Színház

POSzT 2011 - a hagyomány és a megújulás jegyében

2011.05.24. 16:42
Ajánlom
Június 9. és 19. között rendezik meg a 11. Pécsi Országos Színházi Találkozót, melynek 15 előadásból álló versenyprogramját Szilágyi Lenke fotóművész, Urbán Balázs kritikus és Vekerdy Tamás pszichológus válogatták.

Páva Zsolt, Pécs megyei jogú város polgármestere a POSzT elmúlt, Jordán Tamás és Simon István fémjelezte tíz évét sikeresnek ítélte. Az új vezetők, Márta István és Stenczer Béla, valamint az EKF-év kapcsán megújult város természetesen megtartja a fesztivál eddigi erényeit, a szervezők azonban igyekeznek újdonságokat is kínálni.

Elekes Botond, a NEFMI Kulturális Államtitkárságának képviseletében, csatlakozva a polgármesterhez megerősítette: a találkozó sikere Jordán Tamásék nélkül lehetetlen lett volna. A kabinetfőnök kiemelte: a kulturális tárca számára „az a jó, amit a szakma annak tart", esztétikai elvek mentén a válogatásba továbbra sem kívánnak beleszólni; az ő feladatuk az, hogy az anyagi feltételeket megteremtsék, hogy pénzügyi okok miatt ne legyen akadály egy, egyébként beválogatott produkció pécsi bemutatása. Elekes jelezte, hogy a tárca célja az, hogy a POSzT-hoz hasonló kiemelkefő jelentőségű előadó-művészeti fesztiválokat - például a Miskolci Nemzetközi Operafesztivált - a tárca költségvetésébe beemeljék, s ezzel a szervezők már januárban tudják, milyen támogatással számolhatnak. (Emlékeztetőül: jelenleg a Nemzeti Kulturális Alap kiemelt nagyrendezvényeknek szóló meghívásos pályázatát még nem írták ki. Elekes Botond ennek kapcsán elmondta, a pályázat szövege május 1-jén elkészült, jelenleg a Támogatásvizsgáló Iroda ellenőrzi, a pályázat az uniós jogszabályokkal harmonizál-e. Ígérte, a kiírás és a beadási határidő után minél hamarabb - egy héten belül - igyekeznek döntést hozni. "Azt gondolom, jelentős támogatást fog kapni a fesztivál" - jelezte.)

Stenczer Béla, a POSzT új ügyvezető igazgatója a hagyomány és a megújulás kulcsszavakat használta a fesztivál 11. évadát illetően. Az elmúlt tíz év jelenti a tradíció erős alapját, a megújulás azonban idén még nehézségeket jelent: a már bezárt régi, de még el nem készült új helyszínek pótlása komoly feladat elé állítja a szervezőket, akik bíznak abban, ha a legideálisabb helyszíneket nem is sikerült megtalálni, a legoptimálisabb megoldásra törekedtek. Bár a város biztosítja azt a forrást, amit ígért - a 170 millió forintos összköltségvetésből 75 millió forintot -, az OFF-programokat jelentősen érintették az elvonások. Stenczer pozitívumként emelte ki a Sétatér ingyenes koncertjeinek megrendezését, a Jókai téri családi és a Kossuth tér összművészeti programokat, a hagyományosan belépőjegyes kisszínházi önálló esteket és koncerteket azonban idén nélkülözni kell a fesztivál vendégeinek. Idén is sor kerül a Színházi Dramaturgok Céhének szervezésében a Kortárs Magyar Dráma Nyílt Fórumára, és bemutatkoznak a művészeti egyetemek hallgatói az IfiGéniusz az Aulában keretében. Megmaradt a Művészetek Háza, az OFF kiemelt helyszíne a Kodály Központ. Stenczer Béla elmondta: a jegyek 90%-a már elkelt, s ez jelzi, a város és az ország hatalmas érdeklődést mutat a POSzT iránt. A fesztivál díszvendége Jordán Tamás lesz, aki önálló estet tart és szabadtéri közös versmondást rendez, valamint akinek életmű-kiállítást szentelnek.

A POSzT új művészeti igazgatója Márta István. "A Fesztiválszövetség vezetőjeként és az Új Színház igazgatójaként végigkövettem a POSzT stációit" - összegezte tapasztalatait Márta, aki kiemelte: Pécs kiváló fesztiválhelyszín, a jövőben azonban változtatásokat tervez. A vízióról május 13-án már rendeztek egy nyílt napot, az ötletelés június 17-én Pécsett folytatódik. A módosítások érinthetik a válogatást, amennyiben a szakma ezt igényli, és a nemzetközi piacok és a showcase-jelleg felé is orientálódna a fesztivál. Ezt jelzi ebben az évben a Színházi Kritikusok Céhével együttműködésben megvalósított projekt, amelynek keretében európai és tengerentúli külföldi színikritikusok, köztük a Színikritikusok Nemzetközi Szervezetének elnöke, érkeznek Pécsre.

Idén a szakmai zsűri tagjai Egri Márta, Hargitai Iván, Solténszky Tibor, Berzsenyi Krisztina, Rádai Andrea és Térey János, a színészzsűriben Barnák László, Felföldi Anikó és Mihályi Győző ül, a közönségzsűrit Fonyódi Szíbolcs, dr. Istvánné Kollár Anikó és Világhy Andrea alkotják.

A POSzT részletes programja megtalálható a Fidelio különszámában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház börtönszínház

Újra börtönszínházi társulatoké a József Attila Színház színpada

A produkciókat a színjátszó fogvatartottak hozzátartozói is megtekinthetik.
Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház nemzeti színház

Cserhalmi György marad a rendezésnél

A Nemzeti Színház új évadában Örkény István Macskajátékát állítja színpadra Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével jövő tavasszal. Színészként viszont továbbra sem találkozunk vele.
Színház thealter fesztivál

Szabadkai előadást is díjaztak az idei THEALTER-en

A közönség-, Kritikus- és Junior-díj mellett a fesztivál önkéntesei is díjazták kedvenc produkciójukat, valamint három Különdíjat is odaítélt a fesztivál.