Színház

POSzT 2009 - Kisujjban a szakma (9. nap)

2009.06.13. 16:07
Ajánlom
Ötvös András Galambként (Galambos Péter, a megbeszélések moderátora) túloz: mezítláb, sapkában, hanyagul áll, ül, dől, fekszik, támaszkodik, halálosan unja.

Utolsó nap. Még belehúzunk. Este már csak egy verseny, előtte két off. A felolvasószínház a litera Magyar Stafétájával zárul. Öt kortárs magyar író írt öt kis darabot, staféta-szerűen. A sort Háy János kezdte, aztán jött Tasnádi István, Erdős Virág, Forgách András és Garaczi László. Végül összeállt a nagy mű.

A helyzetek mulatságosak, olykor abszurd és teljesen szürreális színezetet kapnak. És persze minden író reflektál a hazai irodalmi és színházi életre, egymást is beleírják a történetekbe.

Itt elolvasható az összes mű, illetve az irodalmi váltóhoz kapcsolódó információk.

Este Hírlap Színház az egri társulattal. Úgy egy éve kezdte el Máté Gábor ezt a projektet a Gárdonyi Színház színészeivel: egy friss, aznapi hír alapján improvizálnak végig egy másfél órás előadást. A mai hírt a Dunántúli Naplóból vették, egy évek óta húzódó műhibaperről. Az előadást természetesen a POSzT-hoz igazították. A társulat A velencei kalmárt próbálja délelőtt (ezzel szerepeltek a versenyben), amikor Zsótér Sándor (Bányai Miklós pontos paródiájában) észreveszi, hogy Vajda Milánnak eláll a kisujja. Így nem lehet Shakespeare-t játszani. Ciki, feltűnő és figyelemelterelő. Mit is tegyen szegény kis színész? Megpróbálja orvosolni, minél hamarabb. A lányok energetikai módszereket ajánlanak, csakratisztítást, satöbbi. Ez nem segít. Jön a sebészet. Szögek a kisujjba. Nem múlik. Másik doktor. Az előző sarlatán: szögek át a könyökbe. ("Kisujjra vigyázunk, abban van a szakma!") Nem múlik. Urológia. Ott mindenki rohan, egymásnak adogatják át a feladatot (még a karbantartó és a takarítónő is gumikesztyűt húz). Bemutatóóra, az orvostanhallgatók is beszállnak. Aztán egy német turistacsoport is besétál a kórházba. Mindenki fölismeri a színészt, aki az első néhány kínos perc után föladja, neki már mindegy.

A következő jelenet a szakmai megbeszélés. Az elálló kisujjról vitáznak, hogy mennyire egyedi ötlet, milyen kifejező. Elemzik a többi szereplő kéztartását is. Csodálatos kifordítása a valódi szakmai vitáknak. Ötvös András Galambként (Galambos Péter, a megbeszélések moderátora) túloz: mezítláb, sapkában, hanyagul áll, ül, dől, fekszik, támaszkodik, halálosan unja. Ez is szép és kedves paródia.

Újabb műtét, melynek következtében Vajda Milán végleg lebénul. Az ő és a kórház ügyvédje persze évfolyamtársak voltak, a feje fölött inkább yachtokról és borospincékről beszélgetnek. Majd a bíróság eldönti. És a slusszpoén: Miláné a legjobb férfialakítás díja. Mindenki őt ünnepli, de szegény semmit nem érzékel. Pedig csak a kisujja állt el. Négy nap alatt gyakorlatilag agyhalott lett. Visítva röhögünk persze, de ha jobban belegondolunk, ez nem annyira vicces. Pedig tényleg ez van.

Kilenctől a Kamarában a Vígszínház előadása, az Augusztus Oklahomában. Ez viszont vicces: a nagyszínház hátsó ajtaján nem fért be a díszlet, a Kamarába igen. Ezért ott játsszák a Vígre tervezett amerikai darabot. Fürtökben lógnak az emberek a lépcsőn, padkán, bárhol, ahol ülni lehet. Ekkora teltház még nem volt. Kicsit izgulok, hogy az ezerfős színházra kalibrált előadás hangját megtalálják-e a színészek egy kétszáz fős teremben. Belerázódnak. A színészi teljesítmény egyenletes és bámulatos. Együtt vannak, segítik egymást. Fölhozzák a darab gyengébb pontjait is. Pap Vera elementáris, megint nem jutok szóhoz tőle. Az egész persze nem ül és üt annyira, mint otthon. Mégis az egyik legjobb élmény a fesztiválon.

Az utolsó este a kertben. Mindenki leteszi a kilencnapos terhet. (Bár, még holnap jön a gála.) Várjuk a telefonokat, üzeneteket, a zsűri ülésezik. Érkeznek is a hézagos információk, aztán csak összerakjuk a végeredményt. Amit majd csak este nyolckor, a gála kezdésekor oszthatunk meg. A fesztivál véget ért, a lényeg hamarosan kiderül.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Jön az Üvegcipő, az Apák és fiúk, Spiró György Kádár-darabja - Évadot zárt a Katona

Kilenc bemutatóval készül a 2021/2022-es évadra a fővárosi Katona József Színház, amelynek társulata két új taggal bővül ősztől. Az idei szezon utolsó új online előadásaként a Mennyekbe vágtató prolibuszt mutatják be június 22-én.
Klasszikus

"Gyógyuljunk a zene erejével!” - Évadot hirdetett a Nemzeti Filharmonikusok

A Nemzeti Filharmonikusok "Vidd tovább a dallamot!" szlogennel hirdette meg a 2021/2022-es évadot, melyben megtalálható hét színes műsort kínáló bérlet, egy régóta sikeres, közkedvelt beavató koncertsorozat és több izgalmasnak ígérkező bérleten kívüli hangverseny is.
Színház

Hét új bemutatóval készül a Radnóti Színház a következő évadra

A Radnóti Miklós Színház megtartotta évadzáró társulati ülését a Tesla Labor udvarán, melyen elbúcsúztatták a járványhelyzet miatti "mostoha évadot" és nyilvánosságra hozták a 2021|2022-es szezon új premierjeit.
Színház

Öt új bemutató lesz idén Gyulán

A Gyulai Várszínházban az elmúlt években láthatóan egyre nagyobb figyelmet fordítanak a saját bemutató előadásokra, még ha többnyire, szükségszerűen, más színházakkal koprodukcióban is hozzák létre azokat. Ráadásul minden évben kortárs magyar szerzők műveiből készült ősbemutatót, sőt ősbemutatókat is tartanak. Idén öt új bemutatóval várják a nézőket, és közülük három lesz ősbemutató.
Klasszikus

Bogányi Gergely szólójával tér vissza a Müpa színpadára a MÁV Szimfonikus Zenekar

Június 24-én Ligeti András vezényletével a MÁV Szimfonikus Zenekar Bartók, Schumann és Csajkovszkij műveit tolmácsolja, a zeneszerző és zongoravirtuóz Bogányi Gergely szólójával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Kőszeg színre viszi a nyarat – premierrel ünnepli jubileumi évadát a Kőszegi Várszínház

Többszörösen jubilál 2021-ben a Kőszegi Várszínház: a 40. évadára készülő intézmény igazgatója, Pócza Zoltán és művészeti titkára, Gelencsér Ildikó negyed évszázada dolgoznak a teátrumnál, míg Bakos Zoltán kulturális szervező és műszaki vezető két évtizede kezdte meg itt a munkát. A jeles évfordulókat változatos programokkal és ősbemutatóval ünnepi a várszínház.
Színház ajánló

Kerekes Évával és Mucsi Zoltánnal készül a Szkéné új előadása

„Mindenki egyedül hal meg” – hangzik el a Szkéné Színház és az Ördögkatlan közös produkciójában, az Elemben. A Háy János novellájából készült előadás két idős ember hétköznapjain keresztül beszél az elmúlásról, illetve arról, hogy miként élheti le az ember jól az élete utolsó harmadát.
Színház ajánló

Hét új bemutatóval készül a Radnóti Színház a következő évadra

A Radnóti Miklós Színház megtartotta évadzáró társulati ülését a Tesla Labor udvarán, melyen elbúcsúztatták a járványhelyzet miatti "mostoha évadot" és nyilvánosságra hozták a 2021|2022-es szezon új premierjeit.
Színház interjú

Fekete Gábor: Nekem nem való a szabályszerű zenélés

A 2021/22-es évadban szerződik a József Attila Színházhoz. Fiatal, energikus és szemtelenül jóképű, na meg tehetséges. Előtte az élet. A kecskeméti gyökereket maga mögött hagyva, mára ízig-vérig pesti fiú, ő Fekete Gábor. (X)
Színház interjú

„Gazdag, sokhangú, színes tartalmat szeretnénk kínálni” – Beszélgetés Elek Tiborral, a Gyulai Várszínház igazgatójával

Öt új bemutatóval, tematikus hetekkel, színházi, zenei, irodalmi és gasztronómiai kalandozásokkal várja az érdeklődőket a 2021-es nyári szezonban a Gyulai Várszínház. Az idei évad előadásairól és a tematikus fesztiválokról beszélgettünk a Várszínház igazgatójával, Elek Tiborral.