Színház

Pass Andrea nyerte a STAFÉTA Pályázat Fidelio-díját

2022.06.08. 16:45
Ajánlom
Pass Andreát az Eltűnő ingerekért díjazta a közönség, a legtöbb szavazatot Göndör László kapta a Nagymamával álmodtam című előadásért. A harmadik helyen Kelemen Kristóf végzett a Megfigyelők című produkcióval. Az V. TITÁNium Projekt díját Kenéz Ágoston vehette át A háromfejű király című előadásért.

„A Staféta és a TITÁNium szorosan kapcsolódnak egymáshoz” – vezette fel a június 8-án a Jurányi Házban megtartott díjátadót Rozgonyi-Kulcsár Viktória, Füge Produkció elnöke, kiemelve, hogy mindkét projekt a tehetséggondozást tűzte ki célul, amely évről évre sikerrel valósul meg. A Staféta elmúlt három évének rendkívül gazdag színházi termésére, összesen 29 produkcióra több mint 2000 szavazat érkezett.

„A titánokból lesznek a staféták”

– fűzte tovább a szót a Jurányi Ház igazgatója, akit a tavalyi Staféta-díjas, Horváth János Antal követett a színpadon. A fiatal rendező úgy jellemezte a pályázatot, mint egy olyan kezdeményezést, amely „a nagy színházi zajban jól irányítja a figyelmet”. Ezután színpadra szólította az idei első helyezettet, Göndör Lászlót, aki Laboda Kornéllal és Szakács Zsuzsival közösen vette át a Staféta Pályázat első helyezettjének járó díjat a Nagymamával álmodtam című előadásért. Az elismerés mellé a rendező a Füge Produkció jóvoltából 1 millió forintos produkciós támogatást is kap, amelyet a következő bemutatójának költségeihez használhat fel.

Egy hónapra beköltözött a nagymamájához, előadást készített róla – interjú Göndör Lászlóval

Kapcsolódó

Egy hónapra beköltözött a nagymamájához, előadást készített róla – interjú Göndör Lászlóval

Beköltözött a nagymamájához, aki 97 éves. Az unoka 35, és rendszeresen álmodott azzal, hogy lekési kettejük találkozását. Göndör László azt mondja, ritkán elégedett valamivel, de ezzel igen: a Nagymamával álmodtam című, STAFÉTA-pályázatos előadás december 5-én, 6-án, 8-án és a jövő évben is látható a Trafóban.

Pass Andrea Eltűnő ingerek című előadásával a második helyen végzett, így az idén 20 éves Fidelio díjával, egy 2 millió forint összértékű médiacsomaggal gazdagodott.

stafeta_domolky_daniel_PRINT_017-093135.jpg

Pass Andrea (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel)

A harmadik helyezett Kelemen Kristóf lett, akit a Megfigyelők című előadásért díjaztak. Az alkotó a Budapest Brand Nonprofit Zrt. nagy értékű Budapest kártyáját vihette haza. Kelemen Kristóf korábban a TITÁNium díját is elnyerte, így pályájának alakulásában meghatározó szerepet játszanak a Füge Produkció pályázatai. A Megfigyelők 2019-ben a frissen alapított kortárs magyar dráma-díjat is elnyerte megosztva.

A VI. TITÁNium Színházi Projekt ezúttal meghívásos formában valósul meg, a Freeszfe rendező, színházcsináló, dramaturg, valamint színház és performansz szakos hallgatói pályázhattak a négyhónapos mentorprogramra. Összesen 22 pályázat érkezet, amelyek közül a szakmai zsűri 15 produkciótervet fogadott el. A projektek készítői az őszi szemeszterben megismerkedhetnek a produkciósvezetés, a pályázat- és költségvetésírás, a kommunikáció és marketing feladataival, a színészegyeztetés és a technikai tervelfogadás folyamatával, három terv pedig színpadon is megvalósul.

A mentorprogramban résztvevő hallgatók: Al-Farman Petra, Antal Bálint, Bagossy Júlia, Balázs-Piri Noémi és Lestyán Attila, Birta Márton, Csehi Rebeka, Farkas Dorottya, Fodor Orsolya, Juhász Maja és Zilahy Anna, Kozma Zsófia Rebeka, Nyári Ádám, Pável Réka és Siflis Anna, Szacsvai István, Szántusz Noémi és Szauer Lilla.

gala25-091855.jpg

Kenéz Ágoston a TITÁN-díj átadóján (Fotó/Forrás: Gulyás Dóra / Jurányi Ház)

Az eseményen átadták az VI. TITÁNium Projekt díját is, a legjobb előadás Kenéz Ágoston A háromfejű királya lett.

 

Fejléckép: Kárpáti Pál, Petrik Andrea, Réti Adrienn és Pass Andrea az Eltűnő ingerek című előadás próbáján (fotó: Batha Máté / Trafó)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Jazz/World

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.
Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Vizuál

A holokauszt a túlélők szemével – új kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában

Harminc művész szemén keresztül mutatja be a nyolcvan évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt emlékezetét az Így történt - A holokauszt korai emlékezete szemtanú művészek alkotásain című kiállítás.
Színház

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Színház hír

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Színház ajánló

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Színház interjú

Nincs ideális pillanat – interjú Horváth Patríciával, a HATAN Társulat alapító tagjával

Horváth Patrícia férjével, Nyári Zoltán operaénekessel közösen két évvel ezelőtt indította el független magánszínházi formációját, a HATAN Társulatot. Az alapító páros női tagjával a színházcsinálás fenséges és kevésbé dicsőséges pillanatairól is beszélgettünk.
Színház hír

Új elnököt választott a Színházi Dolgozók Szakszervezete

A színházi szakmák országosan reprezentatív szakszervezete, az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezete jelentősen megújuláson esett át, miután az április 8-án megtartott tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották az új országos ügyvezető elnökséget.