Színház

Pass Andrea új rendezésében a pandémia csöndjébe üvölt bele az új generáció

2021.08.09. 15:40
Ajánlom
Pass Andrea rendező közreműködésével fiatal szerzők fogalmazták meg gondolataikat a szabadságról, valamint annak korlátozásáról. A Hangosan lépek és visszhangzik az Oktogon – Z generációs pandémia paradigma című előadás szeptember 5-én a Három Hollóban mutatkozik be. 

Pass Andrea új rendezése szokatlan szemléleten keresztül mutatja be a járványból adódó korlátozó intézkedések, társadalmi feszültségek időszakát: a darabot Z generációs fiatalok írták a járvány három hulláma alatt. Az előadásban egy új paradigma mentén kirajzolódó világlátást ismerhetünk meg, érzékenyen felmutatva annak a generációnak a közérzetét, akik előtt nem kisebb feladat áll, mint helyrehozni azt, amit a korábbi nemzedékek elrontottak.

Mit jelent a bezártság, a szabadságvesztés azoknak a fiataloknak, akiknek a világjárvány az egyik pillanatról a másikra rombolta le az addig biztosnak hitt koordinátákat?

A Hangosan lépek és visszhangzik az Oktogon című előadás szerzői maguk az érintettek, olyan érettségiző, vagy egyetemi éveiket kezdő fiatalok, akiket a pandémia életük talán legfontosabb időszakában állított meg, mégis számtalan lelki, érzelmi és mentális tapasztalattal gazdagodtak. A szereplők részben maguk a szerzők, részben hivatásos, fiatal színészek. Az alkotók professzionális, szakmájukat magas szinten képviselő művészek, közreműködésükkel a diákok szövegeinek az erőssége és sajátos világképe maximálisan kibontakozhat. Így lesz ez az újszerű látásmód egy nagyon fontos felkiáltójel az idősebb generációk számára arról, hogy mennyire frissen, sokféleképpen és nyitottan is lehet szemlélni a körülöttünk lévő világot.

VajdaiVeronikafotoja3-153409.jpg

Hangosan lépek és visszhangzik az Oktogon (próba) (Fotó/Forrás: Vajdai Veronika)

A fiatalok jeleneteiből a háromszoros Staféta-díjas és a háromszoros Örkény István drámaíró-ösztöndíjas Pass Andrea készített előadást, aki sokadszorra foglalkozik társadalmi és generációs kérdések dokumentarista feldolgozásával, és amelyet egy sajátos, rájellemző álomszerű formanyelvvel ötvöz.

Azt hiszem, mindannyian érezzük itthon a színházi világban, nézők és alkotók egyaránt, hogy mélypontra került a szakmánk, köszönhetően a covidnak és a kultúrpolitikai csatározásoknak. Ezért keresem azt a területet, ahol ismét rálelhetek arra a progresszív útra, ahonnét esetleg újra gondolható, talán építhető, legalábbis számomra ez az egész. (…) Az előadást létrehozó fiatalokat látva, érezhetjük: ez a generáció más lesz, mint mi, ők talán jobban fogják csinálni a közös dolgainkat” - fogalmazott a bemutató kapcsán.

Az előadás a Három Holló Kávézó intim közvetlenséget biztosító színházterében valósul meg, virtuális díszletével reflektálva a Z generációra és a pandémia időszakára is jellemző online jelenlétre.

VajdaiVeronikafotoja2-153407.jpg

Hangosan lépek és visszhangzik az Oktogon (próba) (Fotó/Forrás: Vajdai Veronika)

A darab szerzői Kiskos Bíborka, Nagy Anna, Nyári László, Papp Mátyás, Romvári Boldizsár, Terecskei Aliz, Tóth Kata és Tóth Klarissza. Nagy Anna és Papp Mátyás szerepel is az előadásban, mellettük pedig Georgita Máté Dezső, Kenéz Ágoston, Martinkovics Máté, Nagy Rebeka és Tóth Zsófia játszanak még. A zenét, illetve az előadás videós részeit a független színházi körökben már jólismert Bartha Márk, illetve Karcis Gábor jegyzi, a rendezőasszisztens Vajdai Veronika. Az előadást a SzínMűHely Produkció mutatja be.

Hangosan lépek és visszhangzik az Oktogon – Z generációs pandémia paradigma
2021. szeptember 5. 19 óra
Három Holló Kávézó

Facebook esemény és jegyvásárlás ITT:

 

Fejléckép: jelenet a Hangosan lépek és visszhangzik az Oktogon c. előadás próbájából / Fotó: Vajdai Veronika 

 

 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A magyar zenetörténet csillagai is bekerülnek a Zene Háza új, dívákról szóló kiállításába

Marton Éva, Zsédenyi Adrienn Zséda, Rúzsa Magdi, Koncz Zsuzsa és még sok más díva személyes történetét is bemutatja a Magyar Zene Háza május 17-én nyíló, új kiállítása, a Dívák & Ikonok.
Klasszikus

TITOK a Pannon Filharmonikusokkal

A társulat új évadában arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi a TITOK? A Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozata már elérhető, áprilisban pedig Pécsett is meghirdetik új évaduk programját.
Plusz

Dömösön folytatódik a Szeláví! Fesztivál története

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb településén, Dömösön. Sátrazás a csillagok alatt, három nap önfeledt szabadság: idén is várja a kikapcsolódni vágyókat a Szeláví! Fesztivál.
Könyv

Borsik Miklós veheti át a Hazai Attila Irodalmi Díjat

A költő, író, kritikus április 30-án a Nyitott Műhelyben veheti át a fiatalon elhunyt művészről elnevezett elismerést, amellyel a Hazai Attilához hasonlóan újító, kísérletező szerzőket ismerik el. 
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Színház hír

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Színház ajánló

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Színház interjú

Nincs ideális pillanat – interjú Horváth Patríciával, a HATAN Társulat alapító tagjával

Horváth Patrícia férjével, Nyári Zoltán operaénekessel közösen két évvel ezelőtt indította el független magánszínházi formációját, a HATAN Társulatot. Az alapító páros női tagjával a színházcsinálás fenséges és kevésbé dicsőséges pillanatairól is beszélgettünk.
Színház hír

Új elnököt választott a Színházi Dolgozók Szakszervezete

A színházi szakmák országosan reprezentatív szakszervezete, az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezete jelentősen megújuláson esett át, miután az április 8-án megtartott tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották az új országos ügyvezető elnökséget.