Színház

Peter Steiné az Európai Színházi Díj

2010.10.17. 09:38
Ajánlom
A kitüntetést 1986-ban az Európai Bizottság támogatásával hozták létre. 2002 óta az Európai Parlament és Tanács európai kulturális értékeket szolgáló intézménnyé nyilvánította.

Az Európai Színházi Díjat olyan egyének vagy színházak, társulatok kaphatják művészi életútjuk elismeréseképp, akik/amelyek elősegítik az emberek és népek közti megértést és gondolatcserét. Az elismerés 14. birtokosa Peter Stein, a kortárs európai színház egyik ikonikus alakja. A 20. század második felében a német és az európai színház egyik legfontosabb alkotójaként tartják számon. 1970-ben alapította meg a (nyugat-)berlini Schaubühnét. A hetvenes években több monumentális, provokatív, nem konvencionális produkciót rendezett szokatlan helyszíneken, s ezzel forradalmasította a színházi térről szóló elképzelést. Amellett, hogy folyamatosan újraírta és újraírja a régi és modern klasszikusokat, félelem nélkül tért rá a (színházi) nyelveknek addig ismeretlen ösvényeire, és jár ezek az úton, valamint folyamatosan olyan témákat boncolgat, amelyek rákérdeznek a kor értékeire. 1980-ban színpadra állította az Oreszteiát, ezt 1993-ban a Vörös Hadsereg Művészegyüttesével rendezte meg. 2009-ben az Ördögöket olasz színészekkel rendezte meg, a főszerepet - az előadásban Varvara Petrovna Sztavroginát - Maddalena Crippára osztotta. Legutóbbi rendezése a Salzburgi Ünnepi Játékok keretében az Oidipusz Kolónoszban volt, az előadás főszerepét Klaus Maria Brandauer játszotta.

12. alkalommal adják át az Új színházi valóságért díjakat, amelyre egy háromszáz tagú, európai színházi szakemberekből álló tanács tett javaslatot, a véglelges döntést pedig egy zsűri hozta meg júliusban. A kitüntetés célja, hogy bátorítsa az európai dráma kibontakozóban levő új trendjeit és kezdeményezéseit a műfaj minden formájában és kifejezési módjában. A zsűri figyelembe veszi az egyéni alkotó vagy színház/társulat eredetiségét és innovativitását.

Az idei díjazottak: a szlovák/cseh Viliam Dočolomanský, a brit Katie Mitchell, az orosz Andrej Mogucsij, a finn Kristian Smeds - aki 2006-ban a Krétakörrel is dolgozott -, a portugál Teatro Meridional, illetve az izlandi Vesturport Theatre.

A zsűri különdíjjal ismeri el Jurij Petrovics Ljubimov rendezőt megkérdőjelezhetetlen művészi életútja okán, és azért a fontos szerepéért, amelyet a Taganka Színházzal együtt a peresztrojka idején játszott. A rendező a modern huszadik századi színház szimbóluma Oroszországban. A szovjet éra idején kivételes színészeivel a sajtó hallgatása és az őket a kultúrpolitikától övező ellenséges légkör ellenére - ami miatt emigrációba kényszerült - komoly közönségsikert aratott. Ljubimov Magyarországon a hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján több alkalommal dolgozott: színpadra állította a Don Giovannit az Operaházban, a Háromgarasos operát a Nemzeti Színházban, a Cserét Szolnokon, valamint a Bűn és bűnhődést a Vígszínházban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Zseni volt” – Végső nyugalomra helyezték Kocsár Miklóst

Családja, tisztelői, barátai és pályatársai végső búcsút vettek pénteken Kocsár Miklós Kossuth-díjas zeneszerzőtől a budapesti Farkasréti temetőben.
Tánc

„Ha táncolsz, akkor biztos te is tütüben tolod” – Férfi táncosokat kérdeztünk a nemi sztereotípiákról

A #BoysDanceToo kampány kapcsán kíváncsiak lettünk arra, valóban ki vannak-e téve a férfi táncosok a negatív sztereotípiáknak. Klasszikus balett, modern- és kortárs táncosokat kérdeztünk személyes tapasztalataikról.
Vizuál

Elhunyt Sára Sándor

Életének 86. évében elhunyt Sára Sándor Kossuth-nagydíjas és Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező, a nemzet művésze, az egykori Duna Televízió első elnök-főigazgatója  2019. szeptember 22-én.
Színház

A Radnótié a legjobb előadás a kritikusok szerint

Székely Csaba 10 című darabja a legjobb új magyar dráma díját is elhozta, míg a Sebestyén Aba rendezte előadás zenéjét is díjazták a Színikritikusdíj-átadón, ahol a színpadra lépők közösen főzték meg a szakma paprikás krumpliját.
Könyv

Újabb portréfilm készült Nádas Péterről

A tavalyi Nagyon sajnálom után újabb portréfilm mutatja be egyik legnagyobb kortárs prózaírónkat. A Természetes ellenfényt október 3-án mutatják be a Cirko-Gejzírben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

A Radnótié a legjobb előadás a kritikusok szerint

Székely Csaba 10 című darabja a legjobb új magyar dráma díját is elhozta, míg a Sebestyén Aba rendezte előadás zenéjét is díjazták a Színikritikusdíj-átadón, ahol a színpadra lépők közösen főzték meg a szakma paprikás krumpliját.
Színház ajánló

Tematikus sétaútvonalaink a Színházak Éjszakájára

Szubjektív ajánlónkban a játékosságot kerestük. Harmincnégy színház programjai közül választottunk ki néhányat, a színészmesterség foglalkozásoktól a nyilvános próbákon és improvizációs játékokon át a kulisszajárásokig.
Színház magazin

„Molnár műveinek épségére figyelni fogunk a jogok lejárta után is”

Lukin Ágnes rendező, Molnár Ferenc dédunokája tette közzé saját álláspontját az általa csak „Delila-gate”-ként emlegetett esettel kapcsolatban.
Színház hír

Magyar előadás lett a legjobb egy fehéroroszországi fesztiválon

A Váci Dunakanyar Színház és a Bartók Kamaraszínház közös Ványa bácsi produkciója nyerte a fődíjat a breszti 24. Belaja Vezsa Nemzetközi Színházi Fesztiválon.
Színház gyász

Elhunyt Ababi Csilla, a nagyváradi teátrum fiatal színésznője

A nagyváradi Szigligeti Színház 36 éves színésznője méltósággal és különleges erővel viselt, hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el szeptember 16-án. FRISSÍTVE!