Színház

Öt ifjú titán kap színpadot

2013.05.30. 17:00
Ajánlom
Páratlan lehetőséget ad a TITÁNium-program pályakezdő színházcsinálók számára. Már csak a következő számok tükrében is igaz ez a kijelentés: 51 fiatal, 35 év alatti rendező pályázott arra, hogy előadásötletüket felkarolják profi játszóhelyek: az Átrium, a Jurányi, a Thália Színház és a Trafó. A május 29-i eredményhirdetésen öt győztest hirdettek a Jurányi Inkubátorházban. GALÉRIÁVAL!

Kulcsár Viktóra, a FÜGE elnöke elmondta, az adta a tehetséggondozó program ötletét, hogy szervezetüket számos fiatal alkotó kereste meg, támogassák a leendő vagy már elkészült produkciójukat. Ezt a sok tenni akarást szerették volna egy helyre, egy programba összpontosítani, segíteni azokat a fiatalokat, akik nemrég végeztek valamelyik színházművészeti egyetemen vagy a gyakorlatban foglalkoznak színházcsinálással. Az elnök arról is beszámolt, noha most öt nyertest választottak ki, van még körülbelül tíz olyan mű, amivel szeretnének foglalkozni.

A pályázatot négynapos seregszemle kísérte, melyen több pályázó már megszületett előadását is láthatta a Jurányiban megfordult közel ezer érdeklődő. Természetesen ezek a színpadi produkciók nem befolyásolták a versenyt.

Az eredményhirdetésen az egyik projekt-támogató, a MaNNa képviseletében Gáspár Anna arról beszélt, generációs szakadék van a színházcsinálók között. Azt szeretnék, ha a most felnövő nemzedék megkapná ugyanazokat a lehetőségeket, amit a régi nagyok, ám a mai körülmények sokkal bizonytalanabbak. Nekik, független menedzsereknek az a dolguk, hogy segítsék a mostaniak első lépéseit.

Gulyás Márton, a FESZ alelnöke ennek kapcsán bejelentette: megalapították az ifjúsági szekciójukat, mivel eddig egyetlen előadóművészeti szervezet sem vállalta fel a legfiatalabbak érdekképviseletét. Az alelnök így nyilatkozott erről: "Limitált csatornát látok arra, hogyan lehet elindulni saját úton a pályán. Akik maguk szeretnének produkciót létrehozni rendszerint vagy Vikihez vagy Annához fordulnak."

A beadott 53 pályázatot hatfős kuratórium bírálta el: Vinnai András (író), Orlai Tibor (producer), Rába Roland (színész, rendező), Kelemen Kinga (produkciós vezető, Kolozsvár), Jászay Tamás (kritikus) és Imre Zoltán (színháztörténész). Néhány oldalas szinopszisban kellett ismertetni az előadások koncepcióját. Négy játszóhelyre lehetett pályázni, amelyek a következő évadban segítik a produkciók létrejöttét. Az erős mezőny miatt végül öt díjat adtak ki, két produkciót az Orlai Produkciós Iroda karol fel. A nyertesek jelképesen egy kis titán lakatot vehettek át, amibe belegravírozták az alkotók születési dátumát. Ezeket a produkciók bemutatójának napján rá fogják kattintani a Jurányi bejárati, rácsos kapujára.

A TITÁNium 2013 díjazottjai:

Radnai Márk (011 Csoport)
A bemutatásra kerülő darab: Ivanyos Ambrus-Radnai Márk: Párhuzamos történetek
Helyszín: Átrium Film Színház

Bodzsár Márk
A bemutatásra kerülő darab: W. úr üzen
Helyszín: Thália Színház

Boross Martin
A bemutatásra kerülő darab: Ibolya
Helyszín: Trafó Kortárs Művészetek Háza

Benkó Bence és Fábián Péter (K2 Színház)
A bemutatásra kerülő darab: Bertold Brecht: A szecsuáni jólélek
Helyszín: Jurányi PKI

Bartha Lóránd
A bemutatásra kerülő darab: Lovassy Cseh Tamás: Kutyák
Helyszín: Jurányi PKI

Az öt elkészült előadás ugyancsak versenyezni fog egymással, a Master Card jutalmát vehetik majd át egy év múlva. A zsűri tagjai Gauder Milán (Master Card), Polgár András (mecénás), Lábodi Ádám (színész, a Színikritikusok-díja győztese a "Legígéretesebb pályakezdő" kategóriában) és Büki Dóra (produkciós menedzser) lesznek.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

5+1 filmújdonság könnyű nyári estékre

Régen volt ilyen bőséges kínálat nyáron a mozikban, sőt őszre is számos filmbemutatót ígérnek a forgalmazók. Könnyű, nyári estékhez gyűjtöttünk össze néhány új filmet, amelyeket a kertmozik műsorán is érdemes keresgetni.
Zenés színház

„Azért dolgozunk, hogy értéket teremtsünk” – amerikai turnéra készül az Operettissima

Egyedülálló nemzetközi együttműködés jött létre az Operettissima és a legnagyobb amerikai közszolgálati televízió, a PBS között, melynek eredményeképpen egy stream koncerten, valamint egy nagyszabású turné keretében ismertethetik meg az alkotók az operettet a helyi közönséggel.
Vizuál

Nagyszabású Cézanne- és szürrealista tárlat nyílik a Tate-ben

Cézanne alkotásai mellett a Surrealism Beyond Borders (Határok nélküli szürrealizmus) című kiállításon a szürrealisták világába nyerhetnek betekintést a látogatók, de az egyik legjelentősebb brit kortárs művészeti díj, a Turner nyerteseinek műveit is bemutatják – adta hírül a The Guardian.
Tánc

Augusztusban Miskolcon táncol a világ

Augusztus 24. és 28. között rendezik meg a tavaly elhalasztott Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált Miskolcon. A hazai és nemzetközi táncvilág legkülönlegesebb produkció érkeznek Miskolci Nemzeti Színház színpadára, de nem maradnak el a hagyományos kísérőprogramok sem.
Klasszikus

Ismeretlen ismerősök: Mexikó klasszikus zeneszerzői

María Granillo Reflejos-Tükröződések című művét hallgatva úgy érzékeltem, hogy ez az alkotás számos kulturális utalást vet fel. Jó példája ez a mexikói zeneszerzők tradícióból inspirálódó, de szüntelen az új hangzásokat kereső alkotói szemléletének.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kihirdették a színikritikusok a legjobb színészi alakítás díjazottját

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján Béres Márta kapja a legjobb színészi alakítás díját, az Anna Karenina című előadás címszerepéért.
Színház hír

Színháztudományi konferenciával kezdődik a THEALTER

Bár nemrég még veszélyben volt a THEALTER nemzetközi színházi fesztivál létrejötte, csütörtökön színháztudományi konferenciával kezdődik el a program. Az augusztus 7-ig tartó fesztiválon nyolc helyszínen 37 csapat, illetve alkotó 33 produkciójával várják a közönséget Szegeden.
Színház hír

Öt nap alatt harminc műsor várta az érdeklődőket az első Déryné Fesztiválon

Július 18-án a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című táncelőadásával ért véget a július 14-18. között zajló Déryné Fesztivál, amelyet először rendeztek meg Sátoraljaújhelyen és környékén.
Színház gyász

Elhunyt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus

Életének 99. évében, július 22-én meghalt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus, Aranytoll-díjas lapszerkesztő és közíró – adta hírül a hvg.hu a család közlése nyomán. A nevéhez fűződik a Magyar Lettre International és az Európai Kulturális Füzetek alapítása is.
Színház hír

Nagy Péter István a legígéretesebb pályakezdő 2021-ben

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján idén Nagy Péter István kapja a legígéretesebb pályakezdő kategória díját, a szeptember 12-én a Bethlen Téri Színházban megrendezésre kerülő díjátadón.