Színház

Pénzhiány miatt másik darabot visz színre Tarnóczi Jakab a Katonában

2023.02.21. 14:35
Ajánlom
A színház az eredetileg tervezett Istenek alkonya nagyszabású, háromfelvonásos produkciója helyett Csehov Cseresznyéskertjét mutatja be. A próbák február 20-án elkezdődtek. Az Istenek alkonya produkcióra korábban megvásárolt jegyek érvényesek az új bemutató előadásaira is, vagy igény esetén visszaválthatók.

Színházaink egy része már a 2022-23-as évad elején világossá tette, hogy a sokszorosára emelkedő rezsiárak mellett hosszabb távon nem látják biztosítva a működésüket. 2022 novemberében több vidéki polgármester is jelezte: mivel a központi költségvetésből nem kapnak plusz forrásokat, amivel kompenzálni lehetne az adott település radikálisan növekvő költségeit, a kulturális intézményeiknek helyet adó épületek egy részét átmenetileg bezárják. Korábbi cikkünkben olyan vidéki színházakat kérdeztünk, akik emiatt voltak kénytelenek átszervezni, nagy mértékben csökkenteni vagy szüneteltetni a működésüket.

Sokkal rosszabb a helyzet, mint a pandémia alatt volt – bezárni kényszerült vidéki színházakat kérdeztünk

Kapcsolódó

Sokkal rosszabb a helyzet, mint a pandémia alatt volt – bezárni kényszerült vidéki színházakat kérdeztünk

Vidéki színházakat kerestünk meg annak kapcsán, hogy a költségtakarékosság jegyében sok helyen be kellett zárni a színházépületeket.

A budapesti Katona József Színház döntése mögött is gazdasági okok állnak, amikor a korábban meghirdetett Istenek alkonya helyett Csehov Cseresznyéskert című darabját mutatják be. A budapesti Katona honlapján olvasható közlemény szerint Tarnóczi Jakab rendező azért döntött így, mert az eredeti elképzeléséhez képest túl sok kompromisszumra lett volna szükség a darab színrevitelénél.

„Megfontolt mérlegelés után úgy döntöttem, hogy nem az Istenek alkonya című produkción fogunk dolgozni február 20-tól. Ugyan a teljes stáb sok munkát rakott az előkészületekbe, kiváltképp Kálmán Eszter tervezői munkáját tekintve, mégis

úgy állnak a dolgok, hogy túl sok kompromisszumot kellene kötni.

Nem ideálisak a körülmények az általunk elképzelt nagyszabású, háromfelvonásos előadás létrejöttére, elsősorban az egyre problémásabb gazdasági körülmények miatt” – mondta a rendező a változtatás okairól.

TJ_0169-145714.jpg

Tarnóczi Jakab (Fotó/Forrás: Fábián Évi / Fidelio)

A Cseresznyéskertet Morcsányi Géza fordításának felhasználásával, az Istenek alkonya szereplőivel állítják színpadra. Az Istenek alkonya produkcióra megváltott jegyek automatikusan érvényesek az új bemutató előadásaira, vagy igény esetén visszaválhatóak. A visszaváltásra vonatkozó igényt a [email protected] címre küldött levélben lehet jelezni, legkésőbb február 26-ig.

Fejléckép: Tarnóczi Jakab (fotó / forrás: Fábián Évi / Fidelio)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.
Plusz

„Lenyűgöző, hogy Bartók milyen sokakat inspirált” – interjú Káel Csabával

A Müpa vezérigazgatójával a határátlépő produkciókról, saját rendezéseiről és arról is beszélgettünk, hogyan találhat a nagyközönség is utat Bartók muzsikájához.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Milyen hatással van hat ember életére egy váratlan terhesség? – új bemutató a 6SZÍN-ben

Csákvári Krisztián írta és rendezte a 6SZÍN legújabb bemutatóját, amely egy váratlan terhesség körül forog. A Kontraszt című előadás története egy fiatal felnőtt férfi útkereséséről szól a modern világ talajvesztett zűrzavarában.
Színház interjú

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Színház interjú

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.
Színház ajánló

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.
Színház hír

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.