Színház

Öt bemutatót tart az új évadban a Rózsavölgyi Szalon

2022.09.02. 17:30
Ajánlom
Tizenegyedik évadát kezdte meg a Rózsavölgyi Szalon, ahol különleges előadás készül Bálint András és Jordán Tamás 80. születésnapjára. Az első bemutatót október 8-án tartják.

Olvasópróbával kezdte meg az évadot a Rózsavölgyi Szalon: az Apróbetűs szerelem című darab (szerző: Stephen Enersen) magyarországi bemutatója október 8-án lesz. A produkció szereplői most játszanak először így, együtt: Petrik Andrea, Schmied Zoltán, Györgyi Anna és Kovács Máté. A darabot Ujj Mészáros Károly viszi színre, akinek ez a második rendezése a Szervita téri játszóhelyen.

Ujj Mészáros Károly rendezi a Rózsavölgyi Szalon új bemutatóját

Kapcsolódó

Ujj Mészáros Károly rendezi a Rózsavölgyi Szalon új bemutatóját

Stephen Enersen darabja, az Apróbetűs szerelem hazai ősbemutatóként kerül színre október 8-án, Petrik Andrea, Schmied Zoltán, Györgyi Anna és Kovács Máté közreműködésével.

Zimányi Zsófia, a Rózsavölgyi Szalon művészeti vezetője bejelentette, az új évadban öt bemutatót tartanak, közülük az egyik a Színházcsinálók, amely Bálint András és Jordán Tamás közös produkciója, és Jordán Tamás 80. születésnapján, 2023. január 15-én mutatja be a színház.

„Bálint András és Jordán Tamás azzal kerestek meg, hogy mindketten 80 évesek lesznek 2023-ban, nagyon jó barátok, rengeteg közös történetük van, és ennek kapcsán készítenének nálunk egy közös előadást.

Ők írják, és beleszövik Molnár Ferenc több mint 100 évvel ezelőtti budapesti írásait, publicisztikáit, amelyek akár ma is íródhattak volna.

Az előadás kötődik a főváros 150. születésnapjához is. Boldogan ad helyet a Rózsavölgyi Szalon korunk két jelentős színházcsinálójának. Jordán Tamás ráadásul kezdettől kapcsolódik hozzánk, jelenleg is három előadásunkban – romance.com, A két pápa és Az utolsó óra – játszik. Bálint Andrást pedig régóta szerettem volna megnyerni a színházunknak” – mondta Zimányi Zsófia.

_DSC9778-095807.jpg

Zimányi Zsófia (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Rózsavölgyi Szalon)

Az Apróbetűs szerelem bemutatóját decemberben követi a Válásguru (szerző: Tristan Petitgirard) Ullmann Mónika, Józan László és Brasch Bence főszereplésével, Őze Áron rendezésében. Az évad második felében tűzzük műsorra Hárs Anna Szívhang című művét, amelyet a szerző a Rózsavölgyi Szalon felkérésére írt; szereplők: Szulák Andrea, Sajgál Erika, Györgyi Anna és Epres Attila, rendező: Dicső Dániel. A Most akkor című darabot (író: Sean Grennan) Herendi Gábor állítja színpadra, főszereplői: Bánsági Ildikó, Gálvölgyi János, Csiby Gergely és Bíró Panna Dominika.

A Rózsavölgyi Szalon kezdettől olyan darabokat mutat be, amelyek jelentős értéket képviselnek a magyar és külföldi kortárs irodalomban,

s amelyeket még nem mutattak be, vagy színpadi változatban nem kerültek még színre Magyarországon.

aprobetus_LUS_7123-170338.jpg

Kovács Máté, Györgyi Anna, Petrik Andrea és Schmied Zoltán az Apróbetűs szerelem olvasópróbáján (Fotó/Forrás: Kallus György / Rózsavölgyi Szalon)

„Igyekszünk olyan témákkal foglalkozni, amelyek a mai kor kíváncsi, gondolkodó emberét érdeklik” – tette hozzá Zimányi Zsófia. Ebben a rendkívül nehéz időszakban a kulturális szcéna, egyáltalán az egész világunk nagyobb összefogást, egymásra figyelést, szolidaritást igényel mindnyájunktól – alkotóktól, közönségtől, támogatóktól. Társadalmi szempontból érzékeny, színvonalasan szórakoztató, de mindig művészi igényű előadásokat mutatunk be. Erre garancia a nálunk alkotók köre. Nincs állandó társulatunk, de olyan erős a kötelékünk az alkotóinkkal, hogy ők is azt érzik, mintha állandó társulathoz tartoznának. Ezt a kört tudatosan bővítjük, az új évadban Bánsági Ildikó, Petrik Andrea, Szulák Andrea, Sajgál Erika, Bíró Panna Dominika, Bálint András, Brasch Bence, Epres Attila csatlakozik hozzánk egy-egy produkcióban. Mi azt képviseljük: ha bizonytalan is körülöttünk minden, a művészet megerősít minket.

A Rózsavölgyi Szalon állandó és élő párbeszédben van a közönségével. Ez a színház lényege, ez a kapcsolat.”

A 2021/22-es jubileumi évadban összesen 309 előadást tartott a színház, ebből 261 volt a Rózsavölgyi Szalonban, 48 pedig szerte az országban. Csaknem 28 ezren váltottak jegyet az előadásokra a pandémia utáni, de azért még a járvánnyal sújtott, olykor még kényszerszünetes évadban.

A repertoáron szereplő produkciók közül Az utolsó óra a 275., a Valami csaj(ok) a 152., a Táncórák a 100. előadásánál van túl. A romance.com hamarosan eléri a 150., a Diplomácia a 120., A két pápa az 50. előadását. A Végszó és a Keresztül-kasul a 40. előadásánál jár.

Részletes műsor és jegyvásárlás ide kattintva! >>>

Fejléckép: A Rózsavölgyi Szalonnak otthont adó épület a Szervita téren (forrás: Fidelio)

Egy évtizednyi értékes este – beszélgetés Zimányi Zsófiával

Kapcsolódó

Egy évtizednyi értékes este – beszélgetés Zimányi Zsófiával

Mondhatni, véletlenek sorozata vezetett a Rózsavölgyi Szalon megalapításához. De talán a sors keze is közrejátszott a tíz évvel ezelőtt, a magyar költészet napján létrejött belvárosi játszóhely elindulásában. Ahol bár nincs állandó társulat, a művészek közt olyan erős az összetartás, ami szinte családdá kovácsolja a játszókat és a nézőket egyaránt. A polgári szalonkultúráról és az eltelt évtized tapasztalatairól beszélgettünk az alapítóval és művészeti vezetővel, Zimányi Zsófiával.

Rózsavölgyi Szalon

A Rózsavölgyi Szalon a pesti belváros művészeti központja, ahol a hagyomány és az újító szándék teremti meg a színházi és irodalmi műhelymunkát. 2012. április 11-én, a Költészet Napján nyílt meg. Kezdettől leginkább olyan darabokat tűzünk műsorra, amelyek kiemelt értéket képviselnek a magyar és külföldi irodalomban, s amelyeket még nem mutattak be, vagy színpadi változatban nem kerültek még színre Magyarországon. Igyekszünk olyan témákkal foglalkozni, amelyek a mai kor kíváncsi, gondolkodó emberét érdeklik, aki nem elégszik meg azzal, hogy az interneten keresztül szemléli a világot.

A hajdani szalonkultúrának lényege volt – túl a társas együttléten – a fiatal alkotók felfedezése is. A nagy nevek mellett nálunk is rendre megjelennek fiatal művészek, pályakezdők, akiket fel is fedez aztán a közönség. Bár nincs hagyományos értelemben vett társulatunk, mégis társulattá formálódott a Rózsavölgyi Szalon alkotóközössége. Szeretnek itt lenni.

Köszönjük!

Legolvasottabb

Színház

Hozzátok térek vissza, mert ide tartozom – beszélgetés Hámori Gabriellával

Hámori Gabriella rengeteget forgatott a színház mellett, kipróbálta, milyen kergetni az amerikai álmot, és színpadi játékában is keresi a filmes jelenlétet. Az Örkény Színház Jászai-díjas színművészével készítettünk interjút.
Vizuál

Átadták a 20. Verzió Filmfesztivál díjait

A jubileumi szemlén idén öt kategóriában versenyeztek a filmek. A Nemzetközi versenyben két díjat is osztottak. A fesztivál a nyertes filmekkel a mozikban november 29-ig, online pedig december 10-ig folytatódik.
Vizuál

Hayao Miyazaki új filmjével kezdődik a 21. Anilogue Animációs Filmfesztivál

A hatnapos budapesti szemlén a közönség a legújabb szórakoztató, illetve művészi animációs alkotások legjavát láthatja. A szervezők emellett kisiskolásoknak és kiskamaszoknak szóló versenyprogrammal is várják a családokat.
Vizuál

Rangos németországi fesztiválon díjazták az Elfogy a levegő című magyar filmet 

Moldovai Katalin első mozifilm rendezése, az Elfogy a levegő kapta az ifjúsági zsűri díját a 72. alkalommal megrendezett Mannheim-Heidelberg Nemzetközi Filmfesztiválon.
Vizuál

Ismét hazánkban láthatóak a holokausztot túlélő Bokor Miklós festményei

November 30-án, a Nemes Galériában nyílik meg a Reflexiók című tárlat, ahol hosszú évtizedek után láthatjuk ismét Magyarországon a 2019-ben elhunyt művész munkáit.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

A Gábor Miklós- és Jászai Mari-díjas színművész 56 éves volt.
Színház ajánló

Básti Julit fia rendezi a Centrál Színház új bemutatójában

December 8-án a színház első premierjének újrahangszerelt bemutatásával ünnepli 20. évfordulóját a budapesti Centrál Színház. A Fekete Péter című magyar klasszikus címszerepét akkor is és most is Magyar Attila alakítja.
Színház hír

Kaposváron rendezik meg jövőre az Országos Színházi Találkozót

A kaposvári Csiky Gergely Színház ad otthont 2024. június 10. és június 16. között az Országos Színházi Találkozónak.
Színház interjú

Hozzátok térek vissza, mert ide tartozom – beszélgetés Hámori Gabriellával

Hámori Gabriella rengeteget forgatott a színház mellett, kipróbálta, milyen kergetni az amerikai álmot, és színpadi játékában is keresi a filmes jelenlétet. Az Örkény Színház Jászai-díjas színművészével készítettünk interjút.
Színház gyász

Elhunyt Szilágyi Mária színházi dramaturg, producer

Hetvenegy éves korában csütörtökön elhunyt Szilágyi Mária színházi producer, dramaturg, szerkesztő, kortárs német darabok fordítója, a Kortárs Drámafesztivál alapítója és igazgatója, a Színházi Dramaturgok Céhének tagja.