Színház

Pályázat független előadó-művészek támogatására

2020.05.04. 14:00
Ajánlom
A pályázat lehetőséget kíván teremteni arra, hogy a veszélyhelyzet utáni időszakban a pályázók kulturális szolgáltatásokat nyújthassanak. A benyújtási határidő május 18. 10.00 óra.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Nemzeti Színházat bízta meg a független színészek, színházi dolgozók, bábszínészek támogatásának megszervezésével. A színház honlapján jelent meg a felhívás a független előadó-művészek támogatására „Köszönjük Magyarország!” címmel.

Mint írják, az előadó-művészeti szféra – a veszélyhelyzettel összefüggésben kialakított – támogatási rendszere lehetőséget ad az érintett művészek egzisztenciális helyzetének javítására, valamint arra, hogy a pandémiás időszak elmúltával aktív szereplői maradhassanak a kulturális életnek.

A rendelkezésre álló keretösszeg a színházművészek esetében 350 millió forint, míg a bábművészek számára 50 millió forint érhető el. Az igényelhető támogatás fejenként maximum 300 ezer forint.

Az elbíráló bizottság tagjai: Dió Zoltán, Horányi László, Oberfrank Pál, Rozgonyi-Kulcsár Viktória, Szabó Ágnes, Szász Zsolt és Szögi Csaba. A kiírás szerint az elbírálásnál fontos szempont, hogy Magyarország minden szegletébe eljuthassanak programok, és

elsősorban vidéki helyszíneken, kultúrházakban, könyvtárakban, iskolákban, befogadóhelyeken a helyi szervezetek meghívására és szervezésében valósuljanak meg.

Az előadó- és bábművészek számára vállalható programok között szerepelnek önálló irodalmi estek; rendhagyó irodalomórák; részvétel a kulturális újraindulás kapcsán megszervezett koncertsorozatban; állami, helyi ünnepek alkalmával szervezett fellépés (szavalat, énekszám stb.). A rendezők számára vállalható program lehet: iskolák, művelődési házak számára történelmi események, neves személyek évfordulói kapcsán létrehozott irodalmi forgatókönyvek összeállítása; a tervezett koncertsorozattal kapcsolatos rendezői, tervezői, ügyelői, súgói, asszisztensi feladatok elvégzése.

A pályázat beadásának határideje: 2020.05.18, 10.00 óra.

A pályázat kiírása ide kattintva érhető el>>>

A kitöltendő adatlap ide kattintva érhető el>>>

 

Egymilliárd forint a független előadóművészeknek

Kapcsolódó

Egymilliárd forint a független előadóművészeknek

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkársága egymilliárd forintot átcsoportosít a független művészek megsegítésére, ezt az összeget Köszönjük Magyarország néven, pályázat útján osztják szét a bevétel nélkül maradt előadóknak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elhunyt Haramza László operaénekes

A Magyar Állami Operaház magánénekesét 60 éves korában érte a halál – adta hírül az Opera.
Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Vizuál

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.
Zenés színház

Idén is díjazták a nemzetközi operaélet legjobbjait

Online díjátadón jelentették be az Opera Awards győzteseit, akik a 2020/21-es évadban nyújtott teljesítményük alapján érdemelték ki a díjat.
Vizuál

Új kiállítótérrel bővül a Virág Judit Galéria

Rippl-Rónai, Bortnyik és Munkácsy remekművei láthatók a május 15-én nyíló, csaknem 400 négyzetméteres területtel kibővülő Virág Judit Galériában, ahol a 105 kortárs és 157 klasszikus művet felvonultató új aukciós tárlat is megtekinthető.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

„Az embereknek nevetésre van szükségük” – A hétköznapok hőseit jutalmazta a Vörösmarty Színház

Július közepétől újra várja közönségét a Vörösmarty Színház. Ám lesznek olyanok, akik már kicsit korábban is elmehetnek a teátrumba: ők azok a hősök, akik nap mint nap, a legnehezebb időszakban, és azon túl is helyt állnak. Különleges akcióval köszönte meg a székesfehérvári társulat a Fejér megyei mentődolgozóknak az emberfeletti munkát, amelyet értünk tesznek.
Színház ajánló

Nyári színház négy helyszínen, visszatérnek A Pál utcai fiúk is

Komédiák, bohózatok, visszatérő színésznő, szerelem, mámor, Grund és stand up, mert ehhez van kedvünk. Idén nyáron a Vörösmarty Színház négy helyszínen várja közönségét.
Színház ajánló

Influenszerszövegeket mondanak a Katona színészei

„A téma az utcán hever” mondás különösen igaz a Katona József Színház és a Compact TV közös produkciójára, a társulat tagjai ugyanis a Monológ című új performanszukban interneten fellelt humoros, elgondolkodtató és provokatív szövegeket mondanak el – monológként.
Színház hír

Nyárindító improvizációs hétvégével várja az érdeklődőket a Momentán Társulat

Az improvizációs színházi előadások, sport- és családi programok mellett workshopokat és mini fenntarthatósági vásárt is szervez a Momentán Társulat. A június 11. és 13. között megrendezésre kerülő eseménysorozat új inspirációkat, szórakozást, pozitív életérzést és kreatív kikapcsolódást ígér a látogatóknak.
Színház hír

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.