Színház

Politikai viták fenyegetik az egri színház zavartalan működését

2020.10.29. 14:05
Ajánlom
Megszegni készül Eger polgármestere a kormánnyal kötött működtetési megállapodást, ez pedig azt eredményezheti, hogy a Gárdonyi Géza Színház évi körülbelül 300 millió forint támogatástól esik el. Mirkóczki Ádám, elfogadva a szakmai bíráló bizottság véleményét, aláírta a Blaskó Balázst támogató nyilatkozatot, az azonban csak ma derül ki, hogy valóban őt támogatja-e.

Közös fenntartású intézményként egy szakmai testület dönt a színház élére kinevezett mindenkori igazgatóról. Jelen esetben ez a bizottság 7:2 arányban Blaskó Balázst, a jelenlegi igazgatót támogatta, ezt a nyilatkozatot Mirkóczki alá is írta. Azonban fordulat állt be az ügyben, amikor

a polgármester bejelentette, hogy nem fogja megszavazni Blaskót, helyette másra adja a voksát.

Oroján Sándor, a Fidesz-KDNP képviselője politikai okokat lát a döntés mögött. Még tavasszal Mirkóczki Ádám menesztette alpolgármesterét, Mirkóczki Zitát, mert megromlott köztük a viszony, azonban a képviselőasszony – a frakciótagságért cserébe – saját maga szeretett volna vezetőt választani a színház élére. Szőcs Arturt látná szívesen az igazgatói székben, ami Ororján szerint azért is problémás, mert Szőcs nem szeretné teljesen feladni a miskolci színházi munkáit, így az egri teátrum – a képviselő megfogalmazása szerint – Miskolc "fiókszínháza" lenne.

nyugat_5_1280-131353.jpg

A Gárdonyi Géza Színház épülete (Fotó/Forrás: Gárdonyi Géza Színház)

Oroján úgy véli, Szőcs Artur kinevezése esetén nem lesznek saját egri darabok olyan minőségben és mennyiségben, mint jelenleg, a szerződésszegés miatt pedig a város elesne attól a 300 millió forinttól, amit a színházra fordíthat, így álláshelyek szűnnének meg. A várható fejlemények fényében társulati szavazást tartottak, ahol

a dolgozók 75 százaléka Blaskó Balázs mellett tette le a voksát.

„A színház egy közös játék odabent, mi nem vagyunk meg egymás nélkül” – mondta Reiter Zoltán, a színház művésze az október 28-án tartott sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy a ott dolgozó közel 130 ember semmilyen tájékoztatást nem kapott a jövőbeni tervekről, ráadásul Szőcs Artur pályázatának részletei még számukra sem nyilvánosak.

A társulat petícióban biztosítja támogatásáról a jelenlegi igazgatót. Reiter cáfolta azt a vádat, miszerint emögött a kiállás mögött politikai nyomás állna. A színházi dolgozók részéről 73 ember írta alá a nyilatkozatot, de a nézők közül is többen jelezték, hogy mellettük állnak, hiszen az elmúlt években a negyed- illetve félházas előadásokból a vezetőség telt házat csinált.

A számaink nagyon jók. És a számok nem tudnak hazudni, azok nem vezetnek félre

– mondta Reiter Zoltán, aki aggodalmát fejezte ki azért is, mert november 1-től megszűnik a közalkalmazotti jogviszony, és az emberek elküldhetővé válnak.

A petíció mellett átadtak egy másik levelet is, amit Török Tamás, a színház egyik vezető színésze fogalmazott meg. A levélben arra kéri a képviselőket, hogy gondoljanak a színházban dolgozókra és a következményekre is a döntés meghozatalánál.

Kérem önöket, ne játszanak az állammal háborúsdit, ne kockáztassák 130 ember munkahelyét, lássák be az elhibázott döntéseiket, ne kényszerítsék ki az állam részéről a közös megállapodás felmondását, és ne minősítsék le a Gárdonyi Géza Színházat befogadószínházzá.

Mert bár lehet hogy céljuk nem ez, de a végeredmény könnyen ezzé válhat.”

A kiálló művészek a petíció mellett nyilvánosan kérték, hogy vegyék ki a napirendi pontok közül a döntés meghozatalát és tárgyalják újra a kérdést.

Fejléckép: A Gárdonyi Géza Színház épülete (forrás: Gárdonyi Géza Színház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Tomboló siker fogadta a Fesztiválzenekart – Mahler-koncertjük visszahallgatható

Ötcsillagos kritikák zúdultak Fischer Iván karmesterre és a Budapesti Fesztiválzenekarra (BFZ) májusi európai turnéjuk után. Bécs, London, Brugge és Lipcse közönsége egytől egyig álló ovációval ünnepelte a magyar együttest.
Könyv

Négy nap a kortárs magyar irodalom bűvöletében – jön a 94. Ünnepi Könyvhét

Könyvbemutatók, dedikálások, beszélgetések, koncertek és egyéb programok várják a közönséget június 8. és 11. között a Vörösmarty téren és a Duna-korzón.
Plusz

Úgy búcsúztatják Lang Györgyit, ahogy azt ő is szerette volna

Június 13-án 19 órakor a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Főkapu téren búcsúznak a Pa-Dö-Dő együttes május 20-án elhunyt tagjától.
Színház

„Ez a gondolkodás színháza” – Alföldi Róbert Az orvos című thrillert állítja színpadra az Átriumban

Milyen az, amikor fontos társadalmi kérdésekről valódi és érdemi vita folyik? Ezt a helyzetet mutatja meg egy drámai helyzet kapcsán Robert Icke thrillerje, amit Alföldi Róbert rendezésében tűz műsorra az Átrium.
Plusz

Kurtág György egyetlen operáját mutatják be a Liszt Ünnepen

A játszma vége várva várt magyarországi bemutatója, Ligeti György darabjait felvonultató zongoramaraton, élvonalbeli jazz- és világzenei előadók és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Végvárak, vitézek című táncjátéka várható az idei Liszt Ünnepen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Sőregi Melinda dramaturg

Sőregi Melinda korábban a veszprémi Kabóca Bábszínház társulatának a tagja volt. 44 évesen távozott.
Színház interjú

Történelmi példaadás – Heiner Goebbels együttműködésekről, saját „politikájáról”, meglepetésekről és butaságokról

A német zeneszerző és rendező a Mindaz, ami történt és történhetne című nagyszabású és látványos előadásával szerepel a 10. Színházi Olimpián.
Színház hír

Miért pont kivi? – elindultak a Kőszegi Várszínház és a Rózsavölgyi Szalon közös produkciójának próbái

Laetitia Colombani francia szerző darabját Őze Áron rendezésében mutatják be a nyár folyamán Kőszegen. Az előadásban színpadra lép Schneider Zoltán, Takács Katalin, Varga Ádám és Kiss Anna Gizella.
Színház ajánló

„Ez a gondolkodás színháza” – Alföldi Róbert Az orvos című thrillert állítja színpadra az Átriumban

Milyen az, amikor fontos társadalmi kérdésekről valódi és érdemi vita folyik? Ezt a helyzetet mutatja meg egy drámai helyzet kapcsán Robert Icke thrillerje, amit Alföldi Róbert rendezésében tűz műsorra az Átrium.
Színház hír

Kapunyitási pániktól jogvédelmen át a „píszíségig” – jön a harmadik FREESZEMLE

Több mint ötven programmal, köztük kerekasztal-beszélgetésekkel, közéleti vitákkal és Csányi Vilmos előadásával érkezik a Freeszfe Egyesület fesztiválja június 1. és 4. között.