Színház

Pécsi nyugalmi állapot

2012.06.13. 18:01
Ajánlom
Folyik a verseny, nincs több Gothár-rendezés a versenyprogramban - he az OFF-ban szereplő két SZFE-vizsgát nem számítjuk számítva -, ezért csendesek a viták. A dramaturgoknál felolvasnak és díjaznak. Aztán van, hogy lezuhan az ég, és de inkább hétágra süt a nap.

Elrobogott a Vágyvillamos, hétfőre került az Egy lócsiszár virágvasárnapja, a kecskemétiek is jártak Pécsen, ők a Bánk bánt játszották, és megérkezett a szombathelyi, az Örkény, illetve a Katona József Színház különítménye. Van, aki jön, van, aki megy - a színházcsnálókkal teli Király utca ilyentájt Pécsett nem szokatlan látvány.

A Színházi Dramaturgok Céhének Nyílt Fórumán rendületlenül olvassák a kortárs magyar drámairodalom legfrissebb termését, és beszélgetnek arról, hogy a felolvasó-színházi formában a teljes darabot mutassák meg - annak minden erényével és gyengeségével -, vagy már egy húzott, fogyaszthatóbb, az erényeket kidomborító verzió közönség el, és átadják Keresztesi Józsefnek a legjobb elsődrámás szerzőnek járó Vilmos-díjat.

Gyerekekkel a Jókai térre vagy a teátrumiak sátrába vezethet az út, de a könyvhét ürügyén beszerezhető kicsinek és nagynak is a nyári olvasnivaló. Ahol déltájt a szakma mond patikamérlegen kimért verdiktet a látottakról - aztán ha beleszól egy kritikus, és ellenvéleményt fogalmaz meg, a rendező azt opponálja (történetünk szereplői: Koltai Tamás és Gothár Péter) -, ott esténként Játszó-társak - Pogány Judit és Cserhalmi György - beszélgetnek oldott hangulatban. A Párválasztás tovább folyik: Kőszegi Ákos Kútvölgyi Erzsébetet, Sztarenki Pál Schnell Ádámot választotta. Oberfrank Pál az Amerigo Tot Múzeumban tartott szubjektív tárlatvezetést.

A Zsolnay Kulturális Negyed még mindig nem hangos - a Kanizsa Csillagai kicsit segített azért ezen -, bár az OFF-program egy részét ott rendezik meg, és szerencsére nem konganak a nézőterek az ürességtől - szép ház előtt zajlott a HOPPart Hajrá Háry!-ja és a bábszínéz szakosoktól a Karnyóné-gyakorlatok -, de valahogy az az embernek az érzése, a hely és a POSZT szelleme még nem talált egymásra. Talán a FESZtáv majd segít ezen.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Gyerekek tragédiája – valóságos túszdráma, színházi köntösben

2004-ben a beszláni I. számú iskolát terroristák rohanták le, ezernél is több embert ejtve túszul. A holland Carly Wijs Mi és Ők című kamaradarabja ezen elbeszélhetetlen napok emlékéről szól.
Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.
Színház magyar színház

Az Operettszínház és a Magyar Színház vezetésére írtak ki pályázatot

A kiírások szerint mindkét pályázat nyertese 2019. február 1-jétől öt évig töltheti be a vezetői pozíciót.
Színház etikett

Focimeccset néztek telefonon egy színdarab közben – a színészek felháborodtak

A két angol hölgyet nem akadályozták a színpadon zajló események abban, hogy megtudják, ki nyerte a büntetőpárbajt. A színészek a Twitteren fakadtak ki a bunkó nézők miatt.
Színház szavazás

Döntsön a Kaszás Attila-díj sorsáról!

Az idei jelöltek: Farkas Ignác, Nagy Csongor Zsolt és Varga Klári. A közönség augusztus 24-én éjfélig szavazhat a három színművészre.