Színház

Pass Andrea új rendezésében a pandémia csöndjébe üvölt bele az új generáció

2021.08.09. 15:40
Ajánlom
Pass Andrea rendező közreműködésével fiatal szerzők fogalmazták meg gondolataikat a szabadságról, valamint annak korlátozásáról. A Hangosan lépek és visszhangzik az Oktogon – Z generációs pandémia paradigma című előadás szeptember 5-én a Három Hollóban mutatkozik be. 

Pass Andrea új rendezése szokatlan szemléleten keresztül mutatja be a járványból adódó korlátozó intézkedések, társadalmi feszültségek időszakát: a darabot Z generációs fiatalok írták a járvány három hulláma alatt. Az előadásban egy új paradigma mentén kirajzolódó világlátást ismerhetünk meg, érzékenyen felmutatva annak a generációnak a közérzetét, akik előtt nem kisebb feladat áll, mint helyrehozni azt, amit a korábbi nemzedékek elrontottak.

Mit jelent a bezártság, a szabadságvesztés azoknak a fiataloknak, akiknek a világjárvány az egyik pillanatról a másikra rombolta le az addig biztosnak hitt koordinátákat?

A Hangosan lépek és visszhangzik az Oktogon című előadás szerzői maguk az érintettek, olyan érettségiző, vagy egyetemi éveiket kezdő fiatalok, akiket a pandémia életük talán legfontosabb időszakában állított meg, mégis számtalan lelki, érzelmi és mentális tapasztalattal gazdagodtak. A szereplők részben maguk a szerzők, részben hivatásos, fiatal színészek. Az alkotók professzionális, szakmájukat magas szinten képviselő művészek, közreműködésükkel a diákok szövegeinek az erőssége és sajátos világképe maximálisan kibontakozhat. Így lesz ez az újszerű látásmód egy nagyon fontos felkiáltójel az idősebb generációk számára arról, hogy mennyire frissen, sokféleképpen és nyitottan is lehet szemlélni a körülöttünk lévő világot.

VajdaiVeronikafotoja3-153409.jpg

Hangosan lépek és visszhangzik az Oktogon (próba) (Fotó/Forrás: Vajdai Veronika)

A fiatalok jeleneteiből a háromszoros Staféta-díjas és a háromszoros Örkény István drámaíró-ösztöndíjas Pass Andrea készített előadást, aki sokadszorra foglalkozik társadalmi és generációs kérdések dokumentarista feldolgozásával, és amelyet egy sajátos, rájellemző álomszerű formanyelvvel ötvöz.

Azt hiszem, mindannyian érezzük itthon a színházi világban, nézők és alkotók egyaránt, hogy mélypontra került a szakmánk, köszönhetően a covidnak és a kultúrpolitikai csatározásoknak. Ezért keresem azt a területet, ahol ismét rálelhetek arra a progresszív útra, ahonnét esetleg újra gondolható, talán építhető, legalábbis számomra ez az egész. (…) Az előadást létrehozó fiatalokat látva, érezhetjük: ez a generáció más lesz, mint mi, ők talán jobban fogják csinálni a közös dolgainkat” - fogalmazott a bemutató kapcsán.

Az előadás a Három Holló Kávézó intim közvetlenséget biztosító színházterében valósul meg, virtuális díszletével reflektálva a Z generációra és a pandémia időszakára is jellemző online jelenlétre.

VajdaiVeronikafotoja2-153407.jpg

Hangosan lépek és visszhangzik az Oktogon (próba) (Fotó/Forrás: Vajdai Veronika)

A darab szerzői Kiskos Bíborka, Nagy Anna, Nyári László, Papp Mátyás, Romvári Boldizsár, Terecskei Aliz, Tóth Kata és Tóth Klarissza. Nagy Anna és Papp Mátyás szerepel is az előadásban, mellettük pedig Georgita Máté Dezső, Kenéz Ágoston, Martinkovics Máté, Nagy Rebeka és Tóth Zsófia játszanak még. A zenét, illetve az előadás videós részeit a független színházi körökben már jólismert Bartha Márk, illetve Karcis Gábor jegyzi, a rendezőasszisztens Vajdai Veronika. Az előadást a SzínMűHely Produkció mutatja be.

Hangosan lépek és visszhangzik az Oktogon – Z generációs pandémia paradigma
2021. szeptember 5. 19 óra
Három Holló Kávézó

Facebook esemény és jegyvásárlás ITT:

 

Fejléckép: jelenet a Hangosan lépek és visszhangzik az Oktogon c. előadás próbájából / Fotó: Vajdai Veronika 

 

 

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A vetítés után kérdeztük a rendezőt.
Színház

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.
Színház

Spiró György „sötét kalandregénye” és Garaczi László karanténdrámája nyerte a Kortárs Magyar Dráma-díjat

A Radnóti Zsuzsa alapította kuratórium 2019 óta díjjal jutalmazza a legkiemelkedőbb drámaírókat, hagyományosan február 24-én. Az apropót Örkény István Tóték című drámájának bemutatója adja, amely 1964. február 24-én volt. Idén Spiró György és Garaczi László vehette át az elismerést a Rózsavölgyi Szalonban, ezúttal a magyar dráma napján, szeptember 21-én.
Vizuál

A terek végrendelkezése – Gergye Krisztián kiállítása Szentendrén

Akvarelljeit mutatja be Gergye Krisztián kortárs táncművész és koreográfus a szentendrei MANK Galériában, amely helyet ad továbbá egy transzformatív performansznak is szeptember 25-én, 10 és 18 óra között.
Klasszikus

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház videó

Itt a videó a Törőcsik Mari Emlékestről

Szeptember 21-én, a napokban zajló MITEM fesztivál keretében megemlékezést tartottak az idén elhunyt Törőcsik Mariról pályatársai, tisztelői részvételével a Nemzeti Színházban. Az eseményről készült összefoglaló videót a színház tette közzé.
Színház hír

„A megújulásban hiszünk” – véget ért a Kőszegi Várszínház jubileumi évada

Negyvenedik évadát zárta szeptemberben a Kőszegi Várszínház, amely nyáron 31 színházi előadással kedveskedett nézőinek. A nagyrészt teltházas estéken a legkülönbözőbb műfajok képviseltették magukat: a délelőtti gyerekelőadásoktól a kamaradarabokon át, a nagyszínházi zenés és prózai művekig minden megtalálható volt a repertoáron.
Színház hír

Értékes ingatlanok kerülhetnek az SZFE tulajdonába

A benyújtott törvényjavaslat szerint az Országos Színháztörténeti Múzeum és a Bajor Gizi Színészmúzeum épülete is az egyetemhez és a hozzá kapcsolódó alapítványhoz tartozna – tudta meg a Napi.hu.
Színház hír

Mécs Károly végleg visszavonul

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész pályafutásának hatvan éve alatt számos helyen megfordult, jelenleg egy előadásban látható, utána visszavonul.
Színház magazin

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.