Színház

Összművészeti fesztivállal nyit a „budapesti OFF-Broadway”

2021.08.26. 11:10
Ajánlom
A pandémia ideje alatt két új színház költözött a Ráday utcába, az elmúlt időszakot pedig arra használták a társulatok, hogy egymással együttműködve új szintre emeljék a kultúrát. A közös gondolkodás első lépése egy összművészeti fesztivál, amely két napon keresztül várja az érdeklődőket.

Az Itt és Most Társulat és Közösségi tér, a Karaván Színház, a Pinceszínház és a Stúdió K Színház mellé társuló Kettőspont Színház és Spirituális Ügynökség, valamint a MáSzínház ReSTART Feszt elnevezésű programja a nézők és művészek találkozásának színhelye, célja pedig, hogy az emberek újra visszataláljanak a kultúrához, ismét közelebb kerüljenek egymáshoz a színházon keresztül. A reSTART Feszt az Itt és Most Társulat és Közösségi Tér kezdeményezésének felélesztése, melyet STARTfeszt néven 2019-ben rendeztek meg először.

A szeptember 24. és 26. között zajló programok a színházi előadások kivételével ingyenesek, és érdekes kikapcsolódást kínálnak gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Hiszen

az interaktív családi események mellett szakmai workshopokkal és művészeti megmozdulásokkal is találkozhatnak a látogatók.

Nyolc helyszínen több mint 50 program várja az érdeklődőket.

A szervezők fontosnak tartják, hogy a színházi világ legtöbb szereplője képviseltesse magát a fesztiválon, ezért a programkínálatban szerepel értelmi fogyatékos színészek közreműködésével készülő produkció, de a klasszikus színház kedvelői sem maradnak előadások nélkül. Jordán Tamás önálló esttel érkezik, Fodor Tamás pedig az ezúttal élőben jelentkező VerShaker vendégeként szaval majd.

Aki pedig gasztronómiai különlegességekre vágyik két programok között, a jegyként funkcionáló karszalag a fesztivál együttműködő partnereinél, például fesztiválközpontként működő Jelenke Bisztrónál kedvezményre jogosít majd.

A reSTART Feszt részletes programja a fesztivál oldalán érhető el.

Fejléckép: a Kettőspont Színház alkotói a Ráday utcai alkotóbázis előtt (forrás: Kettőspont Színház / Facebook)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Hozzátok térek vissza, mert ide tartozom – beszélgetés Hámori Gabriellával

Hámori Gabriella rengeteget forgatott a színház mellett, kipróbálta, milyen kergetni az amerikai álmot, és színpadi játékában is keresi a filmes jelenlétet. Az Örkény Színház Jászai-díjas színművészével készítettünk interjút.
Vizuál

Átadták a 20. Verzió Filmfesztivál díjait

A jubileumi szemlén idén öt kategóriában versenyeztek a filmek. A Nemzetközi versenyben két díjat is osztottak. A fesztivál a nyertes filmekkel a mozikban november 29-ig, online pedig december 10-ig folytatódik.
Vizuál

Hayao Miyazaki új filmjével kezdődik a 21. Anilogue Animációs Filmfesztivál

A hatnapos budapesti szemlén a közönség a legújabb szórakoztató, illetve művészi animációs alkotások legjavát láthatja. A szervezők emellett kisiskolásoknak és kiskamaszoknak szóló versenyprogrammal is várják a családokat.
Vizuál

Rangos németországi fesztiválon díjazták az Elfogy a levegő című magyar filmet 

Moldovai Katalin első mozifilm rendezése, az Elfogy a levegő kapta az ifjúsági zsűri díját a 72. alkalommal megrendezett Mannheim-Heidelberg Nemzetközi Filmfesztiválon.
Vizuál

Ismét hazánkban láthatóak a holokausztot túlélő Bokor Miklós festményei

November 30-án, a Nemes Galériában nyílik meg a Reflexiók című tárlat, ahol hosszú évtizedek után láthatjuk ismét Magyarországon a 2019-ben elhunyt művész munkáit.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

A Gábor Miklós- és Jászai Mari-díjas színművész 56 éves volt.
Színház ajánló

Básti Julit fia rendezi a Centrál Színház új bemutatójában

December 8-án a színház első premierjének újrahangszerelt bemutatásával ünnepli 20. évfordulóját a budapesti Centrál Színház. A Fekete Péter című magyar klasszikus címszerepét akkor is és most is Magyar Attila alakítja.
Színház hír

Kaposváron rendezik meg jövőre az Országos Színházi Találkozót

A kaposvári Csiky Gergely Színház ad otthont 2024. június 10. és június 16. között az Országos Színházi Találkozónak.
Színház interjú

Hozzátok térek vissza, mert ide tartozom – beszélgetés Hámori Gabriellával

Hámori Gabriella rengeteget forgatott a színház mellett, kipróbálta, milyen kergetni az amerikai álmot, és színpadi játékában is keresi a filmes jelenlétet. Az Örkény Színház Jászai-díjas színművészével készítettünk interjút.
Színház gyász

Elhunyt Szilágyi Mária színházi dramaturg, producer

Hetvenegy éves korában csütörtökön elhunyt Szilágyi Mária színházi producer, dramaturg, szerkesztő, kortárs német darabok fordítója, a Kortárs Drámafesztivál alapítója és igazgatója, a Színházi Dramaturgok Céhének tagja.