Színház

Öt saját produkcióval készül a nyárra a Gyulai Várszínház

2022.04.28. 17:05
Ajánlom
Ötvenkilencedik nyári évadát rendezi meg a Gyulai Várszínház, amely két hónap alatt három fesztivállal, koncertekkel és ősbemutatókkal várja az érdeklődőket.

Az összművészeti programsorozat a legkülönbözőbb korú és érdeklődési körű közönségréteg számára kínál szórakozási lehetőséget és művészeti élményt. A kortárs próza és történelmi dráma mellett a zenés színházi műfaj is képviselteti magát: opera, musical, operett, valamint táncelőadások váltják egymást a színpadon.

„Célunk a kortárs magyar színházi kultúra sokszínűségét, különböző értékeit megmutatni a gyulai közönségnek, illetve az idelátogató üdülővendégeknek és a kulturális turizmus híveinek”

– mondta el az évadbejelentő sajtótájékoztatón Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója, hozzátéve, hogy az elmúlt két év a színház történetének legsikeresebb szezonja volt.

Az előadások egy része tematikus fesztiválok részeként valósul meg. A 17. alkalommal megvalósuló Shakespeare Fesztivál július 11-14. között kerül megrendezésre, célja pedig a korábbi évekhez hasonlóan a kortárs magyar kultúra sokszínűségének hirdetése.

Az idei fesztivál középpontjában a Shakespeare-paródiák és -átiratok állnak, és a bemutatók mellett a szervezők két korábbi előadásukat is visszahívták: a Rosencrantz és Guildenstern halott, illetve a Hamlear is látható lesz. A fesztivált a horvát Filip Krenus Poor Player című, Shakespeare világát megidéző előadása zárja.

Az Erdélyi Hét – Erdélyi magyar színházak bemutatkozása címet viselő szemle ötödik alkalommal kerül megrendezésre augusztus első hetében. Gyula olyan nagynevű társulatokat lát vendégül augusztus 1. és 7. között, mint a nagyváradi Szigligeti Színház, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a Szatmárnémeti Harag György Társulat, az Aradi Kamaraszínház, a gyergyói Figura Stúdió Színház, a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház.

Tavaly Szabó Magda előtt tisztelgett a Gyulai Várszínház, idén Tamási Áron életművét veszik górcső alá augusztus 12-14. között.

Kiemelt jelentőséggel bírnak a Gyulai Várszínház saját bemutatói. A Mindenkinek mindene (Apor Vilmos) a Győri Nemzeti Színházzal közös produkcióként kerül színre a darab írója, Dér András rendezésében. Az előadás létrejöttével egy négyéves együttműködési projekt zárul le a szerző és a várszínház között.

„Az adaptáció mindig egy furcsa viszony”

– mondta az előadásról Dér András, aki úgy véli, Apor Vilmos kivételesen gazdag életműve méltatlanul merül feledésbe. A címszerepet a Győri Nemzeti Színház igazgatója, Bakos-Kiss Gábor játssza.

Márkó Eszter rendezésében mutatják be a Tündöklő Jeromost, amely Tamási Áronnak állít emléket, és kapcsolódik ahhoz a programsorozathoz, amely a nemzeti klasszikusok életművét állítja középpontba.

A testvérszínházként érkező Kolozsvári Állami Magyar Színház koprodukcióban hozza Gyulára Vecsei H. Miklós drámáját, Az ifjú barbárokat, amely ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében kerül színre, és a két zenetudós, Bartók és Kodály első népdalgyűjtő útját mutatja be.

A De mi lett a nővel? Csehov műveiből válogat, és bár már számos helyen bemutatták, Gyulán saját fejlesztésként kerül színre három idősebb erdélyi színész – Győrffy András, Kárp György és Szélyes Ferenc – közreműködésével.

A nyári évad záróelőadása Gozzi A szarvaskirály című klasszikusának bemutatója, melyet a Gyulai Várszínház a Karinthy Színházzal közösen mutat be, Berettyán Nándor, a budapesti teátrum igazgatójának rendezésében.

A színházi előadások mellett kiemelt szerepet kapnak a családi és ifjúsági programok, valamint ismét megrendezik a már hagyománynak számító Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivált és a Gyulai Vár Jazz Fesztivált, olyan zenekarok részvételével, mint a Zűrös Banda, az Ötödik évszak, vagy Pál István Szalonna és Bandája.

Fejléckép: Gyulai Várszínház (forrás: Gyulai Várszínház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Senki sem pótolható – Maxim Jemeljanyicsev és az Európai Kamarazenekar koncertje Kismartonban

Bravúros beugrással tartották meg a kismartoni Herbstgold Fesztivál koncertjét. A fiatal és igen impulzív karmester, Maxim Jemeljanyicsev sikeresen elterelte a közönség figyelmét arról, hogy igazából valaki helyett áll a színpadon.
Színház

Öt fiatal művész kapott Junior Prima Díjat a színház-, film- és táncművészet területén

Szeptember 21-én tartották az átadóünnepséget, amely során öt harminc év alatti művész eddigi teljesítményét ismerték el Junior Prima Díjjal. A kitüntetettek között színész, rendező, illetve díszlet- és jelmeztervező is van.
Zenés színház

Elhunyt Stephen Gould

A világhírű hőstenor néhány hete jelentette be, hogy gyógyíthatatlan betegsége miatt visszavonul a színpadtól. Halálát a Bayreuthi Ünnepi Játékok tette közzé.
Könyv

„A krimi reneszánszát éli” – Patkó Ágnes és Hidas Bence a Lírástudók vendégei

A napokban jelentek meg első könyveik: a két bűnügyi regényről, a műfaj újjáéledéséről és a lehetséges folytatásokról is beszélgettek a Lírástudók legújabb adásában, amiben a könyvesboltok újdonságai között is segítünk eligazodni.
Színház

Ó kapitány, kapitányom – utolsó bemutatójára készül az Átriumban a Kultúrbrigád

A Holt költők társasága színpadi adaptációjával a társulat a mai oktatási rendszer alapvetői kérdéseire keresi a választ. Az előadás október 14-én debütál Vidovszky György rendezésében. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

13 produkció versenyez az online térben zajló eSzínház Fesztiválon

Szeptember 22. és október 1. között immáron harmadik alkalommal rendezik meg az ország egyetlen online színházi találkozóját, az eSzínház Fesztivált. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, továbbá közönségdíjat és különdíjakat is átadnak.
Színház hír

Öt fiatal művész kapott Junior Prima Díjat a színház-, film- és táncművészet területén

Szeptember 21-én tartották az átadóünnepséget, amely során öt harminc év alatti művész eddigi teljesítményét ismerték el Junior Prima Díjjal. A kitüntetettek között színész, rendező, illetve díszlet- és jelmeztervező is van.
Színház ajánló

Ó kapitány, kapitányom – utolsó bemutatójára készül az Átriumban a Kultúrbrigád

A Holt költők társasága színpadi adaptációjával a társulat a mai oktatási rendszer alapvetői kérdéseire keresi a választ. Az előadás október 14-én debütál Vidovszky György rendezésében. 
Színház ajánló

Először láthatja a közönség anya-lánya kettősben Tordai Terit és Horváth Lilit

Szeptember 24-én a XV. kerületi Csokonai Rendezvényházban mutatják be Pataki Éva Nőkből is megárt a sok… című előadását, amelyben az idősödésről és a generációk összecsiszolódásáról beszél humorral, sok-sok tanulsággal. 
Színház hír

Tarolt az Örkény és a Weöres Sándor Színház a Színikritikusok díjátadóján

A Színházi Kritikusok Céhe idén 44. alkalommal, a Katona József Színházban adta át a Színikritikusok díját, amellyel a 2022/2023-as évad kiemelkedő színházi teljesítményeit ismerte el.