Színház

Pogány Judit vehette át a Pünkösti Andor-díjat

2022.06.20. 10:00
Ajánlom
Az Örkény Színház 2014-ben alapított díját – a közönség szavazatai alapján – az évad legkiemelkedőbb színészi teljesítményét nyújtó tagja kaphatja.

Az elismerést egy társulati ülés keretében adta át Mácsai Pál. Pogány Judit 2004 óta erősíti az Örkény Színház társulatát, jelenleg 16 előadásban látható.

Legutóbb Szabó Magda Az ajtó című klasszikában állt színpadra új szerepben, melyet Gáspár Ildikó rendezésében mutattak be március 25-én.

Pogány Judit 1944. szeptember 10-én született, 9 évesen került fel Kaposvárról Budapestre, amikor édesapja halála után gyámszülőkhöz adták. Gyerekkora óta vonzotta a színház, középiskolás évei alatt számos alkalommal nyert szavalóversenyeket.

A közgazdasági technikum elvégzése után jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, de már az első rostán eltanácsolták. Ezután a Kaposvári Megyei Bíróságon vállalt munkát. Első színészi sikereit akkor érte el, amikor Takács László színjátszókörével döntős volt az 1965-ös Ki mit tud?-on. A műsor után a Csiky Gergely Színház segédszínészi állást ajánlott számára.

Az igazi áttörést az 1968/69-es évad hozta el, amikor a friss diplomás rendezőként Kaposvárra szerződött Zsámbéki Gábor szerepet adott neki a Várj, míg sötét lesz című darabban.

1978-ban Pogány Judit a Nemzeti Színházhoz szerződött, de mindössze két évig volt a társulat tagja: 1980-ban ugyanis visszatért Kaposvárra.

1994-ben szabadúszó lett, legtöbbször a budapesti Örkény Színházban és a József Attila Színházban láthatta a közönség, de megfordult a Katona József Színházban is. 2004-ben társulati tagként leszerződött az Örkény Színházhoz.

Munkáját számos díjjal ismerték el, a Jászai Mari-díj után megkapta a Érdemes művész díjat, 2008-ban Kossuth-díjat vehetett át, 2010-ben pedig a Halhatatlanok Társulatának tagja lett. Filmes alakításait is díjazták, kétszer is átvehette a Magyar Filmkritikusok Díját. Utoljára 2019-ben díjazták, a Kritikus Céh életműdíjának birtokosa lett.

 

Fejléckép: Pogány Judit (fotó: Éder Vera / Örkény Színház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Alkotás vagy az élet hívása? – Lukács György megemészthetetlen öröksége

Lukács Györgyre emlékezünk az alábbi, korábban sehol nem publikált interjúval, amely 1984-ben készült, és első közlése a szerző engedélyével a Fidelio oldalán történik, közel négy évtized elmúltával.
Klasszikus

Július 14. és 23. között ismét várja a zenerajongókat a Fesztivál Akadémia Budapest

Idén is érdemes lesz tíz napon át Budapesten nyaralni, akár az itt lakóknak is – mondta el Kokas Katalin hegedűművész. Egész napos programok, különleges helyszínek és persze sztárfellépők koncertjei várják a közönséget.
Színház

A valóság mindig sokkal keményebb – beszélgetés Gianina Cărbunariuval

Gianina Cărbunariu román drámaíró, rendező és színházvezető, aki munkáiban érzékeny és fontos témákat dolgoz fel. De vajon képes-e a színház változtatni a világon? Ezt is megkérdeztük tőle, ahogy az is kiderült, mit mondana fiatalkori énjének, ha találkozna vele, amivel annak idején már Karinthynak is meggyűlt a baja.
Klasszikus

Vajda Gergely zeneszerzőként és karmesterként is bemutatkozik Párizsban

A nemzetközileg keresett karmester-zeneszerző ismét együtt dolgozik a francia Ars Novával, illetve egy hárfafesztivál műsorán is szerepel egy alkotása.
Klasszikus

Elhunyt Kaija Saariaho

A világhírű finn zeneszerzőt, akinek a Metropolitan Opera is játszotta darabját, hetvenéves korában érte a halál – tette közzé családja a közösségi médiában.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

A valóság mindig sokkal keményebb – beszélgetés Gianina Cărbunariuval

Gianina Cărbunariu román drámaíró, rendező és színházvezető, aki munkáiban érzékeny és fontos témákat dolgoz fel. De vajon képes-e a színház változtatni a világon? Ezt is megkérdeztük tőle, ahogy az is kiderült, mit mondana fiatalkori énjének, ha találkozna vele, amivel annak idején már Karinthynak is meggyűlt a baja.
Színház ajánló

A Furcsa párral és a Macskadémonnal indul a Szabadtéri Színházak Találkozója a Balaton-partján

Június 17-én két nyitóelőadással indul az idei Szabadtéri Színházak Találkozója a Kultkikötő tereiben: Balatonbogláron a Furcsa pár női változata látható, Alsóörsön a Macskadémon.
Színház hír

A Fiumei úti sírkertben vesznek végső búcsút Máthé Erzsitől

A legendás művésztől barátai, pályatársai és tisztelői 2023. június 20-án, délelőtt búcsúznak a Fiumei úti sírkert ravatalozójában.
Színház gyász

Elhunyt Sőregi Melinda dramaturg

Sőregi Melinda korábban a veszprémi Kabóca Bábszínház társulatának a tagja volt. 44 évesen távozott.
Színház interjú

Történelmi példaadás – Heiner Goebbels együttműködésekről, saját „politikájáról”, meglepetésekről és butaságokról

A német zeneszerző és rendező a Mindaz, ami történt és történhetne című nagyszabású és látványos előadásával szerepel a 10. Színházi Olimpián.