Színház

POSzT - 8. NAPló

2008.06.12. 00:00
Ajánlom
A mai napom egy dologról szólt. Vártam az estét. De erről később. Hajnalban, miután föltettem a naplót a netre, még olvastam egy kis Esterházyt, jól esett. A Semmi művészet után (is, mert mondjuk a Rubens éppúgy témába vág) egészen más színezetet kap a Javított kiadás (is).

A legfurcsább szakmai beszélgetésen vettem részt. Nem láttam a Frankensteint tervet, de nagyon élveztem a hozzászólásokat. Igazi vita volt, magasságokban szárnyaltak, boncolgatták, mi a színház, mi a színészet. Mundruczó Kornél mondta a legigazabb és a legérdekesebb mondatot: "jó, hogy bírják az emberek, amit csinálok, mert mást nemigen tudok…" Ő nem új formákat keres, nem megbotránkoztatni akar, nem tűréshatárt feszeget. Egyszerűen ezt tudja. Másban nem működik. Szimpatikus hozzáállás. A vita végén egyöntetűen megtapsoltuk Kornélt és a beszélgetést. Ilyen még nem fordult elő.

 

Frecska Rudolf és Mundruczó Kornél
 

Ma nem nézek versenyprogramot. Az öreg hölgy látogatását már láttam a József Attilában, a Czukor-showra holnapra van jegyem. A Hullámtörés most nem fér bele, mert…

Ülök az Apollo moziban. Off program, dvd-vetítés. Három nővér, Katona, 1985. Básti, Sinkó, Bodnár, Szirtes, Végvári, Udvaros, Bán, Balkay… Gyönyörűek, tehetségesek. Jók. Együtt vannak. Már kibontották a Katona szárnyait. A teremben síri csönd van, mindenki komolyan nézi Csehovot. Egy idő után nem bírom, kuncogok magamban. Hát azon a színészi gesztuson nem lehet nem nevetni, ahogy Básti Juli fekete ruhában 10 perce olvas, időnként fütyül, és a neki szánt, burkolt megjegyzésre leereszti a könyvet és fölnéz! De az a könyv úgy van leeresztve, és az a fölnézés olyan, hogy mindenki pontosan érti a megvetést, a sajnálatot és az (ön)iróniát. Érzem, mindenki megkönnyebbül, a többiek is mernek nevetni. Bán János túlzott izgágaságán, Sinkó László furcsa megállapításain, Bodnár Erika görcsös nevetni akarásán, Szirtes Ági munkavágyán, Udvaros Dorottya tudatos lányos zavarán… Legendák. A minap az egyik szakmai beszélgetésen előkerült, hogy jó-e a nosztalgia. Van-e rá szükség. Azt hiszem, az ilyen nosztalgiára van. Mert ezt akárhányszor nézem, üt. Csak éppen, az időt nem lehet megállítani, minden jó dolog évek múltán nosztalgia lesz. Jóleső érzéssel tölt el, ha ilyeneket nézek. Nem mintha ma nem lennének ugyanilyen erős előadások, de valahogy mégis, ezek mások voltak. Ritkán tudom visszaidézni az érzést, ami a nézőtéren elöntött. Ez a ritkába tartozik, a Platonovval együtt.

 

Szirtes Ági és Básti Juli
 

Három óra múlva ülök a Sportcsarnokban. Teljesen tele van. Furcsa szervezési véletlen (nem tudom, kinek tűnt még fel), hogy a Férfi és Nő koncert épp a Három nővér vetítésének napján van. Döcögve indul, nagy az izgalom. Aztán belejönnek, megyek velük. Jók Dés László és Bereményi Géza új számai. De hát persze a régiek a slágerek. Épp a Három nővér idején készültek, az Átutazó 1985-ben, a Hallgass kicsit 1987-ben. Több mint 20 éve. Hihetetlen. Most a színpadon apró csodák születnek. Messze ülök, sajnálom, szeretném, ha egészen közelről szipkázna be ennek az öt embernek az elképesztő kisugárzása, energiája, ami 2000 ember felé lökődik le a színpadról. Ez az érzés valószínűleg nekik is új. Nem sűrűn lépnek föl sportcsarnokban. Nyilván ettől is az izgalom, a meghatódottság, megilletődés. Amikor megérzik, hogy igen, velük vagyunk, és visszalökődnek az energiák a színpadra, lehull a szemérem, csak a dalok léteznek. Nézem ezt a két zseniális nőt, gimnazista korom nagy nő-ikonjait. Semmit nem változtak a 20 év alatt. Az a Három nővér éppúgy telibe találta őket, mint Bereményi Géza szövegei. A gesztusaik hasonlóak, csak letisztultabbak, erőteljesebbek. Érettebbek, de mégis sutábbak. Édesen, szeretnivalóan sutábbak. Ez nem színház, ez koncert. Hogyan kell ebben létezni?

 

Básti Juli, Cserhalmi György, Udvaros Dorottya, Kulka János
 

Juli díva, dögös, aki kiskanállal eszi meg a pasikat. Az új száma elképesztő, egy nőről szól, aki férjhez ment egy idősebb férfihoz, ő csinált belőle valódi nőt, később fölszedett egy fiatalabb fiút, akiből meg ő csinált férfit. Jó hozzá a zene, kicsit funkys. Néhány perccel később visszajön a Záróra után című régi dallal. Így őt még nem hallottam énekelni. Ennyire finoman, érzékenyen és meghatóan. Déssel csak szemmel kommunikálnak közben, egymásért zenélnek.

 

Básti Juli
 

Dorottya szertelenebb, kislányosabb, akiből időnként előbújik a sértett, megalázott nő. Neki szólóban nincs új száma, hiszen van elegendő a lemezen. A Születésnap így is kimaradt, amiért vérzik a szívem. Az Úgy tudott bejönni viszont kárpótol mindenért. Sűrítve benne a minden nő életében előforduló, egyetlen beteljesületlen, valami miatt beteljesülhetetlen szerelem, az ezzel járó fásultság és minden mindegy-érzés. Az ő Dés-duettje a Botladozva. A nagy vallomás és kitárulkozás után elvékonyodó, elcsukló hangon, szinte sírva löki ki magából az utolsó szavakat a zongora mellett: "játszd el azt, hogy… játszd el azt, hogy…"

 

Udvaros Dorottya
 

Cserhalmi az új számában a legerősebb. Hosszú menet. A végére döng a csarnok. Szó se róla, igazán neki való szám. Dermesztő, letaglózó. A Szívszédült hanggal viszont meghatott. Valamiért két hete fütyülöm magamban ezt a dalt. Zsebredugott kézzel, a világ legegyszerűbb módján (vagy csak egyszerűnek tűnik?), mint egy költeményt (hiszen az is!) mesélte el a házat, a várost, Editet és a dalt. Mennyivel más így a színezete, mint 20 évvel ezelőtt! Akkor egy negyvenes férfi emlékezett, most egy hatvanas. Ez volt az egyetlen ilyen szám, aminek ennyire megváltozott a mögöttese.

 

Cserhalmi György
 

Kulka János nem volt a régi lemezesek közt. Beemelték, hogy Udvaros Dorottyának is legyen párja. Jól tették. Fantasztikus zeneiséggel énekel. Pontos arányérzékkel megy Dés alá a Nagy utazás hosszú szaxofonszólója előtt. Feladja neki a labdát. Nem az érdekli, hogy ezt a slágert ő énekli. Hanem az, hogy együtt legyen sikerük. Csak tolmácsolja Dés zenéjét, de tudja, igazából ez az ő "gyereke", az ő élete, az ő utazása. Hagyja, hogy egy hangszernek nagyobb sikere legyen, mint neki. Alázatos a zenével, ebből születik valami egészen különleges, szinte könnycsorgató.

 

Kulka János
 

POSzT Scriptum: Ma még nem köszöntem meg semmit. Ezért a produkcióért több jár, egy laza kis köszönet nem érvényes. De mégis megteszem. Talán ez a pici is hozzátesz valamit az álló vastaps jelentéséhez.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Ne hagyd a sorsod csillagokra” – 100 éve született Pilinszky János

November 27-én ünnepeljük a 20. századi magyar költészet egyik legtitokzatosabb alakja, Pilinszky János születésének 100. évfordulóját, akinek irodalmi hatása máig elevenen él. Szikár sorai számos művészt megérintettek és megihlettek, megemlékező cikkünkben olyan alkotók méltatják a költőt, akik saját munkásságukkal is szorosan kapcsolódnak Pilinszky János költészetéhez.
Zenés színház

Tomboló sikert aratott Berlinben Eötvös Péter új operája

November 28-án este mutatta be a Berlini Állami Opera Eötvös Péter legújabb, Jon Fosse Trilógiája alapján készült operáját. A Sleepless Mundruczó Kornél rendezésében került színre.
Klasszikus

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.
Klasszikus

Zenében utazunk – a MÁV Szimfonikus Zenekar adventi ajánlata

A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Túlzás nélkül állítható, hogy a 76 éve működő zenekarnak nemzedékek köszönhetik első minőségi komolyzenei élményüket. A közelgő új év első felében is ragyogó programokkal várják a klasszikus zene rajongóit.
Zenés színház

Elhunyt a Broadway-legenda, Stephen Sondheim

Az Oscar-, Tony- és Pulitzer-díjas zeneszerző, dalszövegíró, az amerikai zenés színház egyik legismertebb alkotója 91 éves volt – tudatta az MTI.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Mentális coming out a Pinceszínházban

November 30-án mutatja be a Pinceszínház Bodor Panna drámáját, A hisztérikát, amely a szerző-rendező személyes élményeiből táplálkozik. A személyiségzavar egy típusával diagnosztizált dramaturg ezzel az előadással szeretné felhívni a figyelmet a stigmatizálására.
Színház ajánló

Shakespeare visszatér a virtuális térbe

A tavalyi Shakespeare 37 sikerén felbuzdulva a Webszínház újabb online Shakespeare-adaptációkat készít, ezúttal is egy-egy ikonikus jelenetet gondolva tovább. A december 1-jén induló sorozatban olyan neves művészek vállaltak szerepet, mint Fullajtár Andrea, Györgyi Anna, Ember Márk, Hirtling István vagy Elek Ferenc.
Színház hír

Kocsis Gábor és Szabon Balázs kapta a Szirtes Attila-díjat

November 24-én átadták a független előadóművészet háttérdolgozóit díjazó Szirtes Attila-díjat a Jurányi Házban. Az idén alapított kitüntetést első alkalommal Kocsis Gábor és Szabon Balázs vehette át.
Színház ajánló

Az ideális karácsonyi ajándék az Orlai Produkciótól érkezik a fa alá

Egy színházi szabadbérletnek csupán előnyei vannak. A kedvezményes ár, az időbeli rugalmasság, és a bérlettulajdonos ízlésének, érdeklődésének megfelelően alakítható választás teszi praktikussá, az előadásélmény pedig személyessé.
Színház ajánló

Lepje meg színházjeggyel szeretteit – és saját magát is! – A Budaörsi Latinovits Színház adventi ajánlata

A Budaörsi Latinovits Színház repertoárjából választhat végletekig mulatságos vígjátékot, megindító drámát vagy akár elbűvölő mesejátékot.