Színház

Pass Andrea nyerte a STAFÉTA Pályázat Fidelio-díját

2022.06.08. 16:45
Ajánlom
Pass Andreát az Eltűnő ingerekért díjazta a közönség, a legtöbb szavazatot Göndör László kapta a Nagymamával álmodtam című előadásért. A harmadik helyen Kelemen Kristóf végzett a Megfigyelők című produkcióval. Az V. TITÁNium Projekt díját Kenéz Ágoston vehette át A háromfejű király című előadásért.

„A Staféta és a TITÁNium szorosan kapcsolódnak egymáshoz” – vezette fel a június 8-án a Jurányi Házban megtartott díjátadót Rozgonyi-Kulcsár Viktória, Füge Produkció elnöke, kiemelve, hogy mindkét projekt a tehetséggondozást tűzte ki célul, amely évről évre sikerrel valósul meg. A Staféta elmúlt három évének rendkívül gazdag színházi termésére, összesen 29 produkcióra több mint 2000 szavazat érkezett.

„A titánokból lesznek a staféták”

– fűzte tovább a szót a Jurányi Ház igazgatója, akit a tavalyi Staféta-díjas, Horváth János Antal követett a színpadon. A fiatal rendező úgy jellemezte a pályázatot, mint egy olyan kezdeményezést, amely „a nagy színházi zajban jól irányítja a figyelmet”. Ezután színpadra szólította az idei első helyezettet, Göndör Lászlót, aki Laboda Kornéllal és Szakács Zsuzsival közösen vette át a Staféta Pályázat első helyezettjének járó díjat a Nagymamával álmodtam című előadásért. Az elismerés mellé a rendező a Füge Produkció jóvoltából 1 millió forintos produkciós támogatást is kap, amelyet a következő bemutatójának költségeihez használhat fel.

Egy hónapra beköltözött a nagymamájához, előadást készített róla – interjú Göndör Lászlóval

Kapcsolódó

Egy hónapra beköltözött a nagymamájához, előadást készített róla – interjú Göndör Lászlóval

Beköltözött a nagymamájához, aki 97 éves. Az unoka 35, és rendszeresen álmodott azzal, hogy lekési kettejük találkozását. Göndör László azt mondja, ritkán elégedett valamivel, de ezzel igen: a Nagymamával álmodtam című, STAFÉTA-pályázatos előadás december 5-én, 6-án, 8-án és a jövő évben is látható a Trafóban.

Pass Andrea Eltűnő ingerek című előadásával a második helyen végzett, így az idén 20 éves Fidelio díjával, egy 2 millió forint összértékű médiacsomaggal gazdagodott.

stafeta_domolky_daniel_PRINT_017-093135.jpg

Pass Andrea (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel)

A harmadik helyezett Kelemen Kristóf lett, akit a Megfigyelők című előadásért díjaztak. Az alkotó a Budapest Brand Nonprofit Zrt. nagy értékű Budapest kártyáját vihette haza. Kelemen Kristóf korábban a TITÁNium díját is elnyerte, így pályájának alakulásában meghatározó szerepet játszanak a Füge Produkció pályázatai. A Megfigyelők 2019-ben a frissen alapított kortárs magyar dráma-díjat is elnyerte megosztva.

A VI. TITÁNium Színházi Projekt ezúttal meghívásos formában valósul meg, a Freeszfe rendező, színházcsináló, dramaturg, valamint színház és performansz szakos hallgatói pályázhattak a négyhónapos mentorprogramra. Összesen 22 pályázat érkezet, amelyek közül a szakmai zsűri 15 produkciótervet fogadott el. A projektek készítői az őszi szemeszterben megismerkedhetnek a produkciósvezetés, a pályázat- és költségvetésírás, a kommunikáció és marketing feladataival, a színészegyeztetés és a technikai tervelfogadás folyamatával, három terv pedig színpadon is megvalósul.

A mentorprogramban résztvevő hallgatók: Al-Farman Petra, Antal Bálint, Bagossy Júlia, Balázs-Piri Noémi és Lestyán Attila, Birta Márton, Csehi Rebeka, Farkas Dorottya, Fodor Orsolya, Juhász Maja és Zilahy Anna, Kozma Zsófia Rebeka, Nyári Ádám, Pável Réka és Siflis Anna, Szacsvai István, Szántusz Noémi és Szauer Lilla.

gala25-091855.jpg

Kenéz Ágoston a TITÁN-díj átadóján (Fotó/Forrás: Gulyás Dóra / Jurányi Ház)

Az eseményen átadták az VI. TITÁNium Projekt díját is, a legjobb előadás Kenéz Ágoston A háromfejű királya lett.

 

Fejléckép: Kárpáti Pál, Petrik Andrea, Réti Adrienn és Pass Andrea az Eltűnő ingerek című előadás próbáján (fotó: Batha Máté / Trafó)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Vizuál

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Zenés színház

Ami szembejön, nem biztos, hogy akadály – interjú Béres Attilával a szegedi Rebecca-bemutató kapcsán

Pont ilyennek képzeltem: elfoglalt, egymást érik a beérkező hívásai, többször kér fél percet, mire leül és belehelyezkedik az interjúszituációba. Béres Attilával, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójával beszélgettünk, aki a Szegedi Szabadtéri Játékokon rendezi a Rebecca musicalt.
Vizuál

Műkincsrablás Lengyelországban – izgalmas politikai krimi érkezik a mozikba

Június 27-től érkezik országszerte a mozikba a lengyel-magyar koprodukcióban készült Szent című film, amely Szent Adalbert gnieznói ereklyetartójának 1986-os elrablását dolgozza fel.
Zenés színház

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„Arról a pánikról szerettem volna beszélni, amit ma a felnövés jelent” – interjú Kovács D. Dániellel

Az [ESCAPE] – A Donkihóte-projekt című előadás július 5-én debütál a Városmajori Szabadtéri Színpadon, ősztől pedig az Örkény Színház repertoárján lesz látható. A színdarab rendezőjévelegyebek közt a világot jobbá tenni akaró hősökről és a videójátékok stigmatizáltságáról is beszélgettünk.
Színház hír

Bocsárdi László nyerte a legjobb rendező díját az Országos Színházi Találkozón

A kaposvári Csiky Gergely Színházban megrendezett seregszemlén mások mellett Zsigmond Emőke, Karácsony Gergely, if. Vidnyánszky Attila és Tokai Andrea is elismerést vehetett át.
Színház ajánló

Életútinterjúk alapján készül a MáSzínház női sorsokat bemutató előadása

A KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” című produkcióban három generáció tesz fel magának kérdéseket identitással, hozott mintákkal, önazonossággal és szabadsággal kapcsolatban.
Színház ajánló

Mit áldozunk fel jól megszokott kényelmünkért? – beszélgetés a Csónak című előadás alkotóival

Presznyakov Oleg & Vlagyimir Csónak, avagy előttünk az özönvíz című kortárs drámája a modern társadalom látleletét is adja. Az előadás rendezőjével, Bocsárdi Lászlóval, valamint két szereplővel, a főszerepben látható László Csabával és a volt feleségét alakító Berekméri Katalinnal beszélgettünk.
Színház interjú

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.