Színház

Pass Andrea nyerte a STAFÉTA Pályázat Fidelio-díját

2022.06.08. 16:45
Ajánlom
Pass Andreát az Eltűnő ingerekért díjazta a közönség, a legtöbb szavazatot Göndör László kapta a Nagymamával álmodtam című előadásért. A harmadik helyen Kelemen Kristóf végzett a Megfigyelők című produkcióval. Az V. TITÁNium Projekt díját Kenéz Ágoston vehette át A háromfejű király című előadásért.

„A Staféta és a TITÁNium szorosan kapcsolódnak egymáshoz” – vezette fel a június 8-án a Jurányi Házban megtartott díjátadót Rozgonyi-Kulcsár Viktória, Füge Produkció elnöke, kiemelve, hogy mindkét projekt a tehetséggondozást tűzte ki célul, amely évről évre sikerrel valósul meg. A Staféta elmúlt három évének rendkívül gazdag színházi termésére, összesen 29 produkcióra több mint 2000 szavazat érkezett.

„A titánokból lesznek a staféták”

– fűzte tovább a szót a Jurányi Ház igazgatója, akit a tavalyi Staféta-díjas, Horváth János Antal követett a színpadon. A fiatal rendező úgy jellemezte a pályázatot, mint egy olyan kezdeményezést, amely „a nagy színházi zajban jól irányítja a figyelmet”. Ezután színpadra szólította az idei első helyezettet, Göndör Lászlót, aki Laboda Kornéllal és Szakács Zsuzsival közösen vette át a Staféta Pályázat első helyezettjének járó díjat a Nagymamával álmodtam című előadásért. Az elismerés mellé a rendező a Füge Produkció jóvoltából 1 millió forintos produkciós támogatást is kap, amelyet a következő bemutatójának költségeihez használhat fel.

Egy hónapra beköltözött a nagymamájához, előadást készített róla – interjú Göndör Lászlóval

Kapcsolódó

Egy hónapra beköltözött a nagymamájához, előadást készített róla – interjú Göndör Lászlóval

Beköltözött a nagymamájához, aki 97 éves. Az unoka 35, és rendszeresen álmodott azzal, hogy lekési kettejük találkozását. Göndör László azt mondja, ritkán elégedett valamivel, de ezzel igen: a Nagymamával álmodtam című, STAFÉTA-pályázatos előadás december 5-én, 6-án, 8-án és a jövő évben is látható a Trafóban.

Pass Andrea Eltűnő ingerek című előadásával a második helyen végzett, így az idén 20 éves Fidelio díjával, egy 2 millió forint összértékű médiacsomaggal gazdagodott.

stafeta_domolky_daniel_PRINT_017-093135.jpg

Pass Andrea (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel)

A harmadik helyezett Kelemen Kristóf lett, akit a Megfigyelők című előadásért díjaztak. Az alkotó a Budapest Brand Nonprofit Zrt. nagy értékű Budapest kártyáját vihette haza. Kelemen Kristóf korábban a TITÁNium díját is elnyerte, így pályájának alakulásában meghatározó szerepet játszanak a Füge Produkció pályázatai. A Megfigyelők 2019-ben a frissen alapított kortárs magyar dráma-díjat is elnyerte megosztva.

A VI. TITÁNium Színházi Projekt ezúttal meghívásos formában valósul meg, a Freeszfe rendező, színházcsináló, dramaturg, valamint színház és performansz szakos hallgatói pályázhattak a négyhónapos mentorprogramra. Összesen 22 pályázat érkezet, amelyek közül a szakmai zsűri 15 produkciótervet fogadott el. A projektek készítői az őszi szemeszterben megismerkedhetnek a produkciósvezetés, a pályázat- és költségvetésírás, a kommunikáció és marketing feladataival, a színészegyeztetés és a technikai tervelfogadás folyamatával, három terv pedig színpadon is megvalósul.

A mentorprogramban résztvevő hallgatók: Al-Farman Petra, Antal Bálint, Bagossy Júlia, Balázs-Piri Noémi és Lestyán Attila, Birta Márton, Csehi Rebeka, Farkas Dorottya, Fodor Orsolya, Juhász Maja és Zilahy Anna, Kozma Zsófia Rebeka, Nyári Ádám, Pável Réka és Siflis Anna, Szacsvai István, Szántusz Noémi és Szauer Lilla.

gala25-091855.jpg

Kenéz Ágoston a TITÁN-díj átadóján (Fotó/Forrás: Gulyás Dóra / Jurányi Ház)

Az eseményen átadták az VI. TITÁNium Projekt díját is, a legjobb előadás Kenéz Ágoston A háromfejű királya lett.

 

Fejléckép: Kárpáti Pál, Petrik Andrea, Réti Adrienn és Pass Andrea az Eltűnő ingerek című előadás próbáján (fotó: Batha Máté / Trafó)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Színház

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.
Klasszikus

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
Vizuál

Itt születik a zseni – Megnéztük Baz Luhrmann Elvis-filmjét

Ki volt Elvis? És miért lehet fontos nekünk, itt és most? Egyáltalán mit tudunk a Királyról – teszi fel a kérdést Baz Luhrmann rendező, aki hollywoodi szuperprodukcióban dolgozta fel Elvis Presley életét. A vibráló, feszítő, eksztatikus alkotást a nyár egyik legjobb filmjének tartjuk.
Vizuál

Last Minute kiállítások június utolsó hetére

Ezúttal olyan ritkaságszámba menő csoportos és egyéni tárlatokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek ezen a héten még megnézhetők. A válogatásban szerepel vadonatúj kiállítótér rég nem látott művésszel, jól ismert galéria 24 kortárs művész munkáját bemutató tárlattal, valamint digitális művészeti triennálé.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Utca viseli ezentúl Törőcsik Mari nevét Velemben

A Vas megyei település képviselő-testülete június 22-én határozott arról, hogy új utcával bővül a község, melyet Törőcsik Mariról neveznek el – tudatta a Blikk.
Színház ajánló

Nyári vigasságok Szentendrén – városszerte színház és minden más

Június 30-i bemutatójukkal kezdődik és egészen augusztus 25-ig tart a Szentendrei Teátrum 2022-es évada. Több saját produkció, izgalmas vendégelőadások, gyermekprogramok, jazz, világ- és klasszikus zenei koncertek várják az érdeklődőket, több helyszínen.
Színház hír

A Jókai utcai házomlás miatt elmarad a 6SZÍN előadása

A nézők és színészek biztonsága érdekében a színház lemondta a június 27-i Előttem az élet című előadását.
Színház ajánló

Ifjú barbárok ősbemutató Gyulán

A Gyulai Várszínház a Kolozsvári Állami Magyar Színházzal testvérszínházi megállapodást kötött, melynek hozadéka egy bemutató és kölcsönös vendégjátékok. A közösen létrehozott bemutató az Ifjú barbárok című előadás lesz július 9-én, Vecsei H. Miklós művének ősbemutatója, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében.
Színház interjú

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.