Színház

Öt ősbemutatóval ünnepli 20 éves fennállását a Spinoza Színház

2022.03.30. 16:00
Ajánlom
Magyarország egyik első magánszínháza az év hátralévő részében jubileumi programsorozattal várja az érdeklődőket, melyet egy Robert Capa életéből készült drámával és ingyenes utcai örömzenével indít útjára.

A Dob utcai épület 2002-ben nyitotta meg kapuit, az eredetileg pékségként, majd cukorgyárként működő hely pedig hamar a kulturális élet meghatározó műhelye lett.

Alapítója, a Hollandiából hazatelepülő Sándor Anna a helynek a Spinoza nevet adta, amely egyszerre szimbolizálja a holland és zsidó kultúrát, valamint a helyre jellemző nyitottságot és szabad szellemet.

„Hiszek a közösség erejében, és hogy az emberi kapcsolatokért érdemes élni.

Olyan helyet kívántam létrehozni, ahol az emberek összejönnek, ahol okos és szép dolgok történnek.” – mondta az alapító.

Az elmúlt 20 évben a Spinozában a színházi élet legnevesebb képviselői álltak színpadra, de számos külföldi társulat is bemutatkozott itt. A nézők láthattak többek között Izraelből, Norvégiából és Hollandiából érkező előadásokat is.

Capa2_GordonEszter-145910.jpg

Ódor Kristóf és Grisnik Petra (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Spinoza Színház)

A fiatal generációról sem feledkezett meg a teátrum: a Színház- és Filmművészeti Egyetem 2005-ben végzett operett-musical szakos osztálya például itt kapta egyik első bemutatkozási lehetőségét.

A színház repertoárja széles műfaji skálán mozog: a zenés játékoktól, kortárs operáktól elkezdve számos beszélgetős est, kiállítás és koncert, és a Spinoza műsorpolitikájának szerves részét képező politikai kabaré volt látható az intézményben, és

úttörő kezdeményezésként az elsők között kapcsolták össze a színházat és az éttermet, melyben többek között a tradicionális zsidó konyha ételei is megtalálhatók.

A Spinoza mindig törekedett arra, hogy új, saját darabokat mutasson be, célja pedig a kultúra és a tudás összekapcsolása, a szórakoztatva tanítás. Kiemelt figyelmet szentelnek a kisebbségek helyzetének is, többek között ez inspirálta a Spinoza Zsidó Fesztivál megrendezését, amely minden évben 10-15 nap leforgása alatt ad ízelítőt a zsidó kultúrából. A színház saját zenei fesztivállal is várja az érdeklődőket Síppal-dobbal néven. A jubileumi programsorozatba ezek az eseménysorozatok is bekapcsolódnak.

A Spinoza az ünnepi évben nem marad a négy fal között: április 21-től minden héten ingyenes utcazene várja a látogatókat a Carl Lutz emlékműnél, és többször műsorra tűzik a március 26-án bemutatott, Robert Capa életéről szóló drámát, Ódor Kristóf és Grisnik Petra közreműködésével, Czeizel Gábor rendezésében.

A szeptember 13. és 23. között zajló Spinoza Zsidó Fesztiválon új magyar monodráma debütál a színházban, Csákányi Eszter előadásban: a Kertész Imre első feleségének történetét feldolgozó Albina. Latabár Kálmán alakját is megidézik az alkotók, Győrei Zsolt darabjának főszerepét Peller Károly játssza majd.

Fegya-Dunai_Odessza_VenerOrsolya-145724.jpg

Dunai Tamás és Jávori Ferenc Fegya (Fotó/Forrás: Véner Orsolya / Spinoza Színház)

Szintén ősszel kerül színre Cserna Antal előadásában, Velencei bankár címmel Shakespeare színművének átirata, és újra együtt lép színpadra Jávori Ferenc Fegya és Dunai Tamás, akik a lembergi történetekből és kocsmadalokból készítettek közös estet.

Újraindul a Spinoza „szabadegyeteme” is, melyet novembertől Kéri László visz tovább Civilizációk története címmel, illetve Gábor György is folytatja Talmud, Tóra és a többiek című sorozatát.

Az új előadások mellett repertoáron maradnak a színház népszerű kamaradrámái: a Herzl, a Pulitzer-ügy, a Mózes és Jézus Pesten, Kálmán Imre, az operettkirály, továbbá a Humorfőváros: Odessza és a Három Jiddise Mame című zenés estek.

Fejléckép: Sándor Anna a Spinoza Színházban (fotó: Véner Orsolya / Spinoza Színház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Jazz/World

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.
Klasszikus

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Színház

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.
Zenés színház

„Csipike történetén keresztül nekünk is megadatik az önmagunkra találás lehetősége” – beszélgetés Molnár Levente operaénekessel

Csipikének, a fontoskodó, de jószándékú törpének kalandos történetei számos gyermek és felnőtt szívét meghódították már. Fodor Sándor meséje a Coopera gondozásában hamarosan egy családi opera formájában elevenedik majd meg. A készülő mű ötletgazdájával és művészeti vezetőjével, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekessel beszélgettünk egyebek mellett arról, milyen fejlődésen megy keresztül a történet során, és mi mindenre tanít meg bennünket is ez az erdélyi gyerekek és felnőttek körében egyaránt ismert és kedvelt kis mesehős.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.
Színház ajánló

Tizennyolcadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Bábfesztivált Békéscsabán

Öt nap alatt tizennyolc társulat húsz előadása mutatkozik be június 22. és 26. között a Békéscsabai Napsugár Bábszínházban.
Színház magazin

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Színház hír

Klasszikusok új köntösben – hat bemutatót tart a jövő évadban a József Attila Színház

A következő szezon műsorán a drámák és a vígjátékok mellett a zenés színház kedvelői számára is kínál újdonságokat a József Attila Színház, a Made in Hungáriából ízelítőt is kaphattak a sajtó képviselői.
Színház hír

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.