Színház

Pepita Oroszlán és a FÉM

2019.01.21. 12:40
Ajánlom
A FÉM elsősorban színházi közösség, de maga a kulturális tér ennél sokkal többre hivatott. Ameddig kitart lelkesedésünk, minden alkalmat megragadunk arra, hogy nem csak a dráma, hanem szinte valamennyi művészeti ág otthonra leljen nálunk.

A lehetőségek adottak, s a kíváncsiságunk pedig hajt bennünket, hogy nyissunk/nyithassunk a művészetek felé. Amikor elkészült a FÉM, tudtuk, hogy ezt a színházat meg akarjuk nyitni majd minden olyan alkotó előtt, akit érdekel, amit gondolunk a nagybetűs Kultúráról, s akikről mi azt feltételezzük, hogy hozzátesznek egy újabb gondolatot elképzeléseinkhez…

Aztán jött a TAO-törvény, egy közmű bekötés késése, a hatóságok totojázása, s elfogyott a pénzünk. Ezért most nem válogatunk, mindennek, mindenkinek helyet és teret adunk, aztán majd a Nézők eldöntik, mire van igény. És akkor beállunk abba a sávba, s elindulunk egy olyan úton, amit tényleg mindenki szeretne bejárni: alkotók és befogadók; együtt.

januar21_foto1-115514.jpg

Oláh Krisztián (Fotó/Forrás: Palotai Misi, FÉM Arts & Café)

Ám van egy tervünk, amit tűzön-vízen át megvalósítunk – természetesen saját színházi elképzeléseink mellett –, s ez a társművészetek jelenléte a FÉMben.

Zene, képzőművészet, irodalom, tánc, s minden, ami elfér nálunk.

Legerősebb jelenléttel a zene bír nálunk. Még félkészek voltunk, amikor az első fellépő már pódiumra állt (majdani) kávézónk színpadán: az Oláh Krisztián Trio zenélt október 30-án, s gyakorlatilag ezzel nyílt meg a FÉM. Nagy szerencsénk van, mert találtunk egy lelkes szervezőt, Pálmai Pannát, aki mindent és mindenkit felhajt, így zenei pódiumunk a legszínesebb felhozatallal várja a jazz rajongóit. Találtunk is egy nevet: Pepita Oroszlán Zenés Esték!

januar21_foto2-115514.jpg

Orbán György (Fotó/Forrás: Palotai Misi, FÉM Arts & Café)

Honnan e név? A Váci utca 40. szám alatt található ház történelme egyébként is mesébe illő, s hogy a kezdetekkor már feltűnt egy színésznő a tulajdonosék családjában, talán nem véletlen! De a névadás szempontjából sokkal fontosabb az 1978-as év, amikor is a ház földszintjén megnyitotta kapuit a Pepita Oroszlán étterem, ami aztán kultikus helyévé vált Budapestnek, s népszerűségét sokszínűségével érdemelte ki legfőképp (italozás felsőfokon, LMBTQ találkahely, s remek hangulatú koncertek…).

S nicsak, színházunk pont e hajdani kulthely alatti pincében található!

S mi, tisztelegve apáink kedvelt szórakozóhelye előtt, megidézzük a zenés estek hangulatát, s koncertjeink fővédnökeként tekintve a régen bezárt helyre, megkereszteltük zenés pódiumunkat a Pepita Oroszlán névvel.

januar21_foto3-115515.jpg

Illusztráció (Fotó/Forrás: Palotai Misi, FÉM Arts & Café)

Elsősorban a jazz talált otthonra nálunk, de nyitunk más műfajok irányába is, s ha végre megnyílik színházunk művészkávézója, minden igényt kielégítően tudjuk szórakoztatni a hozzánk betérőket – ami nem jelenti azt, hogy mostanság bárkiben is felmerülne valamiféle hiányérzet! (Természetesen a pódiumot másra is használjuk majd, az irodalom, a líra is otthonra talál majd, s hófehér falainkon már megjelentek az első képzőművészeti alkotások, de erről inkább személyesen győződjenek meg az érdeklődők!)

A következő 10 Pepita Oroszlán Zenés Est:

  • január 21. 20.00 Egressy Jazz Club
  • január 25. 20.00 Pankastic! Instrumentalis Jam
  • január 28. 20.00 Szakcsi-Tzumo-Egri Trio
  • február 2. 21.00 Molnár Sándor & Komjáti Áron
  • február 4. 20.00 Django Club! | Valami Swing
  • február 11. 20.00 Farkas Zsolt Trio
  • február 14. 20.00 Valentine's Jazz Evening
  • február 18. 20.00 Coltrane Legacy
  • február 20. 20.00 Voice & Guitar | Micheller Myrtill és Pintér Tibor
  • február 22. 20.30 Molnár Sándor & Oláh Krisztián

Fejléckép: Fortepan (Bauer Sándor)

Támogatott tartalom.

FÉM Arts & Café

Fém Arts & Café

A FÉM a Belváros legújabb kulturális közösségi tere egy színházzal, kávézóval, galériával, jazzpódiummal.

A FÉM, mint színház egyedisége ezekben rejlik: kortárs témák felvetése, a klasszikus és kísérletező színházi formák elegyének felhasználásával színpadra állítva, valamennyi színházi iskola képviselőjének közreműködésével, neves művészekkel, professzionális szcenikai feltételekkel, nézőbarát környezetben, egy olyan közösségi térben, ahol a színház nem csak a színházi előadásról szól, hanem annak apropóján egy közösségi találkozás maximális kiterjesztésében.

A FÉM, mint kulturális közösségi tér egyedisége pedig ezekben rejlik: egy kulturált, barátságos, ám igényes kávéházi környezetben szinte minden művészeti ág lehetőséget kap a megmutatkozásra - kiemelten a zene és képzőművészet -, egy hely, ahol a vendégek és alkotók otthon érezhetik magukat, kizárva a külvilág hétköznapjait, hiszen itt minden együtt töltött pillanat egy ünnep, a Kultúra ünnepe.

Mi, a FÉM alkotói, ebben hiszünk, s teszünk is érte.

Európa közepén, hittel és pozitív jövőképpel.

Színházat szeretnénk csinálni.

A világról a magyaroknak.

És magyarul a világnak.

 

Jendrics Anikó, társulatvezető

Cziczó Attila, művészeti vezető

 

Legnépszerűbb

Vizuál

Erős, makacs és érzékeny - Meryl Streep 70 éves

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját a háromszoros Oscar-díjas Meryl Streep, a ma élő legnagyobb színészek egyike, akit 21 alkalommal jelöltek Oscar és 31 alkalommal Golden Globe díjra. Portré.
Színház

„Egy Beethoven-koncert után kisebb a valószínűsége annak, hogy valakit fejbe verjünk”

Az Ördögkatlan két megálmodójával, Kiss Mónikával és Bérczes Lászlóval arról beszélgettünk, miből fakad a fesztivál egyedi hangulata és milyen új fellépőket avatnak idén, de néhány praktikus tanáccsal is ellátják azokat, akik kedvet kapnának ellátogatni a fesztiválra július 30. és augusztus 3. között.
Jazz/World

M és Ö és R és K, avagy nem tudom, milyen zene ez, de nagyon jó

Funk, soul, pszichedelikus pop, lo-fi és blues, nem is ez a lényeg, hanem hogy a Mörk nem csak azt tudja, hogyan zenéljen, hanem azt is, hogyan zenéljen Neked.
Jazz/World

David Gilmour 6 milliárd forintért adta el a gitárjait, hogy segítse a klímakatasztrófa elleni harcot

A Pink Floyd gitáros-énekese, a Wish You Were Here szerzője rekordáron adta el a hangszereit, azokat is, amiket az ikonikus lemezein használt. Egy zöld szervezetet támogat a pénzzel.
Klasszikus

Miskolcon találkozott Prometheus és Kékszakállú

Fanfárok, azaz harsonákon játszó zenészek figyelmeztették a közönséget az előadások kezdetére: a Miskolci Nemzeti Színház óratornyából felcsendülő ünnepélyes jeladás két előadásra invitálta meg a Bartók Plusz Operafesztivál hallgatóit, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: a tűz költeménye című szimfonikus művére, illetve Bartók Béla A Kékszakállú herceg várára.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

FRISS – Fiatal tehetségek a Szentendrei Teátrum színpadán

A Szentendrei Teátrum 1969-ben fiatal színihallgatók ötlete nyomán jött létre és azóta is épít a fiatal, feltörekvő tehetségekre.
Színház interjú

„Egy Beethoven-koncert után kisebb a valószínűsége annak, hogy valakit fejbe verjünk”

Az Ördögkatlan két megálmodójával, Kiss Mónikával és Bérczes Lászlóval arról beszélgettünk, miből fakad a fesztivál egyedi hangulata és milyen új fellépőket avatnak idén, de néhány praktikus tanáccsal is ellátják azokat, akik kedvet kapnának ellátogatni a fesztiválra július 30. és augusztus 3. között.
Színház ajánló

Eszenyi Enikő a Vígszínház zenés szuperprodukcióiról a Fidelio Klasszikban

A nagy Gatsbyről és a Mágnás Miskáról Eszenyi Enikő mesél a Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorában június 22-én a 92.1-en. Fesztiválkörképünkben a Balatonfüredi Gitárfesztiválról és az Ördögkatlanról beszélgetünk Eötvös Józseffel és Bérczes Lászlóval.
Színház ajánló

Idegengyűlölet és a másság iránti elutasítás a Spirit Színház új bemutatójának középpontjában

Czeizel Gábor rendezésében mutatja be a Spirit Színház Székely Csaba Öröm és boldogság című drámáját, a főbb szerepekben Hegyi Barbara, Jerger Balázs és Jantyik Csaba látható.
Színház poszt

Magyar Teátrumi Társaság furcsállja a Magyar Színházi Társaság kilépését

A Magyar Teátrumi Társaság elnöksége közleményben reagált a Magyar Színházi Társaság kilépésére a POSZT-ot szervező nonprofit cégből.