Színház

Öt saját produkcióval készül a nyárra a Gyulai Várszínház

2022.04.28. 17:05
Ajánlom
Ötvenkilencedik nyári évadát rendezi meg a Gyulai Várszínház, amely két hónap alatt három fesztivállal, koncertekkel és ősbemutatókkal várja az érdeklődőket.

Az összművészeti programsorozat a legkülönbözőbb korú és érdeklődési körű közönségréteg számára kínál szórakozási lehetőséget és művészeti élményt. A kortárs próza és történelmi dráma mellett a zenés színházi műfaj is képviselteti magát: opera, musical, operett, valamint táncelőadások váltják egymást a színpadon.

„Célunk a kortárs magyar színházi kultúra sokszínűségét, különböző értékeit megmutatni a gyulai közönségnek, illetve az idelátogató üdülővendégeknek és a kulturális turizmus híveinek”

– mondta el az évadbejelentő sajtótájékoztatón Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója, hozzátéve, hogy az elmúlt két év a színház történetének legsikeresebb szezonja volt.

Az előadások egy része tematikus fesztiválok részeként valósul meg. A 17. alkalommal megvalósuló Shakespeare Fesztivál július 11-14. között kerül megrendezésre, célja pedig a korábbi évekhez hasonlóan a kortárs magyar kultúra sokszínűségének hirdetése.

Az idei fesztivál középpontjában a Shakespeare-paródiák és -átiratok állnak, és a bemutatók mellett a szervezők két korábbi előadásukat is visszahívták: a Rosencrantz és Guildenstern halott, illetve a Hamlear is látható lesz. A fesztivált a horvát Filip Krenus Poor Player című, Shakespeare világát megidéző előadása zárja.

Az Erdélyi Hét – Erdélyi magyar színházak bemutatkozása címet viselő szemle ötödik alkalommal kerül megrendezésre augusztus első hetében. Gyula olyan nagynevű társulatokat lát vendégül augusztus 1. és 7. között, mint a nagyváradi Szigligeti Színház, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a Szatmárnémeti Harag György Társulat, az Aradi Kamaraszínház, a gyergyói Figura Stúdió Színház, a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház.

Tavaly Szabó Magda előtt tisztelgett a Gyulai Várszínház, idén Tamási Áron életművét veszik górcső alá augusztus 12-14. között.

Kiemelt jelentőséggel bírnak a Gyulai Várszínház saját bemutatói. A Mindenkinek mindene (Apor Vilmos) a Győri Nemzeti Színházzal közös produkcióként kerül színre a darab írója, Dér András rendezésében. Az előadás létrejöttével egy négyéves együttműködési projekt zárul le a szerző és a várszínház között.

„Az adaptáció mindig egy furcsa viszony”

– mondta az előadásról Dér András, aki úgy véli, Apor Vilmos kivételesen gazdag életműve méltatlanul merül feledésbe. A címszerepet a Győri Nemzeti Színház igazgatója, Bakos-Kiss Gábor játssza.

Márkó Eszter rendezésében mutatják be a Tündöklő Jeromost, amely Tamási Áronnak állít emléket, és kapcsolódik ahhoz a programsorozathoz, amely a nemzeti klasszikusok életművét állítja középpontba.

A testvérszínházként érkező Kolozsvári Állami Magyar Színház koprodukcióban hozza Gyulára Vecsei H. Miklós drámáját, Az ifjú barbárokat, amely ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében kerül színre, és a két zenetudós, Bartók és Kodály első népdalgyűjtő útját mutatja be.

A De mi lett a nővel? Csehov műveiből válogat, és bár már számos helyen bemutatták, Gyulán saját fejlesztésként kerül színre három idősebb erdélyi színész – Győrffy András, Kárp György és Szélyes Ferenc – közreműködésével.

A nyári évad záróelőadása Gozzi A szarvaskirály című klasszikusának bemutatója, melyet a Gyulai Várszínház a Karinthy Színházzal közösen mutat be, Berettyán Nándor, a budapesti teátrum igazgatójának rendezésében.

A színházi előadások mellett kiemelt szerepet kapnak a családi és ifjúsági programok, valamint ismét megrendezik a már hagyománynak számító Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivált és a Gyulai Vár Jazz Fesztivált, olyan zenekarok részvételével, mint a Zűrös Banda, az Ötödik évszak, vagy Pál István Szalonna és Bandája.

Fejléckép: Gyulai Várszínház (forrás: Gyulai Várszínház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Ezekért a kötetekért mindenképp érdemes lesz ellátogatni a 95. Ünnepi Könyvhétre

Június 13. és 16. között rendezik meg a 95. Ünnepi Könyvhetet Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményére készülve kiválogattunk néhány különösen izgalmas kötetet.
Színház

Egyeztetést követelnek a budapesti művészszínházak

Máté Gábor, Mácsai Pál, Kováts Adél, Barda Beáta és Benkő Nóra is aláírta azt az Országos Színházi Találkozó szervezőinek, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak és a szakmai közvéleménynek szóló nyílt levelet, amelyben azt sérelmezik, hogy a re:oszton nem lesz lehetőségük tárgyalni az új Kulturális Törvényről.
Klasszikus

Átadták a Simándy Énekverseny díjait

Június 3. és 8. között rendezték meg a XII. Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, a korábbi évektől eltérően Budapesten, az Eiffel Műhelyházban. A nagy hazai zenei intézmények vezetőiből álló zsűri öt kategóriában hirdetett győzteseket.
Plusz

Lemondott Csák János miniszter

A politikus azzal indokolta döntését, hogy itt az idő átadni a stafétát a fiatalabbaknak. Egy interjúban arról beszélt, elégedett az elmúlt két év során elért eredményeivel. A kulturális és innovációs tárca vezetését Hankó Balázs vette át.
Színház

Vidnyánszky Attila: Vecsei H. Miklós a saját elképzeléseit is megvalósíthatja a Nemzeti társulati tagjaként

A Nemzeti Színház oldalán megjelent interjúban ismertette a következő évaddal kapcsolatos terveket Vidnyánszky Attila. Az intézmény vezérigazgatója saját Marx-rendezésének tervéről is beszélt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Átadták a Staféta közönségdíjakat és kihirdették a TITÁNium pályázat nyerteseit

Június 11-én a Jurányi Ház udvarán tartott évadzáró piknik keretében adták át a Staféta program közönségdíjait, köztük a Fidelio által biztosított elismerést, beszámoltak a 2023/24-es évad kiemelt projektjeiről és kihirdették a TITÁNium pályázat eredményét.
Színház hír

Összefogás indul a független színházakért és társulatokért

Támogatási kampányt indítanak és közösségi gyűjtést szerveznek a független színházak és társulatok finanszírozásának megsegítésére június 12-étől július 31-ig. Az eSzínház kezdeményezéshez elismert színészek, rendezők, írók és dramaturgok is csatlakoznak.
Színház hír

Visszakérhetik vagy az alapítványnál hagyhatják pénzüket a Tompos Kátya gyógykezelését támogatók

A gyűjtést szervező Fábián Juli Emlékalapítvány közleményben tájékoztatta az adományozókat, hogy a színésznő halála után mi lesz a sorsa az általuk felajánlott összegnek.
Színház hír

Vidnyánszky Attila: Vecsei H. Miklós a saját elképzeléseit is megvalósíthatja a Nemzeti társulati tagjaként

A Nemzeti Színház oldalán megjelent interjúban ismertette a következő évaddal kapcsolatos terveket Vidnyánszky Attila. Az intézmény vezérigazgatója saját Marx-rendezésének tervéről is beszélt.
Színház hír

Egyeztetést követelnek a budapesti művészszínházak

Máté Gábor, Mácsai Pál, Kováts Adél, Barda Beáta és Benkő Nóra is aláírta azt az Országos Színházi Találkozó szervezőinek, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak és a szakmai közvéleménynek szóló nyílt levelet, amelyben azt sérelmezik, hogy a re:oszton nem lesz lehetőségük tárgyalni az új Kulturális Törvényről.