Színház

Öt új bemutató lesz idén Gyulán

2021.06.21. 13:10
Ajánlom
A Gyulai Várszínházban az elmúlt években láthatóan egyre nagyobb figyelmet fordítanak a saját bemutató előadásokra, még ha többnyire, szükségszerűen, más színházakkal koprodukcióban is hozzák létre azokat. Ráadásul minden évben kortárs magyar szerzők műveiből készült ősbemutatót, sőt ősbemutatókat is tartanak. Idén öt új bemutatóval várják a nézőket, és közülük három lesz ősbemutató.

Egyet, a Mi volnék nélküled? – Jászai Maritól napjainkig címűt teljes mértékig saját fejlesztésben valósítanak meg. Az erdélyi származású Szilágyi Enikő Románia és Magyarország színházai után játékával és énekével a legrangosabb nyugat-európai színpadokat is meghódította. 2017-ben a Francia Köztársaság Kulturális Minisztériuma „Művészet és Irodalom Lovagrend” kitüntetésben részesítette.

Szlagyi-Eniko-vagott-1-112320.jpg

Szilágyi Enikő (Fotó/Forrás: Gyulai Várszínház)

Tavaly a Gyulai Várszínházban mutatta be nagy sikerrel az Ez már feltámadás – Trianon 100 című előadói estjét, amit ősztől a Nemzeti Színházban is többször előad majd, de láthatták a nézők a marosvásárhelyi Yorick Stúdió Eltűntek című darabjának főszereplőjeként is Gyulán.

Új monodrámaszerű előadása nemcsak Jászai Mari naplóiból, vallomásaiból, de a színésznő mai reflexióiból, gondolataiból, klasszikus és kortárs versekből, szövegből is építkezik.

A színház igazgatója, Elek Tibor több éve készül a gyulai várszínpadra állítani Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba: Hamlear, a dán királyfiból lett brit király című elképesztően érdekes és szórakoztató darabját, amely nemcsak a Hamlet és a Lear király szereplőit és motívumait hozza játékba, de még a Bánk bánét is. Idén a Shakespeare Fesztivál zárásaként valósul meg az előadás a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházzal koprodukcióban, Őze Áron rendezésében, Nagy Ervinnel, Koltai Róberttel, Sipos Imrével, Kovács Vandával a főbb szerepekben.

A Szabó Magda Napokon Az ajtó című regény színpadi adaptációját láthatják majd az érdeklődők, a Gyulai Várszínház és a Nemzeti Színház közös produkciójában, Udvaros Dorottyával, Söptei Andreával a főszerepben, Szabó K. István rendezésében.

Udvaros-Soptei-Azajto-112320.jpg

Udvaros Dorottya és Söptei Andrea (Fotó/Forrás: Gyulai Várszínház)

Az Erdélyi Hét végére is kerül egy bemutató, amit a kézdivásárhelyi Udvartér Teátrummal közösen hoznak létre Goldoni: Két úr szolgája című művéből a Tószínpadon, klasszikus commedia del’arte eszközökkel, Barabás Árpád rendezésében.

És lesz még egy Két Hold világa című bemutatója is a Gyulai Várszínháznak a Transzformáció Alapítvánnyal és a marosvásárhelyi Spektrum Színházzal közösen két múlt századi kiváló irodalmár, a költő Nemes Nagy Ágnes és a kritikus Lengyel Balázs kapcsolatáról, Árkosi Árpád rendezésében, Bogdán Zsolt és Szorcsik Kriszta szereplésével.

Fejléckép forrása:  Ónodi Zoltán / Bartók Kamaraszínház

Támogatott tartalom.

Gyulai Várszínház

A Gyulai Várszínház a legrégebbi magyar várszínház. 1964 óta működik Kelet-Közép-Európa egyetlen épen maradt síkvidéki, több mint 600 éves gótikus téglavárának udvarán, a csodálatos panorámájú tószínpadon, a felújított kamaraszínházban.

Nyáron csaknem két hónapon keresztül olyan összművészeti programsorozatot kínálunk (Shakespeare Fesztivállal, Erdélyi Héttel, Nemzeti klasszikusok napjaival), amely a legkülönbözőbb korú és érdeklődésű közönségrétegeknek biztosít a legkülönbözőbb műfajokban minőségi nyári művészeti élményeket.

Legolvasottabb

Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
Klasszikus

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.
Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Klasszikus

Baráth Emőke ad barokk koncertet a Müpában

Az évad művésze cím idei birtokosa, a nemzetközi hírű szoprán, Baráth Emőke a historikus zene egyik legkiemelkedőbb formációjával, a Fabio Biondi vezette Europa Galante zenekarral ad koncertet június 28-án.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Újraértelmezett Shakespeare-drámák a nyári fesztiválokon

A Magyar Mozgókép Fesztivál „Legjobb tévésorozat” kategóriájának győztese, a drámaíró műveit feldolgozó Shakespeare/37 meghívást kapott három fesztivál programjába is, így a rövid epizódok láthatóak lesznek a Kolorádó Fesztiválon, a Bánkitó Fesztiválon és az Ördögkatlan Fesztiválon is.
Színház galéria

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Színház hír

A Proton Színház alapító előadása is látható lesz idén nyáron

Mundruczó Kornél Frankenstein-terv rendezése mellett a Winterreise előadással is találkozhat a hazai közönség.
Színház interjú

Bebújósdi – Beszélgetés Felvidéki Judittal

Huszonkilenc év alatt harmincöt tévéfilmet, tévéjátékot, portréfilmet és dokumentumfilmet készített, de forgatott irodalmi műsorokat és sorozatokat is a Magyar Televíziónak. Rendezett színházban, majd hosszú csend következett. Felvidéki Judit, Balázs Béla-díjas filmrendező tizenhat év után újra színházban rendez, ami jó alkalom volt a beszélgetésre, és egy kis múltidézésre is.
Színház ajánló

Apor Vilmosról készített darabot Dér András

Nagyszabású történelmi ősbemutató látható a Gyulai Várszínházban július 1-jén és 2-án. A két háború közötti legendás hírű gyulai apátplébános, majd győri püspökként vértanúhalált halt Apor Vilmos életéről szóló darabot Mindenkinek mindene címmel Dér András írta a Gyulai Várszínház felkérésére, és ő is rendezi.