Színház

Pokoli vígjáték egy bűbájos őrültekházában

Kritika a Marshal Fifty-Six című előadásról
2022.02.04. 11:35
Ajánlom
Újjászületési partyra invitál bennünket nemrég bemutatott darabjával Pintér Béla. A Marshal Fifty-Six ugyanis Szent Iván éjjelén játszódik, és Shakespeare klasszikusát idézi nagyon szabadon, épp csak annyira, hogy felismerhető legyen az eredeti darab.

A történet tágabb helyszíne Magyarország, ahol a helyi újnemesség képviselői frigyeken keresztül akarnak gazdasági előnyökhöz jutni. A két jegyespárból azonban az egyik férfit, Fácska Richárdot (Fáncsik Roland) – talán a deus ex machina hatására – őszinte érzések kerítik hatalmukba, és már nem is annyira szerelmes a neki kiszemelt Borbálába (Messaoudi Emina). Légies könnyedséggel suhan bele ebbe az „aggasztó” közéleti konfliktusba a kifogástalanul elegáns (jelmez: Benedek Mari) Apollonia Von Höllenthal (Rezes Judit), akit máskor Titániának hívnának, de itt van egy bulgakovi aurája pokolra utaló beszélőneve miatt.

Ezzel kezdetét veszi egy musicalbe oltott bacchanália, amelyben a szereplők mindenféle fortély hatására összemagányosodnak a saját élethazugságaikkal.

Kifejezetten szórakoztató, de pokoli vígjáték ez, mert mint minden könyörtelen szatírában, itt sem akarnak változni a górcső alá vett szereplők, és minél inkább ellenállnak, annál jobban nevetünk rajtuk és lehetetlen helyzeteiken. Mindenki – még a „tündérházaspár” is – ragaszkodik a korlátoltságához, így az egyes cselekményszálak durva komédiába torkollnak, amelyben a tragikomikus végkifejlethez szükséges változás már fájdalmas a szereplők számára.

M56_056-164436.jpg

Marshal Fifty-Six (Fotó/Forrás: Mészáros Csaba)

A Marshal Fifty-Six Partyra mindenkinek a saját, személyre szóló, bűnös kisszerűsége „szerepel a meghívóján”, úgy mint: kapzsiság, homofóbia, transzfóbia, idegengyűlölet, antiszemitizmus stb. Hogy mindez ne dermesztő legyen, hanem humoros, ehhez kell Pintér, aki nagyon jó érzékkel állít mindent a szatíra szolgálatába. Itt van mindjárt a szöveg. A rendező-író magabiztosan nyúl a klasszikus tartalomhoz: kihúzza és kicseréli a sajátjára, hogy felépíthesse azokat a típusokat, akiket móresre akar tanítani.

Itt van az, aki nem gyűlöli azt a bizonyos kisebbséget, mert hisz van onnan is haverja, Kristóf (Szabó Kimmel Tamás), a mélymagyar nemes kisasszony, Gyöngyi (Fodor Annamária), a belpol PR kreatív, Dr. Sánta Marietta (Roszik Hella), a dalnok, Sashegyi Bernát (Szabó Zoltán) és Magnus Oberon Marsallsky (Takács Géza), aki tudja, hogy mekkora érték van a lába között. Természetesen nem lehet kihagyni „A Marsallt” (Gálvölgyi János) sem, aki a történet helyszínét adó klub tulajdonosa is egyben.

M56_050-164437.jpg

Marshal Fifty-Six (Fotó/Forrás: Mészáros Csaba)

Pintér találóan választja ki és mintázza meg azokat az „ismerősen idegesítő” jellemeket, akiken már rég szeretnénk felszabadultan nevetni.

Ellentmondásoktól hemzsegő, de nagyon is realisztikus szöveget ad a szájukba. A nyelvi humort még inkább erősíti, hogy a szereplők a cselekmény előrehaladtával igazi hardcore trágársággal fordulnak ki önmagukból. Még ha ez a fajta nyelvi humor próbatétel elé is állíthat pár nézőt, a hatványozott alpáriságnak mégis fontos szerepe van a szereplők lelepleződésében: egy komédiában nevetünk a bután, de akkor még inkább, ha felsül. Pintér pedig nem kíméli a szereplőit, összezárja őket egy mágikus éjszakára, hogy elbánjanak egymással, és ők minden tőlük telhetőt meg is tesznek ennek érdekében. Ezen a ponton ─ hogy ne tragédiát lássunk ─ besegít a shakespeare-i dramaturgia, hiszen a végletes helyzeteket legtöbbször a két kedvesen ügyetlen szolga, Frau Puch (Jankovics Péter) és Giuliana Begemotti (Enyedi Éva) baklövései teszik a tévedések vígjátékává. S amikor a szereplők egymást kergetik ebben a bűbájos őrültekházában, akkor Pintér egy-egy félmondatra megengedi a szerelmeseinek, hogy líraiak legyenek, de amikor a versláb vagy az ütemhangsúly átvenné a hangzást, egy másik szereplő mindig a legprózaibb képmutatással zúzza szét a felsejlő őszinteséget.

M56_079-164435.jpg

Marshal Fifty-Six (Fotó/Forrás: Mészáros Csaba)

21. századi, sokszínű magyar commedia dell’ arte ez, saját fejlesztésű hazai szereptípusokkal.

Ahhoz, hogy mindez működjön, természetesen kell egy „pintérül” tökéletesen tudó társulat. Nincs könnyű dolga Szabó Kimmel Tamásnak, mivel szerepe kevésbé fordulatos: varázslat előtt és után sem cizelláltabb, de macsó Kristófja ösztönösen kerüli el a felszínes buktatókat. Párját, Gyöngyit meggyötri a varázslatos éjszaka, amelynek feszültségét Fodor Annamária őszinte erővel üvölti a világba. Fáncsik Roland Richárdja meggyőzően zavarodik bele az identitáskeresésébe, míg kedvese, Messaoudi Emina Borbálája épp ellenkezőleg, bébiszitterből felnőtt nővé válik.

Apollonia Von Höllenthalé a legplasztikusabb szerep, mert ő hozza létre a darab színház a színházban helyzetét, mellyel egyeduralmát akarja megszerezni. Rezes Judit virtuóz hangsúlyváltásokkal építi fel a szerepívet. Vonzó kiszámíthatatlansága mindenki fölé helyezi, miközben mint nő sebezhető marad. Az eredeti darab tündérférje helyett ezen a Szent Iván éjen be kell érnünk egy kevésbé gáláns házastárssal: Takács Géza abuzáló hangszíne akkor is telitalálat, amikor ordít és akkor is, amikor bocsánatot kér.

M56_071-164437.jpg

Marshal Fifty-Six (Fotó/Forrás: Mészáros Csaba)

Gálvölgyi Jánost pedig tenyerén hordozza a darab, kiemelt vendégjáték a szerepe, melynek látszódik a humora és a szégyene is.

S mindezt a játékot a zongorista Kéménczy Antal saját forgószínpados, sejtelmes jelenléte teszi idézőjelbe, mintha egy zenés esztrádműsort néznénk. Az, hogy mi kerül idézőjelbe, a darab vége felé már kérdés, mert a varázslat egyre inkább a valóságra kezd hasonlítani. Pintér szereplői ugyanis nem részesülnek a shakespeare-i feloldozásból, az csak nekünk szól, hogy ne legyen bűntudatunk, mert annyit nevettünk az egyébként kínos jelenünkön.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Szubjektív – Keleti Éva portréiból nyílik kiállítás Debrecenben

Pogány Judit, Hernádi Judit, Molnár Piroska és Béres Ilona portréjával is találkozhatunk a Kossuth-díjas fotográfus új tárlatán, a régi nagy barátok mellett azonban az új színházi generáció tagjai is láthatók lesznek a Bényi Galéria tereiben. 
Zenés színház

Csuklótörést szenvedett Jegercsik Csaba a Vámpírok bálja előadásán

Június 21-én este baleset történt a Vígszínházban tartott külsős előadáson, a PS Produkció által rendezett Vámpírok bálja egyik jelenetében a Professzort alakító Jegercsik Csaba lezuhant a díszletről.
Klasszikus

Fiatal művészek koncerteznek a fehérvárcsurgói Echo Nyári Akadémián

Július 14-től 21-ig várja a kurzus résztvevőit, valamint az érdeklődőket és a koncertlátogatókat a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyba az Echo Nyári Akadémia – melynek alapítója és művészeti vezetője Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész.
Vizuál

Taxis hiénákról forgat filmet Freund Ádám

Első egész estés filmjére készül Freund Ádám, akit korábban Földiek című alkotásáért diák-Oscarra jelöltek. A Hiénák című humoros dráma forgatása szeptemberben kezdődik meg, várhatóan 2025-re készül el. 
Színház

Hetvenötödik születésnapját ünnepli jövőre a Bábszínház

Formabontó kísérleti előadásokat és fesztiváldíjakat hozott az elmúlt évad a Budapest Bábszínháznak. A következő, 75. jubileumi évre programsorozattal és öt új bemutatóval készül a társulat.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Hetvenötödik születésnapját ünnepli jövőre a Bábszínház

Formabontó kísérleti előadásokat és fesztiváldíjakat hozott az elmúlt évad a Budapest Bábszínháznak. A következő, 75. jubileumi évre programsorozattal és öt új bemutatóval készül a társulat.
Színház interjú

„Arról a pánikról szerettem volna beszélni, amit ma a felnövés jelent” – interjú Kovács D. Dániellel

Az [ESCAPE] – A Donkihóte-projekt című előadás július 5-én debütál a Városmajori Szabadtéri Színpadon, ősztől pedig az Örkény Színház repertoárján lesz látható. A színdarab rendezőjével egyebek közt a világot jobbá tenni akaró hősökről és a videójátékok stigmatizáltságáról is beszélgettünk.
Színház hír

Bocsárdi László nyerte a legjobb rendező díját az Országos Színházi Találkozón

A kaposvári Csiky Gergely Színházban megrendezett seregszemlén mások mellett Zsigmond Emőke, Karácsony Gergely, if. Vidnyánszky Attila és Tokai Andrea is elismerést vehetett át.
Színház ajánló

Életútinterjúk alapján készül a MáSzínház női sorsokat bemutató előadása

A KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” című produkcióban három generáció tesz fel magának kérdéseket identitással, hozott mintákkal, önazonossággal és szabadsággal kapcsolatban.
Színház ajánló

Mit áldozunk fel jól megszokott kényelmünkért? – beszélgetés a Csónak című előadás alkotóival

Presznyakov Oleg & Vlagyimir Csónak, avagy előttünk az özönvíz című kortárs drámája a modern társadalom látleletét is adja. Az előadás rendezőjével, Bocsárdi Lászlóval, valamint két szereplővel, a főszerepben látható László Csabával és a volt feleségét alakító Berekméri Katalinnal beszélgettünk.