Színház

POSzT - 1. NAPló

2008.06.05. 00:00
Ajánlom
Nem is én lennék. Lekéstem a reggeli vonatot. Nem a szép, romantikus, Lila ákác-i, integetős lekésés. Hanem már nem is láttam a Tenkes IC-t. Hírmondó sem maradt belőle. Kettő percen múlt. - BESZÁMOLÓ A PÉCSI ORSZÁGOS SZÍNHÁZI TALÁLKOZÓRÓL

A megnyitó előtt

Persze, a pályaudvari infótábla nem a legpontosabb. A tébláboló kalauz kislányok nem a legtájékozottabbak. Oldalt mentem be a Keletibe, a Thököly út felől (kocsival oda a legegyszerűbb eljutni, jó rég nem jártam arra, így alakult, most metró4 építése folyik), sehol egy tábla. Előre rohantam, hát persze, hogy a pályaudvar másik végébe kellett volna átérnem három perc alatt! Kétségbeesett telefon, le fogom késni. Racionális, és egyben szurkolói férfihang válaszol: "Rohanj!" Kössz… Persze. 20 kiló a hátamon, plusz egy táska, plusz laptop. Lépni alig. Konklúzió: a Szent István körútról nem lehet húsz perc alatt a Keletibe jutni kocsival. Egyébként pedig rejtély, hogy Pécsre miért háromóránként indul vonat. Nem csak IC, hanem általában. Mindegy, így a fennmaradó időben vettem fejfájás csillapítót és szemcseppet. Még jól jöhet…

A 12:30-as vonathoz (új pótjegy) 11:55-kor érkeztem. Még bent állt a sülysápi személy. Kihúz, behúz, fölszáll, indul, utazik, befagy - nem sajnálták a légkondit. Dombóvárnál zuhogni kezdett. Először kis csíkok az ablakon, miként egy ismeretlen erő fölkente Malackát Bagoly ajtajára, aztán a rendes zápor, zivatar. Úgy látszik, egy "időnként, szórványosan előforduló" helyen voltam épp.


Tasnádi Péter, Hiller István és Jordán Tamás

Délután négykor sikeresen elfoglaltam szállásomat, és rohantam le az elvileg ötkor kezdődő megnyitóra (lakhely: Tettye, várospanorámával, talán még Lance Armstrong se birkózna meg az emelkedővel, úgyhogy lefelé húsz perc séta, fölfelé taxi, igyekszem semmit nem fönt hagyni), ami a zuhogó eső miatt elmaradt, lévén, hogy a Széchenyi tér fölött nincs tető. Majd este hétkor, előadás előtt a színpadon. Más választásom nem maradt, pozícionáltam magam a Király utcában. Egy kávé elfogyasztása egy sörözőben (ígérem, holnap sörözöm egy kávézóban), ahonnan mindenkit látni. Egyelőre esernyők, esőkabátok és orkándzsekik közlekedtek az utcán. Alattuk politikusok - ok: megnyitó -, újságírók és fotósok - ok: sajtóworkerség, like me - és helybéliek - ok: itt élnek. Jelentős dolgok nem történtek. Az eső nem kedvez a fesztiváloknak. Egyesek fagyira vetemedtek. Másfél órát üldögéltem, megírtam a mai penzum elejét, mindenkivel beszéltem telefonon, majd átvettem a jegyem és beléptem a Pécsi Nemzeti Színházba. Igazi, első napos fesztivál-hangulat, csak az van itt, aki végig marad, vagy csak a megnyitó miatt jött. Felemás társaság, ez még nem az igazi POSzT. Ez még csak repi. A megnyitón rövid beszédet mondott Jordán Tamás, egy picit hosszabbat Tasnádi Péter, és még egy picit hosszabbat Hiller István. A zsűrit nem mutatták be, még a neveket sem darálták el. Úgyhogy ezt én is holnapra hagyom.

Hallgassa meg Hiller István beszédének végét!

A hivatalos rész után alig értek ki a tévéstábok, fotósok, már kezdődött is a nyitóelőadás, a Pécsi Nemzeti Színház Ivanovja, Funk Iván rendezésében. Ha tömören akarnék fogalmazni - pár pedig miért ne tenném -, az egyik szereplőtől idéznék: "hogy én mennyire unatkozom!" Egy picit bővebben: mindenről az jutott eszembe, hogy ezt már láttam valahol. Ahogy általában egy Csehov-előadást elképzelünk: minden homokszürke (sárga??), a szereplők többnyire világos ruhában vannak, kivéve egyet, a tüdőbeteg Anna Petrovnát, aki pirosban. Szép Csehov-klisé, kevés gondolattal. Ivanov (Zayzon Zsolt) borotválatlan, borzas, és kibontott ingben remeg és kiabál. Felváltva. A Szását játszó Szabó Vera tündöklő jelenség, de még kicsit erőtlen. A papáját játszó Pilinczes Józsefet bírtam. Jaj, csak a hátul vetített, úszó felhőket tudnám feledni!

POSzT Scriptum: Szünetben összefutottam egy rég nem látott kedves ismerőssel. Utána megittunk egy pohár Villányi Chardonnay-t. Az jó volt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Színház

Ünnepre hív a Rózsavölgyi Szalon

Hogyan változtak meg a kommunikációs szokásaink a vírushelyzetben? Mit csinálhatunk a korlátozások ideje alatt? Milyen tervekkel vágunk bele a következő időszakba? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Csiby Gergely és Józan László a Mi jár a fejedben? második adásában Vecsei H. Miklóssal, Herner Dorkával, Molnár Piroskával és Grecsó Krisztiánnal. Természetesen az adventi időszak előestéjén az ünnep is szóba került.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Klasszikus

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház szfe

Film készül az SZFE-s ellenállásról

Az egyetem dokumentumfilmesei az első pillanattól kezdve rögzítik az eseményeket, ebből készül most egy, a demokratikus közösség kialakulását bemutató film. Az alkotógárda nemcsak rögzít, hanem aktív részese is az eseményeknek, így a diákok igazán testközelből tudják megmutatni, hogy mi történik a „színfalak mögött”.
Színház hír

Emléktáblát kapott Horváth Ádám, a Szomszédok megalkotója

November 20-án a szokásostól eltérően ünnepség nélkül került kihelyezésre Horváth Ádám Kossuth-díjas rendező emléktáblája a 13. kerületben, a Szent István parkban.
Színház szemle

Vecsei H. Miklós arról beszélt, miért búcsúzott el a Vígszínháztól

„Leszek én még vígszínházi tag” – mondta a Rózsavölgyi Szalon Mi jár a fejedben című műsorában Vecsei H. Miklós, akinek a neve hosszú évekre egybeforrt Nemecsekével. Most ír, rendez, zenél és újratervez.
Színház ajánló

Az Orlai Produkciónál (ló)kolbászból van a kerítés

Göttinger Pál belevetette magát Budapest – és a Vásárcsarnok – sűrűjébe, majd megállt a csemegepultnál, hogy az eladó felől érdeklődjön. Vagy levette Gerlóczy Márton regényét a polcról, hogy a Jurányi Ház színpadára varázsolhassa a lejárt májasokat és kolozsvárikat. Akármelyik is a helyes megfejtés, a SzínházTV most házhoz hozza a piac hangulatát.
Színház hír

Gálvölgyi Dorka az Eötvös 10 új vezetője

Miyazaki Jun, Terézváros humánügyekért felelős alpolgármestere számolt be arról, hogy a csütörtöki döntéselőkészítő tanácson Gálvölgyi Dorkát találták a legalkalmasabbnak az Eötvös 10 vezetői posztjára.