Színház

Ötvenen túl is van élet – a Rózsavölgyi Szalon Szívhang című új bemutatója is ezt példázza

2023.02.21. 11:35
Ajánlom
Hárs Anna sok előadás létrejöttében közreműködött már dramaturgként a Rózsavölgyi Szalonban, szerzőként azonban most mutatkozik be első alkalommal a hangulatos belvárosi játéktérben. Dicső Dániel rendezővel is ez már a hatodik közös munkájuk a Szalonban, igaz, ez a felállás számukra is új. Az előadásban szereplő ötveneseket Szulák Andrea, Györgyi Anna, Sajgál Erika és Epres Attila játssza.

Dicső Dániel rendező elmondta az olvasópróbán, hogy Hárs Anna a Szívhangot kifejezetten a Rózsavölgyi Szalon felkérésére írta: olyan darabot szerettek volna, „amely megmutatja, hogy ötvenen túl is van élet”.  

A darab története szerint: „Abigél, Bori és Hédi egyetemista koruk óta barátnők. Ötvenesek. Könyvklubot szerveztek maguknak, gyakran összejárnak. Most épp a Bovaryné lenne a téma. Abigél lakásán találkoznak. De persze rögtön szóba kerülnek a férfiak, a kapcsolatok, a szerelem, az egyetem, az azóta eltelt három évtized, válások, költözések, gyerekek, régi vágyak, új vágyak, mindannyian keresik a hepiendeket, és várnak a lehetőségekre, s akkor egyikük hirtelen ötletből bejelöli Andrást a Facebookon, az egykori évfolyamtársukat. Aki aztán meg is jelenik a nők életében, és felkavarja az állóvizet. Régi sérelmek, elszalasztott lehetőségek, félreértések, vágyak és indulatok kavarognak”.

szivhang2-092931.png

Hárs Anna és Dicső Dániel az olvasópróbán (Fotó/Forrás: Kallus György / Rózsavölgyi Szalon)

Abigélt Szulák Andrea, Hédit Sajgál Erika, Borit Györgyi Anna alakítja, Andrásként pedig Epres Attilát láthatjuk. A jelmeztervek Cselényi Nóra, a látvány Enyvvári Péter munkája.

A Szívhangot március 30-án mutatják be a Rózsavölgyi Szalonban, majd márciusban még 31-én játsszák, ezt követően április 18-án, 19-én, 24-én és 25-én tűzik műsorra.

Fejléckép: Szulák Andrea, Sajgál Erika, Epres Attila és Györgyi Anna (fotó / forrás: Kallus György / Rózsavölgyi Szalon)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Tizenhárom bemutatót tervez a Kecskeméti Nemzeti Színház az új évadban

Amennyiben végre nem lesznek nehezítő körülmények, a kecskeméti teátrum a musicaltől a thrillerig, a kortárs balettől a koncertszínházig, a vígoperától a mesejátékon át a drámáig számos műfajban kínál új produkciókat a 2023-24-es évadban.
Színház kritika

Apagyilkosok játszótere

A Ki ölte meg az apámat című előadás a Jurányiban egészen különös módon nyúl a regényhez, amiből készült. Míg a regény talán nem más, mint egy fiú kétségbeesett küzdelme az apja emlékéért, a független produkció máshonnan indít és máshová is ér el.
Színház hír

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Színház ajánló

Mucsi Zoltán Nyúl Bélaként bukik el az Átrium előadásában

A Móra Ferenc kisregényéből készült Fábri Zoltán-film színpadi adaptációjában Mucsi Zoltán játssza az ikonikussá vált történet főszereplőjét, Nyúl Bélát az Átrium színpadán. A Hannibál tanár úr már a maga idejében is erős politikai áthallással bírt.
Színház ajánló

Színházi esttel emlékeznek meg Morcsányi Gézáról a Radnótiban

Személyes vallomásokkal, legendás előadások és közös emlékek felidézésével elevenedik meg a januárban elhunyt Morcsányi Géza alakja március 26-án. Az emlékesten való részvétel díjtalan, de regisztrációköteles.