Színház

Politikai viták fenyegetik az egri színház zavartalan működését

2020.10.29. 14:05
Ajánlom
Megszegni készül Eger polgármestere a kormánnyal kötött működtetési megállapodást, ez pedig azt eredményezheti, hogy a Gárdonyi Géza Színház évi körülbelül 300 millió forint támogatástól esik el. Mirkóczki Ádám, elfogadva a szakmai bíráló bizottság véleményét, aláírta a Blaskó Balázst támogató nyilatkozatot, az azonban csak ma derül ki, hogy valóban őt támogatja-e.

Közös fenntartású intézményként egy szakmai testület dönt a színház élére kinevezett mindenkori igazgatóról. Jelen esetben ez a bizottság 7:2 arányban Blaskó Balázst, a jelenlegi igazgatót támogatta, ezt a nyilatkozatot Mirkóczki alá is írta. Azonban fordulat állt be az ügyben, amikor

a polgármester bejelentette, hogy nem fogja megszavazni Blaskót, helyette másra adja a voksát.

Oroján Sándor, a Fidesz-KDNP képviselője politikai okokat lát a döntés mögött. Még tavasszal Mirkóczki Ádám menesztette alpolgármesterét, Mirkóczki Zitát, mert megromlott köztük a viszony, azonban a képviselőasszony – a frakciótagságért cserébe – saját maga szeretett volna vezetőt választani a színház élére. Szőcs Arturt látná szívesen az igazgatói székben, ami Ororján szerint azért is problémás, mert Szőcs nem szeretné teljesen feladni a miskolci színházi munkáit, így az egri teátrum – a képviselő megfogalmazása szerint – Miskolc "fiókszínháza" lenne.

nyugat_5_1280-131353.jpg

A Gárdonyi Géza Színház épülete (Fotó/Forrás: Gárdonyi Géza Színház)

Oroján úgy véli, Szőcs Artur kinevezése esetén nem lesznek saját egri darabok olyan minőségben és mennyiségben, mint jelenleg, a szerződésszegés miatt pedig a város elesne attól a 300 millió forinttól, amit a színházra fordíthat, így álláshelyek szűnnének meg. A várható fejlemények fényében társulati szavazást tartottak, ahol

a dolgozók 75 százaléka Blaskó Balázs mellett tette le a voksát.

„A színház egy közös játék odabent, mi nem vagyunk meg egymás nélkül” – mondta Reiter Zoltán, a színház művésze az október 28-án tartott sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy a ott dolgozó közel 130 ember semmilyen tájékoztatást nem kapott a jövőbeni tervekről, ráadásul Szőcs Artur pályázatának részletei még számukra sem nyilvánosak.

A társulat petícióban biztosítja támogatásáról a jelenlegi igazgatót. Reiter cáfolta azt a vádat, miszerint emögött a kiállás mögött politikai nyomás állna. A színházi dolgozók részéről 73 ember írta alá a nyilatkozatot, de a nézők közül is többen jelezték, hogy mellettük állnak, hiszen az elmúlt években a negyed- illetve félházas előadásokból a vezetőség telt házat csinált.

A számaink nagyon jók. És a számok nem tudnak hazudni, azok nem vezetnek félre

– mondta Reiter Zoltán, aki aggodalmát fejezte ki azért is, mert november 1-től megszűnik a közalkalmazotti jogviszony, és az emberek elküldhetővé válnak.

A petíció mellett átadtak egy másik levelet is, amit Török Tamás, a színház egyik vezető színésze fogalmazott meg. A levélben arra kéri a képviselőket, hogy gondoljanak a színházban dolgozókra és a következményekre is a döntés meghozatalánál.

Kérem önöket, ne játszanak az állammal háborúsdit, ne kockáztassák 130 ember munkahelyét, lássák be az elhibázott döntéseiket, ne kényszerítsék ki az állam részéről a közös megállapodás felmondását, és ne minősítsék le a Gárdonyi Géza Színházat befogadószínházzá.

Mert bár lehet hogy céljuk nem ez, de a végeredmény könnyen ezzé válhat.”

A kiálló művészek a petíció mellett nyilvánosan kérték, hogy vegyék ki a napirendi pontok közül a döntés meghozatalát és tárgyalják újra a kérdést.

Fejléckép: A Gárdonyi Géza Színház épülete (forrás: Gárdonyi Géza Színház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.
Plusz

„Lenyűgöző, hogy Bartók milyen sokakat inspirált” – interjú Káel Csabával

A Müpa vezérigazgatójával a határátlépő produkciókról, saját rendezéseiről és arról is beszélgettünk, hogyan találhat a nagyközönség is utat Bartók muzsikájához.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Milyen hatással van hat ember életére egy váratlan terhesség? – új bemutató a 6SZÍN-ben

Csákvári Krisztián írta és rendezte a 6SZÍN legújabb bemutatóját, amely egy váratlan terhesség körül forog. A Kontraszt című előadás története egy fiatal felnőtt férfi útkereséséről szól a modern világ talajvesztett zűrzavarában.
Színház interjú

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Színház interjú

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.
Színház ajánló

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.
Színház hír

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.