Színház

Papírra vetett szerelem – visszatér az Orlai Produkciós Iroda népszerű előadása, a Love Letters

2022.10.04. 13:20
Ajánlom
A 2020-ban bemutatott Love Letters – Szerelmes levelek, amely két, egymástól elszakított fiatal évtizedekig tartó levelezésébe avatja be a nézőt, október 8-tól látható a Belvárosi Színházban.

Mácsai Pál A. R. Gurney amerikai drámaíró egyik legismertebb és legtöbbet játszott darabját dolgozza fel, Hernádi Judit és Gálffi László főszereplésével, arra keresve a választ, hogy túlélheti-e egy kapcsolat, ha a felek fizikailag egymástól távol élnek egymástól, illetve beteljesülhet-e egy ilyen szerelem.

Melissa és Andy gyerekkori barátok, akiket az élet elszakít egymástól. Levelezésük, melyet a fiú kezdeményez tízéves korában, néhány köszönetnyilvánítással és nyári képeslapokkal kezdődik.

Szerelmük a lapokon bontakozik ki, és a közel öt évtizedig köti őket össze.

Látjuk, ahogy Andyt felveszik az egyetemre, jogi tanulmányokat folytat, és a Yale-re jár, míg a lány nem ilyen szerencsés. Azonban míg távoli szerelme a háborúban teljesít szolgálatot, megházasodik, és a karrierje is felível: egészen az Egyesült Államok szenátusi tagságáig jut.

A hullámvölgyekkel tarkított életút végén a szerelmes üzenetek megelevenednek, és a két idős ember a valóságban is rövid viszonyba kezd. Úgy tűnik azonban, hogy már késő: Melissa idő előtt meghal, és Andy már nem tehet mást, minthogy ír egy utolsó levelet, ezúttal az édesanyjának.

A darabot a megírása idején a legjobb drámának járó Pulitzer-díjra jelölték, az Orlai Produkciós Iroda a Belvárosi Színházban Vámos Miklós fordításában tűzi műsorra.

A Love Letters – Szerelmes levelek október 8-án látható, további információ az alábbi oldalon olvasható.

Fejléckép: Jelenet az előadásból (fotó: Takács Attila / Orlai Produkciós Iroda)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Nem akarom elszpoilerezni a saját könyvemet!” – Mészáros Dorka a Lírástudók vendége

A fiatal író ifjúsági regények szerzőjeként kezdte karrierjét, most már felnőtteknek ír. Lendületes, vérfagyasztó krimije megjelenése alkalmából látogatott el a Lírástudók stúdiójába, ahol Grisnik Petra kérdezte.
Plusz

Tóth Krisztina, Székely Csaba és Erdős Virág kéziratára is lehet licitálni a Freeszfe aukcióján

A Freeszfe januárban ünnepli megalakulásának második évfordulóját. A támogatóik – színművészek, rendezők, írók, televíziós személyiségek, képzőművészek –felajánlásaiból az Egyesület online jótékonysági aukciót rendez december 17-én.
Vizuál

Elhúzza az aranycsíkot a legújabb Kolodko-mini

Satuba fogott Rejtő-kötet és egy 14 karátos kisautó szerepel azokon a képeken, amelyeket Kolodko Mihály osztott meg közösségi oldalán.
Színház

Deficit – Csurka István darabja a Vigadóban

December 5-én, a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán tekinthetjük meg a Zentai Magyar Kamaraszínpad vendégelőadását, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Szilágyi Tibor rendezésében.
Vizuál

Vádirat az üdvözítő mártíromság dicsőítése ellen – kritika A csoda című filmről

Ha egy összetett mondatra kellene lecsupaszítanunk a Netflix új filmdrámájának gondolatát, ez lenne az: morálisan elfogadhatatlan tudatosan bűntudatra nevelni ártatlan embereket, és végignézni, ahogy önmagukat pusztítják el vezeklésként – különösen egy kisgyermek esetében.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Márkó Eszter rendező kapta a Gyulai Várszínház nívódíját

A Tündöklő Jeromos rendezéséért odaítélt elismerést Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója és Gyula polgármestere, dr. Görgényi Ernő adta át a Nemzeti Színházban, a november 30-i előadás után.
Színház ajánló

Mai figurákkal tart tükröt elénk Brasch Bence első rendezése az Átriumban

Az idén 10 éves Átrium szeptemberben mutatta be a Bálna című darabot, mely Ágoston Katalin, Debreczeny Csaba, Kovács Máté, Szinetár Dóra, Tornyi Ildikó és Sas Zoltán egyetemi hallgató szereplésével látható a Margit körúti teátrumban.
Színház interjú

A színház kritizál, a művész lázad – Beszélgetés Peller Károllyal a Latabárné fia kapcsán

Latabár Kálmán születésének százhuszadik, színpadra lépésének századik évfordulójak a tiszteletére rendhagyó monodrámával állt elő a Spinoza Színház. Peller Károly 39 év eseményeit eleveníti meg hét jelenetben: egyszemélyes színházat varázsol a Spinoza picinyke színpadára, és társrendezőként is jegyzi A Latabárné fiát.
Színház ajánló

Deficit – Csurka István darabja a Vigadóban

December 5-én, a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán tekinthetjük meg a Zentai Magyar Kamaraszínpad vendégelőadását, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Szilágyi Tibor rendezésében.
Színház hír

Bíró Kriszta, Módri Györgyi, Ilyés Róbert és Végh Péter kapja idén az Aase-díjat

A legjobb színpadi epizodistáknak járó elismerést még Gobbi Hilda alapította 1987-ben. A díjakat, más kitüntetésekkel együtt, december 12-én adják át az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetben.