Színház

Őze Áron vezetheti tovább a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházat

2021.03.17. 13:10
Ajánlom
A jelenlegi igazgató újabb öt évre nyerte el a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza igazgatói posztját.

Őze Áront nevezte ki a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza igazgatójának Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere 2021. július 1-től. A Jászai Mari-díjas színművész, az intézmény jelenlegi igazgatója mellett dr. Ragány Misa pályázott még a posztért. A két pályázatot 9 fős szakmai bizottság bírálta el, a nem nyilvános ülést 2021. március 3-án tartották.

A bizottság titkos szavazásán mindkét pályázó öt-öt szavazatot kapott, a Szakmai Bizottság tehát mindkét pályázatot támogatta. A kinevezési jogkör gyakorlója Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése, a veszélyhelyzet miatt ugyanakkor a közgyűlés jogköreit a polgármester gyakorolja. Pintér Tamás a szakmai bizottság ülése után a közgyűlés tagjait véleményezésre kérte fel, a képviselő-testület pedig egyhangúlag Őze Áron pályázatát támogatta.

Őze Áron korábban az Indexnek a jövőbeli terveivel kapcsolatban azt mondta, hogy még sok olyan feladat vár rá a színházban, amely a járvány miatt most félbeszakadt, és azt is fontosnak tartja, hogy a következő időszakban nyisson a társművészetek felé, illetve továbbra is a repertoár részét képezzék kortárs magyar darabok.

„Sikerült bebizonyítanunk, hogy vidéken is lehet komoly színházi életet szervezni, ősbemutatókkal, kortárs művekkel.

A Bartók Színház ebben, merem mondani, példaértékűt teremtett” – nyilatkozta a rendező, ugyancsak kiemelve a teátrumban zajló színházi nevelési program fontosságát, valamint azt az ökotudatos szemléletet, amellyel reményeik szerint hozzájárulnak a fenntarthatóság gondolatiságának elterjesztéséhez.

Fejléckép: Őze Áron (fotó: Hutanu Emil / Fidelio)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Plusz

Új kutatás bizonyítja a komolyzene felszabadító hatását

A válaszadók 82 százaléka érzi úgy, hogy a komolyzene megnyugtatja, 67 százalékukat pedig inspirálják a klasszikus dallamok - derül ki a Liszt Ferenc Kamarazenekar megbízásából készült reprezentatív felmérés adataiból.
Zenés színház

Orfeum a háború árnyékában – interjú Laki Péterrel

Laki Péter 2012 óta számos szerepben bizonyított már a Budapesti Operettszínházban, legutóbb a Marica grófnő Zsupánjaként láthatta őt a közönség. Ezúttal az operettirodalom egyik legismertebb darabja, a Csárdáskirálynő Bónijaként áll a nézők elé – online. Az elmúlt időszakról, a zene iránti szeretetéről és az előadás történelmi hátteréről beszélgettünk.
Klasszikus

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Vizuál

Ilyen volt a karantén nyolc képzőművész szemével

Vírushelyzet alatt készült kortárs műveket mutat be a MANK Karantén-naplók címmel. Az új online kiállításon a művészek naplószerűen fogalmazzák meg hogyan hatott életükre, gondolkodásukra a vírus és az elmúlt egy év.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Stumpf István visszalépett, elmaradt az SZFE-s vita

A magyar egyetemi polgárság április közepén beszélgetéssorozatot indított Infosztrájk címmel, hogy választ kapjon a felsőoktatást érintő legfontosabb kérdésekre. A négynapos programsorozat meghívott vendégei között volt Stumpf István is, aki az esemény előtt egy nappal mondta vissza a részvételt.
Színház ajánló

Online színházi közvetítések Shakespeare születésnapja alkalmából

Április 23-án William Shakespeare születésnapjára, és halálának ugyanerre a napra eső évfordulójára emlékezik a színházi világ. A Pannonia Entertainment online csatornáján két legautentikus Shakespeare-színház: a Royal Shakespeare Company és a Globe Színház egy-egy előadásának felvételével tisztelegnek a világhírű drámaíró előtt.
Színház ajánló

Tóth Krisztina óvodai krimivel debütál a 3K online színpadán

Mit vált ki az emberből, ha a gyermeke óvodai csoportjából eltűnik egy gumidenevér? Milyen régi sérelmek, gyilkos indulatok törnek felszínre az online tér arctalan világában? Tóth Krisztina drámája a jelen valóságát álmodja színpadra, rendhagyó perspektívából.
Színház hír

Megható kisfilm a szeretet erejéről és egymás elfogadásáról

Három ország, három nyelv, három sérült társulat találkozott márciusban az online térben, hogy egy négynapos közös workshop keretében együtt játszanak.
Színház hír

Életműdíjat kapott Blasek Gyöngyi bábszínész

Közel hat évtizedes munkája elismeréseként Gobbi Hilda-életműdíjjal tüntették ki Blasek Gyöngyit, a Budapest Bábszínház művészét.