Színház

Pécsi nyugalmi állapot

2012.06.13. 18:01
Ajánlom
Folyik a verseny, nincs több Gothár-rendezés a versenyprogramban - he az OFF-ban szereplő két SZFE-vizsgát nem számítjuk számítva -, ezért csendesek a viták. A dramaturgoknál felolvasnak és díjaznak. Aztán van, hogy lezuhan az ég, és de inkább hétágra süt a nap.

Elrobogott a Vágyvillamos, hétfőre került az Egy lócsiszár virágvasárnapja, a kecskemétiek is jártak Pécsen, ők a Bánk bánt játszották, és megérkezett a szombathelyi, az Örkény, illetve a Katona József Színház különítménye. Van, aki jön, van, aki megy - a színházcsnálókkal teli Király utca ilyentájt Pécsett nem szokatlan látvány.

A Színházi Dramaturgok Céhének Nyílt Fórumán rendületlenül olvassák a kortárs magyar drámairodalom legfrissebb termését, és beszélgetnek arról, hogy a felolvasó-színházi formában a teljes darabot mutassák meg - annak minden erényével és gyengeségével -, vagy már egy húzott, fogyaszthatóbb, az erényeket kidomborító verzió közönség el, és átadják Keresztesi Józsefnek a legjobb elsődrámás szerzőnek járó Vilmos-díjat.

Gyerekekkel a Jókai térre vagy a teátrumiak sátrába vezethet az út, de a könyvhét ürügyén beszerezhető kicsinek és nagynak is a nyári olvasnivaló. Ahol déltájt a szakma mond patikamérlegen kimért verdiktet a látottakról - aztán ha beleszól egy kritikus, és ellenvéleményt fogalmaz meg, a rendező azt opponálja (történetünk szereplői: Koltai Tamás és Gothár Péter) -, ott esténként Játszó-társak - Pogány Judit és Cserhalmi György - beszélgetnek oldott hangulatban. A Párválasztás tovább folyik: Kőszegi Ákos Kútvölgyi Erzsébetet, Sztarenki Pál Schnell Ádámot választotta. Oberfrank Pál az Amerigo Tot Múzeumban tartott szubjektív tárlatvezetést.

A Zsolnay Kulturális Negyed még mindig nem hangos - a Kanizsa Csillagai kicsit segített azért ezen -, bár az OFF-program egy részét ott rendezik meg, és szerencsére nem konganak a nézőterek az ürességtől - szép ház előtt zajlott a HOPPart Hajrá Háry!-ja és a bábszínéz szakosoktól a Karnyóné-gyakorlatok -, de valahogy az az embernek az érzése, a hely és a POSZT szelleme még nem talált egymásra. Talán a FESZtáv majd segít ezen.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Plusz

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Színház

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.
Vizuál

Próbáld ki a tudásod a Nemzeti Múzeum Trianon 100 kvízeivel!

Bár a múzeum kapui még mindig zárva tartanak, a Nemzeti Múzeum a virtuális térben továbbra is tartja a kapcsolatot látogatóival, határon innen és túlról. A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából egy helyre gyűjtötték a témához kapcsolódó online tartamalmainkat, kvízeinket és játékos feladataikat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Lakatos Márk látványvilágával készül a Dekameron 2020

Csákányi Eszter és Kulka János is szerepel a Trojka Színházi Társulás online előadásában, amely bárki számára ingyenesen elérhető lesz június 11-én este.
Színház ajánló

Trianon különkiadással emlékezik a Vörösmarty Színház a százéves évfordulón

A Trianon című előadással emlékezik meg a székesfehérvári Vörösmarty Színház a 100 éve aláírt békediktátumra. Június 4-én 16.31-kor a színház Facebook oldalán online elérhető lesz az évad utolsó nagyszínpadi bemutatójából készült rendhagyó összeállítás.
Színház hír

140 év óta először elmarad a Royal Shakespeare Company évada

A Royal Shakespeare Company (RSC) neves brit színházi társulat az összes idei előadását elhalasztotta vagy törölte a koronavírus-járvány miatt - jelentette be közleményében a társulat művészeti igazgatója.
Színház gyász

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.
Színház ajánló

Sikerdarabokat tesz online elérhetővé a Játékszín

Június 3-tól szerdánként találkozhat a közönség a színház újranyitása óta műsorra tűzött, ám színpadon már nem látható produkciókkal.