Színház

Pokoli vígjáték egy bűbájos őrültekházában

Kritika a Marshal Fifty-Six című előadásról
2022.02.04. 11:35
Ajánlom
Újjászületési partyra invitál bennünket nemrég bemutatott darabjával Pintér Béla. A Marshal Fifty-Six ugyanis Szent Iván éjjelén játszódik, és Shakespeare klasszikusát idézi nagyon szabadon, épp csak annyira, hogy felismerhető legyen az eredeti darab.

A történet tágabb helyszíne Magyarország, ahol a helyi újnemesség képviselői frigyeken keresztül akarnak gazdasági előnyökhöz jutni. A két jegyespárból azonban az egyik férfit, Fácska Richárdot (Fáncsik Roland) – talán a deus ex machina hatására – őszinte érzések kerítik hatalmukba, és már nem is annyira szerelmes a neki kiszemelt Borbálába (Messaoudi Emina). Légies könnyedséggel suhan bele ebbe az „aggasztó” közéleti konfliktusba a kifogástalanul elegáns (jelmez: Benedek Mari) Apollonia Von Höllenthal (Rezes Judit), akit máskor Titániának hívnának, de itt van egy bulgakovi aurája pokolra utaló beszélőneve miatt.

Ezzel kezdetét veszi egy musicalbe oltott bacchanália, amelyben a szereplők mindenféle fortély hatására összemagányosodnak a saját élethazugságaikkal.

Kifejezetten szórakoztató, de pokoli vígjáték ez, mert mint minden könyörtelen szatírában, itt sem akarnak változni a górcső alá vett szereplők, és minél inkább ellenállnak, annál jobban nevetünk rajtuk és lehetetlen helyzeteiken. Mindenki – még a „tündérházaspár” is – ragaszkodik a korlátoltságához, így az egyes cselekményszálak durva komédiába torkollnak, amelyben a tragikomikus végkifejlethez szükséges változás már fájdalmas a szereplők számára.

M56_056-164436.jpg

Marshal Fifty-Six (Fotó/Forrás: Mészáros Csaba)

A Marshal Fifty-Six Partyra mindenkinek a saját, személyre szóló, bűnös kisszerűsége „szerepel a meghívóján”, úgy mint: kapzsiság, homofóbia, transzfóbia, idegengyűlölet, antiszemitizmus stb. Hogy mindez ne dermesztő legyen, hanem humoros, ehhez kell Pintér, aki nagyon jó érzékkel állít mindent a szatíra szolgálatába. Itt van mindjárt a szöveg. A rendező-író magabiztosan nyúl a klasszikus tartalomhoz: kihúzza és kicseréli a sajátjára, hogy felépíthesse azokat a típusokat, akiket móresre akar tanítani.

Itt van az, aki nem gyűlöli azt a bizonyos kisebbséget, mert hisz van onnan is haverja, Kristóf (Szabó Kimmel Tamás), a mélymagyar nemes kisasszony, Gyöngyi (Fodor Annamária), a belpol PR kreatív, Dr. Sánta Marietta (Roszik Hella), a dalnok, Sashegyi Bernát (Szabó Zoltán) és Magnus Oberon Marsallsky (Takács Géza), aki tudja, hogy mekkora érték van a lába között. Természetesen nem lehet kihagyni „A Marsallt” (Gálvölgyi János) sem, aki a történet helyszínét adó klub tulajdonosa is egyben.

M56_050-164437.jpg

Marshal Fifty-Six (Fotó/Forrás: Mészáros Csaba)

Pintér találóan választja ki és mintázza meg azokat az „ismerősen idegesítő” jellemeket, akiken már rég szeretnénk felszabadultan nevetni.

Ellentmondásoktól hemzsegő, de nagyon is realisztikus szöveget ad a szájukba. A nyelvi humort még inkább erősíti, hogy a szereplők a cselekmény előrehaladtával igazi hardcore trágársággal fordulnak ki önmagukból. Még ha ez a fajta nyelvi humor próbatétel elé is állíthat pár nézőt, a hatványozott alpáriságnak mégis fontos szerepe van a szereplők lelepleződésében: egy komédiában nevetünk a bután, de akkor még inkább, ha felsül. Pintér pedig nem kíméli a szereplőit, összezárja őket egy mágikus éjszakára, hogy elbánjanak egymással, és ők minden tőlük telhetőt meg is tesznek ennek érdekében. Ezen a ponton ─ hogy ne tragédiát lássunk ─ besegít a shakespeare-i dramaturgia, hiszen a végletes helyzeteket legtöbbször a két kedvesen ügyetlen szolga, Frau Puch (Jankovics Péter) és Giuliana Begemotti (Enyedi Éva) baklövései teszik a tévedések vígjátékává. S amikor a szereplők egymást kergetik ebben a bűbájos őrültekházában, akkor Pintér egy-egy félmondatra megengedi a szerelmeseinek, hogy líraiak legyenek, de amikor a versláb vagy az ütemhangsúly átvenné a hangzást, egy másik szereplő mindig a legprózaibb képmutatással zúzza szét a felsejlő őszinteséget.

M56_079-164435.jpg

Marshal Fifty-Six (Fotó/Forrás: Mészáros Csaba)

21. századi, sokszínű magyar commedia dell’ arte ez, saját fejlesztésű hazai szereptípusokkal.

Ahhoz, hogy mindez működjön, természetesen kell egy „pintérül” tökéletesen tudó társulat. Nincs könnyű dolga Szabó Kimmel Tamásnak, mivel szerepe kevésbé fordulatos: varázslat előtt és után sem cizelláltabb, de macsó Kristófja ösztönösen kerüli el a felszínes buktatókat. Párját, Gyöngyit meggyötri a varázslatos éjszaka, amelynek feszültségét Fodor Annamária őszinte erővel üvölti a világba. Fáncsik Roland Richárdja meggyőzően zavarodik bele az identitáskeresésébe, míg kedvese, Messaoudi Emina Borbálája épp ellenkezőleg, bébiszitterből felnőtt nővé válik.

Apollonia Von Höllenthalé a legplasztikusabb szerep, mert ő hozza létre a darab színház a színházban helyzetét, mellyel egyeduralmát akarja megszerezni. Rezes Judit virtuóz hangsúlyváltásokkal építi fel a szerepívet. Vonzó kiszámíthatatlansága mindenki fölé helyezi, miközben mint nő sebezhető marad. Az eredeti darab tündérférje helyett ezen a Szent Iván éjen be kell érnünk egy kevésbé gáláns házastárssal: Takács Géza abuzáló hangszíne akkor is telitalálat, amikor ordít és akkor is, amikor bocsánatot kér.

M56_071-164437.jpg

Marshal Fifty-Six (Fotó/Forrás: Mészáros Csaba)

Gálvölgyi Jánost pedig tenyerén hordozza a darab, kiemelt vendégjáték a szerepe, melynek látszódik a humora és a szégyene is.

S mindezt a játékot a zongorista Kéménczy Antal saját forgószínpados, sejtelmes jelenléte teszi idézőjelbe, mintha egy zenés esztrádműsort néznénk. Az, hogy mi kerül idézőjelbe, a darab vége felé már kérdés, mert a varázslat egyre inkább a valóságra kezd hasonlítani. Pintér szereplői ugyanis nem részesülnek a shakespeare-i feloldozásból, az csak nekünk szól, hogy ne legyen bűntudatunk, mert annyit nevettünk az egyébként kínos jelenünkön.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház

Jelentős színházi társulatok szűnhetnek meg

A kulturális kormányzat nyilvánosságra hozta az előadó-művészeti szervezetek támogatására vonatkozó döntését. Több, a működési támogatások csökkentése miatt eleve nehéz helyzetbe került, akár évtizedes sikeres múlttal és figyelemre méltó jelennel rendelkező, közfeladatot ellátó társulat egyáltalán nem kap támogatást.
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Színház

„Vállalom, hogy éltem, és azt, hogy majd meghalok ” – 110 éve született Gobbi Hilda

A legendás színésznő pályája során olyan emlékezetes szerepeket játszott el, mint a Csongor és Tünde Mirigyje, vagy a Hamlet Gertrúdja, az igazi népszerűséget azonban a Szabó család című rádiós családregény Szabó nénije hozta meg számára. 
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Bodó Viktor a függésről rendez előadást a 6SZÍN-ben

A karakteres színházi munkáiról ismert alkotó legújabb előadása a függőségekkel küzdők önsegítő csoportjainak mintájára készül és igaz történeteken alapul. A csoport című produkciót július 29-én mutatják be.
Színház hír

Kókai Tünde nyerte a Staféta Pályázat Fidelio-díját

Kókai Tündét A Négyszögletű Kerek Erdő Küldetés című rendezéséért díjazta a közönség, a legtöbb szavazatot Fodor Fanni és Török Tímea kapta az Otthon című előadásért. A harmadik helyen Kárpáti Pál végzett a Hogy a barátaim egyszer végighallgassanak című produkcióval.
Színház ajánló

Fekete komédiával indul a nyári szezon a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon

Június 7-én újra megnyílnak a debreceni Nagyerdei Szabadtéri Színpad kapui. A nyári évadot egy fekete komédiával indítja a szervező Csokonai Színház, amelyet a Zenthe Ferenc Színház visz el Debrecenbe az Országos Színházi Találkozó keretében.
Színház magazin

„Vállalom, hogy éltem, és azt, hogy majd meghalok ” – 110 éve született Gobbi Hilda

A legendás színésznő pályája során olyan emlékezetes szerepeket játszott el, mint a Csongor és Tünde Mirigyje, vagy a Hamlet Gertrúdja, az igazi népszerűséget azonban a Szabó család című rádiós családregény Szabó nénije hozta meg számára. 
Színház hír

Mégsem mutatja be a Pesti Színház Székely Csaba társadalmi megosztottságról szóló darabját

Sokan várták már nagy izgalommal a Pesti Színház őszre meghirdetett premierjét, amiben Székely Csaba legújabb darabját, a Kalandfilmet mutatták volna be, Kincses Réka rendezésében. CIKKÜNK FRISSÜLT!