Színház

Pető Kata és Keresztes Tamás fellépőként az Exit Fesztiválon

2011.07.11. 20:11
Ajánlom
A két színész a Sadant zenekarral lépett fel Újvidéken, ahol a fesztivál húzónevei között ott volt a Portishead, az Underworld és Paul Kalkbrenner is. Az Exit Fesztivált, amely műfajában Délkelet-Európa egyik legnagyobbja, a péterváradi erődben rendezik meg.

Az együttest Kunert Péter zeneszerző-producer alapította. 1996 óta szabadúszóként több mint negyven színdarabban és táncprodukcióban dolgozott, filmzenéket írt (Citromfej, Nexxt Frau Plastic Chicken Show, Jött 1 Busz, Randevú, Noé Bárkája). Aembryon nevű electro formációjának "Denizen" című száma megjelent a Budapest 2000 című BMG válogatáslemezen. Kunert 2008-ban Paul Bernard Sleire norvég hiphop producer felkérésére készített remixet, Arena című számát pedig 2009-ben jelentette meg az olasz Evesmusic Records. Dolgozott többek közt a Merlin Színházban, a Trafóban, a MU Színházban, a Bárka Színházban, a Katona József Színházban, a berlini Deutsches Theaterben, a Közép-Európa Táncszínházban, a Miskolci Nemzeti Színházban, a Szegedi Kortárs Balett és a Pécsi Balett társulatával, a Krétakörrel, a Táp Színházzal, 2009 óta pedig a Duda Éva Társulat zeneszerzője.

A Sadant eredetileg Kunert félig akusztikus, félig elektronikus instrumentális zenéjére épült, a számok a dalszövegírók (MC Zeek, Lamm Dávid, Pető Kata) és társszerzők (Keresztes Tamás, Lamm Dávid, Kovács Zoltán) által nyerték el végső formájukat. MC Zeek a Dj Cadik és Dj Palotai nevével fémjelzett, évek óta nagy sikerrel futó Rewind heti party sorozat állandó MC-je, a Realistic Crew és az Uno Y Medio tagja. Szerepel Cadik Membran és Basic nevű projektjében, a Brains gyakori vendége, a Realistic Crew-val megjárta a Glastonbury fesztivált, és olyan sztárokkal lépett fel mint Goldie vagy MC Dynamite. Zeek, Kunert és Akkezdet Phiai hiphop formáció 2009-ben meghívottként workshopot tartott a Berlinben megrendezett European Poetry Slam Days rendezvényen. Pető Kata színésznő Kunerttel való munkakapcsolata 1996-ban kezdődött az Ad Hoc Társulatban. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen és a Bartók Béla Konzervatóriumban tanult, majd a Kaposvári Csiky Gergely Színház tagjaként számos drámában és zenés darabban játszott. Szerepelt többek közt Török Ferenc Overnight című filmjében, Kölnben, Grazban és Budapesten is dolgozik. Keresztes Tamás a Katona József Színház színésze, emellett zongorista, filmes és színházi zeneszerző. Kovács Zoltán billentyűs 2008-ban csatlakozott a csapathoz, társszerző, és ő kezeli élőben az elektronikát. Lamm Dávid a Balázs Elemér Group gitárosa, több lemezt készített Szalóki Ági népdalénekesnővel. Szólóalbumát 2010-ben jelentette meg a DDK. Szigeti Barna 1993 óta tagja volt Kunert csaknem összes formációjának (Bluescat, Mad Magazine, Basta Finucci), a lemezen két számban dobol (Me Vs Pain, Jaibe De Mon).

A Sadant 2008 nyara óta koncertezik, azóta sokfelé játszottak. A zenekar tagsága 2010 óta változott, Kunert Péter, MC Zeek, Pető Kata, Kovács Zoltán és Keresztes Tamás alkotják a csapat magját, koncertjeiken gyakori vendég Dj Marka és Bóna János hegedűművész. Mivel Kunert Süveg Márk (Saiid) és Závada Péter (Újonc) gyakori kísérőzenésze slam poetry rendezvényeken, és Zeekkel mindketten szerepelnek vendégként a hiphopduó Kottazűr című albumán, a Sadant többször közösen lépett fel AKKEZDET PHIAI-val.

Az első Sadant-album készítése egy hét éven át tartó kísérlet volt, melynek során a tagok egyszer sem találkoztak egymással, a társszerzők kizárólag Kunerttel kettesben dolgoztak az anyagon. Kunert alapjaira Zeek, Lamm Dávid és Pető Kata írta a szövegeket, és a folyamat végére néhány dalban Keresztes Tamás, Lamm Dávid és Kovács Zoltán társzeneszerző lett. A végeredmény különböző műfajok stílusjegyeinek egységes és sajátos keveréke, trip hop, downtempo, hip hop, jazz, electro, klasszikus zene, filmzenék és a társművészetek szokatlanul erősen érezhető hatása. A Sadant Seven című albuma 2010-ben jelent meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Új Örökös Tagokat avattak a Budapesti Operettszínházban

Négy új tagot választott Örökös Tagjai közé a Budapesti Operettszínház január 22-én, a Magyar Kultúra Napján. Az ünnepségen, amely ezúttal a járványügyi szabályok betartásával, szűk körben zajlott, Kiss-B. Atilla, a színház főigazgatója méltatta a kitüntetetteket.
Színház

Balázs Péter 14 év után távozik a Szolnoki Szigligeti Színház éléről

Nem pályázott újra Balázs Péter, a Szolnoki Szigligeti Színház jelenlegi igazgatója, így 14 év után új vezetője lesz az intézménynek. A Kossuth-díjas színész-rendező 2019-ben egyedüli indulóként kapott bizalmat a közgyűléstől, megbízatása 2021 júniusáig szól.
Klasszikus

Sosem hallott Mozart-mű csendül fel a zeneszerző születésének évfordulóján

A salzburgi mester születése után 265 évvel nem mindennapi alkalom egy ősbemutató. Egy újonnan előkerült zenemű csendül fel Mozart születésnapján.
Vizuál

Politikailag független társaságot alapított 42 magyar operatőr

Megalakult a Magyar Filmoperatőrök Egyesülete, amely a a magyar filmművészet legkiemelkedőbb operatőreit hivatott magába tömöríteni. Tiszteletbeli elnöke Ragályi Elemér, elnöke Szabó Gábor lett.
Plusz

Hallotta már Blaha Lujza hangját? Most csak egy kattintásra van!

Több mint 2600 digitalizált hangfelvételt tett online elérhetővé az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) a Hangtár elnevezésű digitális adatbázisban. A legkorábbi felvételeken a legendás színésznőt, Blaha Lujzát hallhatják az érdeklődők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Téli rege – Online színházi közvetítés Kenneth Branagh és Judi Dench főszereplésével

Január 29-30-án otthonról nézhető színházi közvetítésben látható a kitűnő Shakespeare-interpretációi kapcsán világszerte elismert Kenneth Branagh színész-rendező önálló társulatának Téli rege produkciója.
Színház hír

Új színházi műfajokkal kísérletezik a Katona József Színház

Február közepétől új online sorozattal jelentkezik a Katona József Színház. A K:ortárs kísérletet tesz a színházi műfajok megújítására, egyszersmind céljául tűzte ki, hogy megismertesse a közönséggel a kortárs drámát.
Színház hír

Balázs Péter 14 év után távozik a Szolnoki Szigligeti Színház éléről

Nem pályázott újra Balázs Péter, a Szolnoki Szigligeti Színház jelenlegi igazgatója, így 14 év után új vezetője lesz az intézménynek. A Kossuth-díjas színész-rendező 2019-ben egyedüli indulóként kapott bizalmat a közgyűléstől, megbízatása 2021 júniusáig szól.
Színház hír

Íme az adakozók névsora, akik Gergye Krisztián-festménnyel gazdagodtak

10 független színházi dolgozót segít Gergye Krisztián nagyköveti kampánya.
Színház ajánló

A FESZ ma esti adománygyűjtő gáláján Gergye Krisztián új festményére is licitálhatunk

A független színházi dolgozók megsegítésére szervez online adománygyűjtő estet január 22-én 19.00 órától a Független Előadó-művészeti Szövetség.