Színház

Öt ősbemutatóval ünnepli 20 éves fennállását a Spinoza Színház

2022.03.30. 16:00
Ajánlom
Magyarország egyik első magánszínháza az év hátralévő részében jubileumi programsorozattal várja az érdeklődőket, melyet egy Robert Capa életéből készült drámával és ingyenes utcai örömzenével indít útjára.

A Dob utcai épület 2002-ben nyitotta meg kapuit, az eredetileg pékségként, majd cukorgyárként működő hely pedig hamar a kulturális élet meghatározó műhelye lett.

Alapítója, a Hollandiából hazatelepülő Sándor Anna a helynek a Spinoza nevet adta, amely egyszerre szimbolizálja a holland és zsidó kultúrát, valamint a helyre jellemző nyitottságot és szabad szellemet.

„Hiszek a közösség erejében, és hogy az emberi kapcsolatokért érdemes élni.

Olyan helyet kívántam létrehozni, ahol az emberek összejönnek, ahol okos és szép dolgok történnek.” – mondta az alapító.

Az elmúlt 20 évben a Spinozában a színházi élet legnevesebb képviselői álltak színpadra, de számos külföldi társulat is bemutatkozott itt. A nézők láthattak többek között Izraelből, Norvégiából és Hollandiából érkező előadásokat is.

Capa2_GordonEszter-145910.jpg

Ódor Kristóf és Grisnik Petra (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Spinoza Színház)

A fiatal generációról sem feledkezett meg a teátrum: a Színház- és Filmművészeti Egyetem 2005-ben végzett operett-musical szakos osztálya például itt kapta egyik első bemutatkozási lehetőségét.

A színház repertoárja széles műfaji skálán mozog: a zenés játékoktól, kortárs operáktól elkezdve számos beszélgetős est, kiállítás és koncert, és a Spinoza műsorpolitikájának szerves részét képező politikai kabaré volt látható az intézményben, és

úttörő kezdeményezésként az elsők között kapcsolták össze a színházat és az éttermet, melyben többek között a tradicionális zsidó konyha ételei is megtalálhatók.

A Spinoza mindig törekedett arra, hogy új, saját darabokat mutasson be, célja pedig a kultúra és a tudás összekapcsolása, a szórakoztatva tanítás. Kiemelt figyelmet szentelnek a kisebbségek helyzetének is, többek között ez inspirálta a Spinoza Zsidó Fesztivál megrendezését, amely minden évben 10-15 nap leforgása alatt ad ízelítőt a zsidó kultúrából. A színház saját zenei fesztivállal is várja az érdeklődőket Síppal-dobbal néven. A jubileumi programsorozatba ezek az eseménysorozatok is bekapcsolódnak.

A Spinoza az ünnepi évben nem marad a négy fal között: április 21-től minden héten ingyenes utcazene várja a látogatókat a Carl Lutz emlékműnél, és többször műsorra tűzik a március 26-án bemutatott, Robert Capa életéről szóló drámát, Ódor Kristóf és Grisnik Petra közreműködésével, Czeizel Gábor rendezésében.

A szeptember 13. és 23. között zajló Spinoza Zsidó Fesztiválon új magyar monodráma debütál a színházban, Csákányi Eszter előadásban: a Kertész Imre első feleségének történetét feldolgozó Albina. Latabár Kálmán alakját is megidézik az alkotók, Győrei Zsolt darabjának főszerepét Peller Károly játssza majd.

Fegya-Dunai_Odessza_VenerOrsolya-145724.jpg

Dunai Tamás és Jávori Ferenc Fegya (Fotó/Forrás: Véner Orsolya / Spinoza Színház)

Szintén ősszel kerül színre Cserna Antal előadásában, Velencei bankár címmel Shakespeare színművének átirata, és újra együtt lép színpadra Jávori Ferenc Fegya és Dunai Tamás, akik a lembergi történetekből és kocsmadalokból készítettek közös estet.

Újraindul a Spinoza „szabadegyeteme” is, melyet novembertől Kéri László visz tovább Civilizációk története címmel, illetve Gábor György is folytatja Talmud, Tóra és a többiek című sorozatát.

Az új előadások mellett repertoáron maradnak a színház népszerű kamaradrámái: a Herzl, a Pulitzer-ügy, a Mózes és Jézus Pesten, Kálmán Imre, az operettkirály, továbbá a Humorfőváros: Odessza és a Három Jiddise Mame című zenés estek.

Fejléckép: Sándor Anna a Spinoza Színházban (fotó: Véner Orsolya / Spinoza Színház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Elhunyt Ragályi Elemér, Kossuth-díjas operatőr

A 83 esztendős filmes szakember halálának hírét a család közölte a Telexszel.
Zenés színház

„A csodát vissza a közönségnek” – Kesselyák Gergely is pályázik az Opera élére

A karmester közösségi oldalán jelentette be, hogy beadta pályázatát az intézmény főigazgatói posztjára, és közzétette pályázatának legfontosabb pontjait.
Vizuál

Ingyenesen nézhető filmekkel tiszteleg Ragályi Elemér emléke előtt a FILMIO

Április 2-a estig ingyenesen nézhetünk meg a Nemzeti Filmintézet (NFI) streaming platformján három filmet, amelyet a március 30-án elhunyt operatőr fényképezett.
Könyv

23 kortárs író dolgozik Budapest nagyregényén

A projektben részt vevő művészek már kiválasztották a lakosság által beküldött történeteket legjobbjait, és hozzá is láttak a fejezetek megírásához. A könyvet novemberben vehetjük kézbe.
Jazz/World

Oláh Krisztián személyes inspirációiról is mesél legújabb videójában – Klippremier a Fidelión

Oláh Krisztián konkrét hátteret felrajzoló ötletek mellett rengeteg inspirációs forrását és asszociációját is megosztja újonnan indult, Insight című sorozatában. A felvétel a Fidelio oldalán debütál.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház

Galambos Erzsi 91 évesen lép fel Rátonyi Róbert emlékestjén

A Rátonyi Róbert Színház gálát szervez névadója születésének századik évfordulója alkalmából. Az eseményen a társulat színművészei és más előadóművészek lépnek fel, de jelen lesznek a család tagjai is az Uránia Nemzeti Filmszínházban, március 31-én.
Színház ajánló

Sok-sok kacagás melletti megrendítő pillanatok – ezt ígéri a Sírpiknik 

A Sírpiknik című darabot Guelmino Sándor rendezésében mutatják be a József Attila Színházban április 15-én. A darab a barátságról, az élet szeretetéről és az újrakezdés lehetőségeiről szól. 
Színház ajánló

Világszínházi ünnepre készül a MITEM

A 2014 óta évente megrendezésre kerülő Madách Nemzetközi Színházi Találkozót idén a Színházi Olimpia keretén belül valósul meg. Április 16. és június 18. között tizenkilenc ország hatvannyolc előadása szerepel a fesztivál 2023-as programjában.
Színház ajánló

Amikor a férfi szüli a gyereket – Tasnádi István új bemutatójával ismét tabukat dönget

Tasnádi István maga állítja színpadra a Tapasztalt asszony című darabját, amely a hagyományos férfi és női szerepeket gondolja újra. Az Orlai Produkció előadását március 31-én mutatják be a Jurányiban.
Színház kritika

Üt, mint egy Pintér Béla-i óraszerkezet – kritika a Szutyok stuttgarti bemutatójáról

Pintér Béla színdarabjai között vannak olyanok, amelyek mindeddig „házon belül” maradtak. Másokat színre vittek határon innen és túl, magyarul és idegen nyelven. Bár a Szutyok annak idején talán „csak itt, csak most” jellegű drámaszövegnek tűnhetett, az élet nem ezt igazolta, hanem az ellenkezőjét.