Színház

Podcasttal és interjúkötettel ünnepel a 25 éves Káva

2021.09.16. 16:50
Ajánlom
1997-ben kezdte meg működését a független színházi kultúra, közoktatás és civiszféra határmezsgyéjén működő Káva Kulturális Műhely, amely az elmúlt negyed évszázadban csaknem 100 bemutatót tartott.

A társulat az előadások mellett számos drámaprojektet és drámafoglalkozást vitt budapesti és vidéki iskolákba, illetve csatlakozott nagyszabású hazai és nemzetközi projektekhez.

A Káva alkotóinak célja, hogy elmossák a határt színészt és néző között, valamint hogy középpontba helyezzék a részvételiséget, olyan problémákat tárgyalva, melyek a mindennapi életünkben jelen vannak.

A műhely különböző drámapedagógiai módszerek mentén dolgozik, miközben erősen kapcsolódik a színházi hagyományokhoz is. A résztvevők így jobban megismerhetik önmagukat és környezetüket.

Az idei évadban több bemutatóval is készül a társulat: Tükörben című táncszínházi nevelési előadásuk kifejezetten középiskolásoknak szól, míg a pénzhez való viszonyról szóló Sorsjegy új változatban kerül a nézők elé.

Szintén a középiskolásoknak szól a a WWF Hungaryval és a celldömölki Soltis Lajos Színházzal közös Röppálya.

A felnőtteknek is készül előadás, Sigríður Hagalín Björnsdóttir izlandi szerző Sziget című disztópikus regényéből novemberben mutatnak be részvételi színházi előadást.

Ugyanebből az anyagból Jégföld címmel is készül egy produkció a fiatalabbaknak is.

A Káva történetében először a társulat csecsemőszínházi előadással is kedveskedik a nézőknek, a Borkával,

illetve pedagógusokkal közreműködve közösségi színházi előadás is születik, A mi iskolánk.

A színházi előadásokon kívül videóinterjúk, nyílt programok, interjúkötet és tematikus podcast-adások is várják az érdeklődőket, ezen felül a műhely plakátkiállítással is megemlékezik az elmúlt 25 évről.

A jubileumi évad különlegessége, hogy a Káva – civil szervezetként és színházként egyedüliként – plakátjával bekerült a 21. ARC közérzeti kiállításra. A plakátot több mint 1000 mű közül választották a 81 kiállított alkotás közé.

Fejléckép forrása: Csoszó Gabriella / Káva Kulturális Műhely

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Színház

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.
Plusz

Sztárfellépőkkel érkezik a 20 éves VeszprémFest

Az idén huszadik születésnapját ünneplő prémium zenei fesztivál programjában július 12. és 16. között Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea is a fellépők között szerepel.
Klasszikus

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház magazin

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Színház hír

A STEREO AKT kulturális műhelyt és közösségi teret nyit

A független alkotócsoport a VIII. kerületben talált otthonra. A jövőben alkotóműhelyként és befogadóhelyként is üzemelő STEREO Művház átalakítása még javában tart: az első ütem befejezéséhez közösségi támogatási kampányt indítottak. 
Színház ajánló

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.
Színház ajánló

Koldusopera – Bagó Bertalan rendezése a József Attila Színházban

Műfaját tekintve: opera, musical, operett és mindezek paródiája – nemcsak ígérik ezt a darabról, de be is váltják február 18-ától a József Attila Színház színpadán, Bagó Bertalan rendezésében.
Színház ajánló

Mit keresett Jakab az ágy alatt? – Dániel András meséje a XV. kerületben

A XV. kerületi Csokonai Művelődési és Rendezvényházban láthatjuk február 12-én a Hab a tortán!-mesesorozat kövekező előadását: Dániel András Mit keresett Jakab az ágy alatt? című meséjét Pető Kata és Porogi Ádám színészpárosa hozza el a gyerekeknek.