Színház

Öt bemutatót tart az új évadban a Rózsavölgyi Szalon

2022.09.02. 17:30
Ajánlom
Tizenegyedik évadát kezdte meg a Rózsavölgyi Szalon, ahol különleges előadás készül Bálint András és Jordán Tamás 80. születésnapjára. Az első bemutatót október 8-án tartják.

Olvasópróbával kezdte meg az évadot a Rózsavölgyi Szalon: az Apróbetűs szerelem című darab (szerző: Stephen Enersen) magyarországi bemutatója október 8-án lesz. A produkció szereplői most játszanak először így, együtt: Petrik Andrea, Schmied Zoltán, Györgyi Anna és Kovács Máté. A darabot Ujj Mészáros Károly viszi színre, akinek ez a második rendezése a Szervita téri játszóhelyen.

Ujj Mészáros Károly rendezi a Rózsavölgyi Szalon új bemutatóját

Kapcsolódó

Ujj Mészáros Károly rendezi a Rózsavölgyi Szalon új bemutatóját

Stephen Enersen darabja, az Apróbetűs szerelem hazai ősbemutatóként kerül színre október 8-án, Petrik Andrea, Schmied Zoltán, Györgyi Anna és Kovács Máté közreműködésével.

Zimányi Zsófia, a Rózsavölgyi Szalon művészeti vezetője bejelentette, az új évadban öt bemutatót tartanak, közülük az egyik a Színházcsinálók, amely Bálint András és Jordán Tamás közös produkciója, és Jordán Tamás 80. születésnapján, 2023. január 15-én mutatja be a színház.

„Bálint András és Jordán Tamás azzal kerestek meg, hogy mindketten 80 évesek lesznek 2023-ban, nagyon jó barátok, rengeteg közös történetük van, és ennek kapcsán készítenének nálunk egy közös előadást.

Ők írják, és beleszövik Molnár Ferenc több mint 100 évvel ezelőtti budapesti írásait, publicisztikáit, amelyek akár ma is íródhattak volna.

Az előadás kötődik a főváros 150. születésnapjához is. Boldogan ad helyet a Rózsavölgyi Szalon korunk két jelentős színházcsinálójának. Jordán Tamás ráadásul kezdettől kapcsolódik hozzánk, jelenleg is három előadásunkban – romance.com, A két pápa és Az utolsó óra – játszik. Bálint Andrást pedig régóta szerettem volna megnyerni a színházunknak” – mondta Zimányi Zsófia.

_DSC9778-095807.jpg

Zimányi Zsófia (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Rózsavölgyi Szalon)

Az Apróbetűs szerelem bemutatóját decemberben követi a Válásguru (szerző: Tristan Petitgirard) Ullmann Mónika, Józan László és Brasch Bence főszereplésével, Őze Áron rendezésében. Az évad második felében tűzzük műsorra Hárs Anna Szívhang című művét, amelyet a szerző a Rózsavölgyi Szalon felkérésére írt; szereplők: Szulák Andrea, Sajgál Erika, Györgyi Anna és Epres Attila, rendező: Dicső Dániel. A Most akkor című darabot (író: Sean Grennan) Herendi Gábor állítja színpadra, főszereplői: Bánsági Ildikó, Gálvölgyi János, Csiby Gergely és Bíró Panna Dominika.

A Rózsavölgyi Szalon kezdettől olyan darabokat mutat be, amelyek jelentős értéket képviselnek a magyar és külföldi kortárs irodalomban,

s amelyeket még nem mutattak be, vagy színpadi változatban nem kerültek még színre Magyarországon.

aprobetus_LUS_7123-170338.jpg

Kovács Máté, Györgyi Anna, Petrik Andrea és Schmied Zoltán az Apróbetűs szerelem olvasópróbáján (Fotó/Forrás: Kallus György / Rózsavölgyi Szalon)

„Igyekszünk olyan témákkal foglalkozni, amelyek a mai kor kíváncsi, gondolkodó emberét érdeklik” – tette hozzá Zimányi Zsófia. Ebben a rendkívül nehéz időszakban a kulturális szcéna, egyáltalán az egész világunk nagyobb összefogást, egymásra figyelést, szolidaritást igényel mindnyájunktól – alkotóktól, közönségtől, támogatóktól. Társadalmi szempontból érzékeny, színvonalasan szórakoztató, de mindig művészi igényű előadásokat mutatunk be. Erre garancia a nálunk alkotók köre. Nincs állandó társulatunk, de olyan erős a kötelékünk az alkotóinkkal, hogy ők is azt érzik, mintha állandó társulathoz tartoznának. Ezt a kört tudatosan bővítjük, az új évadban Bánsági Ildikó, Petrik Andrea, Szulák Andrea, Sajgál Erika, Bíró Panna Dominika, Bálint András, Brasch Bence, Epres Attila csatlakozik hozzánk egy-egy produkcióban. Mi azt képviseljük: ha bizonytalan is körülöttünk minden, a művészet megerősít minket.

A Rózsavölgyi Szalon állandó és élő párbeszédben van a közönségével. Ez a színház lényege, ez a kapcsolat.”

A 2021/22-es jubileumi évadban összesen 309 előadást tartott a színház, ebből 261 volt a Rózsavölgyi Szalonban, 48 pedig szerte az országban. Csaknem 28 ezren váltottak jegyet az előadásokra a pandémia utáni, de azért még a járvánnyal sújtott, olykor még kényszerszünetes évadban.

A repertoáron szereplő produkciók közül Az utolsó óra a 275., a Valami csaj(ok) a 152., a Táncórák a 100. előadásánál van túl. A romance.com hamarosan eléri a 150., a Diplomácia a 120., A két pápa az 50. előadását. A Végszó és a Keresztül-kasul a 40. előadásánál jár.

Részletes műsor és jegyvásárlás ide kattintva! >>>

Fejléckép: A Rózsavölgyi Szalonnak otthont adó épület a Szervita téren (forrás: Fidelio)

Egy évtizednyi értékes este – beszélgetés Zimányi Zsófiával

Kapcsolódó

Egy évtizednyi értékes este – beszélgetés Zimányi Zsófiával

Mondhatni, véletlenek sorozata vezetett a Rózsavölgyi Szalon megalapításához. De talán a sors keze is közrejátszott a tíz évvel ezelőtt, a magyar költészet napján létrejött belvárosi játszóhely elindulásában. Ahol bár nincs állandó társulat, a művészek közt olyan erős az összetartás, ami szinte családdá kovácsolja a játszókat és a nézőket egyaránt. A polgári szalonkultúráról és az eltelt évtized tapasztalatairól beszélgettünk az alapítóval és művészeti vezetővel, Zimányi Zsófiával.

Rózsavölgyi Szalon

A Rózsavölgyi Szalon a pesti belváros művészeti központja, ahol a hagyomány és az újító szándék teremti meg a színházi és irodalmi műhelymunkát. 2012. április 11-én, a Költészet Napján nyílt meg. Kezdettől leginkább olyan darabokat tűzünk műsorra, amelyek kiemelt értéket képviselnek a magyar és külföldi irodalomban, s amelyeket még nem mutattak be, vagy színpadi változatban nem kerültek még színre Magyarországon. Igyekszünk olyan témákkal foglalkozni, amelyek a mai kor kíváncsi, gondolkodó emberét érdeklik, aki nem elégszik meg azzal, hogy az interneten keresztül szemléli a világot.

A hajdani szalonkultúrának lényege volt – túl a társas együttléten – a fiatal alkotók felfedezése is. A nagy nevek mellett nálunk is rendre megjelennek fiatal művészek, pályakezdők, akiket fel is fedez aztán a közönség. Bár nincs hagyományos értelemben vett társulatunk, mégis társulattá formálódott a Rózsavölgyi Szalon alkotóközössége. Szeretnek itt lenni.

Köszönjük!

Legolvasottabb

Jazz/World

Shadows in the Forest, avagy milyen törékeny az élet – ALBUMPREMIER

Shadows in the Forest címmel jelent meg az MZK Publishingnál Palotás Gábor ütőhangszeres művész új marimba-albuma, amelynek a címadó dalból készült videóklipje is most a Fidelión debütál.
Klasszikus

Elhunyt Fodor Tamás hegedűművész

A Budafoki Dohnányi Zenekar egykori koncertmesterét, a Pesti Vigadó munkatársát váratlanul érte a halál. Egykori munkahelyei fájó szívvel emlékeztek rá.
Plusz

Kapszulák – Patti Smith Nap a Csokonaiban

Október 1-jén, a Patti Smith Napon a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház tereiben a zenét és a szabadságot körbejáró eseménysorozat veszi kezdetét, melynek keretében izgalmas performanszon, felolvasáson, beszélgetésen vehetünk részt és egy különleges, zenehallgató kapszulákból álló installációt is megtekinthetünk.
Vizuál

Idén sem lett jobb hely a világ – megnyílt a World Press Photo kiállítás – Galéria

Megnyitott a World Press Photo kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban. A nemzetközi zsűri idén 130 ország 4066 fotóriporterének 64 823 fotójából válogatta össze a tárlat anyagát, amelyet világszerte százhúsz helyszínen mutatnak be.
Könyv

„Irodalom nélkül nem volna civilizáció sem” – exkluzív interjú Sjónnal

„Bármikor, ha a világ jelentősen változik, azt legelőször az irodalomban lehet észrevenni” – fejtette ki lapunknak adott interjújában Sjón. A PesText Fesztiválon vendégeskedő író-költővel az irodalom jelentőségén túl az izlandi nyelv történetéről, a jó regény ismérveiről és filmes munkáiról beszélgettünk, de elárulta azt is, mire a legbüszkébb.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház portré

Naivától vámpírnőig – Barta Ágnes portréja

„A közösség ereje a legfontosabb számomra. Nem nagyon hiszek az egyéni teljesítményben, a saját jogon, egyedül elért sikerben. Mindig a csapat érdeme, ha egy színész ki tud emelkedni az előadásban” – vallja a Nemzeti Színház művésze, Barta Ágnes, akinek tehetségét Junior Prima Díjjal ismerték el.
Színház portré

A kiugró beugró – Koltai-Nagy Balázs portréja

„Az én feladatom a szórakoztatóiparban az, hogy mindenkinek egységesen ugyanannyit nyújtsak. Ha nem így gondolkodnék, vagy ha ez hiányozna belőlem, akkor gyakorlatilag kivételeznék” – vallja a friss Junior Prima Díjas Koltai-Nagy Balázs színművész, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház tagja.
Színház portré

A díj mint ötödik pecsét – Benedek Dániel portréja

„Amikor elfog a csüggedés, és kilátástalannak látom a dolgot, akkor az univerzum mindig küld egy-egy nénit, aki odajön hozzám az Aldiban, és gratulál a Karamazovhoz” – meséli Benedek Dániel színművész, a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja, aki idén Junior Prima Díjat vehetett át.
Színház ajánló

Valójában ki hal meg, amikor meghalunk? – Ismét színpadon Nádas Péter remekműve

Még egy alkalommal átélhetjük Nádas Péter Saját halál című könyvét színházban: a Dömötör András rendezésében készült felolvasószínházi előadást az író születésnapjára rendezett programsorozat részeként Pannonhalma után Budapesten is bemutatják.
Színház ajánló

Tizenegy pillanat az élet – új bemutatóra készül a Centrál Színház

Mary Page Marlowe története nem ismeretlen a Centrál Színház nézőinek, hiszen 2020-ban, a pandémia idején egyszer már színre került a szívszorító dráma. Most egy kicsit másképp, a szerzői szándékkal megegyező formában mutatják be Tracy Letts darabját.