Színház

POSzT 2009 - Félidő (5. nap)

2009.06.09. 14:54
Ajánlom
Érdekes dolog ez a fölolvasás. Látni valamit, ami - mint írásmű - teljesen készen van, viszont aminek készült - előadandó színdarab -, az gyakorlatilag még nem létezik.

Nagyon bírom az Ascher agyát és humorát. A Jógyerekek szakmai vitáján érkezett egy jó szándékkal megfogalmazott, de kétségtelenül sértő, kicsit butácska hozzászólás (a linkre kattintva letölthető, a hozzászólás 28:30 körül hallható), amire az Ascher olyan intelligenciával és finom humorral reagált (39:40 körül), hogy a hozzászóló úr helyében elszégyelltem volna magam azt gondolva: ma megint tanultam valamit, ne legyek okosabb azoknál, akik harminc éve ezt csinálják.

Megint Nyílt Fórum. Érdekes dolog ez a fölolvasás. Látni valamit, ami - mint írásmű - teljesen készen van, viszont aminek készült - előadandó színdarab -, az gyakorlatilag még nem létezik. Viszonylag sok teret enged a néző fantáziájának, nem lévén díszlet, jelmez, zene, fény, de egyúttal az olvasáshoz képest szűkíti azt, hiszen mégiscsak vannak arcok, gesztusok, hangok, tempó... Alice Müller az After the fall pályázatra írta az Elvira és Petúnia című darabját. Az írónő mindössze három éve él Magyarországon, magyarul írt darabja mégis az első három között végzett a Goethe Intézet és a PanoDráma közös pályázatán. A felolvasást Bodor Böbe rendezte.

Elvira (Szalay Marianna) és Petúnia (Bánfalvi Eszter) egy londoni színházi este után indulnának vissza a szállodába, de nem találják az utat, mert egy kerítés nőtt a város közepén. Térkép híján ugyanott keringenek a ködben. Csak egy fura, fej nélküli biciklis (Mertz Tibor) jár arra, akitől nem kaphatnak segítséget. Érkezik egy sziámi iker rendőrpár (Urbán Tibor és Úljáb Tamás), akik összeesküvéssel gyanúsítják a két lányt, és hozzábilincselik őket a kerítéshez. A vak tolmács csak minden harmadik szót fordítja, amiből persze épp az ellenkezője derül ki, mint amit a lányok mondanak. Van-e kiút ebből a kusza helyzetből?

A mindenkori hatalom megdönthetetlen. Van demokrácia, de mégsem abban élünk. Megérti-e valaki, amit mondunk? Nemhogy az értelmét: egyáltalán a szavakat. Muszáj mindig alkuba bocsátkoznunk? Ilyesmi kérdéseket és gondolatokat boncolgat a darab. A párbeszédek mondatai rövidek, mindenki csak a lényeget akarja közölni. Kérdés, kinek mi a lényeg. A groteszkbe hajló beszélgetések azonban a vége felé elfáradnak, ugyanazokat a köröket futják, csak más szavakkal. Nem jutunk közelebb a megoldáshoz. A színlap szerint az előadásnak nem volt dramaturgja, pedig egy biztos kéz sokat lendítene rajta.

Délután a Tünet Együttes takarított a Színház téren. Ellepték a teret a ninjának és szemeteskukának öltözött táncosok (legalább 30 fokban), fehér kesztyűs kezeikkel kérően nyúltak a járókelők felé, hogy benyeljék a hulladékot. Néhányan vették is a lapot. (Pécs egyébként tiszta város, nemigen volt mit takarítani.) A Te szemét! című performance-uk szinte bárhol előadható figyelemfelhívás.

Este megnéztem A parkot a Nemzetiből. Már láttam Pesten, nagyon szerettem. Viszont a Pécsi Nemzeti méreteire és technikájára kellett igazítani a díszletet, kíváncsi voltam az eredményre. Hát, egy egészen más előadást láttam. Sajnos rosszabbat. Mivel itt nincs süllyesztő, a parkot ábrázoló száraz bokorcsomó nem tudott eltűnni, így azok a jelenetek, amelyek amögött játszódnának, fölkerültek egy emelvényre. Így viszont minden alkalommal tíz lépcsőt kellett le-föl szaladgálniuk a színészeknek, ami megbontotta az előadás egyébként halálpontos ritmusát, és láthatóan zavarta a színészeket is, bár igyekeztek átjátszani az így keletkező lukakat.

Nehéz ilyenkor eldönteni, hogy mi a jobb megoldás. Hiszen egy POSzT meghívás elismerés, persze, hogy itt kell lenni, és meg kell próbálni áthidaló megoldást keresni. Viszont az, aki most látta először, csak egy fénymásolatot kapott az eredetiből.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„A politika félelmetes szinten átszőtt mindent” – Vecsei H. Miklós is megszólalt a Junior Prima-közlemény kapcsán

A Junior Prima Díj átadóján Vilmányi Benett nem vette át a kitüntetést, amelyre a korábbi díjazottak közös közleményben reagáltak. Az aláírók között volt Vecsei H. Miklós is, aki közösségi oldalán fejtette ki véleményét az ügyről.
Színház

„Elkötelezett hívei vagyunk a vélemény- és szólásszabadságnak” – közleményt adtak ki a Junior Prima Díj birtokosai

A Junior Prima szeptember 20-án tartott díjátadó ünnepségén az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést. Az elismerés birtokosai most közleményben reagáltak az esetre – adta hírül a Színház Online.
Színház

A Candide és a Szólít a szörny nyerte az eSzínház Fesztivál fődíját

Második alkalommal rendezték meg a virtuális térben az eSzínház Fesztivált, melynek keretében szeptember 16. és 25. között 18 színház 19 produkcióját láthatta a közönség. Az online szemlét négy kontinens 23 országából követték a nézők, a fesztivál végével a zsűri és a közönség döntött a legjobb produkciókról és alkotókról.
Klasszikus

Időutazás Anna Netrebkóval

Különösen személyes hangvételű estet adott Anna Netrebko szeptember 25-én este a Magyar Állami Operaházban, a mostanában a hírekben politikai állásfoglalása (vagy annak hiánya) miatt szereplő orosz szoprán néhány órára visszarepítette a nézőket a boldog békeidőkbe.
Színház

A párkereső kukucskálás művészete – Kritika a Szerelem című előadásról

Különböző színházi világokból érkező impulzusok találkoznak a dunaújvárosi Bartók Színház és a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata közös produkciójában. Barta Lajos Szerelem című darabjának szeptember 23-án tartott bemutatójáról Gabnai Katalin színikritikus írta le gondolatait közösségi oldalán. A megjelent írást a szerző engedélyével közöljük.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Elmerülés az álhírek világában – A Velencei Biennálén díjazott társulat érkezik a Trafóba

A spanyol Agrupación Señor Serrano társulat, amely 2015-ben elnyerte a Velencei Biennálé Ezüst Oroszlán Díját, szeptember 29-én másodszor szerepel a Trafóban, ezúttal A hegy című produkcióval. Az előadásban egy műfajokon átívelő kísérlet részévé válik a néző.
Színház játék

Játék! – Ádám és Éva, kifordítva

Október 14-én érkezik a SzínházTV online felületére Vinnai András Garzonpánik című darabja, Szabó Győzővel, Klem Viktorral és Pálos Hannával a főszerepben. Játsszon a Fidelióval, és kövesse Ön is az előadást kényelmesen, a kanapéjáról!
Színház videó

Rollerrel színházba – megérkezett a Katona zöld-videóinak újabb epizódja

Zöld tippek címmel indított videósorozatot a Katona József Színház és a Mastercard a környezettudatosság jegyében. A kezdeményezés második része a színházba járási szokásokat helyezi fókuszba.
Színház hír

Ahol a múlt és jelen randevúzik – kortárs táncelőadással kezdi évadát a Bethlen Téri Színház

Mádi László koreográfiájával, az Audibles című táncdrámával indítja az őszi szezont a Bethlen Téri Színház, amely a régi előadások mellett formabontó új produkciókkal is kedveskedik a közönségnek.
Színház hír

„Nem a csönd, a némaság jelzi a díj függetlenségét” – újabb reakciók Vilmányi Benett visszautasított elismerése kapcsán

A korábbi Junior Prima díjasok közleménye után Tompa Andrea, Gábor György és Kovács Bálint is közzétette gondolatait a véleményszabadságról, a díjak függetlenségéről és a színészszakma összefogásáról.