Színház

POSzT - 1. NAPló

2008.06.05. 00:00
Ajánlom
Nem is én lennék. Lekéstem a reggeli vonatot. Nem a szép, romantikus, Lila ákác-i, integetős lekésés. Hanem már nem is láttam a Tenkes IC-t. Hírmondó sem maradt belőle. Kettő percen múlt. - BESZÁMOLÓ A PÉCSI ORSZÁGOS SZÍNHÁZI TALÁLKOZÓRÓL

A megnyitó előtt

Persze, a pályaudvari infótábla nem a legpontosabb. A tébláboló kalauz kislányok nem a legtájékozottabbak. Oldalt mentem be a Keletibe, a Thököly út felől (kocsival oda a legegyszerűbb eljutni, jó rég nem jártam arra, így alakult, most metró4 építése folyik), sehol egy tábla. Előre rohantam, hát persze, hogy a pályaudvar másik végébe kellett volna átérnem három perc alatt! Kétségbeesett telefon, le fogom késni. Racionális, és egyben szurkolói férfihang válaszol: "Rohanj!" Kössz… Persze. 20 kiló a hátamon, plusz egy táska, plusz laptop. Lépni alig. Konklúzió: a Szent István körútról nem lehet húsz perc alatt a Keletibe jutni kocsival. Egyébként pedig rejtély, hogy Pécsre miért háromóránként indul vonat. Nem csak IC, hanem általában. Mindegy, így a fennmaradó időben vettem fejfájás csillapítót és szemcseppet. Még jól jöhet…

A 12:30-as vonathoz (új pótjegy) 11:55-kor érkeztem. Még bent állt a sülysápi személy. Kihúz, behúz, fölszáll, indul, utazik, befagy - nem sajnálták a légkondit. Dombóvárnál zuhogni kezdett. Először kis csíkok az ablakon, miként egy ismeretlen erő fölkente Malackát Bagoly ajtajára, aztán a rendes zápor, zivatar. Úgy látszik, egy "időnként, szórványosan előforduló" helyen voltam épp.


Tasnádi Péter, Hiller István és Jordán Tamás

Délután négykor sikeresen elfoglaltam szállásomat, és rohantam le az elvileg ötkor kezdődő megnyitóra (lakhely: Tettye, várospanorámával, talán még Lance Armstrong se birkózna meg az emelkedővel, úgyhogy lefelé húsz perc séta, fölfelé taxi, igyekszem semmit nem fönt hagyni), ami a zuhogó eső miatt elmaradt, lévén, hogy a Széchenyi tér fölött nincs tető. Majd este hétkor, előadás előtt a színpadon. Más választásom nem maradt, pozícionáltam magam a Király utcában. Egy kávé elfogyasztása egy sörözőben (ígérem, holnap sörözöm egy kávézóban), ahonnan mindenkit látni. Egyelőre esernyők, esőkabátok és orkándzsekik közlekedtek az utcán. Alattuk politikusok - ok: megnyitó -, újságírók és fotósok - ok: sajtóworkerség, like me - és helybéliek - ok: itt élnek. Jelentős dolgok nem történtek. Az eső nem kedvez a fesztiváloknak. Egyesek fagyira vetemedtek. Másfél órát üldögéltem, megírtam a mai penzum elejét, mindenkivel beszéltem telefonon, majd átvettem a jegyem és beléptem a Pécsi Nemzeti Színházba. Igazi, első napos fesztivál-hangulat, csak az van itt, aki végig marad, vagy csak a megnyitó miatt jött. Felemás társaság, ez még nem az igazi POSzT. Ez még csak repi. A megnyitón rövid beszédet mondott Jordán Tamás, egy picit hosszabbat Tasnádi Péter, és még egy picit hosszabbat Hiller István. A zsűrit nem mutatták be, még a neveket sem darálták el. Úgyhogy ezt én is holnapra hagyom.

Hallgassa meg Hiller István beszédének végét!

A hivatalos rész után alig értek ki a tévéstábok, fotósok, már kezdődött is a nyitóelőadás, a Pécsi Nemzeti Színház Ivanovja, Funk Iván rendezésében. Ha tömören akarnék fogalmazni - pár pedig miért ne tenném -, az egyik szereplőtől idéznék: "hogy én mennyire unatkozom!" Egy picit bővebben: mindenről az jutott eszembe, hogy ezt már láttam valahol. Ahogy általában egy Csehov-előadást elképzelünk: minden homokszürke (sárga??), a szereplők többnyire világos ruhában vannak, kivéve egyet, a tüdőbeteg Anna Petrovnát, aki pirosban. Szép Csehov-klisé, kevés gondolattal. Ivanov (Zayzon Zsolt) borotválatlan, borzas, és kibontott ingben remeg és kiabál. Felváltva. A Szását játszó Szabó Vera tündöklő jelenség, de még kicsit erőtlen. A papáját játszó Pilinczes Józsefet bírtam. Jaj, csak a hátul vetített, úszó felhőket tudnám feledni!

POSzT Scriptum: Szünetben összefutottam egy rég nem látott kedves ismerőssel. Utána megittunk egy pohár Villányi Chardonnay-t. Az jó volt.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

„Az együttjáték olyan, mint egy megújuló energiaforrás” – Beszélgetés Fejérvári Zoltánnal

Fejérvári Zoltánt az utóbbi években a legváltozatosabb koncerteken hallhatta a közönség, emellett rendszeresen tanít is, idén kezdte meg oktatói tevékenységét Bázelben. A zongoraművésszel az egyedüllét fontosságáról, a kortárs zenéről és a zenetanítás feladatairól is beszélgettünk.
Zenés színház

Vörös Szilvia Kékszakállú-felvételét Grammy-díjra jelölték

Az énekesnő két évvel ezelőtt Helsinkiben vette lemezre Bartók operáját, a produkciót most az öt legjobb operafelvétel közé választotta a neves zenei díj bírálóbizottsága.
Vizuál

Mikortól színész a színész? - Megjelent Trokán Nóra fotóalbuma

Trokán Nóra egész életét áthatja a színházi közeg varázslatos világa, amelyre gyermekkora óta második otthonként tekint. Színésztársairól készült portrésorozata, a színpadi fellépés előtti átváltozás varázslatos és a néző számára elképzelhetetlen pillanatait rögzíti.
Könyv

„Ne hagyd a sorsod csillagokra” – 100 éve született Pilinszky János

November 27-én ünnepeljük a 20. századi magyar költészet egyik legtitokzatosabb alakja, Pilinszky János születésének 100. évfordulóját, akinek irodalmi hatása máig elevenen él. Szikár sorai számos művészt megérintettek és megihlettek, megemlékező cikkünkben olyan alkotók méltatják a költőt, akik saját munkásságukkal is szorosan kapcsolódnak Pilinszky János költészetéhez.
Klasszikus

Adventi koncert a Belvárosi-templomban a Soproni Szimfonikusokkal

December 3-án ad adventi koncertet a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban Magyarország egyik legrégebbi szimfonikus zenekara, az 1829-ben alapított Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Az ideális karácsonyi ajándék az Orlai Produkciótól érkezik a fa alá

Egy színházi szabadbérletnek csupán előnyei vannak. A kedvezményes ár, az időbeli rugalmasság, és a bérlettulajdonos ízlésének, érdeklődésének megfelelően alakítható választás teszi praktikussá, az előadásélmény pedig személyessé.
Színház ajánló

Lepje meg színházjeggyel szeretteit – és saját magát is! – A Budaörsi Latinovits Színház adventi ajánlata

A Budaörsi Latinovits Színház repertoárjából választhat végletekig mulatságos vígjátékot, megindító drámát vagy akár elbűvölő mesejátékot.
Színház hír

Európában egyedülálló a magyarországi szabadtéri színházi hálózat

Jubilál a Szabadtéri Színházak Szövetsége. 25 éves a szakmai szervezet, amelyhez országszerte immár 14 rangos tagintézmény tartozik. Novemberi közgyűlésükön szóba került az is: 2021 nyarán összesen 450 ezer nézője volt a programjaiknak – ezzel megduplázták az egy évvel korábbi nézőszámot –, 60 bemutatót tartottak, 650 előadást játszottak. Jövőre pedig először rendezhetik meg a Szabadtéri Színházak Fesztiválját, jelentette be Pócza Zoltán, a Szabadtéri Színházak Szövetségének elnöke.
Színház hír

Rudolf Péter értetlenül áll Wunderlich József támadása előtt

November 25-én a Vígszínház művésze a közösségi médiában súlyos vádakat fogalmazott meg a színház vezetőségével kapcsolatban: első posztjában a járványügyi intézkedéseket kifogásolta, később pedig a főigazgató nyilatkozatára reagálva egy közelgő bemutató próbaidőszakában történt esettel állt elő. A leírtakra Rudolf Péter közleményben reagált.
Színház hír

„Nem téged támadlak, a rendszert támadom” – Wunderlich József szerint Rudolf Péter kifordult önmagából

A színész alig néhány órával azután, hogy Facebook-bejegyzésben állt ki az állítása szerint nem megfelelő járványügyi intézkedések miatt, reagált Rudolf Péter HVG-nyilatkozatára, újabb visszaélésről rántva le a leplet.