Színház

POSzT - 2. NAPló

2008.06.06. 00:00
Ajánlom
Nem kávéval kezdted a napot, jutalmul lépj előre két mezőt! Hát, léptem, de legalább hetvenkét mezőt. Gyors reggeli a szállodában, presszókávé nem volt, csak tejes. Öt óra alvás után mint halottnak a csók. Se. A 11-kor kezdődő szakmai beszélgetésre 10-kor elindultam, hogy a rendes húszperces sétám után (igen, ezt meg kell szoknom!) a Király utcában hozzájussak a napi indító koffein-adagomhoz. Különben nem látok, nem beszélek és nem értek. - BESZÁMOLÓ A PÉCSI ORSZÁGOS SZÍNHÁZI TALÁLKOZÓRÓL
 

Tasnádi István, Telihay Péter és Nánay István
 

Az első beszélgetés meglehetősen tartalmasra sikeredett. Galambos Péter (Galamb) szellemesen moderátorkodott, a három felkért hozzászóló pedig (Nánay István kritikus, Telihay Péter rendező, Tasnádi István író) alaposan kivesézte a tegnap látott Ivanovot. Ugyanaz volt a bajuk nekik is, mint nekem (hm, egy kicsit büszke vagyok), hogy régi, öreges, nincsenek okok, igazi jellemek, minden egy klisé szerint készült. A rendező nem volt jelen, pedig rengeteg kérdést szerettek volna intézni hozzá. Érkezett viszont Kukorelly Endre, a versenyprogram válogatója, aki szerint "így kell Csehovot játszani", nem érdemes aktualizálni. Ebből parázs vita alakult, főleg a "kell" szó kapcsán. Mindenesetre az volt az érzésem, hogy Kukorelly Endrén kívül senki nem érti, még most sem, hogy miért lett ez beválogatva.

Részlet Tasnádi István értékeléséből

A délután a rendes Király utcai üldögéléssel telt, a színészzsűrivel költöttem el ebédemet (tegnapi ígéretemhez híven sört ittam, majdnem kávézóban), aztán csatlakoztak hozzánk jó néhányan, melynek eredményeképpen a Palatinus Hotel éttermének teraszát teljesen eltorlaszoltuk, és sírba vittük szegény kedves pincér fiúkat. Gátfutás leveses tállal. És ez így lesz tíz napig. Majd megszokják!

Jut eszembe, tegnap ígértem, megmondom, ki a zsűri. Hát megmondom. Íme:

Szakmai zsűri:
Bodolay Géza - rendező (Magyar Színházrendezői Testület)
Duró Győző - dramaturg (Színházi Dramaturgok Céhe)
Németh Ákos - drámaíró (Drámaírói Kerekasztal)
Perényi Balázs - kritikus (Színházi Kritikusok Céhe)
Szűcs Edit - tervező (Magyar Látvány-, Díszlet- és Jelmeztervező Művészek Társasága)
Tímár Éva - színész (MASZK Országos Színészegyesület)
Vladimír Procházka - dramaturg, a prágai Činoherní klub igazgatója

Színészzsűri:
Igó Éva
Létay Dóra
Gula Péter

Közönségzsűri:
Antolovicsné Uzán Ibolya - nyugdíjas
Hűbér Zoltán - vállalkozó
Illés Katalin - irodavezető
Pérk Eszter - egyetemi hallgató
Tóth Zsolt - vállalkozó

Az eső továbbra is el-eleredt, de már van remény, hogy lassan kisüt a nap, és szép időnk lesz! A szabadtéri programok így többnyire elmaradtak. Talán holnap. Viszont megtudtam, hogy van egy POSzT-busz, ami fölvisz a szállodáig! Ki is próbáltam, fittyet hányva a zuhogó esőre, rendületlenül vártam a Széchényi téren. Délután ötkor csak nekem volt az az igényem, hogy fölmenjek a hegyre, úgyhogy kijelenthetem, hogy a PKV (Pécsi Közlekedési Zrt.) miattam indította el ezt a buszt. Nyilvánvaló volt - magamat ismerve -, hogy azért ekkora szerencsém nincs, vártam, hol köpődik bele a levesembe. A köpődés a buszmegállóban érkezett, ahol kiderült, még vagy 300 métert kell gyalogolni, iszonyatos lejtőn. Ez tök jó, egyébként. Csak nem egy szomorú, borús, köddel és intenzív esővel úsztatott délután. A képet, hogy milyen a város fölülről, mellékelem. Remélem, hamarosan egy verőfényest is megoszthatok!

 

Szoba kilátással és dómmal
 

És - esküszöm, nem direkt panaszkodom, de az újságírónak sem fenékig tejfel, meg aztán, ha nem esne, nyilván pörögne az ember mindenfelé, így leginkább csak inni és ülni lehet, mondjuk, az sem rossz - ekkor még nem tudtam, hogy az ég mindezeken túl tartogat egy erős puskaporos hordót. A lefelé út. (Muszáj volt följönnöm, mert nem voltam színházban szalonképes. Átöltözés, kis szöszmötölés.) Ugyan, esőkabát megvéd! Na persze… Ettől semmi nem véd meg. Mire leértem a színházba, az egész nadrágom olyan volt, nem csak az alsó húsz centi, hanem konkrétan, combközépig, mintha most vettem volna ki a mosógépből, centrifuga nélkül. Mondjuk, a szép, bordó Martensem király, nem ázott be, csak fölülről. Csurgott a nadrágom száráról a víz, bele a cipőmbe. Nem örültem. Hogy úgy ne mondjam, nem költözött égi harmónia a lelkembe. Kezdés előtt 4 perccel föl lettem zavarva egy közeli szállóba, hogy azonnal cseréljem le, kölcsön nadrág, majd holnap visszajár. (Kösz, Éva!!)

Sepsiszentgyörgyi előadást néztünk, Yvonne, burgundi hercegnő, Gombrowicz megírta, Bocsárdi László fölrakta. De még hogy! Csak pillogtam. Na, ez már színház! Hogy kit emeljek ki? Fogalmam sincs. Mindenki jó volt. És az egész is. Ez, bármennyire is logikusan hangzana, nem következik egymásból. Számtalan olyan előadást láttam, ahol az alakítások zseniálisak voltak, de az egész valamiért csak lógott a levegőben. (Talán ezeket sajnálom a legjobban. Mert megérdemelnék, hogy az egész jó legyen.) Itt azonban egytől egyig tátott szájjal néztem mindenkire, sokat nevettem (voltak bújtatott, finom színészi poénok, ezeket nagyon szeretem), de egységet is láttam. Fegyelmet és összpontosítást. Ez tipikusan az az istenáldotta pillanatban (szerencsés csillagzat alatt?) létrejövő előadás, amiről minden alkotó álmodik. Hogy a részekből jöjjön létre, alakuljon, formálódjon az egész, ami egészben a részek is megláthatók, megjegyezhetők. Várom a holnapi beszélgetést.

 

Jelenet az előadásból
 

POSzT Scriptum: Miért nem tudják soha a pincérek, hogy az egyfajta búzasör, ami kapható, szűrt vagy szűretlen-e? Holnap valamelyiket letesztelem, hogy tudja-e a hosszúlépést, vagy nagyfröccsöt ad helyette.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Tomboló sikert aratott Berlinben Eötvös Péter új operája

November 28-án este mutatta be a Berlini Állami Opera Eötvös Péter legújabb, Jon Fosse Trilógiája alapján készült operáját. A Sleepless Mundruczó Kornél rendezésében került színre.
Klasszikus

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.
Zenés színház

Elhunyt a Broadway-legenda, Stephen Sondheim

Az Oscar-, Tony- és Pulitzer-díjas zeneszerző, dalszövegíró, az amerikai zenés színház egyik legismertebb alkotója 91 éves volt – tudatta az MTI.
Színház

Az ideális karácsonyi ajándék az Orlai Produkciótól érkezik a fa alá

Egy színházi szabadbérletnek csupán előnyei vannak. A kedvezményes ár, az időbeli rugalmasság, és a bérlettulajdonos ízlésének, érdeklődésének megfelelően alakítható választás teszi praktikussá, az előadásélmény pedig személyessé.
Klasszikus

Zenében utazunk – a MÁV Szimfonikus Zenekar adventi ajánlata

A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Túlzás nélkül állítható, hogy a 76 éve működő zenekarnak nemzedékek köszönhetik első minőségi komolyzenei élményüket. A közelgő új év első felében is ragyogó programokkal várják a klasszikus zene rajongóit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Egy hónapra beköltözött a nagymamájához, előadást készített róla – interjú Göndör Lászlóval

Beköltözött a nagymamájához, aki 97 éves. Az unoka 35, és rendszeresen álmodott azzal, hogy lekési kettejük találkozását. Göndör László azt mondja, ritkán elégedett valamivel, de ezzel igen: a Nagymamával álmodtam című, STAFÉTA-pályázatos előadás december 5-én, 6-án, 8-án és a jövő évben is látható a Trafóban.
Színház ajánló

Hamletként áll színpadra Vecsei H. Miklós

December 3-án mutatja be a Kolozsvári Állami Magyar Színház Shakespeare egyik legnépszerűbb királydrámáját, a Hamletet, melynek címszerepében Vecsei H. Miklós látható.
Színház ajánló

Megkapó emberi történetek adventkor és az ünnepek után is a Bethlenben

Hangolódjon kamaradarabjainkkal az ünnepekre vagy lepje meg élményutalvánnyal szeretteit! Tordai Teri és Horváth Lili, Udvaros Dorottya és Földes Eszter, Igó Éva és Zoltán Áron, Vándor Éva és Szalai Ádám, Grisnik Petra és Gőz István, illetve Blaskó Péter és Szilágyi Ágota párosai várják élőben és az online térben is a közönséget a Bethlen Téri Színházban.
Színház interjú

Hogy lehet jól szeretni? – beszélgetés Járó Zsuzsával

Szakonyi Károly a hetvenes években írt, A hatodik napon című drámáját az író kilencvenedik születésnapja tiszteletére mutatta be a Rózsavölgyi Szalon. Az anya halála után magára maradt apa születésnapjára gyűlik össze ritkán látott családja. A Terézt alakító Járó Zsuzsával beszélgettünk próbafolyamatról, az előadásról, szerepekről és kiállásokról.
Színház ajánló

Mentális coming out a Pinceszínházban

November 30-án mutatja be a Pinceszínház Bodor Panna drámáját, A hisztérikát, amely a szerző-rendező személyes élményeiből táplálkozik. A személyiségzavar egy típusával diagnosztizált dramaturg ezzel az előadással szeretné felhívni a figyelmet a stigmatizálására.