Színház

Pécs-Petuski tengely

2012.06.12. 19:47
Ajánlom
Az egész már jóval Pécs előtt, még a Déli Pályaudvaron elkezdődik azzal, hogy az ember Cserhalmi Györggyel, a POSzT idei díszvendégével együtt száll fel a vonatra. Na meg azzal a tömeggel, ami miatt a csütörtök déli vonaton utastársakkal hosszan vitatkozunk az ülésszámokról. Pécs a jól megszokott nyár eleji kánikulával fogad, a POSzT első három napja abszolút strandidőben telik, így még jobban esnek a színháztermek és beszélgetéshelyszínek hűvösei.

A délutáni megnyitón emiatt kifejezetten irigykedek, amikor a Pécsi Balett táncosai a műsor részeként a Nagyszínház előtti szökőkutakba ugrálnak párosával, és ott adják elő vizes számaikat. Még az sem zavar, hogy a túl közeli bámészkodás miatt lefröcskölnek. A megnyitó másik látványossága az ötvenéves Bóbita Bábszínház óriásbábjainak karneváli felvonulása, amit aztán protokolláris köszöntők követnek. Páva Zsolt, Pécs polgármestere megkerülhetetlen tényezőnek nevezi a POSzT-ot, Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere pedig arról a bizonyos színházi katarzisról, megtisztulásról beszél, amire nem csak a színházakban, hanem ezen keresztül a hétköznapi életben is nagy szükségünk van. A balettosok már túl is vannak rajta.

FDC7C4FA-58BF-451D-9D91-63AB960616E1

A XII. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) megnyitója

A köszöntőket Cserhalmi György rövid, pátosztól és formaságoktól mentes, hivatalos megnyitása zárja, amiért hatalmas tapsot kap az addigra zsúfolásig megtelt Színház téren, nem sokkal ezután pedig már kezdődnek is az előadások.  A veszprémi Jane Austen-előadással párhuzamosan a nyíregyháziak kétszer is lenyomják aznap este a Koccanást. Tasnádi Csaba előadása jócskán túllép a többek által bírált, gyorsan elavulónak tartott zeitstück műfaján: a színészek a rövid jelenetezések közben az ironikus dalszövegeikről ismert Csókolom zenekar számait éneklik, gyakran csak pár sor erejéig állva össze két oldalt kórusba. Ahogy a másnapi, Lévai Balázs vezette szakmai beszélgetésen kiderül, a rendező a lányától kapott zenét  először a kocsiban hallgatott, "harántirány" támadó "förmedvény"-nek tartotta, majd lassan megszerette, sőt, darabja szerves részének választotta.

0DB77BAD-23E6-42C7-882B-1F07C4E101A9

Koccanás - Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza

Elmesélte azt is, hogy a Csókolom zeneszerzőjét tudtán kívül, tőle függetlenül korábban Török Ferenc is felkérte a Koccanás című film zenéjéhez, amikor Tasnádi ezt hallotta, akkor tudta, hogy jó embert választott. Az utcatáblák és kocsironcsok halmain játszó társulatban, főleg a mellékszerepek esetében sikerül kimozdulni a sémafigurák kontúrjából - s számomra főként ebben, valamint a beépülő Csókolom-dalszövegekben különbözik legmarkánsabban a Katona József Színház korábbi előadásától. ("Gyerekek a Moszkvics, a Moszkvics, a Moszkvics az jó kocsi. / Négyütemű motorja van, és a négy ütem, az isteni!").

Az első este szakmai beszélgetése után a szintén versenyprogramba jutott Bányavirág második részét, Székely Csaba Bányavakság című művét olvassák fel a Művészetek Házában. A múlt évi Nyílt Fórum Vilmos-díjas drámája most megérkezett újratöltve a Pinceszínház felolvasó-színházi előadásában. Kaszás Gergőnek, Széles Lászlónak és a többieknek pedig szemmel láthatóan laikus, kritikus egyaránt örül, élvezik a szöveget és Csizmadia Tibor rendezését, még Sebestyén Aba is, aki az első rész bemutatóját tartotta ősszel a marosvásárhelyi Yorick Stúdióval.

C8761D7D-00B2-4FA4-8685-FD8698E4C194

Bányavakság - Bozó Andrea, Kaszás Gergő, Némedi Árpád, Széles László - Pécsi Országos Színházi Találkozó, 2. nap

Az előző este kihagyott veszprémi Értelem és érzelem-et pótolom második nap este. Vagyis pótolnám. Akkor, ha tizenöt perc után nem nyilalna belém a kérdés: miért nézzük ezt az előadást a POSzT-versenyprogram részeként? Nagyszínházi produkciónak nagyszínházi ugyan Valló Péter előadása, mivel nagy helyet foglal el térben és időben (közel három óra), de hogy milyen szakmai szempontok szerint került beválogatásra a többi, meglehet, egyenlőtlen színvonalú programok sorába, arról elképzelésem sincs. Sem a mértéktartás, sem a feszesség, sem a „darabválasztás" nem erénye az előadásnak. Így marad egy látványában közepes erősségű, színészi játékában és színpadi cselekményében alig-alig elégséges stilizáció. A Zsolnay Negyedbe való átlovagolás jó döntésnek bizonyul. Az új pécsi „kultúragglomeráció"-ban Jeles András előadását mutatják be a Kaposvári Egyetem színinövendékei.

Egy Jane Austen színpadi adaptációról egy Jeles András rendezte Jerofejev-előadásra való gyors váltás olyan, mint összevetni egy fakardos gyerekjátékot egy atombomba erejével és célpontosságával. A Moszkva-Petuski című regény alapján készült Téli utazás az alkohol mámorában vagy épp a delírium tremens érzéscsalódásaiba kalauzol. Szigorú, komor, sötét térben ül a kis létszámú közönség, a jelenetek többségét a fekete díszletbe vágott nagy, kör alakú keretben szemléljük. Itt vonulnak fel az alkoholmámorban egzisztáló Venyicska rémképei, látomásfigurái, akik mintha egy profi horrorfilm maszkmester munkái volnának. A torz teremtmények azonban nem a gyakran elrettentő maszkoktól érdekesek igazán, hanem attól a precízen felépített és kitalált szerepkörtől, ami alól az ifjú, huszonéves színészek egyetlen nem látszódnak ki. Személyiségüket, jellegzetességeiket, hangjukat, testüket, talán még tehetségük mértékét és hibáikat is négyzetcentire pontosan fedik le a sebészi pontossággal felépített és abszurditásig fokozott kreatúrák. A szürreális és végtelennek tűnő jelenetsor nem értelmünkön és fülünkön keresztül áll össze egy egésszé, hanem szemünkön át hatol be, méghozzá erősen nyomot hagyva órákig. Az előadás után a Zsolnayból visszafele gyalogolva - közben a Kodály Központot megcsodálva - úgy tűnik, legalábbis az első napokban, hogy főként az OFF-programra érdemes odafigyelni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház Radioaktív

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház interjú

Gyerekek tragédiája – valóságos túszdráma, színházi köntösben

2004-ben a beszláni I. számú iskolát terroristák rohanták le, ezernél is több embert ejtve túszul. A holland Carly Wijs Mi és Ők című kamaradarabja ezen elbeszélhetetlen napok emlékéről szól.
Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.
Színház magyar színház

Az Operettszínház és a Magyar Színház vezetésére írtak ki pályázatot

A kiírások szerint mindkét pályázat nyertese 2019. február 1-jétől öt évig töltheti be a vezetői pozíciót.
Színház etikett

Focimeccset néztek telefonon egy színdarab közben – a színészek felháborodtak

A két angol hölgyet nem akadályozták a színpadon zajló események abban, hogy megtudják, ki nyerte a büntetőpárbajt. A színészek a Twitteren fakadtak ki a bunkó nézők miatt.