Színház

Podcasttal és interjúkötettel ünnepel a 25 éves Káva

2021.09.16. 16:50
Ajánlom
1997-ben kezdte meg működését a független színházi kultúra, közoktatás és civiszféra határmezsgyéjén működő Káva Kulturális Műhely, amely az elmúlt negyed évszázadban csaknem 100 bemutatót tartott.

A társulat az előadások mellett számos drámaprojektet és drámafoglalkozást vitt budapesti és vidéki iskolákba, illetve csatlakozott nagyszabású hazai és nemzetközi projektekhez.

A Káva alkotóinak célja, hogy elmossák a határt színészt és néző között, valamint hogy középpontba helyezzék a részvételiséget, olyan problémákat tárgyalva, melyek a mindennapi életünkben jelen vannak.

A műhely különböző drámapedagógiai módszerek mentén dolgozik, miközben erősen kapcsolódik a színházi hagyományokhoz is. A résztvevők így jobban megismerhetik önmagukat és környezetüket.

Az idei évadban több bemutatóval is készül a társulat: Tükörben című táncszínházi nevelési előadásuk kifejezetten középiskolásoknak szól, míg a pénzhez való viszonyról szóló Sorsjegy új változatban kerül a nézők elé.

Szintén a középiskolásoknak szól a a WWF Hungaryval és a celldömölki Soltis Lajos Színházzal közös Röppálya.

A felnőtteknek is készül előadás, Sigríður Hagalín Björnsdóttir izlandi szerző Sziget című disztópikus regényéből novemberben mutatnak be részvételi színházi előadást.

Ugyanebből az anyagból Jégföld címmel is készül egy produkció a fiatalabbaknak is.

A Káva történetében először a társulat csecsemőszínházi előadással is kedveskedik a nézőknek, a Borkával,

illetve pedagógusokkal közreműködve közösségi színházi előadás is születik, A mi iskolánk.

A színházi előadásokon kívül videóinterjúk, nyílt programok, interjúkötet és tematikus podcast-adások is várják az érdeklődőket, ezen felül a műhely plakátkiállítással is megemlékezik az elmúlt 25 évről.

A jubileumi évad különlegessége, hogy a Káva – civil szervezetként és színházként egyedüliként – plakátjával bekerült a 21. ARC közérzeti kiállításra. A plakátot több mint 1000 mű közül választották a 81 kiállított alkotás közé.

Fejléckép forrása: Csoszó Gabriella / Káva Kulturális Műhely

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.
Plusz

„Lenyűgöző, hogy Bartók milyen sokakat inspirált” – interjú Káel Csabával

A Müpa vezérigazgatójával a határátlépő produkciókról, saját rendezéseiről és arról is beszélgettünk, hogyan találhat a nagyközönség is utat Bartók muzsikájához.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Milyen hatással van hat ember életére egy váratlan terhesség? – új bemutató a 6SZÍN-ben

Csákvári Krisztián írta és rendezte a 6SZÍN legújabb bemutatóját, amely egy váratlan terhesség körül forog. A Kontraszt című előadás története egy fiatal felnőtt férfi útkereséséről szól a modern világ talajvesztett zűrzavarában.
Színház interjú

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Színház interjú

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.
Színház ajánló

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.
Színház hír

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.