Színház

Pap Veráé a Varsányi-gyűrű

2009.05.26. 00:52
Ajánlom
Pap Vera kapta a Varsányi Irén-emlékgyűrűt. A színésznő a Vígszínház társulatának titkos szavazása alapján az Augusztus Oklahomában című darabban nyújtott alakításáért érdemelte ki az elismerést.

A Varsányi Irén- és Hegedűs Gyula-emlékgyűrűt 1971-ben alapította a Vígszínház igazgatósága, a teátrum születésének hetvenötödik, illetve újjáépítésének húsz éves jubileuma alkalmából.

A névadók, Varsányi Irén és Hegedűs Gyula, a XX. század első évtizedeinek legendás színészei, Ditrói Mór és Jób Dániel Vígszínházának ünnepelt, vezető művészei voltak. A korszak Molnár Ferenc-, Heltai Jenő-, Herczeg Ferenc-bemutatói mellett a külföldi klasszikusok, Shakespeare és Csehov darabjaiban is sikert arattak. Páros alakításaik színháztörténeti jelentőségűek: Hegedűs Liliomja mellett Varsányi játszotta Julit, Ványa bácsi mellett Szonját, Lengyel Menyhért Tájfunjában Tokeramo mellett Kerner Ilonát. 

A Varsányi Irén- és Hegedűs Gyula-emlékgyűrűt felváltva kaphatja meg egy színésznő, illetve színész a társulat titkos szavazása alapján. Ebben az évben a Varsányi Irén-emlékgyűrű átadására kerül sor, mégpedig rendhagyó körülmények között: egy Varsányi Irént ábrázoló festmény előtt, amelyet egy kedves Vígszínház-rajongó hölgy ajánlott fel a saját gyűjteményéből.

Az eddigi díjazottak:

1971   Bulla Elma, Ruttkai Éva, Sándor Iza, Sulyok Mária, Tábori Nóra, Szatmári Liza

1972   Szegedi Erika

1973   Béres Ilona

1974   Halász Judit

1975   Kútvölgyi Erzsébet

1977   Venczel Vera

1979   Bánsági Ildikó

1981   Pap Vera

1983   Hernádi Judit

1985   Egri Márta

1987   Kovács Nóra

1989   Eszenyi Enikő

1991   Igó Éva

1993   Pápai Erika

1995   Murányi Tünde

1997   Börcsök Enikő

1999   Szabó Gabi

2001   Hegyi Barbara

2003   Majsai-Nyilas Tünde

2005   Kéri Kitty

2007   Tornyi Ildikó

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház börtönszínház

Újra börtönszínházi társulatoké a József Attila Színház színpada

A produkciókat a színjátszó fogvatartottak hozzátartozói is megtekinthetik.
Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház nemzeti színház

Cserhalmi György marad a rendezésnél

A Nemzeti Színház új évadában Örkény István Macskajátékát állítja színpadra Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével jövő tavasszal. Színészként viszont továbbra sem találkozunk vele.
Színház thealter fesztivál

Szabadkai előadást is díjaztak az idei THEALTER-en

A közönség-, Kritikus- és Junior-díj mellett a fesztivál önkéntesei is díjazták kedvenc produkciójukat, valamint három Különdíjat is odaítélt a fesztivál.