Színház

Öt nap alatt harminc műsor várta az érdeklődőket az első Déryné Fesztiválon

2021.07.23. 14:25
Ajánlom
Július 18-án a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című táncelőadásával ért véget a július 14-18. között zajló Déryné Fesztivál, amelyet először rendeztek meg Sátoraljaújhelyen és környékén.

A Déryné Program azzal a céllal jött létre, hogy az ország azon térségeit is minőségi színházi élményekhez juttassa, ahol a kultúrához való hozzáférés kevésbé biztosított. A Program keretében működő Déryné Társulat elhozta az összes saját produkcióját. A Déryné Fesztivál nyitónapján a Kossuth Lajos Művelődési Központ Latabár Színházában mutatták be a Déryné ifjasszony című produkciót, amelyet Vidnyánszky Attila rendezett.

DeryneFesztival_Kredit_GadorosMark_VizioMedia2-141103.jpg

A Déryné Program A falu rossza című előadása a Völgyszínházban (Fotó/Forrás: Gádoros Márk / VízióMédia)

Széphalmon, A Magyar Nyelv Múzeumának kertjében talált különleges helyszínre a János Vitéz című zenés játék, amelyet Berettyán Nándor jegyez. A program A falu rossza című népszínművel folytatódott, melyet Mészáros Tibor álmodott színre, majd következett a Kék róka című színjáték, amelyet Szabó Sebestyén László állított színpadra. Mindkét produkciónak a Völgyszínház adott otthont. A saját bemutatók mellett számos vendégfellépő is szerepelt a Déryné Fesztiválon, akikkel a sátoraljaújhelyi helyszíneken találkozhattak a nézők.

Különleges, interaktív programokkal várta a közönséget a KOHÓ Műhely.

A fiatal drámapedagógusokból álló csapat munkáját a Kaland Kert játékban a társulat tagjai is segítették. Megtekinthette a közönség a Bakator és a Fruzsikás zenekar kncertjét, Bakos-Kiss Gábor Frankie című önálló estjét, a Csavar Színház Petőfi-produkcióját, Beke István és Andrea Vettoretti gitárművészek, Szemerédi Bernadett és Széplaky Géza közös fellépését, Csernik Szende mesemondó előadását, Joós Tamás Cseh Tamás estjét és a rendezvényt záró Magyar Nemzeti Táncegyüttes produkcióját is.

DeryneFesztival_Kredit_GadorosMark_VizioMedia3-141107.jpg

Tarpai Viktória a Kaland Kert egyik állomásán (Fotó/Forrás: Gádoros Márk / VízióMédia)

„A környezetnek egészen elképesztő kisugárzása van, szebbnél szebb helyszínek járultak hozzá az alkotóink művészeti munkájának még magasabbra emeléséhez. Mindannyian azt érezzük, hogy Sátoraljaújhelyen és környékén minden olyan érték találkozik, amely a Déryné Program missziója, így már most várakozó örömmel készülünk a jövő évi újbóli találkozásra a nézőkkel, a második Déryné Fesztivál keretébenösszegezte gondolatait a rendezvénysorozatról Kis Domonkos Márk, a Déryné Program igazgatója.

Fejléckép: A Déryné Társulat Déryné ifjasszony című előadása a Kossuth Lajos Művelődési Központ Latabár Színházában (fotó: Gádoros Márk / VízióMédia)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Az Örkény falaiban benne van az egész életem – születésnapi beszélgetés Für Anikóval

„I did it my way” – énekli Frank Sinatra, és ezt mondja Für Anikó is, aki február 27-én ünnepli hatvanadik születésnapját. Ráadásul az Örkény Színház Jászai Mari-díjas művésze kettős jubileumot ül az idén, mert a teátrum, amelynek alapító tagja, idén húszéves.
Színház

Bemutatták A vágy villamosát Budaörsön

Az Ördög Tamás által rendezett előadás főszerepében Takács Katalin pályája egyik legerősebb alakítását nyújtja Blanche DuBois-ként.  
Színház

Erősen álmodók – beszélgetés Száger Zsuzsannával és Urbanovits Krisztinával

KV Társulat. Két színésznő, egy csapat. Két vélemény, ami hol közös, hol különböző, ahogy a nevük is mutatja. A két nézet néha találkozik, máskor összecsap, hogy utána összefusson valahol, egy kompromisszumos középpontban.
Színház

Elhunyt Hunyadkürti György, a kaposvári színház örökös tagja

72 éves korában, váratlan hirtelenséggel elhunyt Hunyadkürti György Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes és Kiváló művész, a Csiky Gergely Színház örökös tagja – tudatta az intézmény.
Klasszikus

Eötvös Péter és Csiba Lajosné Emődi Györgyi is Életműdíjat kapott a Cziffra Fesztiválon

Február 25-én a Zeneakadémián adták át az idei Cziffra Fesztivál elismeréseit. Az életműdíjasok mellett Tehetség-díjjal jutalmazták Abouzahra Amira hegedűművészt, Lukács Gergely tubaművészt és Vida Mónika Ruth zongoraművészt is. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Krabat a Fekete Malomban – a német ifjúsági irodalom egyik legnépszerűbb művét mutatja be a Budapest Bábszínház

Otfried Preuβler filmen és színpadon is többször feldolgozott, klasszikus történetének vadonatúj színpadi változatát mutatja be a Budapest Bábszínház március 2-án Hegymegi Máté rendezésében.
Színház ajánló

Különleges babaszínházi előadással várják a családokat a XV. kerületben

Március 2-án a Kikötő – Ifjúsági központban láthatja a közönség a KL Színház Izeg-mozog című babaszínházi előadását. A Fidelio „Ügy” elnevezésű kategóriájával díjazott Markó-Valentyik Anna egyszemélyes produkciójában varázslatos csecsemővilágot teremt.
Színház interjú

Az Örkény falaiban benne van az egész életem – születésnapi beszélgetés Für Anikóval

„I did it my way” – énekli Frank Sinatra, és ezt mondja Für Anikó is, aki február 27-én ünnepli hatvanadik születésnapját. Ráadásul az Örkény Színház Jászai Mari-díjas művésze kettős jubileumot ül az idén, mert a teátrum, amelynek alapító tagja, idén húszéves.
Színház ajánló

Az első hivatásos színésznők portréja elevenedik meg a Pinceszínház előadásán

Sztarenki Pál különleges rendezésében látható a Pinceszínházban a Színésznők című előadás. April De Angelis kortárs angol írónő drámája a restauráció korába vezeti vissza a nézőket, hogy bemutassa a nagy színházi forradalom kezdetét és okait.
Színház ajánló

Bemutatták A vágy villamosát Budaörsön

Az Ördög Tamás által rendezett előadás főszerepében Takács Katalin pályája egyik legerősebb alakítását nyújtja Blanche DuBois-ként.