Színház

Pepita Oroszlán és a FÉM

2019.01.21. 12:40
Ajánlom
A FÉM elsősorban színházi közösség, de maga a kulturális tér ennél sokkal többre hivatott. Ameddig kitart lelkesedésünk, minden alkalmat megragadunk arra, hogy nem csak a dráma, hanem szinte valamennyi művészeti ág otthonra leljen nálunk.

A lehetőségek adottak, s a kíváncsiságunk pedig hajt bennünket, hogy nyissunk/nyithassunk a művészetek felé. Amikor elkészült a FÉM, tudtuk, hogy ezt a színházat meg akarjuk nyitni majd minden olyan alkotó előtt, akit érdekel, amit gondolunk a nagybetűs Kultúráról, s akikről mi azt feltételezzük, hogy hozzátesznek egy újabb gondolatot elképzeléseinkhez…

Aztán jött a TAO-törvény, egy közmű bekötés késése, a hatóságok totojázása, s elfogyott a pénzünk. Ezért most nem válogatunk, mindennek, mindenkinek helyet és teret adunk, aztán majd a Nézők eldöntik, mire van igény. És akkor beállunk abba a sávba, s elindulunk egy olyan úton, amit tényleg mindenki szeretne bejárni: alkotók és befogadók; együtt.

januar21_foto1-115514.jpg

Oláh Krisztián (Fotó/Forrás: Palotai Misi, FÉM Arts & Café)

Ám van egy tervünk, amit tűzön-vízen át megvalósítunk – természetesen saját színházi elképzeléseink mellett –, s ez a társművészetek jelenléte a FÉMben.

Zene, képzőművészet, irodalom, tánc, s minden, ami elfér nálunk.

Legerősebb jelenléttel a zene bír nálunk. Még félkészek voltunk, amikor az első fellépő már pódiumra állt (majdani) kávézónk színpadán: az Oláh Krisztián Trio zenélt október 30-án, s gyakorlatilag ezzel nyílt meg a FÉM. Nagy szerencsénk van, mert találtunk egy lelkes szervezőt, Pálmai Pannát, aki mindent és mindenkit felhajt, így zenei pódiumunk a legszínesebb felhozatallal várja a jazz rajongóit. Találtunk is egy nevet: Pepita Oroszlán Zenés Esték!

januar21_foto2-115514.jpg

Orbán György (Fotó/Forrás: Palotai Misi, FÉM Arts & Café)

Honnan e név? A Váci utca 40. szám alatt található ház történelme egyébként is mesébe illő, s hogy a kezdetekkor már feltűnt egy színésznő a tulajdonosék családjában, talán nem véletlen! De a névadás szempontjából sokkal fontosabb az 1978-as év, amikor is a ház földszintjén megnyitotta kapuit a Pepita Oroszlán étterem, ami aztán kultikus helyévé vált Budapestnek, s népszerűségét sokszínűségével érdemelte ki legfőképp (italozás felsőfokon, LMBTQ találkahely, s remek hangulatú koncertek…).

S nicsak, színházunk pont e hajdani kulthely alatti pincében található!

S mi, tisztelegve apáink kedvelt szórakozóhelye előtt, megidézzük a zenés estek hangulatát, s koncertjeink fővédnökeként tekintve a régen bezárt helyre, megkereszteltük zenés pódiumunkat a Pepita Oroszlán névvel.

januar21_foto3-115515.jpg

Illusztráció (Fotó/Forrás: Palotai Misi, FÉM Arts & Café)

Elsősorban a jazz talált otthonra nálunk, de nyitunk más műfajok irányába is, s ha végre megnyílik színházunk művészkávézója, minden igényt kielégítően tudjuk szórakoztatni a hozzánk betérőket – ami nem jelenti azt, hogy mostanság bárkiben is felmerülne valamiféle hiányérzet! (Természetesen a pódiumot másra is használjuk majd, az irodalom, a líra is otthonra talál majd, s hófehér falainkon már megjelentek az első képzőművészeti alkotások, de erről inkább személyesen győződjenek meg az érdeklődők!)

A következő 10 Pepita Oroszlán Zenés Est:

  • január 21. 20.00 Egressy Jazz Club
  • január 25. 20.00 Pankastic! Instrumentalis Jam
  • január 28. 20.00 Szakcsi-Tzumo-Egri Trio
  • február 2. 21.00 Molnár Sándor & Komjáti Áron
  • február 4. 20.00 Django Club! | Valami Swing
  • február 11. 20.00 Farkas Zsolt Trio
  • február 14. 20.00 Valentine's Jazz Evening
  • február 18. 20.00 Coltrane Legacy
  • február 20. 20.00 Voice & Guitar | Micheller Myrtill és Pintér Tibor
  • február 22. 20.30 Molnár Sándor & Oláh Krisztián

Fejléckép: Fortepan (Bauer Sándor)

Támogatott tartalom.

FÉM Arts & Café

Fém Arts & Café

A FÉM a Belváros legújabb kulturális közösségi tere egy színházzal, kávézóval, galériával, jazzpódiummal.

A FÉM, mint színház egyedisége ezekben rejlik: kortárs témák felvetése, a klasszikus és kísérletező színházi formák elegyének felhasználásával színpadra állítva, valamennyi színházi iskola képviselőjének közreműködésével, neves művészekkel, professzionális szcenikai feltételekkel, nézőbarát környezetben, egy olyan közösségi térben, ahol a színház nem csak a színházi előadásról szól, hanem annak apropóján egy közösségi találkozás maximális kiterjesztésében.

A FÉM, mint kulturális közösségi tér egyedisége pedig ezekben rejlik: egy kulturált, barátságos, ám igényes kávéházi környezetben szinte minden művészeti ág lehetőséget kap a megmutatkozásra - kiemelten a zene és képzőművészet -, egy hely, ahol a vendégek és alkotók otthon érezhetik magukat, kizárva a külvilág hétköznapjait, hiszen itt minden együtt töltött pillanat egy ünnep, a Kultúra ünnepe.

Mi, a FÉM alkotói, ebben hiszünk, s teszünk is érte.

Európa közepén, hittel és pozitív jövőképpel.

Színházat szeretnénk csinálni.

A világról a magyaroknak.

És magyarul a világnak.

 

Jendrics Anikó, társulatvezető

Cziczó Attila, művészeti vezető

 

Legnépszerűbb

Vizuál

Rubens mesterien csempészett rejtett üzeneteket a képeire

Profin és gyakran ironikusan vegyítette munkáiban más mesterek stílusjegyeit, megújította az egyházi festmények nyelvét és még a flamand kárpitművészet felélesztésére is maradt ideje.
Vizuál

A legjobban várt januári filmek

Hűvös, szürke januári estéken jó dolog moziba járni, mostanában különösen, mert fontos és izgalmas filmek érkeznek, legtöbbjük számos kategóriában Oscar-díjra jelölt. Szubjektív válogatásunkból a francia szerzői film és egy különleges dokumentumfilm sem maradhatott ki. 
Klasszikus

Tizenhét állomásos országos turnéra indul Boros Misi

A Filharmónia Magyarország és a Virtuózok szervezésében első országos turnéjára indul a 16 éves Boros Misi. A Virtuózok klasszikus zenei tévés tehetségkutatóból ismert zongoraművész kimondottan e turné állomásaira összeállított műsorát 17 városban hallhatja a közönség.
Vizuál

Drágakőre készült festményre bukkantak a múzeumi raktárban

Hamarosan a közönség is megtekintheti a 17. századi Antonio Tempesta egyik különleges alkotását. Az elmúlt évek kutatásai tisztázták a műtárgy múzeumba kerülésének, majd leltárból való törlésének történetét. Ezzel párhuzamosan megkezdődött a drágakő lapra (lápisz lazuli) festett mű körültekintő restaurálása is. Az alig egy milliméter vastag kőlap mindkét oldalán egy ószövetségi jelenet látható. 
Könyv

Pintér Béla is Baumgarten-emlékdíjat kapott

Kukorelly Endre az állami kitüntetések elfogultsága miatt élesztette fel a díjat, amelynek összegét közösségi finanszírozásból fedezték.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Megkezdődött a Trianon100 emlékév a Nemzetiben

Sajtónyilvános olvasópróbán ismertette a trianoni évfordulóra készülő programjait a Nemzeti Színház. Első bemutatójuk, a Wass Albert szövegei és korabeli dokumnetumok alapján készülő Tizenhárom almafa lesz.
Színház premier

Kern András is megjelent a Fővárosi Törvényszéken

A Fővárosi Törvényszék patinás esküdtszéki tárgyalótermében tartották a Játékszín februári bemutatójának sajtóeseményét. A vád tanúja című produkciót Simon Kornél rendezi, a főbb szerepekben Kern András, Kocsis Dénes, Szerednyey Béla és Lévay Viktória lép színpadra.
Színház magazin

„Hoztam maguknak egy kis pesti levegőt” – 50 éve ment el Latyi

A híres színészdinasztia leszármazottait, a Latabár testvéreket a szigorú kritikusok is Buster Keatonhoz és Chaplinhez hasonlították. Ők azonban a külföldi sikerek után hazajöttek, itthon játszottak és forgattak. 1970. január 11-én halt meg Latabár Kálmán.
Színház gyász

A Vígszínházban búcsúztatják Gesztesi Károlyt

Az 56 éves korában elhunyt színművész temetésén csak a szűk család vesz részt – írja a Bors.
Színház hír

Eke Angéla személyes élettörténete a Radnóti Tesla Laborban

Én, Iphigénia címmel készül Eke Angéla első mono előadása Gryllus Dorka, Soós Attila, Spáh Dávid és Sándor Dániel Máté színrevitelében. A bemutatót február 2-án tartják.