Színház

Öt saját produkcióval készül a nyárra a Gyulai Várszínház

2022.04.28. 17:05
Ajánlom
Ötvenkilencedik nyári évadát rendezi meg a Gyulai Várszínház, amely két hónap alatt három fesztivállal, koncertekkel és ősbemutatókkal várja az érdeklődőket.

Az összművészeti programsorozat a legkülönbözőbb korú és érdeklődési körű közönségréteg számára kínál szórakozási lehetőséget és művészeti élményt. A kortárs próza és történelmi dráma mellett a zenés színházi műfaj is képviselteti magát: opera, musical, operett, valamint táncelőadások váltják egymást a színpadon.

„Célunk a kortárs magyar színházi kultúra sokszínűségét, különböző értékeit megmutatni a gyulai közönségnek, illetve az idelátogató üdülővendégeknek és a kulturális turizmus híveinek”

– mondta el az évadbejelentő sajtótájékoztatón Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója, hozzátéve, hogy az elmúlt két év a színház történetének legsikeresebb szezonja volt.

Az előadások egy része tematikus fesztiválok részeként valósul meg. A 17. alkalommal megvalósuló Shakespeare Fesztivál július 11-14. között kerül megrendezésre, célja pedig a korábbi évekhez hasonlóan a kortárs magyar kultúra sokszínűségének hirdetése.

Az idei fesztivál középpontjában a Shakespeare-paródiák és -átiratok állnak, és a bemutatók mellett a szervezők két korábbi előadásukat is visszahívták: a Rosencrantz és Guildenstern halott, illetve a Hamlear is látható lesz. A fesztivált a horvát Filip Krenus Poor Player című, Shakespeare világát megidéző előadása zárja.

Az Erdélyi Hét – Erdélyi magyar színházak bemutatkozása címet viselő szemle ötödik alkalommal kerül megrendezésre augusztus első hetében. Gyula olyan nagynevű társulatokat lát vendégül augusztus 1. és 7. között, mint a nagyváradi Szigligeti Színház, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a Szatmárnémeti Harag György Társulat, az Aradi Kamaraszínház, a gyergyói Figura Stúdió Színház, a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház.

Tavaly Szabó Magda előtt tisztelgett a Gyulai Várszínház, idén Tamási Áron életművét veszik górcső alá augusztus 12-14. között.

Kiemelt jelentőséggel bírnak a Gyulai Várszínház saját bemutatói. A Mindenkinek mindene (Apor Vilmos) a Győri Nemzeti Színházzal közös produkcióként kerül színre a darab írója, Dér András rendezésében. Az előadás létrejöttével egy négyéves együttműködési projekt zárul le a szerző és a várszínház között.

„Az adaptáció mindig egy furcsa viszony”

– mondta az előadásról Dér András, aki úgy véli, Apor Vilmos kivételesen gazdag életműve méltatlanul merül feledésbe. A címszerepet a Győri Nemzeti Színház igazgatója, Bakos-Kiss Gábor játssza.

Márkó Eszter rendezésében mutatják be a Tündöklő Jeromost, amely Tamási Áronnak állít emléket, és kapcsolódik ahhoz a programsorozathoz, amely a nemzeti klasszikusok életművét állítja középpontba.

A testvérszínházként érkező Kolozsvári Állami Magyar Színház koprodukcióban hozza Gyulára Vecsei H. Miklós drámáját, Az ifjú barbárokat, amely ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében kerül színre, és a két zenetudós, Bartók és Kodály első népdalgyűjtő útját mutatja be.

A De mi lett a nővel? Csehov műveiből válogat, és bár már számos helyen bemutatták, Gyulán saját fejlesztésként kerül színre három idősebb erdélyi színész – Győrffy András, Kárp György és Szélyes Ferenc – közreműködésével.

A nyári évad záróelőadása Gozzi A szarvaskirály című klasszikusának bemutatója, melyet a Gyulai Várszínház a Karinthy Színházzal közösen mutat be, Berettyán Nándor, a budapesti teátrum igazgatójának rendezésében.

A színházi előadások mellett kiemelt szerepet kapnak a családi és ifjúsági programok, valamint ismét megrendezik a már hagyománynak számító Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivált és a Gyulai Vár Jazz Fesztivált, olyan zenekarok részvételével, mint a Zűrös Banda, az Ötödik évszak, vagy Pál István Szalonna és Bandája.

Fejléckép: Gyulai Várszínház (forrás: Gyulai Várszínház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Nemrég arról álmodtam, hogy az Ódry Színpadon járok. Sajnos rövid álom volt.” – beszélgetés Gálffi Lászlóval

Húszon évesen az Equus és a Rimbaud-estje voltak a belépője a színházba. Majd jöttek a király és királyi szerepek. Kezdenek felejteni, mondja – nem hiszem. Lehet, hogy most csendesebb időszaka van, de a fiatalkori energia beépült, ott maradt. Az Örkény Színház Jelenetek a bábuk életéből bemutatója kapcsán beszélgettünk szenvedélyekről, zsenikről, öregedésről Gálffi Lászlóval.
Könyv

Ádám tragédiája a 20. században – Závada Pál a Lírástudók vendége

Grisnik Petra első vendége Závada Pál, aki a Lírástudók podcastban színházról, a 20. századi történelem iránti vonzalmáról, Madách és a teremtéstörténet inspiráló erejéről beszélt.
Klasszikus

Jövőre is sztárokkal és ifjú tehetségekkel vár a Zeneakadémia

Huszonkét sorozattal, a barokktól a kortárs zenéig ívelő repertoárral, fiatal művészek és nemzetközi sztárok fellépésével várja közönségét a 2022/23-as évadban is a Zeneakadémia. Az ősz folyamán pedig újabb nemzetközi versenyeken mérettethetik meg magukat a legtehetségesebb ifjú muzsikusok.
Jazz/World

Ingyenes nyáresti koncertek és ZeneKert – megnyitott a Magyar Zene Háza Szabadtéri színpada

Egész nyáron ingyenes szabadtéri koncertekkel és egy új kerthelyiséggel, a ZeneKerttel várja a látogatókat a Magyar Zene Háza. A szabadtéri színpad feltörekvő tehetségek és izgalmas zenei kísérletek számára ad lehetőséget koncertezésre, számos jól ismert zenész és formáció mellett.
Klasszikus

Elhunyt Lubik Hédy, hárfaművész

Életének 88. évében elhunyt Lubik Hédy, az Operaház hárfaművésze, aki hárfások nemzedékét nevelte évtizedeken át a Zeneakadémián - adta hírül az intézmény a facebook oldalán. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

„A fiatalokba kell kapaszkodnunk” – 15. alkalommal rendezik meg az Ördögkatlan Fesztivált

A jubileumi összművészeti fesztivált augusztus 2. és 6. között rendezik meg, hagyományosan öt helyszínen, változatos programokkal.
Színház gyász

Elhunyt Kocsis Antal színművész

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház örökös tagját életének 83. évében érte a halál – tudatta a teátrum.
Színház hír

Az Elmaradt Előadások Bajnokát keresi az Örkény Színház

A koronavírus-járvány idején a többi színházhoz hasonlóan az Örkény Színház is kénytelen volt több előadását lemondani vagy elhalasztani. Most azokat a nézőket keresik, akik jegyet váltottak az elmaradt produkciókra.
Színház interjú

„Nemrég arról álmodtam, hogy az Ódry Színpadon járok. Sajnos rövid álom volt.” – beszélgetés Gálffi Lászlóval

Húszon évesen az Equus és a Rimbaud-estje voltak a belépője a színházba. Majd jöttek a király és királyi szerepek. Kezdenek felejteni, mondja – nem hiszem. Lehet, hogy most csendesebb időszaka van, de a fiatalkori energia beépült, ott maradt. Az Örkény Színház Jelenetek a bábuk életéből bemutatója kapcsán beszélgettünk szenvedélyekről, zsenikről, öregedésről Gálffi Lászlóval.
Színház hír

Fesztivállal zárja idei évadát a Thália Színház

A június 5. és 11. között megrendezésre kerülő színházi szemlén magyarországi és határon túli társulatok képviseltetik magukat. Hét nap alatt összesen tizenkét előadást láthat a közönség.