Színház

Politikai viták fenyegetik az egri színház zavartalan működését

2020.10.29. 14:05
Ajánlom
Megszegni készül Eger polgármestere a kormánnyal kötött működtetési megállapodást, ez pedig azt eredményezheti, hogy a Gárdonyi Géza Színház évi körülbelül 300 millió forint támogatástól esik el. Mirkóczki Ádám, elfogadva a szakmai bíráló bizottság véleményét, aláírta a Blaskó Balázst támogató nyilatkozatot, az azonban csak ma derül ki, hogy valóban őt támogatja-e.

Közös fenntartású intézményként egy szakmai testület dönt a színház élére kinevezett mindenkori igazgatóról. Jelen esetben ez a bizottság 7:2 arányban Blaskó Balázst, a jelenlegi igazgatót támogatta, ezt a nyilatkozatot Mirkóczki alá is írta. Azonban fordulat állt be az ügyben, amikor

a polgármester bejelentette, hogy nem fogja megszavazni Blaskót, helyette másra adja a voksát.

Oroján Sándor, a Fidesz-KDNP képviselője politikai okokat lát a döntés mögött. Még tavasszal Mirkóczki Ádám menesztette alpolgármesterét, Mirkóczki Zitát, mert megromlott köztük a viszony, azonban a képviselőasszony – a frakciótagságért cserébe – saját maga szeretett volna vezetőt választani a színház élére. Szőcs Arturt látná szívesen az igazgatói székben, ami Ororján szerint azért is problémás, mert Szőcs nem szeretné teljesen feladni a miskolci színházi munkáit, így az egri teátrum – a képviselő megfogalmazása szerint – Miskolc "fiókszínháza" lenne.

nyugat_5_1280-131353.jpg

A Gárdonyi Géza Színház épülete (Fotó/Forrás: Gárdonyi Géza Színház)

Oroján úgy véli, Szőcs Artur kinevezése esetén nem lesznek saját egri darabok olyan minőségben és mennyiségben, mint jelenleg, a szerződésszegés miatt pedig a város elesne attól a 300 millió forinttól, amit a színházra fordíthat, így álláshelyek szűnnének meg. A várható fejlemények fényében társulati szavazást tartottak, ahol

a dolgozók 75 százaléka Blaskó Balázs mellett tette le a voksát.

„A színház egy közös játék odabent, mi nem vagyunk meg egymás nélkül” – mondta Reiter Zoltán, a színház művésze az október 28-án tartott sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy a ott dolgozó közel 130 ember semmilyen tájékoztatást nem kapott a jövőbeni tervekről, ráadásul Szőcs Artur pályázatának részletei még számukra sem nyilvánosak.

A társulat petícióban biztosítja támogatásáról a jelenlegi igazgatót. Reiter cáfolta azt a vádat, miszerint emögött a kiállás mögött politikai nyomás állna. A színházi dolgozók részéről 73 ember írta alá a nyilatkozatot, de a nézők közül is többen jelezték, hogy mellettük állnak, hiszen az elmúlt években a negyed- illetve félházas előadásokból a vezetőség telt házat csinált.

A számaink nagyon jók. És a számok nem tudnak hazudni, azok nem vezetnek félre

– mondta Reiter Zoltán, aki aggodalmát fejezte ki azért is, mert november 1-től megszűnik a közalkalmazotti jogviszony, és az emberek elküldhetővé válnak.

A petíció mellett átadtak egy másik levelet is, amit Török Tamás, a színház egyik vezető színésze fogalmazott meg. A levélben arra kéri a képviselőket, hogy gondoljanak a színházban dolgozókra és a következményekre is a döntés meghozatalánál.

Kérem önöket, ne játszanak az állammal háborúsdit, ne kockáztassák 130 ember munkahelyét, lássák be az elhibázott döntéseiket, ne kényszerítsék ki az állam részéről a közös megállapodás felmondását, és ne minősítsék le a Gárdonyi Géza Színházat befogadószínházzá.

Mert bár lehet hogy céljuk nem ez, de a végeredmény könnyen ezzé válhat.”

A kiálló művészek a petíció mellett nyilvánosan kérték, hogy vegyék ki a napirendi pontok közül a döntés meghozatalát és tárgyalják újra a kérdést.

Fejléckép: A Gárdonyi Géza Színház épülete (forrás: Gárdonyi Géza Színház)

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Klasszikus

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Színház

Vecsei H. Miklós arról beszélt, miért búcsúzott el a Vígszínháztól

„Leszek én még vígszínházi tag” – mondta a Rózsavölgyi Szalon Mi jár a fejedben című műsorában Vecsei H. Miklós, akinek a neve hosszú évekre egybeforrt Nemecsekével. Most ír, rendez, zenél és újratervez.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház szfe

Kiválóság, láthatóság, szorgalom – megkezdte munkáját Antal Zsolt, az SZFE harmadik intézetvezetője

Sára Balázs és Bodolay Géza után Antal Zsolt is megkezdte munkáját, a jövőben az SZFE Elméleti Intézetét irányítja. Antal évtizedek óta a közszolgálati kommunikáció és tájékoztatás területén dolgozik, új megbízatásába ezeket a tapasztalatokat is szeretné integrálni.
Színház interjú

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.
Színház ajánló

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.
Színház szfe

Film készül az SZFE-s ellenállásról

Az egyetem dokumentumfilmesei az első pillanattól kezdve rögzítik az eseményeket, ebből készül most egy, a demokratikus közösség kialakulását bemutató film. Az alkotógárda nemcsak rögzít, hanem aktív részese is az eseményeknek, így a diákok igazán testközelből tudják megmutatni, hogy mi történik a „színfalak mögött”.
Színház hír

Emléktáblát kapott Horváth Ádám, a Szomszédok megalkotója

November 20-án a szokásostól eltérően ünnepség nélkül került kihelyezésre Horváth Ádám Kossuth-díjas rendező emléktáblája a 13. kerületben, a Szent István parkban.