Színház

Peter Steiné az Európai Színházi Díj

2010.10.17. 09:38
Ajánlom
A kitüntetést 1986-ban az Európai Bizottság támogatásával hozták létre. 2002 óta az Európai Parlament és Tanács európai kulturális értékeket szolgáló intézménnyé nyilvánította.

Az Európai Színházi Díjat olyan egyének vagy színházak, társulatok kaphatják művészi életútjuk elismeréseképp, akik/amelyek elősegítik az emberek és népek közti megértést és gondolatcserét. Az elismerés 14. birtokosa Peter Stein, a kortárs európai színház egyik ikonikus alakja. A 20. század második felében a német és az európai színház egyik legfontosabb alkotójaként tartják számon. 1970-ben alapította meg a (nyugat-)berlini Schaubühnét. A hetvenes években több monumentális, provokatív, nem konvencionális produkciót rendezett szokatlan helyszíneken, s ezzel forradalmasította a színházi térről szóló elképzelést. Amellett, hogy folyamatosan újraírta és újraírja a régi és modern klasszikusokat, félelem nélkül tért rá a (színházi) nyelveknek addig ismeretlen ösvényeire, és jár ezek az úton, valamint folyamatosan olyan témákat boncolgat, amelyek rákérdeznek a kor értékeire. 1980-ban színpadra állította az Oreszteiát, ezt 1993-ban a Vörös Hadsereg Művészegyüttesével rendezte meg. 2009-ben az Ördögöket olasz színészekkel rendezte meg, a főszerepet - az előadásban Varvara Petrovna Sztavroginát - Maddalena Crippára osztotta. Legutóbbi rendezése a Salzburgi Ünnepi Játékok keretében az Oidipusz Kolónoszban volt, az előadás főszerepét Klaus Maria Brandauer játszotta.

12. alkalommal adják át az Új színházi valóságért díjakat, amelyre egy háromszáz tagú, európai színházi szakemberekből álló tanács tett javaslatot, a véglelges döntést pedig egy zsűri hozta meg júliusban. A kitüntetés célja, hogy bátorítsa az európai dráma kibontakozóban levő új trendjeit és kezdeményezéseit a műfaj minden formájában és kifejezési módjában. A zsűri figyelembe veszi az egyéni alkotó vagy színház/társulat eredetiségét és innovativitását.

Az idei díjazottak: a szlovák/cseh Viliam Dočolomanský, a brit Katie Mitchell, az orosz Andrej Mogucsij, a finn Kristian Smeds - aki 2006-ban a Krétakörrel is dolgozott -, a portugál Teatro Meridional, illetve az izlandi Vesturport Theatre.

A zsűri különdíjjal ismeri el Jurij Petrovics Ljubimov rendezőt megkérdőjelezhetetlen művészi életútja okán, és azért a fontos szerepéért, amelyet a Taganka Színházzal együtt a peresztrojka idején játszott. A rendező a modern huszadik századi színház szimbóluma Oroszországban. A szovjet éra idején kivételes színészeivel a sajtó hallgatása és az őket a kultúrpolitikától övező ellenséges légkör ellenére - ami miatt emigrációba kényszerült - komoly közönségsikert aratott. Ljubimov Magyarországon a hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján több alkalommal dolgozott: színpadra állította a Don Giovannit az Operaházban, a Háromgarasos operát a Nemzeti Színházban, a Cserét Szolnokon, valamint a Bűn és bűnhődést a Vígszínházban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Klasszikus

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Vizuál

Bálványozta a közönség, bolondokházában végezte – 175 éve született Munkácsy Mihály

Stílusát romantikus realizmusnak nevezik, amelyre nem hatottak lényegesen a modern festészeti irányzatok. Első sikerét 1869-ben aratta Az ásító inas című képpel, amelynek témáját saját korábbi életéből vette.
Jazz/World

Borbély Mihály: "Pénzért vagy egoizmusból nincs értelme zenélni"

A több hangszeren és műfajban jártas Borbély Mihály minden zenei és emberi szituációban az átjárhatóságot kutatja. Legközelebb A népzene ünnepén hallhatjuk őt február 23-án a Müpában, tavasszal pedig új jazzlemezét is bemutatja saját formációjával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

A társulat kérdéseiről – a közös ügyektől a közügyekig

A Jó kérdés, a Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat sorozatának vendégei februárban a társulatról beszélgettek. A meghívottak, Kováts Adél, Göttinger Pál és Molnár Áron tapasztalatainak, nézőpontjainak megismeréséből és helyenkénti ütköztetéséből izgalmas kép rajzolódott ki a társulatokat illető lehetőségekről, külső és belső elvárásokról.
Színház ajánló

Mennyiért szülnél, anyuci? – új bemutató a FÉMben

Miklós Zsófiával és Kolnai Kovács Gergellyel a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Fém című abszurd drámáját: Miről álmodik a fiatal? Hírnévről, vagy családról?
Színház premier

Nyakunkon a hurok – Hazai ősbemutatóra készül az Orlai Produkciós Iroda

Bagossy László az Orlai Produkciós Iroda színészeivel állítja színpadra Kerékgyártó István szövegét, amely a szerző Puzzle című darabjából és a Hurok című regényből állt össze. A bemutatót február 23-án tartják a Jurányi Házban.
Színház ajánló

Vígjáték vagy dráma: A pillangók még mindig szabadok a József Attila Színház Stúdiójában

Nagy érdeklődés övezi a hazánkban kevéssé ismert Broadway sikerszerző, Leonard Gershe darabját a József Attila Színházban.
Színház ajánló

Az öldöklés istene - Házaspárbaj az Átriumban

Yasmina Reza világhírű komédiája leleplező őszinteséggel beszél a kispolgári álszentségről, és arról, hogy mindannyiunkban mennyi sérelem, előítélet és düh kavarog.