Színház

Öt ifjú titán kap színpadot

2013.05.30. 17:00
Ajánlom
Páratlan lehetőséget ad a TITÁNium-program pályakezdő színházcsinálók számára. Már csak a következő számok tükrében is igaz ez a kijelentés: 51 fiatal, 35 év alatti rendező pályázott arra, hogy előadásötletüket felkarolják profi játszóhelyek: az Átrium, a Jurányi, a Thália Színház és a Trafó. A május 29-i eredményhirdetésen öt győztest hirdettek a Jurányi Inkubátorházban. GALÉRIÁVAL!

Kulcsár Viktóra, a FÜGE elnöke elmondta, az adta a tehetséggondozó program ötletét, hogy szervezetüket számos fiatal alkotó kereste meg, támogassák a leendő vagy már elkészült produkciójukat. Ezt a sok tenni akarást szerették volna egy helyre, egy programba összpontosítani, segíteni azokat a fiatalokat, akik nemrég végeztek valamelyik színházművészeti egyetemen vagy a gyakorlatban foglalkoznak színházcsinálással. Az elnök arról is beszámolt, noha most öt nyertest választottak ki, van még körülbelül tíz olyan mű, amivel szeretnének foglalkozni.

A pályázatot négynapos seregszemle kísérte, melyen több pályázó már megszületett előadását is láthatta a Jurányiban megfordult közel ezer érdeklődő. Természetesen ezek a színpadi produkciók nem befolyásolták a versenyt.

Az eredményhirdetésen az egyik projekt-támogató, a MaNNa képviseletében Gáspár Anna arról beszélt, generációs szakadék van a színházcsinálók között. Azt szeretnék, ha a most felnövő nemzedék megkapná ugyanazokat a lehetőségeket, amit a régi nagyok, ám a mai körülmények sokkal bizonytalanabbak. Nekik, független menedzsereknek az a dolguk, hogy segítsék a mostaniak első lépéseit.

Gulyás Márton, a FESZ alelnöke ennek kapcsán bejelentette: megalapították az ifjúsági szekciójukat, mivel eddig egyetlen előadóművészeti szervezet sem vállalta fel a legfiatalabbak érdekképviseletét. Az alelnök így nyilatkozott erről: "Limitált csatornát látok arra, hogyan lehet elindulni saját úton a pályán. Akik maguk szeretnének produkciót létrehozni rendszerint vagy Vikihez vagy Annához fordulnak."

A beadott 53 pályázatot hatfős kuratórium bírálta el: Vinnai András (író), Orlai Tibor (producer), Rába Roland (színész, rendező), Kelemen Kinga (produkciós vezető, Kolozsvár), Jászay Tamás (kritikus) és Imre Zoltán (színháztörténész). Néhány oldalas szinopszisban kellett ismertetni az előadások koncepcióját. Négy játszóhelyre lehetett pályázni, amelyek a következő évadban segítik a produkciók létrejöttét. Az erős mezőny miatt végül öt díjat adtak ki, két produkciót az Orlai Produkciós Iroda karol fel. A nyertesek jelképesen egy kis titán lakatot vehettek át, amibe belegravírozták az alkotók születési dátumát. Ezeket a produkciók bemutatójának napján rá fogják kattintani a Jurányi bejárati, rácsos kapujára.

A TITÁNium 2013 díjazottjai:

Radnai Márk (011 Csoport)
A bemutatásra kerülő darab: Ivanyos Ambrus-Radnai Márk: Párhuzamos történetek
Helyszín: Átrium Film Színház

Bodzsár Márk
A bemutatásra kerülő darab: W. úr üzen
Helyszín: Thália Színház

Boross Martin
A bemutatásra kerülő darab: Ibolya
Helyszín: Trafó Kortárs Művészetek Háza

Benkó Bence és Fábián Péter (K2 Színház)
A bemutatásra kerülő darab: Bertold Brecht: A szecsuáni jólélek
Helyszín: Jurányi PKI

Bartha Lóránd
A bemutatásra kerülő darab: Lovassy Cseh Tamás: Kutyák
Helyszín: Jurányi PKI

Az öt elkészült előadás ugyancsak versenyezni fog egymással, a Master Card jutalmát vehetik majd át egy év múlva. A zsűri tagjai Gauder Milán (Master Card), Polgár András (mecénás), Lábodi Ádám (színész, a Színikritikusok-díja győztese a "Legígéretesebb pályakezdő" kategóriában) és Büki Dóra (produkciós menedzser) lesznek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Suttogók a FÉMben

A FÉM több lábon áll, hiszen a színház mellett a zene, a képzőművészet szinte ugyanolyan hangsúllyal szerepel a kulturális tér kihasználásában. Ám a legfontosabb, maga a színház is két részre tagolódik: egyrészt a FÉM saját, repertoár előadásaira, s az igencsak színes felhozatalt képviselő vendégelőadások produkcióira.
Színház ajánló

Isten férfi vagy nő? – Halhatatlan a FÉMben

Márton Andrással és Andai Katival a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Halhatatlan című drámáját. Lehet-e sírni az élettel? Lehet-e nevetni a halállal?
Színház hír

Meglepetéssel indítja az évet a Proton Színház

A színházzal nem rendelkező társulat a föld alá csábítja nézőit.
Színház átrium

Átrium Mecénás Program

Ahogy számos intézmény, az Átrium fennmaradása is bizonytalan a kultúrtao eltörlése után. A színház egy kreatív támogatói kampányban kéri a közönsége segítségét.
Színház galéria

Ez volt az év díszlete és jelmeze - Galéria

A Látványtér 2018 címmel megrendezett szakmai kiállítás pénteki finisszázsán adták át az év jelmeztervezője és az év díszlettervezője díjat a FUGA-ban.