Színház

POSzT - 9., 10. NAPló

2008.06.14. 00:00
Ajánlom
Ezt már az utolsó nap délutánján írom, ma már nincs is előadás, csak a gála meg a díjkiosztó. Teljesen vége-hangulat, bár még nagyon sokan vannak. Legalábbis így délelőtt.

Tegnap két olyan előadásról szólt a szakmai beszélgetés, amiket nem láttam, a Czukorshow-t este néztem. A Pesti Magyar Színház Hullámtörés című előadása nem osztotta meg a szakmai hozzászólókat, egyöntetűen negatív volt a véleményük. Lehúzták a díszletet és a nem konzekvens játékstílust. Egyedül Soltész Bözsét emelték ki, mind a hárman örültek, hogy a pécsi közönség is megismerhette őt. Máté Péter, az off-programok szervezője fogalmazta meg talán a legtömörebben: "Soltész Bözse lassan összehajtogatott és zsebrevágott engem…"

 

Soltész Bözse és Fillár István (foto: www.magyarszinhaz.hu)
 

A Czukorshow majdnem teljesen levette a lábáról a hozzászólókat. Ugyan előbb hallottam a beszélgetést, de most mégis az előadásról írok. Tévéfelvételre terelnek be minket. Mi vagyunk a tapsoló statiszták. Gyorsan kell elfoglalnunk a helyünket, azonnal kezdődik Czukor Balázs showja. Pont, mint a Balázs show a tévében. Hangulatfelelős ember tapsoltat minket, ovációt és füttyöt gyakorlunk, vágóképet vesznek fel és nevetést. Jön a műsorvezető, felkonferálja a mai témát: egyesítem a családomat. És elindul Füst Milán Boldogtalanokja, kibeszélő-show formájában. Az ötlet jó, csak mindig kizökkent, hogy tapsolni és fütyülni kell. Nem hat rám. A színészek nagyon jók, elementárisak. Vasvári Emese és Csonka Szilvi kettőse a végén gyomrost adott. Nekem az egész jobban ütött volna, ha lett volna egy pont, amikortól engedik, hogy színházi nézőként vegyek részt. A végén nem volt taps, kitereltek minket a stúdióból…

 

Péter Kata, Csonka Szilvi, Czukor Balázs, Anger Zsolt, és a rendező, Dömötör Tamás
 

Délután fél hat van, már érződik, hogy végleg vége. Átköltöztem a Palatinusba, mindenkit begyűjtöttek a többi szállodából az utolsó napra. Ez legalább közel van. Kiderültek a díjak, föloldódott az embargó. (Kétségtelen, az érintettek már tegnap este megtudták, mindenki hajnalig ünnepelt a Dantéban.) Most épp a sajtószobában ülök megint, a gálát próbálják, időnként megszólal a hívó. Spilák Klári folyamatosan interjúkat ad és egyeztet. A Király utcában kiürültek a teraszok, csak a gálán fellépők, a díjazottak és az újságírók vannak már itt. Meg néhányan, akik úgy döntöttek, mégis maradnak az utolsó estére. Kicsit izgulok, a Fidelio Súgó díját én fogom átadni.

Közhely, de egy ilyen fesztiválvég mindig szomorú. Úgy maradnék még egy napot, amikor nem nyomaszt (jó, persze nem nyomasztott, mert örültem, rettenetesen élveztem, de azért minden nap lebegett a kötelesség), hogy mindezt a nap végén még meg is kell írjam! Ma volt egy fesztiválzáró értékelés. Számokkal és fölvetésekkel nem untatok senkit, ez is meghallgatható a poszt.com-on. A 2009-es fesztivál valószínűleg június 4-én kezdődik majd. Addig búcsúzom mindenkitől, járjanak, járjatok színházba, legyetek nyitottak mindenre!

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Klasszikus

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Plusz

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Klasszikus

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház portré

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Színház hír

Wunderlich Józsefet két hétre felfüggesztette a Vígszínház

Ahogyan beszámoltunk róla, Wunderlich József a múlt héten többször is nyilvános Facebook-posztban kritizálta a Vígszínház vezetőségét, bírálta a Covid-ellenes intézkedéseket, illetve egy kolléganőjével szembeni bánásmódot. A színház belső vizsgálat lefolytatása mellett döntött.
Színház hír

Van remény – IX. Újszövetség Maraton a Vörösmarty Színházban

Idén – egy év kihagyás után – a székesfehérvári Vörösmarty Színház ismét megrendezte az adventi időszak immár hagyományosnak mondható kezdőeseményét, az Újszövetség Maratont. A négy evangéliumból gondosan összefésült szövegrészek olvasásával idézték meg a fehérváriak Jézus életét.
Színház hír

„Isten kegyelméből vagyok, ami vagyok” – kötet jelent meg Venczel Veráról

November 30-án, a budaörsi PostArtban mutatták be Siklós Endre kötetét, A színpad örök játékosát, amely a közelmúltban elhunyt Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész Venczel Vera életébe és munkásságába enged betekintést. A családias hangulatú könyvbemutatón tisztelői és pályatársai emlékeztek a színésznőre.
Színház gyász

A Farkasréti Temetőben helyezik végső nyugalomra Csűrös Karolát

Búcsúztatása december 7-én lesz a temető Makovecz ravatalozójában – tudatta a Madách Színház.