Színház

Pénteken kezdődik a Kortárs Drámafesztivál

2014.11.27. 09:43
Ajánlom
A magyar előadásokból válogató szemleprogram mellett külföldi produkciók, konferencia, workshop, felolvasószínház, kerekasztal-beszélgetés és koncertek is várják a közönséget a pénteken kezdődő Kortárs Drámafesztiválon.

A 12. alkalommal megrendezett fesztivál eredeti célkitűzéséhez híven az idén is a legfrissebb és leginspirálóbb színházi előadásokat, projekteket mutatja be magyar szemleprogramjában (Hungarian Showcase Programme), amelyet több mint száz, az elmúlt évadban és az idei évad elején bemutatott, hazai és határon túli előadásból választotta ki egy héttagú zsűri. Kulcsár Viktória és Ugrai István produkciós vezető, Lőkös Ildikó dramaturg, Németh Ákos drámaíró, Szűcs Katalin Ágnes, Urbán Balázs és Varga Anikó kritikus olyan előadásokat válogattak be a programba, amelyek formai-tartalmi progresszivitást, vitaképességet, a valóságra adott reflexiót hordoznak magukban, vagyis kérdések feltételére késztetik a közönséget.

A magyar szemleprogramban látható Mikó Csaba Apátlanok című drámája a Theater Regensburg előadásában, Gogol A revizor című műve a Vígszínház és a Szputnyik Hajózási Társaság koprodukciójában, és a Bovary Emma című monodráma, a Dollár Papa Gyermekei nevű színházi műhely produkciója. A közönség megtekintheti a GroundFloor Group Parallel című előadását, Boris Vian Tajtékos napok című művét a Színház- és Filmművészeti Egyetem előadásában, a Mohácsi-testvérek E föld befogad avagy SZÁMODRA HELY című darabját, amely az Örkény István Színház produkciója, valamint Helen Edmundson Irtás című drámáját a Forte Társulat és Szkéné Színház közös előadásában.

Látható lesz Gerlóczy Márton A csemegepultos naplója című műve a FÜGE és az Orlai Produkció előadásaként, Pintér Béla Bárkibármikor című darabja, amelyet az Átrium Film-Színházzal közös produkcióként mutatott be a társulat, Mark Ravenhill Állampolgári ismeretek című műve, a MaNNa Produkció és a Zsámbéki Színházi Bázis közös előadása, valamint a HOPPart Társulat Hungari című koncertszínházi produkciója. Szintén a magyar szemleprogram részeként látható a kecskeméti Katona József Színház Egy hosszú nap elutazik az éjszakába című előadása.

Külföldi produkcióként látható - a magyar vonatkozású, de külföldi társulat által színpadra vitt Apátlanok és Parallel mellett - a szlovák performer-rendező Sláva Daubnerová Untilted/Szöveg nélkül című előadása a MU Színházban. December 5-én a Heinrich-Böll-Stiftung a fesztivállal együttműködésben és annak szakmai programjaként workshopokkal kiegészített nemzetközi konferenciát tart a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban Ingyen kultúra? - Egy új színház reménye vagy a remény színháza? címmel. Az egynapos konferencia délelőtti részében két panelbeszélgetés zajlik nemzetközi résztvevőkkel, míg délután két párhuzamosan zajló workshop közül választhatnak az érdeklődők.

November 29-én egy egész napos rendezvény keretében a magyar drámaírás jelenéről és jövőjéről beszélgetnek szakértők és pályakezdő drámaírók, akiknek a műveiből részleteket is hallhat a közönség. A programot este a marosvásárhelyi Yorick Stúdió vendégjátéka zárja a Jurányi Inkubátorházban Potozky László Sztrodzsegon című darabjának Sebestyén Aba rendezte ősbemutatójával.

A fesztiválklubban - amelynek az Auróra ad otthont - fiatalok beszélgetnek magyar drámák külföldi műfordítóival, továbbá itt mutatják be a DráMAI mesék: kortárs magyar gyerekdarabok című kötetet is. A fesztivál keretében az idén is tartanak szakmai kísérőprogramokat, szakmabelieknek szóló műhelyfoglalkozásokat is.

A Kortárs Drámafesztivál részint azzal a céllal jött létre, hogy párbeszédet alakítson ki a magyar és a nemzetközi színházi szakma képviselői között. A szervezők célja a magyar színházat nemzetközileg ismertté tenni. Épp ezért jött létre a szakmai látogatói program (Visitors' Programme), amelynek keretében nemzetközi színházi szakemberek, neves fesztiváligazgatók, színikritikusok, színházvezetők, dramaturgok, drámaírók és kutatók érkeznek Budapestre, idén tizennégy különböző országból, hogy megnézzék a zsűri által összeállított Hungarian Showcase programját.

A Visitors' Programme résztvevői az előadások megtekintése és szakmai találkozók mellett idén a nemzetközi konferencián is részt vehetnek, valamint ellátogathatnak a Kortárs Drámafesztivállal egy időben zajló szabadkai Desiré Central Station fesztiválra és a kolozsvári Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztiválra is.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

5+1 filmújdonság könnyű nyári estékre

Régen volt ilyen bőséges kínálat nyáron a mozikban, sőt őszre is számos filmbemutatót ígérnek a forgalmazók. Könnyű, nyári estékhez gyűjtöttünk össze néhány új filmet, amelyeket a kertmozik műsorán is érdemes keresgetni.
Zenés színház

Szirtes Tamás újra pályázik a Madách Színház igazgatói posztjára

Továbbra is a Madách Színház élén maradna a teátrum jelenlegi igazgatója, Szirtes Tamás, ezért beadta a pályázatát a posztra - adta hírül az Index.
Klasszikus

Összművészeti esttel emlékeznek a legendás bűvészre

Rodolfo születésének 110. évfordulója alkalmából, augusztus 8-án Zene+Bűvölet címmel rendeznek összművészeti estet a Várkert Bazárban, ahol fellép a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és a Junior Prima Díjas zongoraművész, Vida Monika Ruth.
Könyv

A könyvek lapjain elevenedik meg Dante alakja

Az itáliai mester halálának évfordulója alkalmából Dante 700 címmel nyílik régi, muzeális könyveket is bemutató kiállítás július 30-án a szegedi Somogyi könyvtárban.
Tánc

A képzőművészet és a tánc harmóniája

A Gergye Krisztián Társulat Szinesztézia című különleges és rendkívül látványos összművészeti estjét, július 29-én a szentendrei MűvészetMalomban lehet megtekinteni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kihirdették a színikritikusok a legjobb színészi alakítás díjazottját

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján Béres Márta kapja a legjobb színészi alakítás díját, az Anna Karenina című előadás címszerepéért.
Színház hír

Színháztudományi konferenciával kezdődik a THEALTER

Bár nemrég még veszélyben volt a THEALTER nemzetközi színházi fesztivál létrejötte, csütörtökön színháztudományi konferenciával kezdődik el a program. Az augusztus 7-ig tartó fesztiválon nyolc helyszínen 37 csapat, illetve alkotó 33 produkciójával várják a közönséget Szegeden.
Színház hír

Öt nap alatt harminc műsor várta az érdeklődőket az első Déryné Fesztiválon

Július 18-án a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című táncelőadásával ért véget a július 14-18. között zajló Déryné Fesztivál, amelyet először rendeztek meg Sátoraljaújhelyen és környékén.
Színház gyász

Elhunyt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus

Életének 99. évében, július 22-én meghalt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus, Aranytoll-díjas lapszerkesztő és közíró – adta hírül a hvg.hu a család közlése nyomán. A nevéhez fűződik a Magyar Lettre International és az Európai Kulturális Füzetek alapítása is.
Színház hír

Nagy Péter István a legígéretesebb pályakezdő 2021-ben

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján idén Nagy Péter István kapja a legígéretesebb pályakezdő kategória díját, a szeptember 12-én a Bethlen Téri Színházban megrendezésre kerülő díjátadón.