Színház

Platonovék partija

2010.10.16. 15:32
Ajánlom
A Budapesti Őszi Fesztivál keretében október 16-án mutatja be a Maladype Színház Csehov darabját.

A játékra helyezi a hangsúlyt a Maladype Színház azzal, hogy Csehov első drámája, a Platonov cselekményét egy biliárdasztal körül bonyolítja. A rendezőt, Balázs Zoltánt a korai (Csehov 21 évesen írta), eredetileg cím nélküli darab kimunkálatlansága, nyersessége fogta meg, mivel ez egyben "variálhatóságot" is jelent.

A színmű nyomtatásban mintegy kétszáz oldal, a teljes darab előadása hat-hét óra lenne. Minden társulat erős húzásokkal játssza a Platonovot, így "nincs két ugyanolyan Platonov szöveg" - mondta rendező. A Maladype előadása két-két és fél órás lesz. A Thália Arizona Stúdiójának terében egyébként sem lehetne úgy játszani a darabot, mint nagyszínpadon. "Nagyon koncentrált az egész, az egymással partiban levés, az együttes játék miatt az előadás  állandóan vibrál, és a nézőkkel is jól lehet kommunikálni közben. Nekünk nagyon fontos a játék" - fogalmazott. A játék fogalmához kapcsolódik a stúdió terét uraló, középen álló biliárdasztal is: ez Anna Petrovna öröksége a férjétől. A drapp szövettel borított díszletelem szervezi az alakokat a "partiban", közben az asztal mint színpad is működik - emelte ki a rendező. "Másképp működik az élet, ha akár csak két lépésnyi terv létezik az ember fejében, akárcsak a biliárd" - fűzte hozzá.

A Platonov által felvetett kérdések a nem rég indult Szabad Akadémia elnevezésű tematizált programsorozatban is helyet kapnak majd. A Szabad Akadémia havonta két vasárnap déltől este nyolcig dolgoz fel egy-egy színházhoz, színjátszáshoz kapcsolódó témát a Mikszáth Kálmán téri Maladype Bázison. A közönséget vetítésekkel, játékokkal, gyakorlatokkal váró programsorozat témáihoz a szervezők minden alkalommal vendéget is hívnak: második alkalommal, október 31-én Janisch Attila filmrendező beszél a művészi teremtésről.

A Budapesti Őszi Fesztivál keretében bemutatott előadásban a társulat régi tagjai - Lendváczky Zoltán, Fátyol Kamilla, Tompa Ádám, Páll Zsolt és Orosz Ákos - mellett feltűnik a Maladypéhez frissen csatlakozott Ligeti Kovács Judit, Faragó Zénó és Tankó Erika is, míg Kerekes Vica vendégként vesz részt a produkcióban. Az előadás díszletét és jelmezeit Molnár Bea tervezte.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Kapitalista rémuralom és forróvérű balkáni ösztönvilág

Átalakult a TESZT (Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó) válogatási rendszere, ennek következtében talán „közönségbarátabb” lett a programja. De szellemiségéből, merészségéből, izgalmasságából mit sem veszített.
Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Színház interjú

„Nevetsz, de közben akár sírhatnál is” – Interjú Vida Péterrel

Június 22-én, Az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadással nyitja meg színházi idényét a Kultkikötő, ami egyben a darab ősbemutatója lesz. A „monoKRÓM KÁDdráma” főszerepét Vida Péter alakítja.