Színház

Politikai viták fenyegetik az egri színház zavartalan működését

2020.10.29. 14:05
Ajánlom
Megszegni készül Eger polgármestere a kormánnyal kötött működtetési megállapodást, ez pedig azt eredményezheti, hogy a Gárdonyi Géza Színház évi körülbelül 300 millió forint támogatástól esik el. Mirkóczki Ádám, elfogadva a szakmai bíráló bizottság véleményét, aláírta a Blaskó Balázst támogató nyilatkozatot, az azonban csak ma derül ki, hogy valóban őt támogatja-e.

Közös fenntartású intézményként egy szakmai testület dönt a színház élére kinevezett mindenkori igazgatóról. Jelen esetben ez a bizottság 7:2 arányban Blaskó Balázst, a jelenlegi igazgatót támogatta, ezt a nyilatkozatot Mirkóczki alá is írta. Azonban fordulat állt be az ügyben, amikor

a polgármester bejelentette, hogy nem fogja megszavazni Blaskót, helyette másra adja a voksát.

Oroján Sándor, a Fidesz-KDNP képviselője politikai okokat lát a döntés mögött. Még tavasszal Mirkóczki Ádám menesztette alpolgármesterét, Mirkóczki Zitát, mert megromlott köztük a viszony, azonban a képviselőasszony – a frakciótagságért cserébe – saját maga szeretett volna vezetőt választani a színház élére. Szőcs Arturt látná szívesen az igazgatói székben, ami Ororján szerint azért is problémás, mert Szőcs nem szeretné teljesen feladni a miskolci színházi munkáit, így az egri teátrum – a képviselő megfogalmazása szerint – Miskolc "fiókszínháza" lenne.

nyugat_5_1280-131353.jpg

A Gárdonyi Géza Színház épülete (Fotó/Forrás: Gárdonyi Géza Színház)

Oroján úgy véli, Szőcs Artur kinevezése esetén nem lesznek saját egri darabok olyan minőségben és mennyiségben, mint jelenleg, a szerződésszegés miatt pedig a város elesne attól a 300 millió forinttól, amit a színházra fordíthat, így álláshelyek szűnnének meg. A várható fejlemények fényében társulati szavazást tartottak, ahol

a dolgozók 75 százaléka Blaskó Balázs mellett tette le a voksát.

„A színház egy közös játék odabent, mi nem vagyunk meg egymás nélkül” – mondta Reiter Zoltán, a színház művésze az október 28-án tartott sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy a ott dolgozó közel 130 ember semmilyen tájékoztatást nem kapott a jövőbeni tervekről, ráadásul Szőcs Artur pályázatának részletei még számukra sem nyilvánosak.

A társulat petícióban biztosítja támogatásáról a jelenlegi igazgatót. Reiter cáfolta azt a vádat, miszerint emögött a kiállás mögött politikai nyomás állna. A színházi dolgozók részéről 73 ember írta alá a nyilatkozatot, de a nézők közül is többen jelezték, hogy mellettük állnak, hiszen az elmúlt években a negyed- illetve félházas előadásokból a vezetőség telt házat csinált.

A számaink nagyon jók. És a számok nem tudnak hazudni, azok nem vezetnek félre

– mondta Reiter Zoltán, aki aggodalmát fejezte ki azért is, mert november 1-től megszűnik a közalkalmazotti jogviszony, és az emberek elküldhetővé válnak.

A petíció mellett átadtak egy másik levelet is, amit Török Tamás, a színház egyik vezető színésze fogalmazott meg. A levélben arra kéri a képviselőket, hogy gondoljanak a színházban dolgozókra és a következményekre is a döntés meghozatalánál.

Kérem önöket, ne játszanak az állammal háborúsdit, ne kockáztassák 130 ember munkahelyét, lássák be az elhibázott döntéseiket, ne kényszerítsék ki az állam részéről a közös megállapodás felmondását, és ne minősítsék le a Gárdonyi Géza Színházat befogadószínházzá.

Mert bár lehet hogy céljuk nem ez, de a végeredmény könnyen ezzé válhat.”

A kiálló művészek a petíció mellett nyilvánosan kérték, hogy vegyék ki a napirendi pontok közül a döntés meghozatalát és tárgyalják újra a kérdést.

Fejléckép: A Gárdonyi Géza Színház épülete (forrás: Gárdonyi Géza Színház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Nemrég arról álmodtam, hogy az Ódry Színpadon járok. Sajnos rövid álom volt.” – beszélgetés Gálffi Lászlóval

Húszon évesen az Equus és a Rimbaud-estje voltak a belépője a színházba. Majd jöttek a király és királyi szerepek. Kezdenek felejteni, mondja – nem hiszem. Lehet, hogy most csendesebb időszaka van, de a fiatalkori energia beépült, ott maradt. Az Örkény Színház Jelenetek a bábuk életéből bemutatója kapcsán beszélgettünk szenvedélyekről, zsenikről, öregedésről Gálffi Lászlóval.
Könyv

„Nagy tételben fogyasztom a szépprózát” – Grisnik Petra, a Lírástudók új műsorvezetője

Grisnik Petra személyében új műsorvezető csatlakozik a Lírástudók csapatához. Első vendége Závada Pál, akivel legújabb kötetéről, az Apfelbaum – Nagyvárad, Berlinről beszélgetnek a május 25-én jelentkező műsorban. A színésznővel könyvekről, olvasási szokásairól és irodalmi kötődéseiről beszélgettünk. 
Klasszikus

Jövőre is sztárokkal és ifjú tehetségekkel vár a Zeneakadémia

Huszonkét sorozattal, a barokktól a kortárs zenéig ívelő repertoárral, fiatal művészek és nemzetközi sztárok fellépésével várja közönségét a 2022/23-as évadban is a Zeneakadémia. Az ősz folyamán pedig újabb nemzetközi versenyeken mérettethetik meg magukat a legtehetségesebb ifjú muzsikusok.
Klasszikus

Elhunyt Lubik Hédy, hárfaművész

Életének 88. évében elhunyt Lubik Hédy, az Operaház hárfaművésze, aki hárfások nemzedékét nevelte évtizedeken át a Zeneakadémián - adta hírül az intézmény a facebook oldalán. 
Könyv

Ádám tragédiája a 20. században – Závada Pál a Lírástudók vendége

Grisnik Petra első vendége Závada Pál, aki a Lírástudók podcastban színházról, a 20. századi történelem iránti vonzalmáról, Madách és a teremtéstörténet inspiráló erejéről beszélt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Kocsis Antal színművész

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház örökös tagját életének 83. évében érte a halál – tudatta a teátrum.
Színház hír

Az Elmaradt Előadások Bajnokát keresi az Örkény Színház

A koronavírus-járvány idején a többi színházhoz hasonlóan az Örkény Színház is kénytelen volt több előadását lemondani vagy elhalasztani. Most azokat a nézőket keresik, akik jegyet váltottak az elmaradt produkciókra.
Színház interjú

„Nemrég arról álmodtam, hogy az Ódry Színpadon járok. Sajnos rövid álom volt.” – beszélgetés Gálffi Lászlóval

Húszon évesen az Equus és a Rimbaud-estje voltak a belépője a színházba. Majd jöttek a király és királyi szerepek. Kezdenek felejteni, mondja – nem hiszem. Lehet, hogy most csendesebb időszaka van, de a fiatalkori energia beépült, ott maradt. Az Örkény Színház Jelenetek a bábuk életéből bemutatója kapcsán beszélgettünk szenvedélyekről, zsenikről, öregedésről Gálffi Lászlóval.
Színház hír

Fesztivállal zárja idei évadát a Thália Színház

A június 5. és 11. között megrendezésre kerülő színházi szemlén magyarországi és határon túli társulatok képviseltetik magukat. Hét nap alatt összesen tizenkét előadást láthat a közönség.
Színház hír

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.