Színház

Öt ifjú titán kap színpadot

2013.05.30. 17:00
Ajánlom
Páratlan lehetőséget ad a TITÁNium-program pályakezdő színházcsinálók számára. Már csak a következő számok tükrében is igaz ez a kijelentés: 51 fiatal, 35 év alatti rendező pályázott arra, hogy előadásötletüket felkarolják profi játszóhelyek: az Átrium, a Jurányi, a Thália Színház és a Trafó. A május 29-i eredményhirdetésen öt győztest hirdettek a Jurányi Inkubátorházban. GALÉRIÁVAL!

Kulcsár Viktóra, a FÜGE elnöke elmondta, az adta a tehetséggondozó program ötletét, hogy szervezetüket számos fiatal alkotó kereste meg, támogassák a leendő vagy már elkészült produkciójukat. Ezt a sok tenni akarást szerették volna egy helyre, egy programba összpontosítani, segíteni azokat a fiatalokat, akik nemrég végeztek valamelyik színházművészeti egyetemen vagy a gyakorlatban foglalkoznak színházcsinálással. Az elnök arról is beszámolt, noha most öt nyertest választottak ki, van még körülbelül tíz olyan mű, amivel szeretnének foglalkozni.

A pályázatot négynapos seregszemle kísérte, melyen több pályázó már megszületett előadását is láthatta a Jurányiban megfordult közel ezer érdeklődő. Természetesen ezek a színpadi produkciók nem befolyásolták a versenyt.

Az eredményhirdetésen az egyik projekt-támogató, a MaNNa képviseletében Gáspár Anna arról beszélt, generációs szakadék van a színházcsinálók között. Azt szeretnék, ha a most felnövő nemzedék megkapná ugyanazokat a lehetőségeket, amit a régi nagyok, ám a mai körülmények sokkal bizonytalanabbak. Nekik, független menedzsereknek az a dolguk, hogy segítsék a mostaniak első lépéseit.

Gulyás Márton, a FESZ alelnöke ennek kapcsán bejelentette: megalapították az ifjúsági szekciójukat, mivel eddig egyetlen előadóművészeti szervezet sem vállalta fel a legfiatalabbak érdekképviseletét. Az alelnök így nyilatkozott erről: "Limitált csatornát látok arra, hogyan lehet elindulni saját úton a pályán. Akik maguk szeretnének produkciót létrehozni rendszerint vagy Vikihez vagy Annához fordulnak."

A beadott 53 pályázatot hatfős kuratórium bírálta el: Vinnai András (író), Orlai Tibor (producer), Rába Roland (színész, rendező), Kelemen Kinga (produkciós vezető, Kolozsvár), Jászay Tamás (kritikus) és Imre Zoltán (színháztörténész). Néhány oldalas szinopszisban kellett ismertetni az előadások koncepcióját. Négy játszóhelyre lehetett pályázni, amelyek a következő évadban segítik a produkciók létrejöttét. Az erős mezőny miatt végül öt díjat adtak ki, két produkciót az Orlai Produkciós Iroda karol fel. A nyertesek jelképesen egy kis titán lakatot vehettek át, amibe belegravírozták az alkotók születési dátumát. Ezeket a produkciók bemutatójának napján rá fogják kattintani a Jurányi bejárati, rácsos kapujára.

A TITÁNium 2013 díjazottjai:

Radnai Márk (011 Csoport)
A bemutatásra kerülő darab: Ivanyos Ambrus-Radnai Márk: Párhuzamos történetek
Helyszín: Átrium Film Színház

Bodzsár Márk
A bemutatásra kerülő darab: W. úr üzen
Helyszín: Thália Színház

Boross Martin
A bemutatásra kerülő darab: Ibolya
Helyszín: Trafó Kortárs Művészetek Háza

Benkó Bence és Fábián Péter (K2 Színház)
A bemutatásra kerülő darab: Bertold Brecht: A szecsuáni jólélek
Helyszín: Jurányi PKI

Bartha Lóránd
A bemutatásra kerülő darab: Lovassy Cseh Tamás: Kutyák
Helyszín: Jurányi PKI

Az öt elkészült előadás ugyancsak versenyezni fog egymással, a Master Card jutalmát vehetik majd át egy év múlva. A zsűri tagjai Gauder Milán (Master Card), Polgár András (mecénás), Lábodi Ádám (színész, a Színikritikusok-díja győztese a "Legígéretesebb pályakezdő" kategóriában) és Büki Dóra (produkciós menedzser) lesznek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.
Klasszikus

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.
Klasszikus

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Jazz/World

Női energiáktól pezseg a Jazztavasz

A május 3. és 5. között zajló Jazztavaszon idén három hölgy közvetíti a jazz iránti szenvedélyt – ezúttal basszusgitáron, szaxofonon, illetve énekhanggal.
Klasszikus

Kínába vitte Balázs János Bartók III. zongoraversenyét

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar nyitotta a Csiangszui Nemzetközi Zenei Fesztivál programját a kínai Nankingban Balázs János zongoraművész közreműködésével, Hamar Zsolt vezényletével.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház kisvárda

Összeállt a kisvárdai színházi fesztivál programja

A 12 versenyelőadás mellett 11 versenyen kívüli színházi darab, koncertek, előadói estek, bábelőadások és a már hagyományos hallgatói minifesztivál szerepel a június 21. és 29. között megrendezendő Magyar Színházak 31. Kisvárdai Fesztiváljának idei programjában.
Színház ajánló

A kirekesztésről szóló előadással járja az ország iskoláit két fiatal színész

Eke Angéla és Bán Bálint Elfog/adsz címmel készített diákoknak szóló vizuális nevelési programot, amelyen keresztül az elfogadás fontosságát hangsúlyozzák.
Színház kult50

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Színház ajánló

Mercedes Benz premier az Esterházy-családdal

Április 13-án magyarországi ősbemutató keretében mutatta be a Vörösmarty Színház Esterházy Péter utolsó drámáját, a Mercedes Benzet Szikora János rendezésében. A történelmi revüt az Esterházy-család tagjai mellett Presser Gábor zeneszerző is megtekintette.
Színház ajánló

Büszkeség és felelősség, mert méltónak kell lenni az ősökhöz

A Magyar Művészeti Akadémia Szó – szín – játék sorozata idén megújult Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas színművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának művészeti vezetésével. A sorozat eddigi eredményeiről és a leendő előadásokról Lesti Árpád kérdezte a Veszprémi Petőfi Színház igazgatóját.