Színház

Pályázat független előadó-művészek támogatására

2020.05.04. 14:00
Ajánlom
A pályázat lehetőséget kíván teremteni arra, hogy a veszélyhelyzet utáni időszakban a pályázók kulturális szolgáltatásokat nyújthassanak. A benyújtási határidő május 18. 10.00 óra.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Nemzeti Színházat bízta meg a független színészek, színházi dolgozók, bábszínészek támogatásának megszervezésével. A színház honlapján jelent meg a felhívás a független előadó-művészek támogatására „Köszönjük Magyarország!” címmel.

Mint írják, az előadó-művészeti szféra – a veszélyhelyzettel összefüggésben kialakított – támogatási rendszere lehetőséget ad az érintett művészek egzisztenciális helyzetének javítására, valamint arra, hogy a pandémiás időszak elmúltával aktív szereplői maradhassanak a kulturális életnek.

A rendelkezésre álló keretösszeg a színházművészek esetében 350 millió forint, míg a bábművészek számára 50 millió forint érhető el. Az igényelhető támogatás fejenként maximum 300 ezer forint.

Az elbíráló bizottság tagjai: Dió Zoltán, Horányi László, Oberfrank Pál, Rozgonyi-Kulcsár Viktória, Szabó Ágnes, Szász Zsolt és Szögi Csaba. A kiírás szerint az elbírálásnál fontos szempont, hogy Magyarország minden szegletébe eljuthassanak programok, és

elsősorban vidéki helyszíneken, kultúrházakban, könyvtárakban, iskolákban, befogadóhelyeken a helyi szervezetek meghívására és szervezésében valósuljanak meg.

Az előadó- és bábművészek számára vállalható programok között szerepelnek önálló irodalmi estek; rendhagyó irodalomórák; részvétel a kulturális újraindulás kapcsán megszervezett koncertsorozatban; állami, helyi ünnepek alkalmával szervezett fellépés (szavalat, énekszám stb.). A rendezők számára vállalható program lehet: iskolák, művelődési házak számára történelmi események, neves személyek évfordulói kapcsán létrehozott irodalmi forgatókönyvek összeállítása; a tervezett koncertsorozattal kapcsolatos rendezői, tervezői, ügyelői, súgói, asszisztensi feladatok elvégzése.

A pályázat beadásának határideje: 2020.05.18, 10.00 óra.

A pályázat kiírása ide kattintva érhető el>>>

A kitöltendő adatlap ide kattintva érhető el>>>

 

Egymilliárd forint a független előadóművészeknek

Kapcsolódó

Egymilliárd forint a független előadóművészeknek

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkársága egymilliárd forintot átcsoportosít a független művészek megsegítésére, ezt az összeget Köszönjük Magyarország néven, pályázat útján osztják szét a bevétel nélkül maradt előadóknak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

Hollywood legkeményebb pisztolyhőse ma is aktív - Clint Eastwood 90 éves

Karrierjét kis híján megakadályozta a saját ádámcsutkája, a hatvanas éveiben járva pedig kiderült, hogy rendezői tehetsége vetekszik a színészivel. Május 31-én lesz kilencvenéves Clint Eastwood.     
Klasszikus

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Vizuál

Morgan Freeman 83 éves

Morgan Freeman nem átlagos karriert futott be, 50 éves volt amikor a filmszakma igazán felfigyelt rá, azóta viszont több mint kilencven filmet forgatott és ma 83 éves.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Sikerdarabokat tesz online elérhetővé a Játékszín

Június 3-tól szerdánként találkozhat a közönség a színház újranyitása óta műsorra tűzött, ám színpadon már nem látható produkciókkal.
Színház hír

Ujj Mészáros Károly rendezi az Orlai Produkciós Iroda és a Szentendrei Teátrum közös előadását

Didier Caron Hamis hang című drámájának augusztus végi bemutatójával indul az Orlai Produkciós Iroda 2020/2021-es évada. A fordulatokkal teli, felkavaró kortárs francia darab Vasvári Csaba és Nagy Dániel Viktor előadásában látható.
Színház hír

Boeing, Boeing, Koccanás és Mágnás Miska – Évadot hirdetett a Vörösmarty Színház

Ami félbetört, azt összeillesztjük – hangsúlyozta Szikora János igazgató a Vörösmarty Színház online évadzáróján május 28-án. A rendhagyó virtuális találkozón a társulat művészeti vezetése ismertette a 2020/21-es évad bemutatóit is.
Színház hír

Elmaradnak a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri előadásai

Az idei évre meghirdetett előadásokat jövőre rendezik meg a Dóm téren. Azoktól a nézőktől, akik megtehetik, azt kérik, ne váltsák vissza belépőjüket, ezzel támogatva a fesztivált.
Színház hír

Újra járhatunk szabadtéri előadásokra, de a fesztiválokra még várnunk kell

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet többek között színházi előadásra, mozira, cirkuszra, valamint könyvszakmai rendezvényre vonatkozik.