Színház

Pogány Judit vehette át a Pünkösti Andor-díjat

2022.06.20. 10:00
Ajánlom
Az Örkény Színház 2014-ben alapított díját – a közönség szavazatai alapján – az évad legkiemelkedőbb színészi teljesítményét nyújtó tagja kaphatja.

Az elismerést egy társulati ülés keretében adta át Mácsai Pál. Pogány Judit 2004 óta erősíti az Örkény Színház társulatát, jelenleg 16 előadásban látható.

Legutóbb Szabó Magda Az ajtó című klasszikában állt színpadra új szerepben, melyet Gáspár Ildikó rendezésében mutattak be március 25-én.

Pogány Judit 1944. szeptember 10-én született, 9 évesen került fel Kaposvárról Budapestre, amikor édesapja halála után gyámszülőkhöz adták. Gyerekkora óta vonzotta a színház, középiskolás évei alatt számos alkalommal nyert szavalóversenyeket.

A közgazdasági technikum elvégzése után jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, de már az első rostán eltanácsolták. Ezután a Kaposvári Megyei Bíróságon vállalt munkát. Első színészi sikereit akkor érte el, amikor Takács László színjátszókörével döntős volt az 1965-ös Ki mit tud?-on. A műsor után a Csiky Gergely Színház segédszínészi állást ajánlott számára.

Az igazi áttörést az 1968/69-es évad hozta el, amikor a friss diplomás rendezőként Kaposvárra szerződött Zsámbéki Gábor szerepet adott neki a Várj, míg sötét lesz című darabban.

1978-ban Pogány Judit a Nemzeti Színházhoz szerződött, de mindössze két évig volt a társulat tagja: 1980-ban ugyanis visszatért Kaposvárra.

1994-ben szabadúszó lett, legtöbbször a budapesti Örkény Színházban és a József Attila Színházban láthatta a közönség, de megfordult a Katona József Színházban is. 2004-ben társulati tagként leszerződött az Örkény Színházhoz.

Munkáját számos díjjal ismerték el, a Jászai Mari-díj után megkapta a Érdemes művész díjat, 2008-ban Kossuth-díjat vehetett át, 2010-ben pedig a Halhatatlanok Társulatának tagja lett. Filmes alakításait is díjazták, kétszer is átvehette a Magyar Filmkritikusok Díját. Utoljára 2019-ben díjazták, a Kritikus Céh életműdíjának birtokosa lett.

 

Fejléckép: Pogány Judit (fotó: Éder Vera / Örkény Színház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Színház

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.
Klasszikus

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
Vizuál

Itt születik a zseni – Megnéztük Baz Luhrmann Elvis-filmjét

Ki volt Elvis? És miért lehet fontos nekünk, itt és most? Egyáltalán mit tudunk a Királyról – teszi fel a kérdést Baz Luhrmann rendező, aki hollywoodi szuperprodukcióban dolgozta fel Elvis Presley életét. A vibráló, feszítő, eksztatikus alkotást a nyár egyik legjobb filmjének tartjuk.
Vizuál

Last Minute kiállítások június utolsó hetére

Ezúttal olyan ritkaságszámba menő csoportos és egyéni tárlatokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek ezen a héten még megnézhetők. A válogatásban szerepel vadonatúj kiállítótér rég nem látott művésszel, jól ismert galéria 24 kortárs művész munkáját bemutató tárlattal, valamint digitális művészeti triennálé.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Utca viseli ezentúl Törőcsik Mari nevét Velemben

A Vas megyei település képviselő-testülete június 22-én határozott arról, hogy új utcával bővül a község, melyet Törőcsik Mariról neveznek el – tudatta a Blikk.
Színház ajánló

Nyári vigasságok Szentendrén – városszerte színház és minden más

Június 30-i bemutatójukkal kezdődik és egészen augusztus 25-ig tart a Szentendrei Teátrum 2022-es évada. Több saját produkció, izgalmas vendégelőadások, gyermekprogramok, jazz, világ- és klasszikus zenei koncertek várják az érdeklődőket, több helyszínen.
Színház hír

A Jókai utcai házomlás miatt elmarad a 6SZÍN előadása

A nézők és színészek biztonsága érdekében a színház lemondta a június 27-i Előttem az élet című előadását.
Színház ajánló

Ifjú barbárok ősbemutató Gyulán

A Gyulai Várszínház a Kolozsvári Állami Magyar Színházzal testvérszínházi megállapodást kötött, melynek hozadéka egy bemutató és kölcsönös vendégjátékok. A közösen létrehozott bemutató az Ifjú barbárok című előadás lesz július 9-én, Vecsei H. Miklós művének ősbemutatója, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében.
Színház interjú

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.