Színház

POSzT - 9., 10. NAPló

2008.06.14. 00:00
Ajánlom
Ezt már az utolsó nap délutánján írom, ma már nincs is előadás, csak a gála meg a díjkiosztó. Teljesen vége-hangulat, bár még nagyon sokan vannak. Legalábbis így délelőtt.

Tegnap két olyan előadásról szólt a szakmai beszélgetés, amiket nem láttam, a Czukorshow-t este néztem. A Pesti Magyar Színház Hullámtörés című előadása nem osztotta meg a szakmai hozzászólókat, egyöntetűen negatív volt a véleményük. Lehúzták a díszletet és a nem konzekvens játékstílust. Egyedül Soltész Bözsét emelték ki, mind a hárman örültek, hogy a pécsi közönség is megismerhette őt. Máté Péter, az off-programok szervezője fogalmazta meg talán a legtömörebben: "Soltész Bözse lassan összehajtogatott és zsebrevágott engem…"

 

Soltész Bözse és Fillár István (foto: www.magyarszinhaz.hu)
 

A Czukorshow majdnem teljesen levette a lábáról a hozzászólókat. Ugyan előbb hallottam a beszélgetést, de most mégis az előadásról írok. Tévéfelvételre terelnek be minket. Mi vagyunk a tapsoló statiszták. Gyorsan kell elfoglalnunk a helyünket, azonnal kezdődik Czukor Balázs showja. Pont, mint a Balázs show a tévében. Hangulatfelelős ember tapsoltat minket, ovációt és füttyöt gyakorlunk, vágóképet vesznek fel és nevetést. Jön a műsorvezető, felkonferálja a mai témát: egyesítem a családomat. És elindul Füst Milán Boldogtalanokja, kibeszélő-show formájában. Az ötlet jó, csak mindig kizökkent, hogy tapsolni és fütyülni kell. Nem hat rám. A színészek nagyon jók, elementárisak. Vasvári Emese és Csonka Szilvi kettőse a végén gyomrost adott. Nekem az egész jobban ütött volna, ha lett volna egy pont, amikortól engedik, hogy színházi nézőként vegyek részt. A végén nem volt taps, kitereltek minket a stúdióból…

 

Péter Kata, Csonka Szilvi, Czukor Balázs, Anger Zsolt, és a rendező, Dömötör Tamás
 

Délután fél hat van, már érződik, hogy végleg vége. Átköltöztem a Palatinusba, mindenkit begyűjtöttek a többi szállodából az utolsó napra. Ez legalább közel van. Kiderültek a díjak, föloldódott az embargó. (Kétségtelen, az érintettek már tegnap este megtudták, mindenki hajnalig ünnepelt a Dantéban.) Most épp a sajtószobában ülök megint, a gálát próbálják, időnként megszólal a hívó. Spilák Klári folyamatosan interjúkat ad és egyeztet. A Király utcában kiürültek a teraszok, csak a gálán fellépők, a díjazottak és az újságírók vannak már itt. Meg néhányan, akik úgy döntöttek, mégis maradnak az utolsó estére. Kicsit izgulok, a Fidelio Súgó díját én fogom átadni.

Közhely, de egy ilyen fesztiválvég mindig szomorú. Úgy maradnék még egy napot, amikor nem nyomaszt (jó, persze nem nyomasztott, mert örültem, rettenetesen élveztem, de azért minden nap lebegett a kötelesség), hogy mindezt a nap végén még meg is kell írjam! Ma volt egy fesztiválzáró értékelés. Számokkal és fölvetésekkel nem untatok senkit, ez is meghallgatható a poszt.com-on. A 2009-es fesztivál valószínűleg június 4-én kezdődik majd. Addig búcsúzom mindenkitől, járjanak, járjatok színházba, legyetek nyitottak mindenre!

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Könyv

Végül híres és hírhedt lett – 120 éve hunyt el Oscar Wilde

1900. november 30-án hunyt el a 19. század második felének egyik legjelentősebb írója, Oscar Wilde, aki már fiatalon elhatározta: gazdag és híres lesz.
Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.
Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Vidnyánszky kuratóriuma rendelkezhet az SZFE minden pénze felett

A felsőoktatási törvény legújabb módosítása nyomán a jövőben az alapítványi egyetemekhez jutottatt állami támogatások milliárdjai felett a fenntartók, tehát a kuratóriumok rendelkezhetnek majd
Színház szfe

Kiválóság, láthatóság, szorgalom – megkezdte munkáját Antal Zsolt, az SZFE harmadik intézetvezetője

Sára Balázs és Bodolay Géza után Antal Zsolt is megkezdte munkáját, a jövőben az SZFE Elméleti Intézetét irányítja. Antal évtizedek óta a közszolgálati kommunikáció és tájékoztatás területén dolgozik, új megbízatásába ezeket a tapasztalatokat is szeretné integrálni.
Színház interjú

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.
Színház ajánló

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.
Színház szfe

Film készül az SZFE-s ellenállásról

Az egyetem dokumentumfilmesei az első pillanattól kezdve rögzítik az eseményeket, ebből készül most egy, a demokratikus közösség kialakulását bemutató film. Az alkotógárda nemcsak rögzít, hanem aktív részese is az eseményeknek, így a diákok igazán testközelből tudják megmutatni, hogy mi történik a „színfalak mögött”.