Színház

POSzT 2009 - Még élünk! (1. nap)

2009.06.06. 15:48
Ajánlom
Az előadások zöme nem rövid, átlagosan három óra (ami lehet két és fél, de akár négy is), így a napi másodikra, a rövidebbre, általában tíz körül ülünk be.

Megint POSzT, megint mustra. A kilencedik. Rekordszámú versenyelőadással és OFF-programmal. Ilyenkor meg lehet nézni azt, ami évad közben kimaradt, és azt is, ahová nem jutott el/be az ember.

Persze a versenyprogram már szűrve érkezett; közel kétszáz előadás megtekintése után adta nekünk ezt a tizennyolcat Janisch Attila. Hogy jól választott-e, majd időközben kiderül. Annyi bizonyos, hogy három rendezőtől két-két előadás is szerepel (Ascher Tamás, Horváth Csaba, Mohácsi János), valamint látszik az is, hogy igyekezett valóban keresztmetszetet adni az elmúlt egy év felhozatalából. A sok előadás miatt szinte minden nap duplázunk, ami nem mindig szerencsés, de erről később. Az előadások zöme nem rövid, átlagosan három óra (ami lehet két és fél, de akár négy is), így a napi másodikra, a rövidebbre, általában tíz körül ülünk be. Már ahová kaptunk jegyet...

Megszorítottak. Úgy szállodailag mint jegyileg. Recenzens szállodája rendben, jegyei foghíjasak. Talán majd a PressCard feliratú kitűző segít. Legalábbis azt ígérték, ha mégis marad hely, a sajtóé az elsőbbség. Ha mégsem, akkor irány az OFF! Mert abból is akad bőven.

A megnyitó - mint tavaly - elmaradt. Eső. A nyitóelőadás (A képzelt beteg, Pécsi Nemzeti Színház, rendezte Mohácsi János) előtt köszöntött mindenkit Jordán Tamás, Páva Zsolt, Pécs új polgármestere, és dr. Balogh Gyula kulturális szakállamtitkár. Utóbbi beszéde néhány percnyi vidámságot is hozott a nézőtérre, ugyanis, amikor a Pécs2010 program fontosságáról, jelentőségéről beszélt (olvasott), akkor egy szépen és ünnepélyesen letett mondatvég után a takarásból valaki egy óriásit köhögött. Hogy szándékos volt-e vagy nem (talán inkább igen, mint nem), azt nem tudni. De az idei POSzT egy pontos, igazi dramaturgiai pillanattal indult.

Az előadás jó. A képzelt beteg nyomán írta Mohácsi István és Mohácsi János. A szereplők nevét megváltoztatták, némely karaktert kihúzták, másokat beleírták. Főszereplővé lépett elő Toinette, a szobalány, és maga a Halál. Nem tudjuk eldönteni, mely korban járunk (a Halál például egy PDA-ról olvassa a listáját - többnyire pontatlanul, mivel diszlexiás -, viszont többször is elhangzik, hogy tegnap meghalt Molière), de nem is ez a fontos. A viszonyok fontosak, a saját életünkért való harc, az, hogy bárkit odalöknénk a Halálnak, csak minket hagyjon még egy kicsit élni. A nyelvezet a fontos, a L'art pour l'art-szerűen kifordított mondatok, amelyek úgy kezdődnek, ahogy szoktak, és úgy végződnek, amit az ember valójában akart mondani. Ettől lesz nyelvileg rettentően mulatságos, értelmileg viszont szívszorító. Szinte abszurd.

Örüljünk, hogy élünk. Bár kétségtelen, van a Halálnak némi igaza: ha így, akkor minek?

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Keller András, Hager Ritta és Gálffi László is

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. Mások mellett elismerésben részesült Dobai Péter költő, író, dramaturg és a Bartók Rádió is.
Vizuál

Banksy engedély nélküli kiállítása látható Bécsben

Már több mint egymillióan látták a „The Mystery of Banksy – A Genius Mind” című vándorkiállítást, amely most Bécsben látható. A tárlat a híres brit graffitiművész munkásságát mutatja be 150 graffiti, fénykép, szobor és installáció reprodukciója mentén – szigorúan engedély nélkül.
Színház

Gellért-hegyi rémálmok – kritika Az Imádkozó című előadásról

Radioaktív jövőben hasadnak a sorsok Pintér Béla huszonkilencedik, legújabb előadásában. Maguk a szereplők húzzák a talpalávalót a nihil komédiájához. Megnyugtató, hogy ez csak egy rémálom, és még felébredünk.  
Vizuál

Tragikus körülmények között elhunyt Frank Vallelonga Jr., a Zöld könyv színésze

Feltehetően drogtúladagolás miatt vesztette életét a színész, akinek holttestét egy autóból dobták ki New Yorkban, egy gyárépület közelében. A rendőrség őrizetbe vett egy férfit a térfigyelő kamerák felvételei alapján. Vallelonga 60 éves volt.
Vizuál

Az érem két oldala – kritika A veszélyes lehet a fagyi című filmről

Szilágyi Fanni első nagyjátékfilmje látszólag egy ikerpár problémás kapcsolatáról szól, azonban mélyebbre tekintve ennél jóval sokrétűbb alkotásról van szó. Abszurd doppelgänger-történetként, illetve hétköznapi életválságokkal foglalkozó, szociális drámaként éppúgy megállja a helyét.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Gellért-hegyi rémálmok – kritika Az Imádkozó című előadásról

Radioaktív jövőben hasadnak a sorsok Pintér Béla huszonkilencedik, legújabb előadásában. Maguk a szereplők húzzák a talpalávalót a nihil komédiájához. Megnyugtató, hogy ez csak egy rémálom, és még felébredünk.  
Színház hír

Márkó Eszter rendező kapta a Gyulai Várszínház nívódíját

A Tündöklő Jeromos rendezéséért odaítélt elismerést Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója és Gyula polgármestere, dr. Görgényi Ernő adta át a Nemzeti Színházban, a november 30-i előadás után.
Színház ajánló

Mai figurákkal tart tükröt elénk Brasch Bence első rendezése az Átriumban

Az idén 10 éves Átrium szeptemberben mutatta be a Bálna című darabot, mely Ágoston Katalin, Debreczeny Csaba, Kovács Máté, Szinetár Dóra, Tornyi Ildikó és Sas Zoltán egyetemi hallgató szereplésével látható a Margit körúti teátrumban.
Színház interjú

A színház kritizál, a művész lázad – Beszélgetés Peller Károllyal a Latabárné fia kapcsán

Latabár Kálmán születésének százhuszadik, színpadra lépésének századik évfordulójak a tiszteletére rendhagyó monodrámával állt elő a Spinoza Színház. Peller Károly 39 év eseményeit eleveníti meg hét jelenetben: egyszemélyes színházat varázsol a Spinoza picinyke színpadára, és társrendezőként is jegyzi A Latabárné fiát.
Színház ajánló

Deficit – Csurka István darabja a Vigadóban

December 5-én, a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán tekinthetjük meg a Zentai Magyar Kamaraszínpad vendégelőadását, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Szilágyi Tibor rendezésében.