Színház

Otthagyja az SZFE-t Enyedi Ildikó és Ascher Tamás, a hallgatók elfoglalták az egyetemet

2020.09.01. 09:50
Ajánlom
A két rendező azért hagy fel oktatói tevékenységével a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, mivel úgy érzik, súlyosan sérült az egyetemi autonómia a modellváltás során. Közben a hallgatók egy nagyobb csoportja elbarikádozta magát az épületben.

„A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóságának egy része az augusztus 31-i demonstráció után bevonult az Egyetem épületébe, szimbolikusan elfoglalta azt és deklarálta, hogy a várható új vezetőség tagjait az épületbe be nem engedi” – idézi a 444 a Hallgatói Önkormányzat közleményét.

A lap információi szerint a hallgatók kedden kora délután tartanak fórumot, ahol megfogalmazzák pontos szabályaikat és követeléseiket. Szurdi Panni, a HÖK sajtósa az ATV reggeli műsorában elmondta, mintegy kétszázötven hallgató éjjel barikádot állított az épületben,

ők döntik el, milyen vezetőket, oktatókat engednek be, és kiket tartanának távol az intézménytől.

 

 

Mint arról tegnap beszámoltunk, szeptember 1-jei hatállyal lemondott az SZFE vezetése, beleértve a rektorhelyetteseket és a szenátust, mivel véleményük szerint az új fenntartó, a Színház- és Filmművészetért Alapítvány minden döntési jogkörüket elvonta és a modellváltás felszámolta az egyetemi autonómiát.

Lemondott a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése

Kapcsolódó

Lemondott a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése

„Nem maradt választás” - jelentette ki Upor László rektori feladatokat ellátó rektorhelyettes az augusztus 31-én, hétfőn délután megtartott sajtótájékoztatón, ahol az Egyetem vezetése és szenátusa bejelentette lemondását keddi hatállyal.

Az ezzel kapcsolatos sajtótájékoztatót követően este, a Vas utcában, az egyetem épülete előtt hallgatói demonstrációt tartottak, ahol a Magyar Narancs beszámolója szerint Bodó Viktor bejelentette, addig nem szeretne belépni az SZFE ajtaján, amíg nem rendeződik az egyetem autonómiája.

Ascher Tamás közösségi felületén tette közzé a hírt, miszerint augusztus 31-én délután felmondta oktatói szerződését a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Döntése okaként „az egyetemi autonómia jóvátehetetlen sérülését” nevezte meg. Mint írja, idén lesz másodéves a rendezői osztálya, az osztályfőnöki teendőket tanártársa, Forgács Péter veszi át.

Valamilyen alternatív formában igyekszem továbbra is tanítani a diákokat. Ugyanerre kértem Székely Gábort is

– tette hozzá a Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, aki 2006-2014 között az Egyetem rektori tisztségét is betöltötte.

Átadták a Színikritikusok díjait

Ascher Tamás (Fotó/Forrás: Éder Vera / Színházi Kritikusok Céhe)

Enyedi Ildikó augusztus 28-án mondott fel a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, derül ki a Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró nyílt leveléből, amelyet elsősorban végzős diákjaihoz intézett.

„Nem tudom, mit tennék, ha első vagy másodévesek lennétek – valószínűleg lehajtanám a fejem és maradnék, amíg végeztek. De nem biztos, hogy menne – az ember az egész személyes hitelességével tanít. Mindenesetre, tisztelem és megértem minden kollégámat, aki, hátrasorolva az önérzetét, marad a diákjaival” – fogalmaz a rendező, aki úgy érzi, az elmúlt években „ellenszélben” dolgozott egy „elvonásokkal mesterségesen csontig éheztetett egyetemen”.

Nem volt jó érezni, hogy egyfajta büntetésben vagyunk.

Enyedi Ildikó

Enyedi Ildikó (Fotó/Forrás: Kaszás Tamás / Fidelio)

„Riasztó volt a bő egy éve kezdődött és szisztematikusan fokozódó rágalom és szidalom hadjáratot átélni, a közös munkánk, teljesítményünk eredményét látatlanban becsmérlő, lesajnáló, semmibe vevő tendenciózus, objektív véleménynek álcázott kirohanásokat hallani, olvasni” – írja Enyedi Ildikó, hozzátéve:

És különösen felkavaró volt, hogy a saját hazámban bárki veszi a bátorságot, hogy majd ő megmondja, vajon elég nemzeti vagyok vagy sem. Miféle tempó az ilyen?

Enyedi Ildikó úgy véli, az egyetemi autonómia „kapott sebet” augusztus 27-én, amikor egy már előre aláírt alapító okiratot adták át az Egyetem képviselőjének. Ennek kapcsán megjegyzi: „Mégis, őszintén, ez miféle ideája az egyeztetésnek? Számomra valahogy nem annak tűnik.”

A rendező másnap beadta felmondását, ám mint írja, a közös munkát folytatja, a diplomafilmeket végigkíséri ugyanúgy, mintha még az Egyetemen tanítana.

Tiltakozás a Katonában

A Katona József Színház augusztus 31-én, az esti Poppea megkoronázása című előadás végén reagált a kialakult helyzetre. Mint az akcióról a Facebookon megjelent videó mellett írták: „Kiállunk Székely Gábor, Zsámbéki Gábor, Ascher Tamás és az egyetem lemondott vezetősége mellett. Tiltakozunk az SZFE autonómiájának felszámolása ellen!”

FRISSÍTÉS! - 2020.09.01. 10:25

Az egyetem hallgatói kedden délben tartanak hallgatói fórumot, ezt követően 15 óra magasságában adnak ki közös nyilatkozatot. Lapunk is megkereste a HÖK sajtófőnökét, aki délutánra ígérte, hogy nyilatkoznak az ügyben.

Legfrissebbek az ügyben itt:

Követelik a kuratórium lemondását és az egyetemi autonómiát a színművészetisek

Kapcsolódó

Követelik a kuratórium lemondását és az egyetemi autonómiát a színművészetisek

Pontokba szedett követeléseiket olvasták fel fél négykor az egyetemisták a Színház- és Filmművészeti Egyetem elbarikádozott, Vas utcai épülete előtt, amit még hétfő este foglaltak el.

Fejléckép: Enyedi Ildikó (fotó: Czimbal Gyula / MTI), Ascher Tamás (fotó: Czimbal Gyula / MTI)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kihirdették a 2021-es Artisjus-díjazottak névsorát

Könnyű- és komolyzenei alkotókat díjazott idén is az Artisjus. Fábri Pétert zenei munkásságáért életműdíjjal tüntették ki, az év zeneszerzője a világhírű dobos Borlai Gergő lett, míg a tragikusan fiatalon elhunyt Siklósi Örs előtt, posztumusz Junior Artisjus-díjjal tisztelegtek.
Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Plusz

Pentaton Hangstúdió – egy tiszta hang a belváros szívében

2021-ben új szolgáltatással bővült az ország legnagyobb múltra visszatekintő privát művészügynöksége, a Pentaton Művész- és Koncertügynökség portfóliója: megnyílt az újonnan kialakított Pentaton Hangstúdió.
Jazz/World

„Élvezem, hogy mennyi mindent nem tudok” – Interjú Fábri Péterrel, az Artisjus életműdíjasával

Az Artisjus könnyűzenei alkotói életműdíját idén Fábri Péter író, költő, dalszövegíró, műfordító kapta. Az elismerés okán beszélgetve felidéztük, hogyan inspirálták őt barátok, szerelmek, dalok és formák. Megtudtuk, miért nem ír már több verseskötetet és az is kiderült, miként vált boldogtalan költőből boldog dalszövegíróvá.
Klasszikus

Bartók-kotta, Wagner-album, akár egy órán belül! – Házhoz jön a Rózsavölgyi kínálata

Mostantól még kényelmesebben juthatunk hozzá a Rózsavölgyi Zenemű- és Könyvesboltban fellelhető zenei kiadványokhoz és sikerkönyvekhez, ugyanis a Wolt futárai szállítják azokat házhoz, akár a rendeléstől számított egy órán belül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Színház életműdíj

A belső ember öltöztetője – Szakács Györgyi a Színházi Kritikusok Céhének életműdíjasa

A céh tagjai titkos szavazással ítélték oda az életműdíjat a Kossuth- és Jászai Mari-díjas jelmeztervezőnek, csaknem félszáz mozi és tévéfilm, valamint félezer színházi bemutató ruháinak megálmodójának.
Színház hír

Izgalmas előadásokat ígér a Városmajori Színházi Szemle

Hat előadás kapott helyet a Városmajori Színházi Szemle versenyprogramjában. A könnyed, de minőségi szórakozást ígérő produkciók augusztus 25. és szeptember 9. között mutatkoznak be a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház ajánló

Kulka Jánossal látható online A nép ellensége

A Katona József Színház 2013-ban bemutatott Ibsen-darabját Zsámbéki Gábor rendezte, az előadás felvétele megtekinthető május 6. 19 órától május 8. 23 óráig az eszinhaz.hu-n.
Színház hír

Ismét megtörték a csendet - folytatódott a Fame-casting a Vörösmarty Színházban

Vasárnap 21 kiválasztott részvételével folytatódott a Vörösmarty Színház Fame-castingja. A válogatóhoz ezúttal a Fehérvár Tv stábja is csatlakozott, május 8-án ugyanis egy egyórás műsorban lehet majd visszanézni a versenyzőket.