Színház

POSzT - 5. NAPló

2008.06.09. 00:00
Ajánlom
Ha kémiai elem lennék, a felezési időm öt nap lenne. Ma azt éreztem, végem van. Úgyhogy rövid leszek. Miután ezt megírom, feltöltöm a laptopot, a telefonom, a fényképezőgépem és a két ceruzaelemem. És magam. Magamat a legkönnyebb, mert csak befekszem. Az összes többire egy darab konnektor áll rendelkezésemre a szobában. Majd éjjel időnként fölkelek és cserélek… - BESZÁMOLÓ A PÉCSI ORSZÁGOS SZÍNHÁZI TALÁLKOZÓRÓL

Az olvasólámpa nagyon dizájnos, csak nincs neki zsinórja, valahogy a falban megy az egész, még azt sem tudom kihúzni, hogy legyen egy plusz konnektor. A fürdőben csak elemeket tudok tölteni, a laptopot mégsem teszem be a kagylóba. Ha kiviszem a telefonom, soha nem hallom meg az ébresztőt. Gondolkoztam, vegyek-e egy elosztót. De akkor már hosszabbítósat kellene, ugyanis a kis útivasalómat is csak a tévé mellé a sarokba tudom bedugni, melynek következtében egy furcsa szállodai széken vasalok reggelente, a földön térdelve. Ma reggel láttam, hogy a szobámmal szemben van a szoba, ahol az ágyneműket vasalják. De azt hiszem, nem fogok bekéredzkedni. Maradok a széknél.

 

Jelmezkiállítás a színház előcsarnokában
 

Most megint már mindjárt éjjel egy óra van, viszont ma nem volt időm nappal írni, szóval most kezdek hozzá. Azt hittem, lesz időm, de máshogy alakult. Mindenesetre hurcibáltam a laptopot. Tiszta konditerem!

A szakmai beszélgetés reggel egy picit parttalanná vált, pedig Galamb mindent megpróbált. Két előadásról volt szó, a Love and money-ről (amit én egy nappal hamarabb néztem, mint a zsűri), és a Plazmáról. Mindkét beszélgetés elment egy általánosabb irányba: lehet-e sekélyes szövegből jó előadást csinálni, mitől sekélyes egy szöveg, kinek mi az új forma, érdemes-e bizonyos problematikájú darabokat elővenni (itt Göttinger Pál, a Love and money rendezője mondott zseniálisat Nánay István - akit egyébként nagyon bírok - megjegyzésére, mely szerint ilyet már láttunk sokat: "igen, de mi 25 évesek vagyunk, nekünk ez új volt" - így Göttinger Pál, igen, ez is egy szempont), mi számít kortársnak stb.

Tasnádi István a Love and money-ról.

Szűcs Katalin Ágnes a Plazmáról

Mivel két előadásról volt szó, kétszer olyan hosszú lett a beszélgetés, fél kettőre lett vége. Muszáj volt utána azonnal ebédelni. Hagymalevest nyomtam cipóban. Jó volt. Most már lobogtatás nélkül is automatikusan levonják a 20%-ot. (Mondjuk, én kaphatnék többet is; rengeteg embert cipeltem a Murphy’s-be, mert jól főznek és sokféle a csapolt sör. Ja, és van ingyenes wifi, ami nekem nagy segítség. Most mondjam azt: kösz, Murphy’s??)

Háromkor kezdődött egy beszélgetés a színházi törvényről. Vagy törvénytervezetről. Vagy a törvény előkészítéséről. Szerintem még ők sem tudják. Mindenesetre most már a sokadik verziónál tartanak, és ebből a beszélgetésből azt vettem ki, túl sok jóra nem számíthatunk. (Egyébként nem színházi, hanem előadóművészi törtvénynek fogják hívni.) A leghevesebb szóváltást az igazgatóválasztások körülményeiről szóló leendő passzus említése váltotta ki. Lesz egy miniszteri tanácsadói testület, aki kiválasztja az önkormányzati tanácsadói testületet. Utóbbi most is van, az ő véleményüket szokták teljes mértékben negligálni. Kérdés, a miniszteri tanácsadói testületet ki választja meg? A miniszteri tanácsadói testület tanácsadói testülete? És őket?? Na, mindegy. Kiderült az is, hogy továbbra is az önkormányzat jelöli ki az igazgatót a legvégén. Nem a szakmai testület. Szóval, ott vagyunk, ahol a part szakad, mert a politikát mégsem lehet kizárni. Beszüremkedik az, akárhogy is nézzük. Tehát, ha így marad, a törvény ezen része a mostani "szokásjog" szerint alakul, csak be lesz csomagolva. Pedig mindenki épp a politikát szeretné kizárni. Legalábbis azok, akik nem politikusok, hanem színházi dolgozók.

 

Veiszer Alinda és Schneider Márta kulturális szakállamtitkár
 

Hatkor néztük a nagyszínházban Márton László A nagyratörő című darabját Egerből. Csizmadia Tibor egy háztetőre rendezte az eseményeket, nyilván a felfelé törekvés miatt. Meg azért, mert humorosan lehetett használni a tetőtéri ablakokat, ki lehetett bukkanni rajtuk. Nyeregtető, ami az jelenti, hogy 2 óra 50 percet izgult végig a közönség, hogy ki fog a legnagyobbat zakózni. Senki, csak egyszer, madjnem. A darab egyébként Báthory Zsigmond felemelkedéséről szól, sok árulással, csellel, egyházzal, törökkel, erdélyi főurakkal, mindennel, ami a 16. századi Magyarországhoz és Erdélyhez hozzá tartozik. Az elején kicsit nehezen zökkentem bele, annyi, gyökeresen más stílusú előadást láttam az utóbbi napokban, nem is hittem el, hogy itt nem lesz kivetítő, mikrofon, szájdob, flashback, pucérság és vér (jó, egy kicsi volt a végén). Az elején nagyon "történelmi-tablósnak" tűnt, de aztán elvitt a sztori. Tetszettek a jelmezek (Nagy Fruzsinára tippeltem és nyertem, Báthory Zsigmond ruhájához jó előtanulmány volt a PestiEstiben Tóth Attila villamos jelmeze), meg a hogy a mai állapotokra, illetve erkölcsi és morális kérdésekre utaló mondatok mennyire relevánsak egy négyszáz évvel ezelőtti fejedelem szájába adva is. Vagy fordítva. (Ja, és Görög Laci még mindig szép!)

 

Schruff Milán és Bányai Miklós (foto: www.gardonyiszinhaz.hu)
 
 

Görög László (foto: www.gardonyiszinhaz.hu)
 

Este nem néztem meg Pintér Béláéktól A Démon Gyermekeit, mert már láttam Pesten kétszer is. Bár, talán érdekes lett volna egy másik térben megnézni ugyanazt, de amikor a jegyigényeket le kellett adni, még nem tudtam, hogy hol lesz. De látatlanban (csak pécsi vonatkozásban!) is azt kell mondjam, jók voltak. Látatlanban tényleg csak ennyit. Holnap a szakmain úgyis megtudom.

 

A Démon Gyermekei
 

POSzT Scriptum: Most olvasom, a Létay Dóri beleírt a mai blogjába. Akkor én is beleírom őt. Körbeírjuk egymást. Ez már csak ilyen… (Kösz, Dóri!)

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Tomboló sikert aratott Berlinben Eötvös Péter új operája

November 28-án este mutatta be a Berlini Állami Opera Eötvös Péter legújabb, Jon Fosse Trilógiája alapján készült operáját. A Sleepless Mundruczó Kornél rendezésében került színre.
Zenés színház

Elhunyt a Broadway-legenda, Stephen Sondheim

Az Oscar-, Tony- és Pulitzer-díjas zeneszerző, dalszövegíró, az amerikai zenés színház egyik legismertebb alkotója 91 éves volt – tudatta az MTI.
Klasszikus

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.
Színház

Az ideális karácsonyi ajándék az Orlai Produkciótól érkezik a fa alá

Egy színházi szabadbérletnek csupán előnyei vannak. A kedvezményes ár, az időbeli rugalmasság, és a bérlettulajdonos ízlésének, érdeklődésének megfelelően alakítható választás teszi praktikussá, az előadásélmény pedig személyessé.
Klasszikus

Zenében utazunk – a MÁV Szimfonikus Zenekar adventi ajánlata

A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Túlzás nélkül állítható, hogy a 76 éve működő zenekarnak nemzedékek köszönhetik első minőségi komolyzenei élményüket. A közelgő új év első felében is ragyogó programokkal várják a klasszikus zene rajongóit.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Egy hónapra beköltözött a nagymamájához, előadást készített róla – interjú Göndör Lászlóval

Beköltözött a nagymamájához, aki 97 éves. Az unoka 35, és rendszeresen álmodott azzal, hogy lekési kettejük találkozását. Göndör László azt mondja, ritkán elégedett valamivel, de ezzel igen: a Nagymamával álmodtam című, STAFÉTA-pályázatos előadás december 5-én, 6-án, 8-án és a jövő évben is látható a Trafóban.
Színház ajánló

Hamletként áll színpadra Vecsei H. Miklós

December 3-án mutatja be a Kolozsvári Állami Magyar Színház Shakespeare egyik legnépszerűbb királydrámáját, a Hamletet, melynek címszerepében Vecsei H. Miklós látható.
Színház ajánló

Megkapó emberi történetek adventkor és az ünnepek után is a Bethlenben

Hangolódjon kamaradarabjainkkal az ünnepekre vagy lepje meg élményutalvánnyal szeretteit! Tordai Teri és Horváth Lili, Udvaros Dorottya és Földes Eszter, Igó Éva és Zoltán Áron, Vándor Éva és Szalai Ádám, Grisnik Petra és Gőz István, illetve Blaskó Péter és Szilágyi Ágota párosai várják élőben és az online térben is a közönséget a Bethlen Téri Színházban.
Színház interjú

Hogy lehet jól szeretni? – beszélgetés Járó Zsuzsával

Szakonyi Károly a hetvenes években írt, A hatodik napon című drámáját az író kilencvenedik születésnapja tiszteletére mutatta be a Rózsavölgyi Szalon. Az anya halála után magára maradt apa születésnapjára gyűlik össze ritkán látott családja. A Terézt alakító Járó Zsuzsával beszélgettünk próbafolyamatról, az előadásról, szerepekről és kiállásokról.
Színház ajánló

Mentális coming out a Pinceszínházban

November 30-án mutatja be a Pinceszínház Bodor Panna drámáját, A hisztérikát, amely a szerző-rendező személyes élményeiből táplálkozik. A személyiségzavar egy típusával diagnosztizált dramaturg ezzel az előadással szeretné felhívni a figyelmet a stigmatizálására.