Színház

Összművészeti fesztivállal nyit a „budapesti OFF-Broadway”

2021.08.26. 11:10
Ajánlom
A pandémia ideje alatt két új színház költözött a Ráday utcába, az elmúlt időszakot pedig arra használták a társulatok, hogy egymással együttműködve új szintre emeljék a kultúrát. A közös gondolkodás első lépése egy összművészeti fesztivál, amely két napon keresztül várja az érdeklődőket.

Az Itt és Most Társulat és Közösségi tér, a Karaván Színház, a Pinceszínház és a Stúdió K Színház mellé társuló Kettőspont Színház és Spirituális Ügynökség, valamint a MáSzínház ReSTART Feszt elnevezésű programja a nézők és művészek találkozásának színhelye, célja pedig, hogy az emberek újra visszataláljanak a kultúrához, ismét közelebb kerüljenek egymáshoz a színházon keresztül. A reSTART Feszt az Itt és Most Társulat és Közösségi Tér kezdeményezésének felélesztése, melyet STARTfeszt néven 2019-ben rendeztek meg először.

A szeptember 24. és 26. között zajló programok a színházi előadások kivételével ingyenesek, és érdekes kikapcsolódást kínálnak gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Hiszen

az interaktív családi események mellett szakmai workshopokkal és művészeti megmozdulásokkal is találkozhatnak a látogatók.

Nyolc helyszínen több mint 50 program várja az érdeklődőket.

A szervezők fontosnak tartják, hogy a színházi világ legtöbb szereplője képviseltesse magát a fesztiválon, ezért a programkínálatban szerepel értelmi fogyatékos színészek közreműködésével készülő produkció, de a klasszikus színház kedvelői sem maradnak előadások nélkül. Jordán Tamás önálló esttel érkezik, Fodor Tamás pedig az ezúttal élőben jelentkező VerShaker vendégeként szaval majd.

Aki pedig gasztronómiai különlegességekre vágyik két programok között, a jegyként funkcionáló karszalag a fesztivál együttműködő partnereinél, például fesztiválközpontként működő Jelenke Bisztrónál kedvezményre jogosít majd.

A reSTART Feszt részletes programja a fesztivál oldalán érhető el.

Fejléckép: a Kettőspont Színház alkotói a Ráday utcai alkotóbázis előtt (forrás: Kettőspont Színház / Facebook)

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A vetítés után kérdeztük a rendezőt.
Színház

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.
Színház

Spiró György „sötét kalandregénye” és Garaczi László karanténdrámája nyerte a Kortárs Magyar Dráma-díjat

A Radnóti Zsuzsa alapította kuratórium 2019 óta díjjal jutalmazza a legkiemelkedőbb drámaírókat, hagyományosan február 24-én. Az apropót Örkény István Tóték című drámájának bemutatója adja, amely 1964. február 24-én volt. Idén Spiró György és Garaczi László vehette át az elismerést a Rózsavölgyi Szalonban, ezúttal a magyar dráma napján, szeptember 21-én.
Klasszikus

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.
Vizuál

A terek végrendelkezése – Gergye Krisztián kiállítása Szentendrén

Akvarelljeit mutatja be Gergye Krisztián kortárs táncművész és koreográfus a szentendrei MANK Galériában, amely helyet ad továbbá egy transzformatív performansznak is szeptember 25-én, 10 és 18 óra között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház videó

Itt a videó a Törőcsik Mari Emlékestről

Szeptember 21-én, a napokban zajló MITEM fesztivál keretében megemlékezést tartottak az idén elhunyt Törőcsik Mariról pályatársai, tisztelői részvételével a Nemzeti Színházban. Az eseményről készült összefoglaló videót a színház tette közzé.
Színház hír

„A megújulásban hiszünk” – véget ért a Kőszegi Várszínház jubileumi évada

Negyvenedik évadát zárta szeptemberben a Kőszegi Várszínház, amely nyáron 31 színházi előadással kedveskedett nézőinek. A nagyrészt teltházas estéken a legkülönbözőbb műfajok képviseltették magukat: a délelőtti gyerekelőadásoktól a kamaradarabokon át, a nagyszínházi zenés és prózai művekig minden megtalálható volt a repertoáron.
Színház hír

Értékes ingatlanok kerülhetnek az SZFE tulajdonába

A benyújtott törvényjavaslat szerint az Országos Színháztörténeti Múzeum és a Bajor Gizi Színészmúzeum épülete is az egyetemhez és a hozzá kapcsolódó alapítványhoz tartozna – tudta meg a Napi.hu.
Színház hír

Mécs Károly végleg visszavonul

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész pályafutásának hatvan éve alatt számos helyen megfordult, jelenleg egy előadásban látható, utána visszavonul.
Színház magazin

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.