Színház

Podcasttal és interjúkötettel ünnepel a 25 éves Káva

2021.09.16. 16:50
Ajánlom
1997-ben kezdte meg működését a független színházi kultúra, közoktatás és civiszféra határmezsgyéjén működő Káva Kulturális Műhely, amely az elmúlt negyed évszázadban csaknem 100 bemutatót tartott.

A társulat az előadások mellett számos drámaprojektet és drámafoglalkozást vitt budapesti és vidéki iskolákba, illetve csatlakozott nagyszabású hazai és nemzetközi projektekhez.

A Káva alkotóinak célja, hogy elmossák a határt színészt és néző között, valamint hogy középpontba helyezzék a részvételiséget, olyan problémákat tárgyalva, melyek a mindennapi életünkben jelen vannak.

A műhely különböző drámapedagógiai módszerek mentén dolgozik, miközben erősen kapcsolódik a színházi hagyományokhoz is. A résztvevők így jobban megismerhetik önmagukat és környezetüket.

Az idei évadban több bemutatóval is készül a társulat: Tükörben című táncszínházi nevelési előadásuk kifejezetten középiskolásoknak szól, míg a pénzhez való viszonyról szóló Sorsjegy új változatban kerül a nézők elé.

Szintén a középiskolásoknak szól a a WWF Hungaryval és a celldömölki Soltis Lajos Színházzal közös Röppálya.

A felnőtteknek is készül előadás, Sigríður Hagalín Björnsdóttir izlandi szerző Sziget című disztópikus regényéből novemberben mutatnak be részvételi színházi előadást.

Ugyanebből az anyagból Jégföld címmel is készül egy produkció a fiatalabbaknak is.

A Káva történetében először a társulat csecsemőszínházi előadással is kedveskedik a nézőknek, a Borkával,

illetve pedagógusokkal közreműködve közösségi színházi előadás is születik, A mi iskolánk.

A színházi előadásokon kívül videóinterjúk, nyílt programok, interjúkötet és tematikus podcast-adások is várják az érdeklődőket, ezen felül a műhely plakátkiállítással is megemlékezik az elmúlt 25 évről.

A jubileumi évad különlegessége, hogy a Káva – civil szervezetként és színházként egyedüliként – plakátjával bekerült a 21. ARC közérzeti kiállításra. A plakátot több mint 1000 mű közül választották a 81 kiállított alkotás közé.

Fejléckép forrása: Csoszó Gabriella / Káva Kulturális Műhely

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Klasszikus

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház játék

Miután a mama bedobta a bombát… – JÁTÉK!

Játsszon a Fidelióval, és legyen az Orlai Produkció vendége a Válaszfalak című előadás október 20-i, kőszínházi bemutatóján a Belvárosi Színházban. Szabó Máté rendezésének főszerepeiben Hernádi Judit és Kern András látható.
Színház ajánló

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Színház ajánló

Idegennek lenni a hazádban – Zsótér Sándor Székesfehérváron rendez

A Pisztácia és mogyorót, amely egy bevándorló kispolgári család hétköznapjait meséli el, október 16-án mutatják be a Vörösmarty Színház Kozák András Stúdiójában.
Színház ajánló

A Jurányi Ház utcára vitte a színházat

A Jurányi Ház felkérésére Budapest köztereihez kapcsolódó hangjátékok írásába fogtak hazai drámaírók. A darabok egészen más dimenzióba repítik a hallgatót, hiszen a területet, köztéri szobrot vagy épp eseményt olyan megvilágításba helyezik, amellyel a járókelők eddig nem találkozhattak.
Színház hír

Ismét a pályakezdőknél a STAFÉTA-bot

Hatodik alkalommal hirdetik meg a Budapesten bemutatandó független színházi, tánc, újcirkusz, valamint összművészeti kezdeményezések támogatására létrehozott STAFÉTA pályázatot, amelyet a korábbi évekhez hasonlóan a FÜGE Egyesület bonyolít le.