színház igazgatója a Fidelio.hu-nak elmondta: „Összefogás gálát” szerveznek a nyár második felére, s erről már számos színházvezetővel, többek között Mácsai Pállal, Máté Gáborral is egyeztetett, akik támogatják ezt a jótékonysági kezdeményezést a nehéz helyzetbe került előadóművészek megsegítésére. Benkő Nóra szerint közös a krízis, közösen kell abból kijutni.

benkofotosVasGergely-164235.jpg

Benkő Nóra (Fotó/Forrás: Vas Gergely)

„A mai napon felhívást küldtünk szét a szakmában, hogy legyen egy közös fellépés a Városmajori Szabadtér Színházban. Két időpontot jelöltünk meg: ha addigra sikerül túljutnunk a járvány rendkívüli helyzetén, akkor július 11-én tartanánk az Összefogás gálát. Ha abban az időben még mindig korlátozódik a színházak működése, akkor augusztus 16-ára csúszna az esemény. Azt hiszem, ennek a nyárnak arról kell szólnia, hogyan tudjuk egymást segíteni” – említi Benkő Nóra, hozzátéve:

sokan keresik meg őt is a művészek közül, hogy milyen drámai hatással van a járvány az életükre mentálisan éppúgy, mint egzisztenciálisan.

„Ebben a szakmában biztosan nincsenek tartalékok. Nem tudja azt mondani a színész, a színházi szakember, hogy akkor kibírja a következő fél évet. Nem bírja ki. És bár most már szerencsére vannak olyan intézkedések, amelyek segítenek a számlás szabadúszóknak, nekik is csak akkor lesz bevételük, ha dolgoznak, ha mielőbb munkához jutnak. Lépnünk kellett tehát, hogy valamilyen módon megsegíthessük a nehéz helyzetbe került színészeket, előadóművészeket, színházi háttérdolgozókat. Azt gondoltuk a munkatársaimmal – és ebben a szakmából sokan megerősítettek minket –, hogy a közös válságból közösen jöhetünk ki. Itt csak az együtt gondolkodás visz bennünket előre, hogy megtaláljuk az egymás támogatásának leghatékonyabb formáit. Mi úgy tudunk segíteni, hogy minél több előadóművésznek fellépési helyet biztosítunk.

Maguk találhatják ki, milyen kisebb produkcióval szeretnének megjelenni a gálaesten, amelynek teljes jegybevételét a fellépő művészek között osztjuk szét.

Ráadásul pályázatot is benyújtottunk ennek kapcsán az EMMI-hez, ha sikerül nyerni, azt a támogatást is a gálán résztvevők kapják majd meg, illetve abban az esetben tematikus gálaest-sorozatot is szervezhetünk. Egyébként ma már jelentkeztek olyan, többszörösen díjazott színművészek, akik azt mondták, hogy jönnek, fellépnek, de más, jobban rászoruló kolléga javára felajánlották a tiszteletdíjukat” – magyarázza Benkő Nóra, aki amúgy bízik benne, hogy a nyár második felében kinyithat a Szabad Tér Színház.

varosmajori-szabadteri-szinpad-164846.jpg

Városmajori Szabadtér Színház

„Éppen a Fidelio.hu-n jelent meg egy írás a nyári fesztiválok lehetőségeiről, vannak, akik már döntöttek, mások még hezitálnak. Mi voltaképpen töröltük a júniusi programjainkat, ugyanakkor a szezont meghosszabbítjuk, szeptember közepén zárjuk majd. Azon is töprengünk, hogy a nyári időszakban indítunk egy »vakáció-színházat« is: nyitott közösségi teret csinálunk gyerekeknek, fiataloknak. Szülőknek, pedagógusoknak is segíthetünk azzal, hogy foglalkozunk a gyerekekkel a hosszú bezártság után.”

FELHÍVÁS!

A Szabad Tér Színház az Összefogás gálaestre profi előadók jelentkezését várja prózai, zenés- vagy bármilyen más előadóművészeti produkcióval, fellépőként maximum öt-, többszereplős jelenet esetén legfeljebb nyolcperces, a legszélesebb műfaji skálán mozgó műsorszámmal. 

Az est időtartama korlátozott, de online felületeiken minden műsorszámot elérhetővé tesznek majd. A jelentkezéseket (műsor címe, szerző, időtartam, előadók száma, neve, elérhetősége) 2020. április 30-ig az alábbi címre várják: produkcio@szabadter.hu

Fejléckép: Benkő Nóra (fotó: Zsigmond László)

Fesztiválozhatunk idén nyáron? – Hazai körkép a koronavírus árnyékában

Kapcsolódó

Fesztiválozhatunk idén nyáron? – Hazai körkép a koronavírus árnyékában

Nem lesznek tavaszi fesztiválok Budapesten és vidéken. Lemondták a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. De mi van a nyári programokkal? Ennek jártunk most utána!

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Zenés színház

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.
Klasszikus

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.
Színház hír

Új honlap segíti a vidéki színházak megismerését

A honlappal nem csak megismerhetővé válik a Budapesten kívül működő teátrumok munkája, de egyben segíti is a társulatok együttműködését.
Színház interjú

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Színház magazin

Valóság és képzelet határán – 145 éve színpadon a Peer Gynt

A romantika és a korai modernizmus határán egyensúlyozó Peer Gynt Henrik Ibsen egyik legismertebb és legtöbbet játszott darabja. Bár a szerző a drámát már 1867-ben papírra vetette, bemutatójára egészen 1876. február 24-ig kellett várni.
Színház hír

Podcastsorozat indul a Játékszínben

A streamelt előadások után online hallgatható interjúkkal szeretné közelebb hozni a közönséghez a színészeket a Játékszín. A keddenként jelentkező PodCasting házigazdája Várnai Péter.